Sport (2006.)

MALI NOGOMET: U Krku održan 15. memorijalni turnir Žitomir Palčić 2006. (09. - 10. prosinca 2006.)  

Po petnaesti put održan je memorijalni turnir Žitomir Palčić za rano preminulog bivšeg igrača NK Rijeke i MNK Rođaci. Turnir je organizirao MNK Rođaci, pod pokroviteljstvom Grada Krka. Nastupilo je dvanaest ekipa s otoka Krka, Lošinja i Rijeke. U dvodnevnom natjecanju po skupinama mogla se vidjeti vrhunska igra i niz kvalitetnih majstora malog nogometa kao što su braća Sharbini, Kristijan Čaval, Mate Brajković, Sandro Klić, Alen Horvat i drugi. Po prvi puta, i to zasluženo, prvo mjesto osvojila je ekipa Gitare iz Rijeke koja je u polufinalu pobjedila ekipu Vecle rezultatom 7:3, a u finalu više nego dobru ekipu Torcide iz Lošinja 4:1. Treće mjesto pripalo je Vecli iz Krka koja je pobjedila Rođake rezultatom 3:2.
Najboljim igračem turnira proglašen je Alek Đurić (Torcida Lošinj), najboljim strijelcem Kristijan Čaval (Gitara), a najbolji vratar je Dalibor Gajsler, iz ekipe Rođaci.

REZULTATI: Četvrtfinale: Gitara – Njivice 4:1, Punat – Vecla 0:3, Ilirija – Torcida Lošinj 0:2, Pizzeria Matteo – Rođaci 1:3; polufinale: Gitara – Vecla 7:3, Torcida Lošinj – Rođaci 4:3; za treće mjesto Vecla – Rođaci 3:2; finale: Gitara – Torcida Lošinj 4:1.

KONAČNI POREDAK: 1. Gitara Rijeka, 2. Torcida Lošinj, 3. Vecla Krk, 4. Rođaci, 5. Njivice, 6. Ilirija, 7. Punat, 8. Pizzeria Matteo Malinska, 9. Vrbnik, 10. Malin Malinska, 11. Baška, 12. OŠK Omišalj. (Milivoj Jurić)

NOGOMET: Ekipa NK Krk završila na odličnom drugom mjestu u 4. Hrvatskoj nogometnoj ligi - zapad 

Proljetni dio prvenstva 4. Hrvatske nogometne lige - zapad, nogometaši nogometnog kluba Krk dočekat će na odličnom drugom mjestu s dvadeset i sedam osvojenih bodova, pet manje od prvoplasiranog Rovinja. Momčad Krka ostvarila je osam pobjeda uz tri nerješena i tri poraza, što je za ovu mladu ekipu koja ima puno oscilacija izvrstan rezultat i na proljeće s pravom možemo očekivati još puno dobrih igara. Božidar Matijević, trener nogometaša s Bodulije vrlo je ponosan na svoje igrače za koje kaže da su dobro pripremljena trkačka mlada momčad koja drži ritam svih 90 minuta bez poteškoća.
- Plan je ove godine stvoriti ekipu za sljedeću godinu i stvoriti uvjete da se u igru uključi što više domaćih igrača. U Krku su odlični uvjeti za igru, malo tko se može pohvaliti takvim travnjakom na glavnome terenu, a tu je i pomoćni teren sa reflektorima koji nam je idealan po kišnim uvjetima.
Ekipa Krka ima najmlađi kadar u četvrtoj ligi, od lani je priključeno i puno juniora koji se pokušavaju izboriti za igranje u prvoj ekipi. Neki od njih uspjeli su se nametnuti treneru Matijeviću, kao što su Maglić, Zeba, Knežević, Bogović, I. Sokolić, Ilijić i Žic. Treba napomenuti da su se Krčani ove jeseni pojačali sa nekoliko igrača koji su opravdali status, a od starijih igrača tu su Zmajla, Horvat, D. Sokolić i Jerković koji i čine okosnicu ove ekipe.
- Sada smo na odličnom drugom mjestu i svakako ćemo se probati zadržati na vrhu.  Moram priznati da je klub odlično organiziran od uprave koja izvanredno prati momčad, podržava nas i očekuje da budemo na vrhu četvrte lige. Za još bolje rezultate potrebna su nam barem još dva igrača i to jedan vezni i jedan napadač. Naravno, ako nam se ukaže šansa mi ćemo je znati iskoristiti i probati biti prvaci već ove sezone, zaključio je na kraju Matijević. (Milivoj Jurić)


NK Krk

SPORTSKI RIBOLOV: Mladom Denisu Stolfi srebrna medalja na Drugim olimpijskim igrama u Portugalu (09. - 16. rujna 2006.) 

U Portugalu su se od 09. do 16. rujna održale Druge olimpijske igre, a čak 4 medalje pripale su hrvatskim morskim ribolovcima. Među njima se našao i mladi hrvatski reprezentativac Denis Stolfa, član ŠRD Lovrata iz Krka, koji je u skupini  U-21 osvojio srebro, ekipno i pojedinačno. Ovo natjecanje je ujedno bilo i 7. svjetsko prvenstvo za juniore do 21 godine starosti. Taj nadareni devetnaestogodišnji ribolovac već je osvojio razne medalje, ali najveće postignuće do sada ipak je ova srebrna medalja iz Portugala.
...

Koji su Vaši najveći uspjesi do sada? Koje ste sve medalje osvojili?
Za reprezentaciju u kategoriji U-16 na svjetskim prvenstvima u disciplini surfcasting (ribolov s obale) osvojio sam dva puta ekipno svjetsko zlato (Engleska i Crna gora), srebro ekipno u Italiji i broncu u Portugalu. U kategoriji U-21 osvojio sam ekipno srebro u Italiji. Što se tiče državnih natjecanja u kategoriji U-16 bio sam prvak države i prošle godine u kategoriji U-21 bio sam prvak i sa obale i sa barke, što je specifično jer to još nitko nije postigao. Također, bio sam viceprvak Europe na Europskom kupu u Lovranu ekipno kao član ŠRD Lovrate Krk. Isto tako, bio sam proglašen najboljim sportašem otoka Krka što u juniorskoj što u seniorskoj kategoriji gdje konkurencije ne manjka.

Kako ste se osjećali kao član hrvatske reprezentacije U-21 s obzirom da je to ipak veliko postignuće i čast?
Vrlo sam počašćen što sam sudjelovao na Svjetskom prvenstvu kao član hrvatske reprezentacije koju su sačinjavali uz mene Stelko, Jugovac, Galzina, Toma, trener Mićo Rakić i izbornik Antun Lončar. Također, s obzirom da sam dvostruki državni prvak imao sam pravo birati u kojoj disciplini ću se natjecati. Inače je pravilo da se u proljeće održava Svjetsko prvenstvo s obale, a na jesen s barke, ali ove se godine sve održavalo u isto vrijeme pa sam izabrao ribolov s brodice.

Što ste očekivali od Svjetskog prvenstva? Da li ste zadovoljni postignutim?
Jako sam zadovoljan postignutim rezultatom jer je bilo vrlo naporno i teško. Za takav rezultat treba se puno toga poklopiti, ne samo znanje i iskustvo ribolova nego i faktor sreće. Bilo je puno takmičara i različitih pozicija ribolova koje nisu bile jednake po količini ulova.

Kako je bilo organizirano natjecanje u Vašoj kategoriji U-21? Možete li nam malo opisati?
Organizatoru je bilo teško organizirati natjecanje jer su nastupile 53 reprezentacije sa 5 kontinenata što uključuje oko 2800 natjecatelja i zbog toga se Olimpijada u ribolovu održava svakih 6 godina. Natjecanje je bilo organizirano tako da smo imali jedan dan službenog treninga i tri dana takmičenja - svaki dan po 5 sati. Takav tempo je vrlo naporan, a uz to lovilo se na velikim dubinama (50-100 m) kada je teško izvlačiti olovnice s ribom. Zbog svega toga sam u tih nekoliko dana izgubio 4 kg.

Koje se ribe najviše love u Atlantiku? Možete li usporediti ribolov u oceanu s ribolovom na Jadranu?
Tamo se love slične ribe kao i kod nas, samo što su puno veće i ima puno više ribe. Puno se lovi plavica koje su nama takmičarima stvarale velike probleme jer su nevažeće ribe, a teže od 700-1500 grama. U principu se po osobi u 5 sati ulovi 40 kg plavica.

Što se koristilo kao mamac?
Domaćin je osigurao 5 kg školjaka i 0,5 kg lignji, iako sam lignje manje koristio jer se na nju lovila većinom nevažeća riba.

Kakvi su bili vremenski uvjeti? Da li se moglo dobro loviti?
Za vrijeme treninga i 1. dana lova bilo je lijepo vrijeme s valovima do 2 m, dok se trećeg dana natjecanja uopće nije lovilo zbog jakog vjetra. Preostala 2 dana valovi su bili oko 3 m što je njima bonaca, a za naše more nezamislivo.

Koji su Vam planovi u budućnosti u ribolovnoj karijeri? Koje je sljedeće natjecanje pred Vama?
Očekuju me državna natjecanja sredinom 10. mjeseca - s obale u Makarskoj i s brodice u Stobreču. Naravno, i dalje ću se baviti takmičarskim ribolovom, a u slobodno vrijeme vodim turiste u ribolov sa svojom brodicom i mislim se time i ubuduće baviti. (Milivoj Jurić)


Denis Stolfa

SPORTSKI RIBOLOV: Održan 1. Kup grada Krka u udičarenju iz usidrene brodice (30. travnja 2006.)

Povodom obilježavanja 50 godina djelovanja ŠRD LOVRATE iz Krka, organiziran je 1. Kup grada Krka 2006. u udičarenju iz usidrene brodice. Na kupu je sudjelovalo 19 ponajboljih ekipa iz cijele Hrvatske među kojima ima reprezentativaca Hrvatske i bivših europskih prvaka. Takmičenje je održano u Krčkom akvatoriju po vrlo jakoj buri, koja je čak na mahove puhala i brzinom od 40 čvorova. Ulovljeno je čak 1113 važećih ulovljenih riba  ukupne težine 61.637 grama. Prvi pobjednik Kupa postao je ŠRD Kantrida iz Rijeke u sastavu Karabaić/Radinović, drugo mjesto osvojili su Rovinjani Bilić/Sponza iz SRK Meduza, dok je treće mjesto osvojila domaća ekipa Lovrata 1 iz Krka u sastavu Mišo Rakić i Nikola Mrvoš. Najveću ribu uhvatili su Pobor/Borbelj iz ŠRK Oslić Selce i to arbuna od 367 grama. Za najboljeg barkarijola proglašen je Ive Petrov koji je za  nagradu dobio mašinicu za ribolov. (Milivoj Jurić)


Detalji s natjecanja održanog u akvatoriju
krčkog zaljeva

JEDRILIČARSTVO: Održan Memorijal Branko Tudor 

Botica Ante, član kluba JK Trogir iz Trogira, ukupni je pobjednik 3. memorijala Branka Tudora, međunarodne regate za jedriličarsku klasu Optimist koja se održala u akvatoriju ispred Krka. Botica je skupio najmanje negativnih bodova što je u konačnici s malom razlikom slavio ispred  Stanbuk Roka iz JK Split iz Splita, dok je treće mjesto osvojio Bačić Dominik iz JK Sv. Keršovan iz Zadra. Među 86 sudionika regate iz čak 22 hrvatskih i čeških klubova, jedrilo je i 40 djevojaka i djevojčica, a prvo mjesto u ženskoj konkurenciji, ujedno ukupno osmo osvojila je Valnea Sindičić iz YC Opatija iz Opatije. Drugo mjesto osvojila je Matea Senkić iz JK Uskok Zadar, a treća je bila također Zadranka Antonela Kačan. Posebno se bodovala konkurencija dječaka i djevojčica do 12 godina gdje su prvo mjesto osvojili kod dječaka Stipe Vuletić iz JK Mornar Split, a kod djevojčica Maja Jakljević iz JK Galeb Kostrena. Memorijal Branka Tudora jedna je od 12 kriterijskih regata Jedriličarskog saveza Hrvatske koja se s visokim koeficjentom 1,6 boduje za ljestvicu najboljih hrvatskih jedriličara. Natjecanje je održano po slabom jugu, a od toga održana su samo dva od planiranih devet plovova. 

UKUPNI POREDAK:
1.
Botica Ante, JK Trogir, 2. Stanbuk Roko, JK Split, 3. Bačić Dominik, JK Sv. Keršovan Zadar, 4. Bugarin Nenad, JD Val Crikvenica, 5. Vuletić Stipe, JK Mornar Split, 6. Roki Marko, JK Labud Split, 7. Ivanov Lovro, JK Uskok Zadar, 8. Sindičić Valnea, YC Opatija, 9. Komadina Bartol, JK Jugo M. Lošinj, 10. Knezović Miran, JK Split, 11. Plenković Bartul, JK Helios Stari Grad, 12. Kasabašić Šime, JK Trogir, 13. Perhat Lovre, JK Mornar Split, 14. Jedretić Luka, JK Istra Lovran, 15. Senkić Matea, JK Uskok Zadar, 16. Hrabrić David, JK Vihor Baška, 17. Strihić Lovro, JK Uskok Zadar, 18. Maračić Ivan, JK Galeb Kostrena, 19. Brozina Ivan, YC Opatija, 20. Kacan Antonela, JK Uskok Zadar...
(Milivoj Jurić) 


Detalj s Memorijala posvećenog Branku Tudoru

JEDRILIČARSTVO: JK Plav obilježio 130. obljetnicu postojanja 

Krčani u svom gradu imaju najstariji  jedriličarski klub na Jadranu. Prošlogodišnja proslava 130. obljetnice postojanja JK Plav prava je prigoda da se spomenuti podatak iznese na svjetlo dana te da i sami Krčani postanu svjesni činjenice kojom bi se mnogi drugi gradovi zacijelo voljeli dičiti. Aktualni predsjednik kluba, dugogodišnji jedriličar i gradonačelnik Grada Krka Dario Vasilić ističe kako je ponosan što je na čelu tako značajnog i starog sportskog kluba kroz koji su u proteklih 130 godina prošle brojne generacije njegovih sugrađana.
- Dosad se nažalost nismo sustavnije bavili istraživanjem klupske povijesti, a ono na čemu temeljimo spoznaju da smo najstariji jedriličarski klub u nas te drugi u Europi jesu podatci iz Hrvatske sportske enciklopedije, te dokumenti Hrvatske zajednice tehničke kulture koja svoj osnutak temelji upravo na osnutku JK Plav kao i statutu Hrvatskog jedriličarskog saveza u kojem također stoji kako se hrvatsko sportsko jedrenje oslanja na temelje postavljene u Krku, daleke 1876. godine. Sve to daje nam za pravo tvrditi kako su upravo krčki jedriličari prvi započeli sa sustavnim bavljenjem ovim sportom, ističe Vasilić.
Danas klub radi u prostorijama smještenim nedaleko autokampa Ježevac i u njegov je rad uključeno na desetke mladih Krčana koji su upravo ondje naučili sve o moru, vjetrovima, jedrenju, dakle svemu što bi djeca jednog primorskoga grada jednostavno morala znati.


Krčki jedriličari