Festival Pontes 2010.

KNJIŽEVNI FESTIVAL PONTES ZAVRŠEN
GOSTOVANJEM JASNE HELD
(31. kolovoza 2010.)

Petnaesti međunarodni književni festival Pontes, pred punim auditorijem Koktel bara Volsonis, završen je gostovanjem Jasne Held naše jedine profesionalne pripovjedačice, ili kako sama kaže kazivačice, bajki i priča za djecu i odrasle, koja se tom vrijednom aktivnošću počela baviti sredinom devedesetih, da bi 2005. osnovala vlastiti obrt za reproduktivno izvođenje Ptica modra. U kratkom razgovoru kojeg je moderirao Valerij Jurešić, ova raspoložena Dubrovkinja dotakla se zanimljivih iskustava s brojnih gostovanja na uglavnom inozemnim festivalima priče i pripovijedanja, zaključivši naposlijetku kako su brojne generacije odrastale uz pripovijedanje, a danas značajan dio mališana više uopće ne čita, a kamo li pripovijeda, što je uglavnom rezultat kulture iz koje polako iščezava kvalitetna kominikacija. Jasna Held trenutno u svom repertoaru ima stotinjak bajki koje može oživjeti u bilo kojem trenutku, a ta bogata lepeza pripovijedačkog blaga svoje korijene uglavnom vuče iz (domaće, ali i inozemne) narodne tradicije. Ovo druženje, bila je prilika da svi okupljeni, djeca i oni nešto stariji, s jednakim zanimanjem uživaju u nekolicini priča od kojih je jedna slikovito pojasnila - zašto je more slano? - a druga uvela u neobičan svijet kraljevne, toliko ozbiljne da je naposlijetku priređeno natjecanje u kojem su se mladići borili za njezin osmjeh!

 
Gostovanje Jasne Held

DRUGI DAN PONTESA OBILJEŽILO GOSTOVANJE SPISATELJICE SANJE PILIĆ
(30. kolovoza 2010.)

Nakon Lede Jensen Festini, Književni festival Pontes ugostio je Sanju Pilić, popularnu spisateljicu čiji zavidan opus broji devetnaest knjiga i devet slikovnica. Književnu je večer, zbog lošeg vremena održanu u prizemlju Koktel bara Volsonis, kao i prethodnog dana moderirao Valerij Jurešić. Na samome početku ova autorica literature uglavnom namijenjene mladima kazala je da joj je zadaća odgajati publiku koja tek započinje čitateljski put, razvijajući tako naviku čitanja, jer potreba za knjigom, općenito, postaje sve manja. U nastavku gostovanja Pilić je istakla važnost stvaranja književnog brenda, odnosno važnost opravdavanja očekivanja poklonika kao što to rade uspješni inozemni aurori poput Joanne Kathleen Rowling ili Paula Coelha. Za svoje uratke kazala je da se bave malim stvarima, poput prijateljskih odnosa, odnosa s roditeljima ili ostalih životnih situacija bliskih ciljanoj publici, ali i kako svoje likove ne voli izlagati nelagodnim situacijama jer njihovim naglašavanjem one postaju sve veće. Na pitanje čime njezine knjige osvajaju publiku, budući da već godinama spadaju u naprodavaniju literaturu za mladima, Pilić izdvaja njihovu jednostavnost, zatim izbjegavanje danas vrlo popularnog anti-junaštva, te isticanje pametnih i pozitivnih likova koji se uspješno nose s mnogim, djeci bliskim, problemima. U ovom jednosatnom razgovoru autorica se dotakla još mnogih tema poput komunikacije s čitateljima putem Facebooka ili fenomena skoka dječjih pisaca u ozbiljnu književnost, a večer je završila čitanjem ulomka romana - Zar baš moram u školi? Neke od posljednje objavljenih knjiga Sanje Pilić su: Jesam li se zaljubila?, Što mi se to događa?, Što cure govore? Što dečki govore?, Fora je biti faca, zar ne? ili Hoću biti posebnaaaaa!


Valerij Jurešić i spisateljica Sanja Pilić


OTVOREN PETNAESTI
MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI FESTIVAL PONTES
(29. kolovoza 2010.)

Na Trgu Kamplin otvoren je jubilarni, petnaesti Međunarodni književni festival Pontes. Riječ je o događanju koje u gradu Krku tradicionlano započinje krajem kolovoza okupljajući ne samo brojne pisce, već i kritičare, teoretičare, nakladnike, te ostale stručnjake iz područja književnosti i izdavaštva. Specifičnost ovogodišnjeg festevila njegova je orijentiranost prema književnosti za djecu i dječjoj književnosti, tako da je poziv za sudjelovanje u Ljetnoj školi knjige pod mentorstvom Katarine Mažuran Jurešić, ali i gostiju Lede Jensen Festini, Dejana Ilića, Sanje Pilić i Nenada Veličkovića,  bio upućen najmlađima. Petnaestak polaznica ove petodnevne škole, čiji su satovi započeli 28. kolovoza, pokušati će usavršiti praksu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja, a u okvirima radionica razgovarati će se o svim vrstama književnih djela, elementima teksta, kao i načinima kako najbolje zabilježiti svoje misli. Na otvaranju festivala svoju je priču s okupljenima podijelila Leda Jensen Festini, kazališna i televizijska redateljica/scenaristica poznata po radu na animiranom serijalu Danica, programu za djecu Žutokljunac, Dizalici, Tv Vrtiću, te brojnim predstavama. Na samome početku Valerij Jurešić istakao je kako se sadržaj manifestacije tijekom njezina petnaestogodišnjeg trajanja mijenjao što možemo primjetiti u polaganom prebacivanju fokusa s potreba organizatora na potrebe onih koji tek dolaze. Gostovanje Lede Jensen Festini obilježeno je uglavnom pričom o jednom uspješnom projektu - crtanom serijalu čiji je glavni lik znatiželjna djevojčica Danica - koji je u pet godina doživio 112 epizoda, a u pripremi ih je kako doznajemo još dvanaest. Uz redateljicu Ledu Jensen Festini, na ovom projektu rade i Ivana Guljašević, kao ilustratorica, dok tekstovni dio potpisuje Katarine Mažuran Jurešić. Značajan dio rasprave bio je usmjeren na međunarodni uspjeh ove TV slikovnice budući da su Danicu između ostalih otkupile Slovenija, Češka, Brazil, ali i Al Jazeeri, jedna od najutjecajnijih TV postaja na Bliskom istoku. Tako je Danica postala prvi crtić nakon Baltazara koji je prodan na inozemnom tržištu, a na pitanje što je prodalo Danicu, Festini ističe jednostavnu i univerzalnu priču, odnosno uigran tim koji radi slatke stvari! Svi posjetitelji prve večeri Pontesa imali su prilike i pogledati šest epizoda ovog uspješnog crtanog serijala, što je ponajviše odušivelo brojne malipšane.


Valerij Jurešić i Leda Jensen Festini


Prikazivanje jedne od epizoda TV slikovnice - Danica