Nagrade

TURISTIČKI CVIJET - KVALITETA ZA HRVATSKU 2010.

Podjelom turističkih nagrada za najbolja dostignuća u ovoj godini - Plavih i Zelenih cvjetova, priznanja za tvrtke, pojedince i djelatnike u turizmu, te Turističkih cvjetova - kvaliteta za Hrvatsku - u Rovinju su jučer završili Dani hrvatskog turizma. U organizaciji Ministarstva turizma, te u suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske radiotelevizije (HRT) Dani su okupili rekordnih dvije tisuće sudionika (turističkih stručnjaka i djelatnika). U jakoj konkurenciji grad Krk osvojio je Turistički cvijet kao najbolje jadransko turističko mjesto s više od 10.000 ležaja. Krčki gradonačelnik na završnoj svečanosti istakao je kako ova kao i ostale nagrade predstavljaju zasluge svih koji rade u turizmu, dobre organizacije destinacije, te njezinih aktera - turističkih djelatnika i gospodarstvenika, svih djelatnosti povezanih s turizmom, javnog sektora, kao i samih građana. U grad Krk također je prispjela još jedna prva nagrada, i to ona za najbolji srednji kamp - Kamp Politin, dok je titula najbolje marine na Jadranu otišla u ruke Marini Punat. Međutim, treba istaknuti i kako je u akciji Plavi cvijet Hotel Koralj u kategoriji hotela s tri zvijezdice, osvojio treće mjesto, a Hotel Marina u istoj akciji unutar kategorije malih hotela s četiri zvijezdice drugo mjesto. Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup hrvatskih turističkih djelatnika na kojem cjelokupna struka ima prigodu analizirati učinke netom završene sezone i najaviti aktivnosti za sljedeću turističku godinu. Inače, Grad Krk koji ima dvostruko više smještajnih kapaciteta nego stanovnika predstavljen je kao destinacija kojom se dobro upravlja, i to sukladno načelima održivog razvoja. Vođena direktoricom Natašom Jurinom, Turistička zajednica Grada Krka prva je u sustavu preuzela ulogu destinacijskog menadžmenta, a osvojene nagrade potvrđuju da krčki model može dati odgovore na brojna pitanja o upravljanju destinacijom koja su se mogla često čuti na upravo održanom najvećem hrvatskom turističkom skupu.

--------------------

TURISTIČKI CVIJET - KVALITETA ZA HRVATSKU 2009.

Dani hrvatskog turizma, godišnje okupljanje turističkih djelatnika u organizaciji Ministarstva turizma i suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore ove su godine održani u Bolu na Braču. Pritom su uručene nagrade Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2009., u kategorijama Plavi cvijet, Zeleni cvijet i Djelatnik godine, kao rezultat evaluacije odredišta, hotela, plaža, marina, kampova, wellness centara i samih djelatnika. U Krku su tako nagrade uručene dvama objektima. Hotel Valamar Koralj primio je nagradu Plavi cvijet, i to treće mjesto u kategoriji hotela s tri zvjezdice, dok je naturistički kamp Politin osvojio drugo mjesto u kategoriji srednje velikih kampova (kapaciteta od 301 do 1500 osoba). Osim toga u kategoriji komunalnog djelatnika pobjedu je odnio Marko Mrakovčić iz krčke Vecle. Cilj ovakvih priznanja možemo sažeti na podizanje kvalitete destinacije i unapređenje njezina imidža; što može biti beneficirano kroz veću potrošnju, produženje sezone, bolji financijski učinak i zadovoljnije goste, koji tako jamče kontinuitet u turističkom poslovanju i povjerenje u svijetliju budućnost.

Popis nagrađenih u akciji Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2009. godine:

Hoteli na Jadranu s 3 zvjezdice: 3. mjesto Hotel Valamar Koralj
Srednje veliki kampovi: 2. mjesto naturistički kamp Politin
Djelatnik godine: Marko Mrakovčić (Vecla d.o.o.) u kategoriji komunalnog djelatnika

--------------------

PLAVI CVIJET I DJELATNIK GODINE 2009.

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera održana je svečana podjela priznanja najboljima u županijskim akcijama Plavi i Zeleni cvijet, te Djelatnik godine. Svečanost je održana u Kristalnoj dvorani Grand hotela Kvarner čime je prigodno obilježen i završetak glavne turističke sezone. U uvodnom obraćanju okupljenima, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istaknuo je neočekivanu izvrsnost ovogodišnjeg turističkog rezultata na Kvarneru, dok je Gordana Medved, direktorica županijske Turističke zajednice, uz čestitke svim dobitnicima naglasila kako takvi rezultati ne bi bili mogući bez velikog truda svih laureata, ali i ostalih djelatnika u kvarnerskom turizmu. I ove su godine u dvadeset kategorija podijeljena priznanja najzaslužnijim djelatnicima, a u kategoriji komunalnog djelatnika priznanje je uručeno Marku Mrakovčiću iz krčke Vecle. Osim toga, dodijeljeni su i laureati najboljima u akciji Plavi cvijet u kojoj se po definiranim kriterijima ocjenjuju uređenost mjesta kao cjeline, te pojedinačni elementi turističke ponude. Tako su na županijskoj razini u kategoriji naselja do deset tisuća stanovnika na prvo mjesto zasjeli Krk i Rab. Priznanje je dobio i 458. Krčki sajam, kao manifestacija jedinstvena u okvirima županijske turističke ponude. Uz to, u kategoriji uređenosti pojedinačnih elemenata turističke ponude drugo je mjesto pripalo Velikom parku u gradu Krku, a u kategoriji okućnice privatne kuće, treće je mjesto zauzela ona Ljiljane Molnar Gabor iz mjesta Brzac. Posebno priznanje također je dobio i otočić Košljun.

Popis nagrađenih u županijskim akcijama Plavi cvijet i Djelatnik godine 2009.:

Uređenost turističkog mjesta kao cjeline: 1. mjesto za grad Krk i Rab
Uređenost pojedinačnih elemenata turističke ponude: 2. mjesto za Veli park u gradu Krku
Okućnica privatne kuće: 3. mjesto za okućnicu Ljiljane Molnar Gabor iz mjesta Brzac
Posebno priznanje za turističku ponudu ili zanimljivost: 1. mjesto za 485. Krčki sajam
Posebno priznanje: za otočić Košljun
Djelatnik godine: Marko Mrakovčić (Vecla d.o.o.) u kategoriji komunalnog djelatnika

--------------------

PLAVA ZASTAVA 2009.

Na gradskim plažama Dražica, Porporela-Ježevac, Jert, Dunat, te onim kampova Ježevac i Politin, i ove će se godine, kao simbol ostvarenog visokog kupališnog standarada i neprestane težnje ka održivom upravljanju i gospodarenju morem, vijoriti Plave zastave. Njihovo podizanje, kao i činjenicu da grad Krk predstavlja destinaciju s najviše amblema ovog prestižnog certifikata na Jadranu, mnogi su Krčani i njihovi gosti  proslavili bogatim programom održanim na plaži Dražica. Ondje su već ujutro animatori Valamara provodili vježbe nakon kojih je došao red na osvježenje u vidu (chill-out) zabave popraćene koktelima i ljetnim ritmovima. Zatim je uslijedilo natjecanje u povlačenju užeta i ručak čiji su specjalitet iznenađenja na samoj plaži spremali kuhari hotela Koralj. I mali avanturisti imali su prilike uživati tijekom tečaja ronjenja na dah u organizaciji instruktora Fun divinga nakon kojeg je, na opće veselje sudionika, održana potragom za potopljenim blagom. Ljubitelji plesa došli su na svoje nešto kasnije tijekom mini-tečaja salse, pod vodstvom članova riječkog SPK-a Dancer, kao izvrsne pripreme za natjecanje u kojem su prijavljeni plesači usjeli pokazati netom savladano umijeće pokreta vođenih zavodljivom latino glazbom. Međutim centralno događanje ove gotovo cjelodnevne manifestacije ipak je bio svečani čin podizanja Plave zastave za svih šest gradskih plaža kojeg su osim prisutnih kupača, kao organizatori, popratili predstavnici Grada Krka, TZ otoka i grada Krka, komunalnog društva Vecla, Valamara i Udruge Lijepa naša čija je predstavnica Jadranka Franc istakla zadovoljstvo činjenicom da se grad Krk opredijelio prije svega za očuvanje okoliša o čemu na poslijetku govore i osmi put podignuti najsigurniji vodiči za odabir prave destinacije. Uz Krčku večer u konobi hotela Koralj i prigodan nastup tamburaške klape Boduli ovogodišnji program otvaranja kupališne sezone priveden je svome kraju.

 

 


S podizanja Plave zastave na plaži Dražica

--------------------

TURISTIČKI CVIJET - KVALITETA ZA HRVATSKU 2008.

U akciji ocjenjivanja kvalitete hrvatskih turističkih odredišta pod nazivom Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2008. koju po dvanaesti put provode Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska gospodarska komora, grad Krk je u kategoriji odredišta do 10.000 ležajeva osvojio 2. nagradu. U ovoj akciji ocjenjuje se kvaliteta ukupne ugostiteljske ponude, izgleda, uređenosti i gostoljubivosti između 100 hrvatski gradova - 67 na moru i 33 u unutrašnjosti - a u samoj evaluaciji sudjeluju i znanstveni istraživači Instituta Ivo Pilar iz Zagreba. Nagrada je krčkim predstavnicim uručena tijekom svečane manifestacije Dani hrvatskog turizma, u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske i suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, koja je između 22. i 24. listopada održana u Opatiji.


Krčka delegacija s uručeniom nagradom

--------------------

PLAVA ZASTAVA 2008.

Ove je godine svečanost podizanja Plave zastave priređena na plaži autokampa Ježevac, okupivši pritom na prijepodnevnom druženju turističke djelatnike, predstavnike Grada Krka i predstavnike krčkih komunalnih tvrtki. Uz klapu Kaštadi koja je program započela pjesmom, prisutne je pozdravila Jadranka Franc, predsjednica udruge Lijepa naša, dodavši kako joj je čast upravo na našem otoku podignuti 15 Plavih zastava, dok ih na prostoru čitave Primorsko-goranske županije ima 35, a diljem Hrvatske 145; što znači da je koncentacija spomenute turističke markice u našoj županiji, a možda i šire, najveća upravo na otoku Krku. Mirjana Galović je u nastavku predstavila projekte i ulaganja vezana uz Zlatni otok zaključivši kako Plava zastava našim djelatnicima ne predstavlja samo važnu nagradu, već i veliku obvezu. Zanimljivo je da su u samom činu podizanja zastave sudjelovali supružnici Glavač iz Celja (Slovenija) koji dugi niz godina za svoje ljetno odredište odabiru upravo grad Krk. Inače, Plava zastava utjelovljuje međunarodni ekološki program čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom, a možemo je smatrati i najpriznatijim modelom ekološkog odgoja, obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za okoliš, osobito briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) koju je 1981. utemeljilo Vijeće Europe.

 


S podizanja Plave zastave na plaži autocampa Ježevac

--------------------

PLAVA ZASTAVA 2007.

Na plaži "Dražica" gradonačelnik Darijo Vasilić, 05. lipnja 2007., podigao je jednu od krčkih Plavih zastava koja ove godine slavi dvadesetu obljetnicu postojanja; međutim deseta je obljetnica provedbe ovog programa u Hrvatskoj, a šesta u gradu Krku gdje je ovim međunarodnim priznanjem nagrađeno pet plaža. Inače, kampanja Plave zastave za plaže, marine i brodice ekskluzivna je eko-markica koja ukazuje na priznanje za njihovu brigu i (općenito) zaštitu okoliša. Nositi Plavu zastavu znači vrhunsku turističku promidžbu, koja se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale, te naravno opremljanosti i uređenosti plaža. Prva Plava zastava u Hrvatskoj, podignuta je na otoku Krku – točnije u marini Punat (1997.), a ove godine slavi već spomenutu desetu obljetnicu. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education - FEE (Scandiagade 13, DK-2450 Copenhagen, Denmark), koju je Vijeće Europe utemeljilo 1981. godine. Tako svake godine Međunarodni ocjenjivački sud na prijedlog udruge Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša", koja u Hrvatskoj provodi i koordinira ovaj program, kandidirane plaže nagrađuje Plavom zastavom. Vecla d.o.o. i Zlatni otok d.d. izradili su studije za program Plave zastave i pet svojih plaža kandidirali za dobivanje ovog prestižnog priznanja. Vecli d.o.o. dodjeljene su plave zastave za plaže: Porporela-Ježevac, Dražica i Dunat, a Zlatnom otoku d.d. za plaže u autokampu Ježevac i Fkk Politin. U programu podizanja Plave zastave osim klape "Kaštadi" koja je prisutne počastila pjesmom, sudjelovali su Vanesa Hržić, voditeljica projekta Plave zastave poduzeća Vecla d.o.o.; Mirjana Galović, direktorica Zlatnog otoka d.d.; Nataša Jurina, direktorica TZ grada Krka i Margita Mastrović, predsjednica Primorsko-goranskog ogrananka udruge "Lijepa naša". Vanesa Hržić tom je prigodom istaknula da za dobivanje Plave zastave treba zadovoljiti određene kriterije kao što su: odgoj i obrazovanje za okoliš; informiranje javnosti; kvaliteta vode; upravljanje okolišem; sigurnost i kvaliteta usluge; što znači da kvaliteta vode za kupanje mora udovoljavati određenim standardima, plaža i sanitarni objekti moraju biti održavani, na plažama mora biti dostupna oprema za spašavanje i prvu pomoć, plaža mora biti opremljena tuševima i pitkom vodom te sportskim i ugostiteljskim sadržajima, a na ulazu na plažu mora biti postavljena karta s ucrtanim sadržajima i pravilima ponašanja na plaži. Za kraj valja podržati želju da se Plave zastave na našim plažama zavijore i sljedeće godine.

 

 

 

--------------------

TURISTIČKI CVIJET - KVALITETA ZA HRVATSKU 2006.

Nagrade 10. jubilarne akcije Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske radio televizije (HRT) Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2006. dodijeljene su na svečanosti 27. rujna u Bolu na Braču, na kojoj su objavljeni i rezultati akcije. U njoj je sudjelovalo 56 jadranskih ljetovališta i 28 kontinentalnih gradova, a birala su se najuspješnija turistička odredišta, mali hotel, najbolji hoteli s tri, četiri i pet zvjezdica, kamp i marina godine. U ocjenjivanju su sudjelovali i Hrvatska udruga hotelijera i restoratera (HUH), Hrvatski autoklub (HAK), Udruga kampista Hrvatske (UKH), Udruga hrvatskih marina te Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Znanstveni istraživači zagrebačkog Instituta Ive Pilara izradili su stručnu analizu hrvatske turističke ponude.

GRAD KRK OSVOJIO JE PRVO MJESTO U KATEGORIJI TURISTIČKIH MJESTA NA JADRANU OD 5000 DO 10 000 LEŽAJA I TITULU TURISTIČKI PRVAK HRVATSKE U 2006. GODINI.

ZAŠTO JE POBIJEDIO GRAD KRK?

Grad Krk ocijenjen je najvišim ocjenama tajanstvenih posjetitelja u svim kategorijama, tako da je, u konačnom zbroju, prosječna ocjena cjelokupnog vrijednosnog lanca ponude bila najviša. Grad karakterizira dobra signalizacija, raznovrsna ponuda ugostiteljskih objekata, smještajnih kapaciteta i bogata ponuda rekreacijskih aktivnosti vezanih uz more te, napokon, razvijena ponuda izleta. Krk je, također, jedan od rijetkih gradova na obali u kojima laka dostupnost koja pogoduje dolasku masa ne dovodi u pitanje visoku razinu obnavljanja povijesne jezgre i čuvanja obilježja nacionalnog identiteta. Gard posjeduje ukusnu urbanu plastiku, a ujednačene tende tamnocrvene boje u prvi plan donose vrijednost ambijenta, a ne, kao u mnogim drugim mjestima na obali, brendove pića. Produbi li dalje napore na izgradnji kvalitete vrijednosnog lanca, Krk će biti na sigurnom putu da se razvije u vrhunsku europsku odmorišnu destinaciju.