Novosti i informacije (2008.)

JOŠ JEDAN BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT OKUPIO BROJNE KRČANE (28. prosinca 2008.)

U velikoj dvorani SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Centar za kulturu Grada Krka ponovo je priredio nezaboravan božićno-novogodišnji koncert koji je do posljednjeg mjesta ispunio prigodno okićen interijer. Kao i svake godine program ove za mnoge Krčane nezaobilazne manifestacije bio je podijeljen u dvije glazbeno različite cjeline, od kojih je jedna, nizom prigodnih kompozicija (Radost svem svijetu, Sad pastiri, White Christmas, O Holy Night, Svim na zemlji...) budila ugođaj Božića, a druga, mnoštvom evergreena (Yesterday, Piši mi, Summer Time, My Way, Always On My Mind...) pozivala na proslavu nadolazeće Nove godine. U kratkoj pauzi između dva spomenuta dijela prisutni su mogli predahnuti i uživati u malom, ali slatkom daru - domaćim kolačima. Svojim sudjelovanjem, kao i glazbenim umijećem, ovaj su, uvijek izvrsno posjećen koncert, uveličali solisti Andrea Kovačić, Kristina i Robert Kolar, Marko Tolja, Voljen Grbac, pijanist Vlabimir Banin, Gradska glazba Krk, dječji pjevački zbor Mići boduli, kvartet Bona Forma, te gradski pjevački zbor Krk i dobrinjski zbor Zvon pod sigurnim vodstvom Ivice Frlete.

 

 
Božićno-novogodišnji koncert u SŠ Hrvatski
kralj Zvonimir

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SAVJETA MLADIH (24. prosinca 2008.)

U uredu gradonačelnika Darija Vasilića nedavno je održana konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Krka, na kojoj je Igor Hrast izabran za predsjednika Savjeta, a Danijel Milohnić za njegova podpredsjednika. Inače, Savjet mladih predstavlja savjetodavno tijelo Gradskog vijeća formirano s ciljem uključivanja mladih u javni život grada, a u okvirima svog djelokruga Savijet bi trebao raspravljati o pitanjima iz djelokruga Gradskog vijeća koja su od posebnog interesa upravo za mlade. Ovo, nadamo se ubuduće, aktivno tijelo na prvoj je održanoj sjednici otvorilo nekolicinu važnih poglavlja i problema, koji čine program njegova rada za 2009. godinu, među koje spadaju obrazovanje, zapošljavanje, poduzetništvo, kultura, stanovanje, suradnja s ostalim udrugama, poticanje aktivizma, prevencija ovisnosti, aktiviranje rasprave na temu spolnog odgoja, te sport i rekreacija. Poradi pronalaženja najkvalitetnijih rješenja za probleme koji će se javljati među populacijom mladih u našem gradu Savjet je spreman organizirati stolove, tribine, kao i posegnuti za metodama javnog zagovaranja, javnih kampanja, te razmjenom iskustava s drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.


USPJEŠNO ZAVRŠENA HUMANITARNA AKCIJA SLATKI OTOK (23. prosinca 2008.)

S početkom u devet sati na ulazu u Velu placu održana je prodajna izložba otočnih kolača pod nazivom Slatki otok, koje su donirali brojni otočani, otočanke, udruge, sportska i kulturna društva, te donatori iz Rijeke i Crikvenice. Na štandu su tako čitavo jutro i rano popodne, sve dok nije nestalo ukusnog materijala, dežurale osobe iz javnog i kulturnog života grada i otoka Krka, pa čak i šire. Uz predstavnike otočnih jedinica lokalne samouprave, otočne sportaše i kulturne djelatnike, kolače su pored ostalih prodavali kraljica Riječkog karnevala Ivana Orlić, Tonči Grabušić, Bernardin Modrić, Damir Kedžo, Sandro Bastijančić, Ana Znaor, te Pavica i Zdravko Čabrijan. Specifičnost ove akcije, tijekom koje je prikupljeno 6.718 kuna, pripronalazimo u činjenici da su cijene mogli formirati sami kupci, koji su, nakon odabira kolača, u kutiju ubacivali onoliko novca koliko mogu i žele darovati. Uz kolače, na štandu je bila organizirana i aukcija unikatne stolne lampe izrađene od tri različita drveta, pod nazivom Sveti Franjo, inače dar umjetnika koji je htio zadržati anonimnost. Ovu uspješno završenu manifestaciju, s ciljem prikupljena sredstava za udovice s malodobnom djecom, te obitelji koje je uslijed bolesti pogodila neimaština, organizirala je Humanitarna udruga Andrijana Gržetić, čije je osnivanje nedavno inicirala Gordana Gržetić. Ovom se akcijom ujedno krenulo i u prikupljanje novčane pomoći za stipendiranje učenika osnovnih i srednjih škola, koji su ostali bez očeva. Sljedeći veći projekt udruge priprema je humanitarnog koncerta pod nazivom Pomoć u ponoć, na kojem bi sredinom svibnja trebale nastupiti hrvatske estradne zvijezde, te nekolicina grupa s otoka.

 

 
Humanitarna akcija Slatki otok

U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA IZLOŽBA KRČKI SLIKARI SVOME GRADU (18. prosinca 2008.)

U krčkoj galeriji Decumanus otvorena je tradicionalna izložba Krčki slikari svome gradu, svojevrsan presjek aktivnosti nekolicine krčkih likovnjaka, uglavnom slikara, odrađenih tijekom 2008. Izloženi motivi kao i svake godine ukazuju na čovjekovu privrženost gradu koji nadahnjuje njegovo jastvo, čineći u isto vrijeme likovnu egzistenciju specifičnom i prepoznatljivom. Brojni štovatelji uglavnom tradicionalnog (s)likovnog izraza ovom su prilikom mogli uživati u nizovima pejsaža, veduta i gradskih panorama, našoj vegetaciji koja konture otoka čini toliko privlačnima, različitim igrama s motivom domicilne arhitekture sposobne u trenutku p(r)obuditi nostalgiju, nepredvidivu karakteru mora koje u očima promatrača trpi bezbrojne transformacije, kao i ponekad otvorenu, a ponekad zatvorenu simbolizmu najprisutnijem u hibridnim kadrovima još uvijek mističnog podmorja i njegove faune. Budući da su na izložbi svoje likovno umijeće pokazali mahom slikari, raspon tehnika kojima raspolažu seže od ulja pogodnog koliko za agresivne ekspresionističke eksperimente toliko i za suhi realizam, akvarela koji gotovo uvijek traži bezprimjerno poznavanje njegova karaktera, pa sve do precizne olovke ili zahtjevna gvaša. Svoju podršku ovoj jedinstvenoj manifestaciji, kao i sveke godine, pružio je gradonačelnik Darijo Vasilić, dok je Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, prisutne uvela u priču gdje se jednakovrijednima susreću realno i imaginarno; magijsko i humano; putopis i mit. Postav kojeg vitalnim čine radovi Dagmar Franolić, Alme Dujmović, Saše Lončarića, Miljenka Brauta, Mihovila Depopea, Edit Jurine, Itala Samblicha, Maria Udine i Mariján Alaniz možete pogledati sve do 16. siječnja 2009., svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati.

 
S otvaranja izložbe - Maja Parentić i Darijo Vasilić; crtež Alme Dujmović

 
Slika Mariján Alaniz; detalj s otvaranja izložbe


ODRŽAN HUMANITARNI BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT DJEČJIH ZBOROVA OTOKA KRKA (18. prosinca 2008.)

Krčka Osnovna škola Fran Krsto Frankopan već tradicionalno, osmu godinu za redom, na zajedničkom božićno-novogodišnjem nastupu okuplja sve pjevačke zborove koji djeluju po krčkim područnim školama priređujući na taj način zaista nesvakidašnji doživljaj koji veliku dvoranu Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir uvijek ispuni do posljednjeg mjesta. I ove je godine svoj doprinos spomenutoj manifestaciji pružilo više od 400 malih, ali glasnih pjevača koji svoje snage udružuju kako bi zajedničkim nastupom otočanima uljepšali (pred)blagdanske dane. Koncert svake godine ima humanitarni karakter, a do sada su bila prikupljana sredstva povodom akcije Dajmo im da čuju, za poboljšanje kvalitete življenja HIV pozitivne djece, za štićenike lovranskog doma Ivana Brlić Mažuranić, za operaciju srca jednog sedmomjesečnog dječaka, za siromašne obitelji, za dječje vrtiće na području otoka Krka, kao i za udrugu Homer koja brine o slijepim i slabovidnim osobama. Tradicija se također nastavila i ove godine prikupljanjem sredstava za nabavku ljekova potrebnih za ublažavanje simptoma teške bolesti od koje je oboljela majka jedne od učenica.


S humanitarnog koncerta dječjih zborova otoka Krka 


U KOKTEL BARU VOLSONIS OTVORENA IZLOŽBA CLAUDIA FRANKA (17. prosinca 2008.)

Slikar i glazbenik, Claudio Frank rođen je u Opatiji 1940. godine, a slikarstvo završava 1979. na milanskoj Akademiji likovnih umjetnosti Brera. Paralelno sa studiranjem slikarstva na poznatom Konzervatoriju Giuseppe Verdi usavršava i violinu. Frank samostalno izlaže od 1974., a široj se publici predstavio u Rijeci, Opatiji, Zagrebu, Parizu, Veneciji, Piranu, Poreču, Rovinju i ostalim gradovima zemlje i inozemstva. Taj svestrani umjetnik dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a njegova ga sredina poznaje kao organizatora spektakularnih slikarskih pothvata. Frankova tehnika izražavanja u slikarstvu jest ulje na platnu. U ekspresivnom potezu i naizgled nemarnoj kompoziciji, posežući za kombinacijom intenzivno plavih i žutih, narančastih i zelenih tonova, pod kontrolom vješte umjetnikove ruke, izranjaju i nestaju volte, brodovi, skaline, kuće… Sve je u pokretu i mijeni što se kao val neprestano kreće, razbija i smiruje. Izložbu u galeriji koktel bara Volsonis (Vela placa 1) možete pogledati do 10. siječnja 2009. godine.


Dio postava Claudia Franka u galeriji koktel
bara Volsonis

U GRADSKOJ VIJEĆNICI ODRŽANA 3. SJEDNICA SKUPŠTINE TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA KRKA (15. prosinca 2008.)

U prostoru Velike gradske vijećnice održana je 3. sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Krka na kojoj su osim Nataše Jurine, direktorice Turističkog ureda grada Krka, Svjetlane Volarić, predsjednice Turističke zajednice grada Krka i Josipe Dugandžije, djelatnice u spomenutom uredu sudjelovali i gradonačelnik Darijo Vasilić, Anton Bolonić, predsjednik Turističke zajednice otoka Krka, Nedeljko Dunato, direktor Vecle d.o.o., Nedo Pinezić, stručni suradnik Turističke zajednice, kao i predstavnici udruga, sekcija i podsekcija s područja grada vezanih uz turističku djelatnost. Nakon što je pročitano i prihvaćeno Izvješće o obavljenom nadzoru materijalnog i financijskog poslovanja Turističke zajednice, krenulo se u detaljno sumiranje upravo završenog jednogodišnjeg razdoblja. Protekla je godina, tako, okarakterizirana kao vrlo uspješna s ostvarenim rekordnim brojem dolazaka i noćenja, te nizom uspješno realiziranih manifestacija i događanja. Prema statistikama Turističke zajednice ukupno je ostvareno 138.237 dolazaka turista u kategoriziranom smještaju, što je 3% manje nego li prošle godine. Međutim ovdje treba naglasiti da ta statistika ne obuhvaća kategoriju takozvanih prijatelja koja se od 2008. prikazuje u zasebnim izvještajima. No kada bi se i ona pridružila prethodno sumiranim dolascima njihov bi se ukupan broj popeo na 142.229. U proteklom razdoblju ostvareno je i 773.004 noćenja također u kategoriziranom smještaju, što je 3% više od prošlogodišnjeg rezultata ili 6% više ukolio u konačan zbroj uđu i noćenja prijatelja. Na provedbu kulturno-zabavnih manifestacija Turistička je zajednica ukupno utrošila 798.592,05 kuna, a s obzirom na značaj ili opseg valja izdvojiti: 7. Eko, etno i vinofest, 484. Krčki sajam, dva nova događanja okupljena pod nazivom Volim jesen u Krku (Bodul Bike i Pješačimo jesen) s ciljem obogaćivanja turističke ponude uvođenjem novog proizvoda kao okosnice vikend aranžmana u jesenskim terminima, kao i dobro prihvaćen 2. Dan turizma. Predloženi Program rada i Financijski plan za 2009. uvažava činjenicu da će iduća godina za turistički kao i ostale sektore, zbog globalne ekonomske krize, biti vrlo neizvjesna, iako se financijski plan prihoda temelji na ostvarenju onog iz 2008. godini, kao i na statističkim pokazateljima o broju noćenja. Turistička zajednica svoje će pojačane aktivnosti tako usmjeriti na suradnju s gospodarstvom, na način da se zajednički osmišljavaju i provode projekti koji imaju potencijala povećati atraktivnost turističkog proizvoda. Od novih, za proljeće rezerviranih, manifestacija u organizaciji gradske Turističke zajednice treba izdvojiti Putevima šparoga, iliti organiziranu pješačku turu šetnicama te zabavni program uz fritaju sa šparogama na povratku; kao i Proljeće na kotačima, odnosno vođene ture s quad-ovima i skuterima osmišljene kao obilazak zanimljivih povijesnih lokaliteta. Osim toga sljedeće se godine kreće i u realizaciju Jazzart festivala u suradnji s Jazzart & Global Music Foundation, manifestacije koja bi u Krk trebala dovesti prestižne jazz seminare, 50-ak mladih polaznika, te nekolicinu uglednih profesora. Osim toga u novine koje donosi Program rada za 2009. spadaju i povećana sredstava namijenjana Turističkim društvima (Kornić, Pinezić-Skrpčić i Milohnić-Glavotok).


Pomorska bitka održana na Krčkom sajmu 2008.


S 2. Dana turizma grada Krka


U VELIKOJ VIJEĆNICI ODRŽANA SKUPŠTINA KRČKE UDRUGE MASLINARA DROBNICA (12. prosinca 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održana je godišnja Skupština krčke udruge maslinara Drobnica na kojoj su prikazana sva ostvarenja i akcije udruge kroz proteklu 2008. godinu, kao i plan rada za 2009. Međutim, gotovo dvosatno druženje započelo je odabirom Siniše Tudora za predstavnika radnog predsjedništva, kao i ponvnim odabirom Gorna Marevića za zapisničara. Novim predsjednikom udruge proglašen je Ivan Žgaljić. Tijekom 2008. Drobnica je ostvarila sve zacrtane ciljeve, a u pojednim ih je segmentima i premašila, naglasio je u svom izlaganju novoizabrani predsjednik. Od niza aktivnosti u koje se udruga u protekloj godini upustila valja izdvojiti vrlo uspješan zajednički nastup njenih članova na najvećim međunarodnim natjecanjima uljara i maslinara Maslina 2008. i Noćnjak 2008. Na stručnu radionicu održanu, krajem siječnja, u Klisu Drobnica je pozvana kao jedna od najaktivnijih maslinarskih udruga. Nakon Klisa uslijedilo je sudjelovanje na stručnom skupu Biolfish u Puntu gdje se uz prisutstvo većeg broja stručnjaka progovorio o aktualnom problemu eko-uzgoja. Protekla će godina u povijesti ove progresivne udruge ostati zapamćena i kao prva godina održavanja Drobnica festa koji je zasluženo uvršten u 15 najznačajnijih maslinarskih događanja na nivou države. Osim što su krčki maslinari ovjenčani s najviše odličja na 14. festivalu maslinovog ulja u Vodnjanu, uključili su se i u sudjelovanje na svjetskoj izložbi Armonia - Alma održanoj u Padovi gdje su njihova ulja također visoko rangirana. Osim spomenutog pokrenut je i značajan projekt genotipizacije maslinovih stabala, odnosno definiranje autohtonih sorti s područja grada i otoka Krka. U suradnji s Turističkom zajednicom grada članovi Drobnice pomogli su i u predstavljanju novog turističkog proizvoda Potrage za blagom. Početkom rujna surađujući s Centrom za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana na natječaje su prijavili pet raličitih programa od kojih su prihvaćeni Drobnica fest 2009., Program cesta maslinovih ulja i Program zaštite izvornosti. Osim sudjelovanja na riječkoj manifestaciji Maslina-expo 2008. i Danima maslina u Puntu pokrenut je i projekt popularizacije maslinarstva koji uključuje i hvalevrijedno educiranje krčkih školaraca. Također, nedavno je rođena i suradnja s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilšta u Rijeci, kao i s uredništvom popularne emisije Plodovi zemlje. Svoje su čestitke na uspješno odrađenoj 2008. članovima, a ponajviše vodstvu, Drobnice uputili gradonačelnik Darijo Vasilić, Nataša Jurina, predsjednica Turističke zajednice grada Krka i Čedomir Miler, ravnatelj Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana, kazavši kako je i nadalje spreman podržati nastojanja udruge. Od planova za 2009. naposljetku je izdvojeno daljnje ulaganje u planiranje i izradu maslinarskih puteva, rad na prezentaciji za nadolazeći Vinofest i Krčki sajam, organiziranje izložbe radova studenata riječke Akademije primijenjenih umjetnosti uključenih u stvaranje vizualnog identiteta krčkih maslinovih ulja, organiziranje niza radionica, predavanja te odlazaka na natjecanja, kao i spremanje za drugi Drobnica fest uz koji su vezana samo najviša očekivanja.


U VELIKOJ VIJEĆNICI ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU REGIONALNO-OPERATIVNOG PROGRAMA PRIMORSKO- GORANSKE ŽUPANIJE (12. prosinca 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka, u organizaciji Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana, predsjednica riječke Regionalno razvojne agencije Porin, Doris Sošić, održala je predavanje kojim je prisutne predstavnike krčkih udruga, gospodarske subjekte, predstavnike mjesnih odbora i turističkih zajednica upoznala s konceptom Regionalno-operativnog programa Primorsko-goranske županije (ROP). Riječ je o opsežanom vremenski određenom planu socijalnog i gospodarskog razvoja županije, čiji je strateški cilj olakšavanje njezina održivog gospodarskog i društvenog razvoja, kao i inzistiranje na njegovoj konzistentnosti kroz identifikaciju razvojne strategije, prioritetnih područja intervencije, mjera, te konkretnih razvojnih projekata. Izuzetan značaj ROP-a, odnosno potreba njegove izrade ogleda se u činjenici da će spomenuti program biti primaran instrument za planiranje i dodjeljivanje svih izvora financiranja na nacionalnoj razini za planove razvoja županija, jedinica lokalne samouprave i ostalih relevantnih čimbenika. Krajnji korisnici ROP-a, prema tome, bit će županije, odnosno njihovi građani, a jedna od njegovih primarnih značajki odnosi se i na povećavanje sposobnosti identificiranja, planiranja, financiranja i evaluacije pristiglih razvojnih projekata. ROP, tako, predstavlja okvir i podlogu na kojoj će gradovi, općine, gospodarstvo i drugi socijalni partneri razrađivati svoje projekte. ROP je, također, vlasništvo nadležnih županijskih vlasti, koje da bi ostvarile uspjeh regionalnog programa trebaju osigurati što širu podršku njegovoj izradi, kao i provedbi kroz definirana partnerstva. Prema tome, izrada nacrta ROP-a uključuje konzultacije i sudjelovanje različitih sektora društva i interesnih grupa, a kako bi se osiguralo sudjelovanje njihova što većeg broja u pripremu - kroz mehanizam konzultacija i rasprava, iliti županijsko partnerstvo - treba inzistirati na uključivanju privatnog sektora, odnosno građana. (Naveni strateški ciljevi ROP-a su sljedeći: razvoj konkurentnog gospodarstva, kreiranje uvjeta za uravnotežen razvoj, razvoj ljudskih resursa i unaprijeđenje kvalitete života.) Provedba ROP-a, odnosno projekata u okvirima ROP-a, u najvećoj je mjeri u nadležnosti javnog sektora, međutim za ostvarivanje postavljene vizije i razvojnih ciljeva nužno je da se u provedbu ravnopravno uključe i privatni sektor, i civilno društvo, budući da velik dio predloženih mjera potiče gospodarski razvoj što predstavlja jedan od preduvijeta za kvalitetniji život županije. Za potrebe provedbe ROP-a predlaže se i formiranje radnog tijela, takozvane Koordinacije za provedbu, a projekti koji će biti provedeni kroz ROP Primorsko-goranske županije moraju biti u skladu s vizijom, strateškim ciljevima, prioritetima i mjerama koje program sadrži. Sve dodatne informacije možte pronaći na Internet stranicama Regionalno razvojne agencije Porina, kao i stranicama Primorsko-goranske županije.


NA RADOST ONIH NAJMLAĐIH ODRŽAN BOGAT PROGRAM U ČAST SV. NIKOLI (05. prosinca 2008.)

Ni ove godine svetac kojem se najviše vesele oni najmlađi nije zaobišao grad Krk. Bogati probram u čast zaštitnika pomoraca započeo je već 04. prosinca kada je sv. Nikola zajedno sa svojom raspoloženom svitom uplovio u krčku luku. Ondje su ga već tradicionalno dočekali pomalo nestrpljivi mališani, uvijek raspjevani Mići boduli i svirači iz Gradske glazbe Krk. Nakon kratkog zadržavanja na rivi, brojna je povorka krenula put Vele place, gdje su najznatiželjniji imali priliku popričati s milosrdnim svecem, koji se na kraju druženja svim Krčanima odužio paljenjem raskošne božićno-novogodišnje dekoracije. Međutim, to ne bijaše kraj Nikolina ovogodišnjeg pohoda. Već sljedećeg dana, on je s veselom pratnjom pohodio brojne otočne vrtiće i škole, da bi i ondje ostavio pokoje iznenađenje kao zahvalu za trud uložen u pripremu uvijek zanimljiva programa s kojim mališani, bez obzira na uzrast, tradicionalno dočekuju omiljenog im sveca. Podjela darova nastvaljena je i u popodnevnim satima u krčkoj galeriji Decumanus, kada su na red došli oni najmlađi, a trodnevna manifestacija zaokružena je 06. prosinca misom u krčkoj katedrali, molitvom za pomorce i ribare, te prigodnim programom u izvedbi dječjeg zbora Kapljice. I ove godine, uz pomoć nekolicine suradnika, za bogati program sv. Nikoli u čast bio je zadužen Centar za kulturu Grada Krka.

 


Sv. Nikolika i njegova pratnja na podjeli darova
u galeriji Decumanus


NOVI STIPENDISTI GRADA KRKA (05. prosinca 2008.)

Temeljem Natječaja za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj godini 2008./2009., u otvorenom je roku prispjelo ukupno osamnaest zamolbi učenika s područja Grada Krka, od kojih su Hrvoje Cvitkušić, Ines Pavičić, Katja Hrelja, Ksenija Končarević, Gabrijela Škoro, Vedran Franolić, Silvija Žužić, Marija Zec, Ivanka Zec, Matea Dminić, Ivona Bjelobradić, Ivan Jurina, Dino Kosić i Marijo Zahija zadovoljili natječajne uvjete. Oni će počevši od mjeseca listopada 2008., pa zaključno do mjeseca lipnja 2009., primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 500,00 kuna. Također, na isti je natječaj prispjelo ukupno dvadeset i šest zamolbi studenata s područja Grada Krka, a natječajne su uvjete ispunili: Sanja Pavlović, Morena Žužić, Armin Rist, Lucija Štefančić, Kristijan Krajnović, Robert Brozić, Bruna Justinić, Tamara Petrić, Maja Harbić, Ivan  Braut, Josipa Mrakovčić, Anamarija Mrakovčić, Matea Mrakovčić, Marija Buterin, Mirna Hriljac, Jelena Orlić, Jelena Pavlović, Mario Depicolzuane, Anja Ivanović, Nadia Dunato, Zoran Pavlović i Ivan Kosić. Oni će primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 700,00 kuna. Obzirom da na spomenuti Natječaj nije pristigla niti jedna prijava redovnih učenika trogodišnjih obrtničkih škola Poglavarstvo je donjelo Zaključak da se od Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku zatražiti predlaganje po jednog učenika iz svakog usmjerenja s područja Grada Krka za dodjelu stipendije za tekuću školsku godinu. Osim toga, Upravni odjel za proračun i društvene djelatnosti ubrzo će krenuti s pripremom nacrta Natječaja za dodjelu financijskih potpora polaznicima poslijediplomskih studija s područja Grada Krka.


U KNJIŽARI PONTES ODRŽANA PRVA OD PREDVIĐENIH PET DJEČJIH PRIČAONICA (29. studeni 2008.)

Na veselje onih najmlađih u krčkoj knjižari Pontes, u organizaciji istoimene ustanove, održana je prva dječja čitaonica s čijom će se praksom nastaviti kroz čitav dvanaesti mjesec. Naime, najmlađi ljubitelji priče uz svoje će nestašne junake, i pokoji slatkiš, moći uživati svaku subotu (06., 13., 20. i 27. prosinca) u ugodnom interijereu knjižare s početkom predviđenim za 10.00. sati. Nekolicina radoznalih mališana koja je prisustvovala prvom jednosatnom druženju mogla je upoznati simpatičnog naratora, velikog medu, koji svu odjecu očekuje i sljedeće subote. Sve detaljnije informacije možete dobiti na broj: 051 222 586 ili e-mail: pontes@pontes.hr.


Veselo druženje u knjižari Pontes

KAŠTADI PROSLAVILI DESETI ROĐENDAN (29. studeni 2008.)

Klapskom pjesmom zajedno sa svojim obiteljima, prijateljima i sponzorima klapa Kaštadi iz Poljica proslavila je svoj jubilarni deseti rođendan. U kongresnoj dvorani hotela Malin, Kaštadi su ispričali vlastitu priču, prizvavši u sjećanje prva okupljanja, prve nastupe, kao i mnogobrojna gostovanja u zemlji i inozemstvu. Kaštadi u početku svoje karijere ponajviše njeguju crkveni repertoar, a kasnije započinju s izvođenjem obrada zabavne glazbe, pučkih napjeva sjevernojadranskog primorja, kao i dalmatinskih pjesama. Deset članova klape, pod voditeljskom palicom Ivice Frlete, na rođendanskom je druženju pokazalo svoje umijeće pjevanja uz gitaru i mandolinu, a u završnici su zajedno s klapom Tramuntana iz Kraljevice, puntarskom klapom Rašketa i Vrbničankama iz klape Valomet otpjevali bodulsku himnu, Otok od zlata. Ovu veselu rođendansku proslavu svojim su nastupom uveličali i dobro raspoloženi folkloraši KUD-a Poljica.


Klapa Kaštadi na proslavi deset-gođišnjice
djelovanja


KRČANKA NA INTERLIBERU (18. studeni 2008.)

U skopu ovogodišnjeg Interlibera, 13. studenog, održana je press konferencija tvrtke Fravero d.o.o. iz Zagreba na kojoj je predstavljen njen novi projekt u suradnji s WWAOW.com-om koji u Hrvatsku donosi posve novu ponudu, takozvani tisak na zahtjev ili Print on Demand (POD). Jedna od prvih knjiga kojom se, na našem prostoru, pokreće ova vrsta ponude zbirka je pjesama Diskrecija zajamčena krčke pjesnikinje Elfride Matuč-Mahulja. Knjiga je izložena na štandu WWAOW.com-a, a kako stvar funkcionira možete provjeriti na njihovoj Internet stranici. Projekt tvrtke Fravero d.o.o. i WWAOW.com-a zanimljiv je ne samo izdavačima i piscima već i  korisnicima - čitateljima - budući da pruža nebrojene mogućnosti i cijenu pristupačniju i nižu od one na koju smo inače navikli. Elfride Matuč-Mahulja rođena je, 1967. godine, u Rijeci. Po profesiji inokorespondent, radi kao referent za društvene djelatnosti i pismohranu u Općini Punat. Pjesme su joj prevađane na rumunjski i poljski jezik.


Naslovnica pjesničke zbirke
Elfride Matuč-Mahulja


U MJESECU HRVATSKE KNJIGE GRADSKA KNJIŽNICA ORGANIZIRALA PJESNIČKU VEČER S MARINOM VALKOVIĆ (11. studenog 2008.)

Obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige Krk se još jednom dokazao kao grad povijesti i kulture, kazala je na početku druženja Milena Žic jedna od članica poetske udruge Kaliopa što druženja s pjesnicima i ostala književna događanja organizira na prostoru čitavog otoka. Krčani su ovom prigodom imali prilike upoznati pjesništvo Marine Valković koja je nedavno objavila i prvu pjesničku zbirku pod nazivom Kanet na vitru ujedno ovjenčanu i ovogodišnjim kaliopinim priznanjem. Marina Valković rođena je Gariškinja s prebivalištem u Vrbniku, a dugi niz godina svojim angažmanom pridonosi kulturnom životu otoka. Pjesme od kojih su neke nagrađivane, a neke i uglazbljene, piše na standardu i čakavštini suvreneo se služeći s oba izričaja. U svojim za pjesmu rezerviranim trenucima Marina istražuje misaonu, duhovnu, socijalno-angažiranu i ljubavnu tematiku, a ono što su krčki zaljubljenici u poeziju imali prilike poslušati, prema riječima organizatorice i moderatorice večeri Milice Pavačić, bila je subjektivna antologija iz pjesnikinjina opusa. U jednom od pročitanih uradaka - Komad modrog neba - Marina se upušta u kritiziranje politikanstva, kvazi-umjetnosti, kvazi-crkve i ostalih segmenata sadašnjosti koji krajnje agresivno determiniraju naše bistvo, potraživši na kraju uvijek siguran azil u vlastitom djetinstvu.


Marina Valković


ODRŽAN DAN TURIZMA GRADA KRKA (28. listopada 2008.)

U  Krku su se drugu godinu za redom sastali predstavnici svih turističkih  i s turizmom vezanih djelatnosti s područja grada. Dan turizma Grada Krka održava se svake godine u drugoj hotelskoj kući, a ove su godine domaćini bili Hoteli Krk, što znači da je susret gospodarstvenika s predstavnicima Turističke zajednice i gradskim vlastima sredinom dana započeo u njihovu hotelu Dražica. Kroz sedam radionica svoje impresije o netom završenoj turističkoj sezoni sa sugestijama za struku i vodstvo grada iznijeli su predstavnici hotelijera, kampova, turističkih agencija, obiteljskog smještaja, ugostitelja, turističkih brodara, trgovaca i uslužnih djelatnosti kao i predstavnici poljoprivrednih udruga. Održanim polusatnim susretima prisustvovali su uz gradonačelnika Darija Vasilića i predsjednik Gradskog vijeća, članovi Poglavarstva, direktori komunalnog društva i Turističke zajednice, te ostali zastupnici gradskih institucija. Cilj ovog druženja neposredna je komunikacija s predstavnicima djelatnosti usko vezanih uz najzančajniju gospodarsku aktivnost, koji zapravo čine sastavni dio ukupne turističke ponude grada. Zaključci formirani nakon održanih sastanaka ujedno su i smjernice lokalnoj samoupravi i turističkoj zajednici za pripremu iduće turističke sezone. Poticanjem suradnje gospodarstva i javnog sektora, Turistička je zajednica ove godine započela pilot-projekt upravljanja destinacijom, nazvan Destinacijski management. Ovogodišnji Dan turizma kulminirao je s podjelom priznanja i zahvalnica strukovnim udrugama i javnim službama što su se odazvali pozivu na suradnju u ostvarivanju zahtjevnih manifestacija po kojima je Krk postao prepoznatljiv.


GP KRK SA 120.000,00 KN POTICAJA POMOGLO KRČKOM NOGOMETNOM KLUBU (27. listopada 2008.)

Nogometni klub Krk najmasovnija je sportska organizacija na otočnom prostoru koja trenutno broji 300-tinjak igrača raspoređenih u dobne skupine od morčića do seniora, istakao je na početku druženja povodom potpisivanja vrijednog ugovora, predsjednik skupštine kluba Ivan Lukarić. Njegova prva, seniorska, ekipa natječe se u 4. nogometnoj ligi - Zapad, a dolaskom novog trenera Alena Horvata, u njenom su nastupu uočeni brojni kvalitativni pomaci što je rezultiralo opravdanom težnjom prema ulasku u 3. ligu. Prije godinu dana klub je pokrenuo i hvale vrijednu nogometnu školu koju upravo polazi 90-ak dječaka raspoređenih u četiri grupe podređene stručnom vodstvu. U uredu gradonačelnika Darija Vasilića, tako, je potpisan ugovor o sponzorstvu između uprave kluba koju su osim spomenutog Lukarića predstavljali Josip Žic, predsjednik izvršnog odbora, i njegovi dopredsjednici Ante Čabraja i Davor Magaš, te Josipa Purića, direktora Građevinskog poduzeća Krk. Donacija upućena na adresu krčkih nogometaša iznosi simboličnih 120.000,00 kn, a osim što predstavlja poticaj drugim poduzetnicima ima potencijala postati tradicionalnom što bi uvelike pomoglo modeliranju krčkog sporta, naglasio je na karaju gradonačelnik Vasilić.


S potpisivanja ugovora u uredu
gradonačelnika


JOŠ JEDNA NAGRADA GRADU KRKU (22. listopad 2008.)

U akciji ocjenjivanja kvalitete hrvatskih turističkih odredišta pod nazivom Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2008. koju po dvanaesti put provode Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska gospodarska komora, grad Krk je u kategoriji odredišta do 10.000 ležajeva osvojio 2. nagradu. U ovoj akciji ocjenjuje se kvaliteta ukupne ugostiteljske ponude, izgleda, uređenosti i gostoljubivosti između 100 hrvatski gradova - 67 na moru i 33 u unutrašnjosti - a u samoj evaluaciji sudjeluju i znanstveni istraživači Instituta Ivo Pilar iz Zagreba. Nagrada će krčkim predstavnicim biti uručena tijekom svečane manifestacije Dani hrvatskog turizma, u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske i suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, koja će se od 22. do 24. listopada održati u Opatiji.


Krčka delegacija s uručeniom nagradom


POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE U KRKU ODRŽANA KNJIŽEVNO-JEZIČNA TRIBINA (15. listopada 2008.)

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u koktek-baru Volsonis održana je književno-jezična tribina na kojoj su osim prof. Milene Žic u ulozi domaćina sudjelovali prof. dr. sc. Josip Silić i dr. sc. Zdravko Jelenović. Neka ovaj skup bude u znaku sintagme - Jezik je moje utočište - kazala je prof. Žic pozvavši prisutne na pažnju, a za imaginarnu katedru prof. Josipa Silića koji je održao predavanje, zamišljeno kao ležeran razgovor s okupljenim zaljubljenicima u jezik i književnost, na temu Suvremena komunikacija hrvatskim jezikom u kojem se dotakao mnogih za struku bitnih problema poput polifunkcionalnosti javne komunikacije, karaktera komunikacijskog trokuta ili odnosa pisanog i govorenog jezika. Na izlaganje zaključeno mišlju da nitko od prisutnih ne govori ne standardnim hrvatskim jezikom, izvrsno se nadovezalo predstavljanje pjesništva dr. sc. Zdravka Jelenovića koji se ovom prilikom upustio u interpretiranje vlastitih uradaka na temu ljubavi, iseljeništva, pa i osjećaja vezanog uz proživljenu bolest, objavljenih u zbirkama Zo bavulića, Oblačni obrisi i Sunce nad zapadom koju je donacijom potpomagao i Grad Krk. Dvodjelni program, što ga je pažljivo odslušala i nekolicina krčkih srednjoškolaca, povezan je pjesmom vokalnog sastava Bona Forma.


Josip Silić, Milena Žic i Zdravko Jelenović


POKRENUTA NOVA TRODNEVNA MANIFESTACIJA - ŠTORIJA O GALIJI - U ORGANIZACIJI KRČKOG CENTRA ZA KULTURU (07. listopad 2008.)

U jednom od najvećih i najslavnijih pomorskih sukoba u povijesti - bitki kod Lepanta - odigranom 07. listopada 1571., u kojoj su svoje snage odmjerile pomorske sile kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist). Unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnica spomenutog događaja ima za Europu sve veći značaj, kao i za sam Lepant (Naufpactos) gdje se svake godine okupljaju zemlje saveznice Svete lige u znak sjećanja na poginule galijote, vojnike i posade. Prošle godine pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatsku je u Naufpactosu predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je ujedno i povod za detaljnije promišljanje i istraživanje o Krku s kraja 16. stoljeća, njegovu onovremenom životu i stanovnicima. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući iznimnu pomorsku tradiciju Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je trodnevnu manifestaciju povodom obilježavanja 437. obljetnice Lepantske bitke pod nazivom Štorija o galiji. Kao zanimljivost ovogodišnje priredbe, koja ima potencijala postati tradicionalnom, treba izdvojiti repliku vesla galije Cristo Ressussitato u prirodnoj veličini (dužine 12,5 m i težine 150 kg) koja je na ovogodišnjem Krčkom sajmu istesana pod vodstvom krčkog maketara Željka Skomeršića u suradnji s arhitektom Sergiom Falsfeinom i prof. Walterom Macovazoma. Spomenuti je izložak na krčkoj rivi tijekom trodnevnog programa pljenio pažnju posjetitelja, a svi zainteresirani mogli su ga i zaveslati te na taj način steći dojam o veličini i snazi galije, kao i o težini galijotskog posla. Podršku manifestaciji svojim su nastupom osim FD Skrpčić-Pinezić, Gradskog zbora Krk te klape Tramuntana dali i delegati grada Arquata del Tronto (Italija) predvođeni gradonačelnikom Aleandrom Petruccijem koji su ovom prigodom za potrebe izložbe postavljene u galeriji Decumanus ustupili zastavu što su je njihovi vojnici skinuli sa sultanove galije. Na samom otvaranju neobičnog postava okupljenog pod nazivom Krk u Lepantskoj bitki, svoje su riječi pohvale i podrške organizaciji čitave manifestacije, kojoj je cilj otkriti i restaurirati prošlost, uputili gradonačelnik Darijo Vasilić i zamjenica primorsko-goranskog župana Nada Turina Đurić. Prigodno događanje okupilo je tako mnoge zaljubljenike u pomorsku povijest otoka koji su mogli uživati u vrijednim i zanimljivim eksponatima poput spomenute turske zastave, replike pulene Zviri s hvarske galije Sv. Jerolim, venecijanskog mača datiranog u 17. stoljeće, bodeža iz istigog vremena pronađenog u Krku, polumodela galije koja je sudjelovala u Bitki kod Lepanta - maketara Željka Skomeršića, pa sve do reprodukcije rada najznačajnijeg hrvatskog grafičara renesanse Natale Bonifacija s prikazom Lepantske bitke ili fotografija snimljenih tijekom prošlogodišnjeg boravka krčke delegacije u Naufpactosu. Nakon degustiranja izvrsnog krčkog vina tijekom razgledavanja izložbe trodnevna je manifestacija zaključena misom za poginule u bitki kod Lepanta, kao i svečanom promocijom knjige Krčka komuna i Lepantska bitka 1571. održanom u koktel-lapidarij baru Volsonis. O publikaciji koju potpisuje povjesničarka Tea Mayhew, Maja Parentić - ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka - kazala je da predstavlja veliku vrijednost s obzirom da je prvi put obrađena tema krčke komune u vrijeme trajanja Ciparskog rata (1570.-1573.) što bi moglo pridonjeti stvaranju novog kulturno-turističkog proizvoda, kao i nadopuni postojećih. Sama autorica povjerila je publici probleme na koje je naišla tijekom rada na knjizi zahvalivši se na kraju osim Centru za kulturu i veličasnom Andriji Depikolozvaneu, voditelju arhiva krčke biskupije na čijim se izvorima temelji rekonstrukcija opisanih događaja, kao i Milanu Radiću, predsjedniku povjesne udruge otoka Krka, budući da je publikacija izašla kao posebno izdanje Krčkog zbornika.

 
Nastup FD Skrpčić-Pinezić


Delegati grada Arquata del Tronto


S otvaranja izložbe Krk u Lepantskoj bitki
(Aleandro Petrucci, Maja Parentić, Nada Turina Đurić i
gradonačelnik Darijo Vasilić)


S promocije knjige
Krčka komuna i Lepantska bitka 1571.
(Maja Parentić, Andrija Depikolozvane, Tea Mayhew i
Milan Radić)

 

POTPISAN UGOVOR O SUFINANCIRANJU IZGRADNJE DJEČJEG VRTIĆA I JASLICA (07. listopad 2008.)

U uredu gradonačelnika potpisan je ugovor o sufinanciranju izgradnje dječjeg vrtića i jaslica u Krku, odnosno kapitalna potpora Ministarstva za 2008. godinu - u iznosu od 2.500.000,00 kn - kojoj su osim gradonačelnika Darija Vasilića nazočili Josip Borić, pomoćnik ministra mora turizma, prometa i razvtka i Josip Purić, direktor Građevinskog poduzeća Krk zaduženog za provedbu izgradnje. Ukupna vrijednost invensticije, prema gradonačelnikovim riječima, iznosi 23.500.000,00 kn, a ministarstvo će izgradnju spomnuta kapitalnog objekta potpomoći s donacijom od 4.500.000,00 ili 5.000.000,00 kn, što ovisi o kapitalnoj pomoći ministarstva za 2009., čiji će ugovor biti potpisan dogodine. Dovršetak izgradnje vrtića, čiju arhitekturu potpisuje riječki biro Randić-Turato, predviđa se za travanj 2009. godine, dok je otvaranje prolongirano za rujan. Od bitnih investicija Ministarstva namjenjinih otoku Krku Josip Borić za sljedeću je godinu izdvojio problrm luke Valbiska koji bi trebao biti riješen do 2010., kada se očekuje i finalizacija svih županijskih pristaništa. Budući da je građevinska dozvola za radove na spomenutoj luci pred samim izdavanjem, prema gradonačelnikovim riječima, do ljeta 2009. realizacijom pojedinih radova trebale bi biti smanjene gužve, inače jedan od najvećih problema najvažnijeg krčkog pristaništa. 

 


Potpisivanje ugovora o sufinanciranju izgradnje
dječjeg vrtića i jaslica u Krku


SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA OBILJEŽEN MANIFESTACIJOM PJEŠAČIMO JESEN (04. listopad 2008.)

Zbog niza pozitivnih učinaka hodanja na zdravlje Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 05. listopada Svjetskim danom pješačenja što su ga, rekreacije željni, Krčani obilježili prigodnom manifestacijom Pješačimo jesen u organizaciji gradske Turističke zajednice kojom se htjelo skrenuti pozornost na najpogodnije godišnje doba za aktivan boravak u prirodi. Trodnevno događanje tako je otvoreno okupljanjem pješaka na krčkoj rivi gdje se u sklopu malog Jesenskog sajma održala prezentacija štapova za nordijsko hodanje, uz demonstraciju prof. Ivana Oreškovića i rekreacijske grupe Pepice iz Krka. Uslijedio je potom s istog mjesta glasan start pješačke ture uz još bučniju pratnju Gradske glazbe, budući da je stotinjak zaljubljenika u pješačenje (domicila i gostiju) krenulo, po zaista ugodnom vremenu i vođeno stručnjacima, u osvajanje 9,6 km duge maslinarske staze uz okrijepu priređenu otprilike na pola puta za koju se osim Turističke zajednice pobrinulo i Komunalno društvo Vecla. Zadatak je savladan u nešto više od 2 sata, a raspoložene rekreativce na njihovu cilju - Valbiski - dočekao je obilniji obrok spravljen od domaćih delicija. Nakon svakako prijatnog ručka, oni koje dvosatna šetnja nije umorila istim su se putem vratili u grad, gdje je organizirana fešta uz grupu Quadrill i podjelu skupne fotografije svim sudionicima pješačke ture. Međutim, to nije sve! Od petka ujutro do nedjelje popodne na krčkoj će se rivi u sklopu spomenutog sajma moći kupiti sportska oprema za pješačenje po akcijskim cijenama, dok će ljubitelji eko-etno proizvoda poput ovčjeg sira, maslinovog ulja, dobrog istarskog i kontinentalnog vina, ekološkog meda, sokova od šumskog voća i ostalih namirnica zasigurno pronaći nešto i za vlastiti gušt. Ekološki prihvatljivo i po zdravlje korisno kretanje otokom po maslinarskim stazama čini naš otok jedinstvenom destinacijom po kojoj je moguće organizirati jednodnevne ili višednevne ture s ciljem promocije rekreacije, kao i vrlo ugodnog, i svakom gostu zanimljivog, pejzaža.

 
Zajednička fotografija svih rekreativaca

 


S pješačke ture


MIĆI BODULI NA OVOGODIŠNJEM KVARNERIĆU (28. rujna 2008.)

Dječiji festival Kvarnerić, mlađi brat poznatoga MIK-a, i ove je godine, po sedmi put, ugostio mnoštvo izvođača okupljenih u dvadeset zborova s prostora čitave županije. Ovogodišnja je manifestacija održana u dvije festivalske večeri, najprije u Rijeci 26. rujna, a potom i u Delnicama, gdje je u tamošnjem Domu sportova bila priređena finalna večer na kojoj su raspjevani osnovnoškolci bili nagrađeni za uložen trud. Krčani iz Mićih bodula, kojima ovo nije prvi zapažen nastup na Kvarneriću, primili su nagradu za najskladniji duet, a predstavili su se skladbom Ča je to jubav, Lucije Kosić, u izvedbi Azre Hasanagić i Sare Marijan. Spomenuti festival koji njeguje pjesmu na dijalektu, kao i prethodnih godina, uspješno je organizirala Udruga Melodije Kvarnera, dok je pokroviteljstvo pripalo Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i domaćinu Gradu Delnicama.


ODRŽAN  OKRUGLI STOL POD NAZIVOM ANALIZA STANJA PRIVATNOG SMJEŠTAJA U PGŽ (19. rujna 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održan je okrugli stol na temu stanja smještaja u domaćinstvu danas, kojeg je s ciljem poboljšanja brojnih aspekata spomenute kategorije, sazvala Turistička zajednica otoka Krka, uz potporu Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana. Budući da je udio privatnog smještaja gotovo izjednačen s hotelskim kapacitetima potrebno je od njega napraviti kvalitetu po kojoj će, i PGŽ, i RH biti prepoznate, istakao je predsjednik TZ PGŽ - Kazimir Janjić, što je zahtjevalo relaizaciju studije pod nazivom Analiza stanja privatnog smještaja u PGŽ čiji je nostelj prof. dr. sc. Zdenko Cerović, a naručitelj Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu PGŽ. Studiju su tijekom ljetnih mjeseci, uz stručno vodstvo, ostvarili studenti s opatijskog Fakulteta za turistički menadžment, anketiravši 3.7% iznajmljivača (izvan i unutar sustava PDV-a) koji svoje usluge pružaju u kućnoj radinosti. Okrugli stol što je okupio brojne predstavnike turističkih zajednica, kao i članove udruga iznajmljivača, započeo je iznošenjem podataka koji nisu neposredno vezani uz istraživanje na terenu, a tiču se usluga u domaćinstvu, pravnog okvira djelovanja onih koji u tom segmentu pružaju svoje usluge, kao i analize smještaja na nivou RH i PGŽ. Središnje izlaganje prof. Cerovića ticalo se rezultata provedene ankete, koji su dobiveni istraživanjem unutar sedam županijskih regija, a kao najčešće sugestije ispitanika izdvojena su neslaganja s paušalnom naplatom boravišne pristojbe, zatim želja za smanjenjem provizija agencijama, kao i težnja ka poboljšanju turističke ponude u destinaciji i valorizaciji turističke baštine. Od studije se prema riječima prof. Cerovića očekuje zajednička promocija na potencijalnim tržištima, i zajednička marketinška strategija, poticaj za izradu nove studije Kvarner Family, kao i povoljniji krediti za povećanje kvalitete iznajmljivačke djelatnosti, te ukidanje paušalne naknade boravišne pristojbe i preoblikovanje sustava provizija. Posljednji dio okruglog stola zamišljen je kao otvorena rasprava što je odvela u smjeru priče o brojnim problemima turističkih djelatnika poput preniske granice za ulazak u PDV sustav ili zabrinutosti spram kriterija za izdavanje dozvole iznajmljivačima.


PETA VEČER S PISCEM: ROBERT PERIŠIĆ (28. kolovoza 2008.)

Posljednju večer s piscem ovogodišnjeg Međunarodnog književnog festivala Pontes obilježilo je gostovanje Roberta Prišića - jednog od najsvestranijih domaćih autora izniklih na književnoj sceni ´90-ih. Perišiću ovo nije prvo gostovanje na Pontesu, budući da je kao pokretač i urednik Godina, kasnije Godina novih - najrespektabilnijeg književnog časopisa ´90-ih - sudjelovao i na prva dva festivala. Osim što se uz njegovo ime veže spomenuti projekt, Perišić je poznat i kao književni kritičar-kolumnist Feral tribunea i Globusa, esejist Playboya i scenarist Matanićeva filma Sto minuta Slave. No, kultni književni status stječe svojim zbirkama priča Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas i Užas i veliki troškovi, iako je prije pisao poeziju, izdavši 1995. prvu autorsku knjigu Dvorac Amerika, čiji se naslov referira na dva Kafkina djela, simbolizirajući, prema riječima autora, ono što živimo. Spomenute, i izvan granica dobro primljene, zbirke priča jedinstvene su po eleptičnom, na trenutke besmislenom, i pomalo birtijskom dijalogu, koji s obzirom na usmjerenost k realizmu, pridonosi uvjerljivosti. Posljednji Perišićev uradak, roman Naš čovjek na terenu, čiji su ulomak krčki zaljubljenici u književost imali priliku poslušati na posljednjoj večeri Pontesa, raspravlja o sukobu medijski konstruirane stvarnosti i istine; odnosno onog što čovijek želi i onog što mu se dešava.


Valerij Jurešić i Robert Perišić

VALAMAROV ROMANTIC HOTEL KORALJ U ZNAKU GUSARA (27. kolovoza 2008.)

Legenda o krčkom sajmu i prepadu pirata s Plavnika na trgovačku galiju uspješno je promovirana u novi turistički proizvod pod nazivom Potraga za blagom. Cjelodnevni izlet drvenim jedrenjacima na obližnji otok Plavnik, postao je hit za team bilding i turiste željne romantične pustolovine. Novom projektu Turističke zajednice i Udruženja obrtnika - podsekcije brodara grada Krka na najbolji se način pridružila i hotelska kuća Zlatni otok Krk iz Valamarove grupacije. U petak, 22. kolovoza, kompletno osoblje hotela Koralj osvanulo je na radnim mjestima u gusarskim odorama. Dan hotela obilježili su raznim igrama na plaži i potragom za blagom, a vrhunac je bilo povlačenje konopa u kojem je prevagu odnjela teška ekipa autokampa Ježevac. Lagani ritmovi sastava L´amour i osvježavajući koteli na bazenu uz romantičnu rasvjetu te spektakularan vatromet s mora učinili su ovaj dan nezaboravnim doživljajem za goste, ali i za dobro raspoloženo osoblje hotela. Odličan potez uprave i zaposlenika Zlatnog otoka dokaz je da se suradnjom lokalne samouprave i turističkog gospodarstva zaista može na najbolji mogući način utjecati na image destinacije. Poticaj je to, ujedno, i čelnim ljudima Turističke zajednice i Grada Krka da nastave s povezivanjem svih struka i gospodarskih subjekata vezanih uz turizam u cilju boljeg upravljanja destinacijom.


Kostimirano osoblje hotela Koralj

TREĆA VEČER S PISCEM: LAMIJA BEGAGIĆ (26. kolovoza 2008.)

Na trećoj večeri s piscem, mladu sarajevsku književnicu Lamiju Begagić, predstavio je beogradski nakladnik Dean Ilić, inače gost predavač s ovogodišnjeg Pontesa. Osim što piše Lamija uređuje i tri dječja lista (Kolibrić, Palčić i 5Plus) namijenjena različitim uzrastima što se distribuiraju po školama i vrtićima diljem BiH-e, s ciljem razvijanja kod djece, kako sam kaže, navike čitanja. Osim toga uređivala je i književni web-magazin Omnibus i Književni žurnal, a na natječaju Ekran priče_02 u organizaciji zagrebačke Naklade MD i Iskona osvojila je prvu nagradu za priču Dvadeset i sedam. Ovom su prilikom krčka publika i polaznici Ljetne škole knjige imali priliku čuti priču - Pojma ti nemaš moja Ivana - iz posljednje Lamijine knjige, Godišnjica mature. Riječ je o zbirci koja okuplja 23 kratke priče što su je ispričala 23 učenika na fiktivnoj godišnjici mature. Ono što im je zajedničko, kazala je autorica, možemo nazvati generacijskim diskursom, odnosno iznošenjem kolektivne sudbine ljudi rođenih ranih sedamdesetih. Autorica koja upravo iščekuje izlazak nove zbirke o objavljivanju u brojnim časopisima (Zarez, Libra Libera, Časopis Re) dodaje kako su te suradnje važne zbog očuvanja regionalnih odnosa, kao i zbog rada na vlastitoj afirmaciji.

 
Valerij Jurešić, Lamija Begagić i Dejan Ilić


PRVA VEČER S PISCEM: AIDA BAGIĆ (24. kolovoza 2008.)

Prva večer s piscem ovogodišnjeg književnog festivala Pontes, održana u prizemlju koktel-bara Volsonis, prošla je u druženju književnice i aktivistice Aide Bagić s polaznicima Ljetne škole knjige i nekolicinim krčkih zaljubljenika u poeziju. Aida Bagić, ovom je prilikom promovirala novu pjesničku zbirku Ako se zovem Sylvia koja objedinjuje njen dosadašnji pjesnički opus, nastao u različitim vremenskim razdobljima, kojeg povezuje sabiranje osjećanja i propitkivanje vremenitosti. Jedan od važnih toposa u njezinu pjesništvu svakako je propitivanje identiteta, nacionalnih i jezičkih, ali naročito rodnih i seksualnih. Potrebno je istaknuti i kako se Aida Bagić nerijetko igra riječima, pa neke pjesme pružaju poseban zvučni užitak. Utjecaj čitanja ruske avangardne književnosti ogleda se u pjesmama u kojima je posebno težište na ritmu, ali i na angažiranosti. Književnica, rođena u Zagrebu, kako je sama kazala u posljednjih desetak godina živi od pisanja, ali ne od pisanja pjesama i proze već izvještaja koji imaju za cilj utjecati na stvarnost, što je suprotno cilju književnosti. Na pitanje kako pomiruje spomenute krajnosti, Aida otkriva kako tajna nije u paralelnom djelovanju, već u povremenim skokovima iz jedne stvarnosti u drugu. Iz njene bogate biografije izdvaja se i vođenje mnogih radionica kreativnog pisanja u okvirima Centra za ženske studije, po modelu Natalie Goldberg koja priziva tradiciju automatskog pisanja.


Prva večer s piscem u koktel-baru Volsonis


ODRŽANA MANIFESTACIJA DANI SMOKAVA 2008. (24. kolovoza 2008.)

Između 21. i 24. kolovoza, u gradu, kao i na otoku, Krku održana je druga po redu gastro manifestacija Dani smokava u organizaciji Turističke zajednice otoka Krka, a brojni su posjetitetelji tijekom njena održavanja u nizu otočkih ugostiteljskih objekata mogli isprobati svježu ili suhu smokvu, raznovrsne kolače, te riblje i mesne specjalitete pojačane zlatnim užitkom, kako su to donedavno zaboravljeno mediteransko voće nazivali stari Rimljani. Dani smokava zamišljeni su kao događanje koje pridonosi bogatstvu turističke ponude grada, kao i otoka; iako je u konceptu manifestacije prisutan i poticaj otočanima da se ponovo počnu baviti uzgojem, sušenjem i preradom te slatke, ali zdrave, delicije. Na prostoru grada spomenutoj su se manifestaciji pridružili: konoba Nono, restoran Karaka, caffe bar Casa dei Frangipane, restoran Maritim, konoba Galija, konoba Andreja, restoran Galeb, pizzerija Mala Vrata, restoran Kantun i restoran hotela Marina.


UZ STANJE NACIJE - MONODRAMU FILIPA ŠOVAGOVIĆA OTVOREN 13. PONTES (23. kolovoza 2008.)

Već trinaestu godinu Pontes organizira međunarodni književni festival na kojem sudjeluju mnogi pisci, nakladnici, teoretičari, kritičari i ostali predstavnici struke vezane uz pisanu riječ, čiji je sastavni dio, po treći put, i Ljetna škola knjige koja okuplja petnaestak polaznika, različitih generacija, iz gotovo čitave regije. S ovogodišnjom manifestacijom naglasak je postavljen na sudjelovanju neovisnog knjižarstva u životu knjige, kao i na radu spomenute škole, čiju će radionicu kreativnog pisanja, kroz petodnevnu akciju, voditi krčka pjesnikinja i kritičarka: Katarina Mažuran Jurešić. Polaznici će tako kroz jutarnji dio programa imati priliku upoznati: Ivicu Vuletića, knjižara iz Osijeka; Nenada Veličkovića, sarajevskog pisca; Dejana Ilića, nakladnik iz Beograda; Seida Serdarevića, zagrebačkog nakladnika i Valerija Jurešića, voditelja projekta Knjižni informacijski sustav; dok je večer u ugodnom ambijentu koktel-bara Volsonis rezervirana za druženja s piscima - Aidom Bagić (u nedjelju), Tomislavom Markovićem (u ponedjeljak), Lemijom Begagić (u utorak), Igorom Štiksom (u srijedu) i Robertom Perišićem (u četvrtak) - koja su otvorena i za ostale ljubitelje književnosti. Na samom otvaranju festivala, održanom u dvorištu Frankopanskog kaštela, gostovao je naš poznati glumac, dramaturg i redatelj Filip Šovagović povjerivši u kratkom razgovoru Valeriju Jurišiću, često kroz šalu na vlastiti račun, iskustva o posrnuću svog prvog dugometražnog filma Pušča Bistra, pozitivne i negativne strane uspjeha Naše male klinike, odnosno lika vječnog bolesnika Zadre ili zanimljivosti neobične suradnje sa samozvanim predsjednikom Društva za zaštitu Filipa Šovagovaića, Tomislavom Čadežom. Krčka je publika ovom prilikom mogla pogledati i ulomke iz nove Šovagovićeve eksperimentalne monodrame - Stanje nacije - premjerno prikazane na ovogodišnjem Paškom ljetu. Riječ je o tragikomediji sa 103 prizora i gotovo isto toliko likova, od kojih je onaj glavni izvjesni - Arterije Fras Vraz Filipović, dramaturg, nekad zaposlen na Hrvatskoj televiziji, gdje mu je zadnji posao bio slaganje reklama. No osim Filipovića tu su i njegova supruga, dijete, prijatelji i kolege s posla, njegovi šefovi. Monodrama počinje snom, točnije noćnom morom. Filipović je u ratu, na nepoznatom terenu, s preplašenim drugovima, u sve goroj situaciji, dok na koncu svi ne poginu. Onda se - budi! Čudan san, Filipović nikad nije bio u ratu. On je običan mali čovjek koji se mutno sjeća socijalizma, a kapitalizam ga je odveo ravno u sitno ropstvo: rob je banke, obitelji, prijatelja koji postupno postaju bivši i ostaju u njegovom životu tek kao vjerovnici. Osim što je upao u dužničko ropstvo, Filipović je ovisan i o hrani...


Filip Šovagović i Valerij Jurešić

 


Iz monodrame Stanje nacije

U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA IZLOŽBA ŽELJKA KIPKEA (22. kolovoza 2008.)

U krčkom izložbenom prostoru otvoren je postav zagrebačkog slikara i video-umjetnika Željka Kipkea pod nazivom: Više volim mace od pasa - u nastavku, jer ne postoje policijske mace - što predstavlja komentar jednog lika iz knjige Sedmereo Simenonove djece, Romóna Díaza Eterovica. Na temelju spomenutog citata nastala je i slika Parižanki koje su na svoja lica navukle mačje maske. Zatim je platno, na kojem se osim maskiranih žena našao i spomenuti komentar, otvorilo put prema filmu pod nazivom Mali mačak i lav. To je kratka priča o snu koji objedinjuje bijesnog vozača, lava, lavicu, umjetnika koji sanja i njegova ljubimca žute boje krzna i očiju. Poruka iz sna kaže da je umjetnik siguran od napasnika - bijesnog vozača i divljih zvijeri - toliko dugo dok pokraj njega sjedi mali žuti mačak. Kratki se film, zapravo, bavi obrascem koji bi na najekonomičniji način objedinio dvije priče - onu o ljubimcu, i onu koja se tiče sna. Sinergija dvaju prikaza, jedan na slikarskom platnu, a drugi na filmskom ekranu, sugerira vrlo važnu činjenicu. Sve dok je iracionalnih rekvizita, umjetnici će se na više ili manje učinkovite načine otklanjati od utjecaja spektakularne svakodnevice i njezinih mehanizama kontrole. Izložbu možete pogledati do 19. rujna, svakim danom od 10.00 do 12.00 i od 19.00 do 22.00 sata.

 
Stilovi iz filma Mali mačak i lav

 

ZAVRŠENE 52. LJETNE PRIREDBE (21. kolovoza 2008.)

Nakon niza uspješnih koncerata - klasične i jazz glazbe - te kazališnih predstvava završene su 52. Ljetne priredbe ili događanje s najvećom tradicijom u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, a kao posljednja stavka ovogodišnjeg programa održan je koncert opernih arija na kojem su nastupili supružnici: Kristina i Robert Kolar - mezzosopran i bariton - uz piano-pratnju Oksane Zvinekove. Kristina Kolar, diplomirala je 2002. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, usavršivši se potom u milanskoj klasi dirigenta Giuseppea Montanarija što je rezultiralo nizom koncerata uz korepetitore Teatra alla Scala, s kojima i danas surađuje. Od sredine 90-ih zaposlena je u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje živi i radi, a kao solistica ostvarila je zapažene uloge u mnogim glazbeno-scenskim djelima iz repertoara riječke Opere, poput Nabucca, Šišmiša, La Gioconde ili Carmen. Robert Kolar, 1996. godine završava solo pjevanje, također na zagrebačkoj Muzičkoj Akademiji u klasi prof. Zdenke Žabčić Hesky. Od 1997. solist je opere HNK-a Ivan pl. Zajca u Rijeci, iako nastupa i u drugim kazalištima, te na koncertnim podijima diljem zemlje. Tijekom svoje karijere surađivao je s nizom eminentnih hrvatskih dirigenata, a dobitnik je i specjalnog priznanja Milan Pihler, koje najuspješnijim opernim pjevačima dodjeljuje upravo riječko HNK. Krčka je publika na posljednjem koncertu Priredbi, tako mogla uživati u vječnim opernim evergreenima Ivana pl. Zajca, Verdija, Tijardovića, Bizeta ili Mozarta, a da joj se svidjelo to što je čula, svjedoči i bis na koji su glazbenici pozvani uz glasan pljesak...

 


Kristina i Robert Kolar

U KRKU ODRŽANA PREDSTAVA TRAŽI SE NOVI SUPRUG (18. kolovoza 2008.)

U Frankopanskom kaštelu odigrana je posljednja predstava 52. Ljetnih priredbi, a čast da zatvori kazališni dio ovogodišnjeg programa pripala je amaterskom kazalištu JAK iz Malog Lošinja koje je pod redateljskom palicom Denisa Brižića, člana glumačkog ansambla HNK-a Ivana pl. Zajca, izvelo hvaljenu komediju Mire Gavrana Traži se novi suprug. Šarmantna je to priča o usamljenoj udovici za čiju se naklonost bore dva neobična prijatelja s mnogo prerušavanja i neobičnih obrata. Ispod humorne površine kako predstava odmiče upoznajemo tri suvremenika, čije nam nevolje zasigurno nisu strane, a čitav namjerni nesporazum naposljetku nestaje u još jednom bacanju tarota. Zanimljivu kostimografiju predstave potpisuje Lorina Starc, scenografiju Michael Schaef; a svojim su glumačkim umjećem krčku publiku do suza nasmijali: Lorina Starc, Lučano Nikolić i Boris Šegota.

 
S predstave Traži se novi suprug


KRČKA PUBLIKA UŽIVALA U KONCERTU ZAGREBAČKOG ANSAMBLA RESPONSORIUM (14. kolovoza 2008.)

U ugodnom eksterijeru franjevačkog samostana, pred krčkim je zaljubljenicima u stariju glazbu nastupio ansambl Responsorium. Riječ je o zagrebačkom sastavu što se specijalizirao za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka s posebnim naglaskom na ostvarenja hrvatske glazbene baštine. Responsorium inače djeluje u skladu sa suvremenim načelima izvorne interpretacije starije glazbe, koristeći autentična glazbala, i poštujući znanstveno utemeljene stilske smjernice, a nizom projekata (poput Canzonette & Villanelle - talijanska renesansa; Vaghe Ninfe - barokna glazba Dalmacije i Istre) uvelike je pridonio prezentaciji hrvatskog i europskog glazbenog nasljeđa koncertirajući na mnogim specijaliziranim festivalima u zemlji i inozemsvu. U okrilju crkve ansambl kojeg čine - Tamara Felbinger (sopran), Martina Matić Borse (alt), Darko Solter (basbariton), Dani Bošnjak (blok flauta), Tin Mršić (viola da gamba) i Mario Penzar (čembalo) - izveo je kocert pod nazivom Barokne ekstravagance, objedinivši, na oduševljenje puna klaustra, arije i canzonette talijanskih majstora baroka: Cime, Montecerdija, Frescobaldija, Fontane, Merula i Sweelincka.


Ansambl Responsorium

 

JEDINSTVENO PUTOVANJE KROZ SREDNJI VIJEK TIJEKOM TRODNEVNE MANIFESTACIJE - KRČKI SAJAM (08., 09. i 10. kolovoza 2008.)

I, ove je godine ulice strarog grada pohodila srednjovijekovna svita na čelu s najistaknutijim predstavnicima drevne loze Frankopana, nakon čega je na Kamplinu održana svečana ceremonija otvaranja Krčkog sajma na kojoj su osim domaćina, vođenih knezom Nikolom, sudjelovali dubrovački ansambl za renesansnu glazbu Minstrel; dobro raspoloženi Plemenitaši iz Ivaneca demonstriravši, na oduševljenje prepuna trga, energičnu borbu sa sabljama; koprivnički Mušketiri te povijesna skupina Aramis iz Košice koja je tik pred kišu izvela duel mačevaoca i bubnjarski performans. Budući da je relativno loše vrijeme tijekom najmanje jednog dana trajanja sajma već postalo dijelom tradicije, izvođenje atraktivna programa doslovno su prekinule suze sv. Lovre, natjeravši publiku kao i sudionike na traženje prikladna zaklona. Tako su mnogi svoje utočište pronašli u okrilju srednjovijekovna Frankopanskog kaštela, gdje se do jutra moglo uživati u nizu domaćih delicija uz glazbeni performans dubrovačkog ansambla. Osim tradicionalno sve većeg broja sudionika ove je godine otvaranju sajma nazočila i posebna delegacija, što je program pratila iz vlastite lože, vođena potpredsjednicom vlade Đurđom Adlešić u društvu krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, predsjednika Županijske obrtničke komeore Borisa Vukelića, i Vinka Mičetića predsjednika Županijske gospodarske komore. Osim u svečanom otvaranju posjetitelji su, duž sva tri dana trajanja manifestacije mogli uživati i u mnogim demonstarcijama prakse čitave lepeze starih zanata, čija su uprizorenja od Vele place, duž ulica starogradske jezgre, predstavljala uvod u srednjovijekovni sajam na Kamplinu s bogatom ponudom - srednjovijekovnom modom inspirirana nakita, vežnjača, obrađene kože, srednjovijekovnog posuđa, kiparskih artefakata, domaćeg vina, pa sve do jednistvenih suvenira s motivima simbola vezanih uz priču o knezovima krčkim. Osim spomenutog ovogodišnje su priče iz starine, sv. Lovri u čast, pružale i bogat kulturno-povijesni program što je svakoga dan u popodnevnim satima započinjao s prikazima srednjovijekovnih borbi i igara u izvedbi dramsko mačevalačke-družine Aramis, glasnih Koprivničana i uvijek za akciju spremnih Plemenitaša uz glazbenu podlogu krčkog pjevačkog zbora Knežev kor, te dviju klapa Tramuntane i Nevere. Ono što također bijaše novost u okvirima ovogodišnjeg programa jesti i izrada replike 12 metara dugačkog vesla krčke galije Cristo risorto (Uskrsli Krist) pod vodstvom brodo-maketara Željka Skomeršića u suradnji s arhitektom Sergiom Falsfeinom i prof. Walterom Macovazom, najprije izloženog na prostoru Kamlina, da bi potom u pratnji gradske straže bilo preneseno u antički interijer lapidarij-bara Volsonis...

 

 
Segmenti iz bogatog programa održanog
na trgu Kamplin


12 metara dugačka replika vesla krčke
galije Cristo risorto

Mahnićevom ulicom - izlaz na krčku rivu kroz Mala vrata otvarao je pogledu nastavak priče; bogatu ponudu eko i etno proizvoda s porostora čitave Hrvatske kao i niz kulturno-zabavnih sadržaja od predstavljanja folklornih skupina s čitavog otoka, preko nastupa Gradske glazbe Krk uz pratnju Povero Keka, neizostavnih Mićih bodula, modne revije krčkih osnovnoškolaca, pa sve do cjelovečernjih koncerata na centralnoj pozornici. Kao što program na Kamplinu svake godine iznenađuje sve zahtijevnijom produkcijom, tako i program na gradskoj rivi bijaše obogaćen mnogim novinama od kojih je zasigurno najzanimljivija Potraga za blagom - cjelodnevni izleta na otok Plavnik inspiriran događajem iz 1524. kada se na moru pred Krkom, u vrijeme trajanja sajma, desilo teško razbojstvo u kojem su tadašnji pirati s Plavnika, presreli trgovačku galiju s bogatim teretom koji je nakon sukoba podsredstvom jedinog preživjelog pirata završio skriven na otočiću nadomak Krka. Tako je sretnom pronalazaču blaga (Jeleni Obradović i supružnicima Mateas iz Rumunjske) na velikoj svečanosti zatvaranja manifestacije knez Nikola uručio prigodnu nagradu (eko-etno paket), a sajam je kao i prošle godine kulminirao spektakularnom pomorskom bitkom i veličanstvenim vatrometom što ih je uz tisuće posjetititelja s krčke rive promatrla i raspoložena delegacija knezova krčkih.

 


Demonstracije praksi starih zanata u
starogradskoj jezgri


U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA IZLOŽBA ARGUMENTI SVJETLA ALME DUJMOVIĆ (07. kolovoza 2008.)

U galeriji Decumanus otvorena je izložba slikarice - a ujedno i profesorice likovne kulture u krčkoj osnovnoj školi - Alme Dumović. Naime, riječ je o postavu koji predstavlja razvojnu kulminaciju bogate dvadesetpetogodišnje karijere, iako ne i svojevrsnu retrospektivu budući da autorica, kako sama kaže, još uvijek ima dovoljno energije da se publici iznova predstavlja uvijek novim temama, pristupima i eksperimentima. Međutim ono što artefakte s ove izložbe povezuje s ostatkom njena bogatog opusa pronalazimo u motivu, vezi s motivom i prepoznatljivu tehniciranju. Tema je i ovoga puta podmorje, ali ne u njegovoj pejzažnoj cjelovitosti, već u mikrokozmičkoj usitnjenosti - uvećane strukture tako razaraju figuraciju pretvarajući je u apstraktnu impresiju neponovljiva trenutka. Zaustavi vrijeme, želim zapeti između. Tu gdje nema ni tišine, malo ću ostati, kazala bi autorica. Tehinka - ulje, nudi bezbroje mogućnosti slikarske igre od teškog imasta pa do posve providna poteza, nadopunjenih droppingom što ostavlja dojam svježine batika ili nervoznim crtežom slikarstava akcije; i to u svrhu sugriranja napetošću nabijena svijeta. Jer sve naposljetku nestaje u svjetlosnoj eksploziji nestalne materije! Izložbu možete pogledati do 22. kolovoza, svakim danom od 10.00 do 12.00 i od 19.00 do 22.00 sata.


Alma Dujmović i Branka Arh


S otvaranja izložbe

 

O KONCERTU ODRŽANOM U KLAUSTRU FRANJEVAČKOG SAMOSTANA (01. kolovoza 2008.)

Po prvi se put Ljetne priredbe organiziraju i u klaustru novoobnovljena franjevačkog samostana, a čast da tu atraktivnu lokaciju otvore kao mjesto realizacije kulturnih sadržaja dobila su dva priznata ruska glazbenika - violinist Maxim Fedotov i pijanistica Galina Petrova. Publika se tako u više nego ugodnom ambijentu mogla prepustiti glazbenim komadima Čajkovskog (divertimenti iz Labuđeg jezera), Musorgskog (Slike s izložbe), Rimskog (Šeherezada) i Borodina (Polovetski ples) čije transkripcije za violinu i glasovir potpisuje Aida Isakova. Maxim Fedotov ili ruski Paganini kako ga često nazivaju, profesor je na Moskovskom konzervatoriju, a nositelj je i katedre za violu i violinu na Ruskoj glazbenoj akademiji. Taj poznati ruski glazbenik održao je veliki broj solističkih recitala i koncerata sa simfonijskim orkestrom u Velikoj dvorani moskovskog konzervatorija, a svirao je i s vodećim orkestrima svijeta. Njegov repertoar uključuje sva važnija djela za violinu, među kojima valja izdvojiti trideset violinskih koncerata i solo ciklus dvadeset i četiri Paganinijeva Cappricia. Galina Petrova također je nastupala u mnogim koncertnim dvoranama Rusije, ali i svijeta, a njenu bezprimjernu izvrsnost odlikuju majstorstvo na glasoviru spojeno s nevjerojatnom glazbenom inteligencijom i umjetničkim šarmom. Današnjem koncertu, osim krčkih zaljubljenika u klasiku, nazočili su i posebni gosti: varaždinska delegacija vođena dogradonačelnikom Ivanom Mesekom, koja je neposredno prije koncerta razgledala zanimljivu zbirku sakralne umjetnosti što se čuva u romaničkom interijeru crkve sv. Kvirina, kao i vrijedan inventar krčke katedrale.


Posjet varaždinske delegacije Krku

 
Maxim Fedotov i Galina Petrova


4. KAMP ZA MLADE S INVALIDITETOM ZAPOČEO SUSRETOM S KRČKIM GRADONAČELNIKOM (29. srpnja 2008.)

U krčkom autokampu Ježevac od 24. do 31. srpnja, uz pratnju Svjetlane Marion, boravi osam članova zagrebačke udruge Zamisli koja okuplja mlade s invaliditetom usmjerene postizanju što kvalitetnijeg življenja. Riječ je o udruzi osnovanoj 2005., koja već četvrtu godinu organizira sedmodnevni kamp kao spoj edukativnih radionica usmjerenih preispitivanju uloge polaznika koliko u samoj udruzi, toliko i u društvu uopće, te tipičnog ljetnog odmora s uživanjem na plaži, izlascima i istraživanju destinacije. Boravak mladih zagrepčana djelomično financijski potpomaže i Grad Krk budući da je upravo na inicijativu i uz suradnju s ovom udrugom ostvaren čitav niz projekata vezanih uz prilagodbu pojedinih prostora osobama s invaliditetom kao što su plaža Lukobran, gradska knjižnica ili zgrada gradske uprave što je nedavno osim prilagođenog prilaza dobila i lift tako da je ove godine svečani susret s krčkim gradonačelnikom priređen u njegovu uredu. Članovi ove aktivne udruge, povezane s puntarskom Maslinom, osim što su zadovoljni prijemom u Gradu, zadovoljni su i susretljivošću uprave kampa koja svake godine iznenadi uklanjanjem neke od prisutnih barijera. Sve navedeno govori u prilog njihovu sigurnom dolasku i sljedeće godine kada će udruga Zamisli slaviti petu godišnjicu djelovanja.


Članovi udruge Zamisli na radionicu u
Maloj vijećnici Grada Krka


Članovi udruge pred zgradom gradske uprave


U FRANKOPANSKOM KAŠTELU ODRŽANA GLAZBENA SATIRA, ZAGREBAČKI ORKESTAR (27. srpnja 2008.)

Zagrebački orkestar histrionska je adaptacija poznate komično-satirične jednočinke Ženski orkestar, Jeana Anouilha, koja govori o maloj ženskoj grupi, sastavljenoj od šest glazbenica i jednog pijaniste koji zabavljaju goste u provinscijskom lječilištu. U obradi Histriona mjesto radnje postao je Zagreb, a problemi započinju kada privatizacijom staru kavanu preuzme novi vlasnik koji kao šeficu orkestra postavlja folk-pjevačicu s bogatim iskustvom u narodnjačkim klubovima. Tako se na mjestu negdašnje klasične svirke, počinje puštati turbo-folk, a umjesto pristojnih gostiju počinju dolaziti tipovi sumnjivih biografija, dok članovi orkestra zapadaju u teške krize jer i ono malo umjetnosti kojoj su posvetili čitav život, nestaje radi profita. Iako predstava obiluje nizom komičnih situacija, koje su uspjele nasmijati raspoložene Krčane, puno je dojmljivija ona društveno-kritička komponenta koja potiče pitanje - ne predstavlja li zaluđenost turbo-folkom primjer ruralnog koje zatire urbano i da li je spomenuto zaista naša stvarnost? Predstava nastala u režiji Dražena Ferenčina okupila je zaista zanimljivu glumačku ekipu koju čine: Nela Kocsis, Vida Jerman, Nada Abrus, Branka Cvitković, Ankica Dobrić, Pero Juričić, Draško Zidar i Kristijan Potočki, dok se za vjerodostojnost ambijenta pobrinuo Miljenko Sekulić. Blještava kostimografija djelo je Marite Ćopo, čiji jeftin glamur ide ruku pod ruku s vulgarizmima koje jednako obilato koriste protagonisti predstave prepušteni folk repertoaru Mate Matišića.

  


Glazbena satira Zagrebački orkestar


U KAŠTELU NASTUPIO XL KVARTET TUBA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE (25. srpnja 2008.)

Pred malobrojnom, ali očito jedinstvenog zvuka željnom, publikom u Frankopanskom kaštelu nastupio je XL kvartet tuba Zagrebačke filharmonije, kojeg je 2002. godine u nadi da pokaže širok raspon muziciranja na spomenutom instrumentu utemeljio Krunoslav Babić. Uz njega kvartet čine: Viktor Kirčenkov, Mario Šincek i Josip Kapović. Tuba, limeni puhački instrument iz obitelji rogova s najdubljim registrom među puhačima, raspolaže velikim dinamičkim i izražajnim mogućnostima - od mekoće i topline do snage i prodornosti - u što su se mogli uvjeriti i krčki zaljubljenici u klasiku i jazz. U nedstatku izvorne literature za kvartet, repertoar ansambla temelji se na odabiru niza glazbenih djela iz svih stilskih razdoblja u obradama vodećih limenih puhača druge polovice 20. stoljeća. Tako je i ova večer 52. Ljetnih priredbi protekla uz ugodne melodije Moureta, Gabrielija, Pachelbeka, Bobića, Piazzolla, Wondera, Parkera, Hendersona i ostalih, većinom tubi prilagođenih Lisjakovim aranžmanima. Da je publika uživala u repertoaru muzičara upravo pristiglih s uspješno odrađene američke turneje, svjedočio je i bis na kojem je kvartet izveo za svakog ponešto - po jednu disco, jazz i evergreen obradu - nakon podužeg pljeska oduševljenih Krčana.

 


XL kvartet tuba Zagrebačke filharmonije

 

NA JEDRENJAKU OTAC ROKO PRIREĐENA PROMOCIJA KNJIŽICE LEGENDA O KRČKOM SAJMU, TONČIJA ŽUŽIĆA (23. srpnja 2008.)

Na prekrasnom jedrenjaku Otac Roko, pred nizom znatiželjnika, priređena je promocija knjižice Legenda o Krčkom sajmu, Tončija Žužića koju je ilustracijama upotpunio krčki slikar i karikaturist Saša Lončarić. Zbirku pripovjedaka, po cijeni od 49,00 kuna, moguće je kupiti na recepcijama turističkih agencija grada Krka, na izletničkim brodovima u krčkoj luci ili kod njenog autora na broj - 098 481 069. Dio fabule ove zanimljive priče o prepadu pirata s Plavnika na trgovačku galiju prije više stoljeća moći ćete doživjeti i na ovogodišnjem Krčkom sajmu, koji nam 08. kolovoza sprema svečano otvaranje s povorkom od stotinjak sudionika u srednjovijekovnim odorama, spomenutu pomorsku bitku i potjeru kneževe garde u krčkoj luci, te 09. i 10. kolovoza izlet Potraga za blagom, novi turistički proizvod grada u organizaciji mjesne Turističke zajednice i Podsekcije turističkih brodara krčkog Udruženja obrtnika. Svi sudionici potrage u trajno vlasništvo dobivaju gusarske marame i mape sa ucrtanom pozicijom blaga, a u cijenu izleta od 370,00 kuna uključeno je pozdravno piće, boca vode, gusarski ručak, panoramska vožnja do hridi Kormat, kava i slatkiš na kraju. Posada broda pomagati će tragačima pri iskrcavanju na neku od plaža Plavnika, a sretnog nalaznika čeka i bogata kneževa nagrada na posebnoj svečanosti posljednjeg dana sajma...


Na promociji se uživalo i u krčkim delicijama...


ZABAVA UZ BROD KNJIŽARU (20. kolovoza 2008.)

Nakon što je, 19. srpnja, Brod knjižara uplovio u crikveničku luku, započela je njegova ovogodišnja turneja Jadranom s ciljem promicanja kulture čitanja i pisanja, koja će završiti 01. kolovoza uplovljavanjem u Makarsku. Osim prve i posljednje luke, te grada Krka, brod prepun knjiga gostovati će u Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Novalji, Salima, Sv. Filipu i Jakovu, Zlarinu, Šibeniku, Primoštenu, Jelsi i Supetru. Naime, riječ je o kulturno-turističkoj manifestaciji s kojom se na inicijativu Igora Gerenčara započelo 2000. godine, a koju književnik Hrvoje Šalković, koji je između ostalog gostovao i u Krku, opisuje kao izvrsnu ideju čiji je zadatak približavanje knjige široj publici. U ovaj se projekt aktivno uključilo i četrnaest mjesnih turističkih zajdenica koje će priređivati dodatne kulturno-zabavne programe, tako su Krčane, nakon poduže stanke, dobrom svirkom ponovo zagijali riječki folk-rockeri Belfast Food. Glavni sponzor Broda knižare jest udruženje MasterCard Europe, čija je predstavnica Marina Parlov na zagrebačkoj konferenciji podsjetila na činjenicu da je spomenuta tvrtka ove godine pokrenula Zlatnu MasterCard statuu, koja će biti dodijeljena najboljem domaćinu za doprinos kulturnom turizmu Jadrana.


Ugodno popodne uz prelistavanje raznovrsne
literature

ODRŽAN DRUGI KRK MUSIC LIVE, FESTIVAL FOR ADVANCED EARS! (19. srpnja 2008.)

Usporedno s koncertom Tamare Obrovac u Frankopanskom kaštelu, na gradskoj je rivi bilo priređeno još jedno zanimljivo glazbeno događanje - festival Krk Music Live u organizaciji Tončija Žužića, i pod pokroviteljstvom Grada Krka i mjesne Turističke zajednice. Spomenuta manifestacija, čije se prvo izdanje dogodilo u srpnju 2007., nastala je kao reakcija na posvemašnju zaluđenost nepretencioznom domaćom glazbom koja se turistima servira kao jedini način zabave. Cilj festivala stoga je osim na promociju progresivnije glazbene produkcije, usmjeren i na spajanje različitih glazbenih stilova, od rocka, preko jazza i funka, pa sve do elektronike, tako da svatko uspije pronaći njemu odgovarajuću notu. Ove se godine zbog promjenjiva vremena događanje svelo tek na jednu festivalsku večer iako je održan čitav predviđen program kojeg su svojim sviračkim i pjevačkim umijećem podržali krčki Mojo Trip; riječko-zagrebački Mildreds, jazzisti iz Maja Savić Quarteta i energični Kabalizmo.


Kabalizmo


Mojo Trip

TAMARA OBROVAC U PRATNJI TRANSHISTRIA ENSEMBLE-A ODUŠEVILA KRČKU PUBLIKU (19. srpnja 2008.)

U okruženju tisućljetnih zidina i pod otvorenim nebom, u Krku je nastupila jedna od vodećih domaćih etno-jazzistica Tamara Obrovaca - oduševivši, čestim ovacijama zauzetu, krčku publiku. Zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, Tamara je u nekoliko posljednjih godina stekla veliku popularnost, o čumu nam svjedoče nominacijame za BBC Radio 3 World music Awards, kao i mnogobrojne pozitivne reakcije internacionalne kritike i publike. Ona je do sada izdala pet albuma: Triade, Ulika, Transhistria, Sve pasiva i Daleko je..., kroz koje profilira autorski pristup stvarajući jedinstvenu formu koja inspirirana mediteranskom tradicijom etablira osobnu poetiku pjevačice. Alkemijom s izvrsnim glazbenicima njena internacionalnog transhistria ensemble-a koji vješto i prirodno spaja elemente mediteranskih nota i jazza sa suvremenim glazbenim tendencijama, postiže nevjerojatnu lakoću izričaja svojstvenu najvećima. Njihovi su nastupi, u što su se mogli uvjeriti i dobro raspoloženi Krčani, prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a njen je glas jednako dojmljiv u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada se pretvara u jedan od instrumenata. Upravo taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije definitivno etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je koristeći elemente vlastite tradicije stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve prepoznatljivija i prisutnija ne samo na domaćoj, već i svjetskoj glazbenoj sceni.

 
Tamara Obrovac pred krčkom publikom


U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA IZLOŽBA BRUNE PALADINA (18. srpnja 2008.)

U galeriji Decumanus otvorena je izložba riječkog umjetnika Brune Paladina, koji kao slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i dizajner djeluje više od trideset godina. Paladin je ovom prilikom krčki izložbeni prostor ispunio nizom umjetničkih objekata koji sa stajališta analize medija svoje mjesto pronalaze negdje između skulpture i slike; instalacije i predmeta primijenjene umjetnosti. Likovnost i književnost, oduvjek su bile povezane iako postoje razdobja u kojima je njihova interakcija bila intenzivnija, tako da Plutarh u jednom od svojih spisa navodi da je slikarstvo nijemo pjesništvo, a pjesništvo slikarstvo koje govori. Slikari se stoga vode književnošću, a pjesnici nastoje plastično predočiti svoje teme. Naime, riječ je o poetici koja se nakon antike, ponovo javlja u umjetnosti Alighierija, Raphaela, Miltona, Cortone ili Maratte, da bi prošavši kroz filter (post)moderene svoj trijumf doživjela u pokretu Arte & Language. Međutim tada se u likovni medij prestala prenositi ideja književnog predloška, već je umjetnicima postao zanimljiv tekst, i to tekst kao likovni element, kao forma, iako korišteni znakovi, prema Jungovu učenju, nikada neće izgubiti svoju arhetipsko-sadržajnu komponentu. Paladin u svojim radovima barata upravo tim temeljnim jezičnim znakovima koje postavlja u bezbrojne odnose gradeći na prvi pogled nečitljive simboličke stele, koje bude sjećanje na ezoterične kamene napise drevnog sjevera. Izlužbu možete pogledati do 31. srpnja, svakim danom od 10.00 do 12.00 i od 19.00 do 22.00 sata.


S otvaranja izložbe: Maja Parentić, Višnja Slavica Gabout i
Bruno Paladin


PONOVO USPOSTAVLJENA TRAJEKTNA LINIJA VALBISKA (KRK) - LOPAR (RAB) (18. srpnja 2008.)

Nakon što je više od pola godine bila u prekidu, trajektna veza između Krka (Valbiska) i Raba (Lopar) ponovo je uspostavljena u četvrtak, 17. srpnja, kada je zaplovio trajekt Nosač, u vlasništvu splitske brodarske tvrtke Split Tours d.d. Državna trajektna linija Valbiska - Lopar prekinuta je koncem siječnja ove godine, nakon što se urušio dio pristaništa u luci Lopar na otoku Rabu, tako da je njegova sanacija potrajala sve do sredine srpnja. Predviđeno je da trajekt Nosač isplovljava svakog dan iz Lopara u 6:00; 9:45, 14:00 i 18:30 sati, a iz Valbiske u 7:45, 11:45, 16:00 i 20:30 sati (osim ponedjeljkom u 21:00 sat), s time da putovanje između Raba i Krka traje sat i trideset minuta. Kapacitet Split Tours-ovog trajekta je 321 putnik i 80 vozila, a karte se po cijeni od 37 kn po putniku mogu kupiti u agencijama T.O. Valbiska (Krk) i Vrutak d.o.o. Lopar (Rab). Brodarska tvrtka Split Tours d.d. prošle je godine, putem javnog natječaja, dobila šestogodišnju koncesiju za održavanje cjelogodišnje trajektne linije između Valbiske na otoku Krku i Lopara na otoku Rabu, koja bi trebala poboljšati povezanost i potaknuti razvitak otoka Raba, ali i zamijeniti dosadašnju sezonsku liniju Lopar - Baška.


ODRŽANE MEĐUIGRE 0-24, ZIJAHA SOKOLOVIOĆA (14. srpnja 2008.)

Nakon što je, 2006. održanom, predstavom Kobajagi donijela me roda Zijah Sokolović do posljednjeg mjesta napunio dvorište Frankopanskog kaštela, slična se sudbina ponovila i ove godine iako je nešto manji broj posjetitelja prije svega rezultat promijenjiva vremena. No oni koje prognoza nije uplašila mogli su pod zvjezdanim nebom uživati u gotovo dvosatnoj monodrami - Međuigre 0-24 - pretprošle godine nastaloj u kreativnoj radionici ovog svestranog glumaca s ciljem da u galopu civilizacije, čovjeku ukaže na mala zadovoljstva koja mu donose zadovoljstvo i od kojih ni u jednom trenutku ne bi trebao odustati. U spomenutoj predstavi Sokolović na njemu tipičan način progovara o muško-ženskim odnosima, braku, političarima, doktorima, nogometašima, medijima, kazalištu, kapitalizmu i ostalim segmentima suvremene kulture, no unatoč čestim provalama smijeha, dobro raspoložene krčke publike, na kraju je ipak uslijedilo otrežnjenje s pomalo gorkim okusom spoznaje da to što nam se događa uopće nije smiješno. Naime, cabaret Međuigre 0-24 dotiče besmislenost i manjak logike čitavog djelovanja čovjeka sa sviješću da je pojadinac, kao takav, uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, što se ne može liječiti, ali može ublažiti. Sama se predstava, u koju je uključen minimalan broj rekvizita, sastoji od razmišljanja u pauzama između velikih životnih obaveza, inspiriranih Servantesovim međuigrama, odnosno kratkim akcijama izvođenim u pauzama između činova većih predstava, kao svojevrsnog odmora za gledaoce.


Zijah Sokolović


SHAKESPEARE NA EXIT, MATKA RAGUŽE NASMIJAO KRČANE (07. srpnja 2008.)

U dvorištu Frankopanskog kaštela, unatoč prijetećem vremenu, izveden je prvi kazališni komad ovogodišnjih Ljetnih priredbi, hvaljena predstava SHAKEspeare na Exit, zagrebačkog teatra Exit, nastala u režiji Matka Raguže, uz suradnju s dramaturginjom Pavlicom Bajsić i koreografkinjom Ksenijom Zec. Uz glumce - Živka Anočića, Marka Makovičića i Jerka Marčića - koji su uspjeli demonstrirati inventuru vlastitih glumačkih strasti, dobroj atmosferi zasigurno je pridonjelo i srednjovijekovno ziđe pretvarajući se u savršenu kulisu za duhovit devedesetominutni sukus Shakespearova dramskog opusa, po uzoru na Sabrana djela Williama Shakespearea koja izvodi britanski The Madhouse Theatre Company. Ono što je u ovoj predstavi od Krčana izmamilo ovacije bile su brze transformacije mladih glumaca (u bezbrojne likove Shakespearova panteona poput: Romea i Julije, Hamleta, Ofelije, Macbetha i njegove krvavu lady, mletačkog trgovca, Tita Andronika, kralja Leara, Richarda III ili Henrika VIII), njihova besprimjerna energičnost, kao i vješto parodiranje pojedinih filmskih hitova (npr. Gospodara prstenova) i univerzalnih fenomena (televizijske prodaje ili Big Brothera), posve u maniri egzitovskoga kazališta.


Živko Anočić, Marko Makovičić i Jerko Marčić

U KOKTEL BARU VOLSONIS ODRŽANA PROMOCIJA NOVOG ALBUMA ZAGREBAČKE GRUPE NOVO NEBO (06. srpnja 2008.)

U dvorištu koktel bara Volsonis održana je promocija novog albuma zagrebačke rock grupe Novo nebo, pod nazivom Istok Zapad, koji je u izdanju kuće Croatia Records, objavljen u proljeće ove godine. Riječ je o njihovu trećem studijskom albumu, nakon Svijeta u kojem živiš i Tamo gdje je ljubav, na kojem se četveročlana postava predvođena kantautorom Draženom Matutinovićem, predstavila melodičnim, a na trenutke i blago egzotičnim, soft-rock zvukom. Međutim zagrebačko Novo nebo ovog puta pred ne toliko brojnom, ali toplom publikom nije sviralo samo vlastite pjesme već i niz obrada domaćih i stranih pop-rock klasika uz podršku krčke pjevačice Marije Radošević. Ovakva rijetko organizirana rock-događanja pravo su osviježenje naspram bezbrojnih house setova koji čine nezaobilaznu glazbenu kulisu gotovo svih krčkih mjesta za noćne provode.


Promotivan koncert Novog neba u
koktel baru Volsonis

UZ KONCERT KLAPA OTVORENE 52. LJETNE PRIREDBE (05. srpnja 2008.)

Zajedničkim koncertom najboljih hrvatskih klapa Sinj iz Sinja, Nostalgije iz Zagreba i Šufit iz Splita otvorene su 52. Ljetne priredbe, jedna od najstarijih manifestacija tog tipa nakon dubrovačkog i splitskog festivala. Čast da otvori ovogodišnji ciklus kulturnih događanja, koji će se naizmjenice odvijati u dvorištu Frankopanskog kaštela i novoobnovljenom interijeru franjevačke crkve, pripala je Koraljki Vahtar-Jurković, pročelnici županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, koja je uz prisutstvo krčkog kneza potpisala festivalsku povelju. Brojne posjetitelje i uzvanike osim spomenute predstavnice Županije srdačno je pozdravio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, nakon čega je uslijedilo predstavljanje iskusnih glazbenika koji su od ljubitelja specifična klapskog izričaja, izvrsnim interpretacijama zabavnih i narodnih pjesama, izvukli puno više od glasnog pljeska. Ljetne priredbe koje se tradicionalno organiziraju u okrilju Centra za kulturu Grada Krka na čelu s ravnateljicom Majom Parentić, te pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture, i ove nam godine donose niz kazališnih uspješnica poput predstave SHAKEspeare na Exit, Matka Raguže ili Međuigre, Zijaha Sokolovića; niz klasičnih koncerata; i nastup jedne od ponajboljih hrvatskih jazzistica Tamare Obrovac u pratnji njena Transhistria electric banda.

 
Koraljka Vahtar-Jurković i nastup klape Šufit iz Splita


Potpisivanje festivalske povelje


OTVORENA ZAJEDNIČKA IZLOŽBA STAŠE ČIMBUR I IZABELE ŠIMONOVIĆ (27. lipnja 2008.)

U galeriji Decumanus otvorena je zajednička izložba dviju zagrebačkih umjetnica, Staše Čimbur i Izabele Šimunović, očito vjernih krčkom izložbenom prostoru, budući da trenutni postav ne predstavlja njihovo prvo predstavljanje otočnoj publici. Dizajnerica Staša Čimbur, koja je do danas održala 60-ak izložbi i performansa u muzejima i galerijama širom Europe, izlaže ono po čemu je najprepoznatljivija: šešire, torbe i preostali accessoires izrađen različitim tehnikama, od različitih materijala. Međutim, spomenuti artefakti nisu obični uporabni predmeti već posjeduju i određen kiparski, pa čak i slikarski karakter; tako da osim niza maštovitih formi posjetitelji mogu uživati u brojnim aplikacijama u rasponu od vjerskih simbola, jednostavnih uzoraka, svakodnevnih predmeta, pa sve do stiliziranih ljudskih ili životinjskih figura koje su kao izdvojene čak poprimile i funkciju metalnog bedža. Slikarica i grafičarka Izabela Šimunović ponovo se predstavlja objektima od izrezanog papira na temu umnožena simboličnog (auto)portreta koji s tehničke strane svoje korjene vuče iz primijenjene umjetnosti drevne Kine. No, istražujući dalje, kao nov medij Izabela otkriva obojani metal, a tretirajući ga poput papira novonastali objekt razvija potencijal igranja s čovjekovom zamjedbom. Izložbu možete pogledati do 18. srpnja 2008., svakim danom od 10.00 do 12.00 i od 19.00 do 22.00 sata.


Izabela Šimunović i Staša Čimbur


Objekti Izabele Šimunović


Torba Staše Čimbur

NA ODUŠEVLJENJE MNOGIH U KRKU ODRAŽAN FESTIVAL MELODIJE ISTRE I KVARNERA (24. lipnja 2008.)

Nakon Višnjana mikovsku je karavanu od stotinjak članova po četrnaesti put ugostio i grad Krk, a spomenuta je svoje odredište poslije srdačnog dočeka na gradskoj rivi pronašla u okrilju srednjovjekovnog Frankopanskog kaštela. Inače, Festival Melodije Istre i Kvarnera (MIK) jedan je od najdugovječnijih festivala na našim prostorima, čiji počeci sežu u sada već daleku 1964., kada je pod nazivom Melodije Kvarnera prvi put organiziran u riječkom kinu Partizan. Po svom karakteru specifičan budući da njeguje glazbu s područja sadržanih u nazivu, MIK je i ove godine Kamplin ispunio brojnom publikom koja je s ushićenjem pratila sve izvođače iako je najnakolonjenija bila Mariu Battifiaci čija je pjesma Prihajan Doma, koju potpisuju Robert Grubišić, Zvonko Turak i Mario Lipovšek, s osvojenih 166 glasova zasluženo odnijela prvo mjesto. Na drugom se mjestu, sa 100 osvojenih glasova, našla Tamara Brusić s pjesmom Ribarska Fešta, Aleksandra Valenčića i Nikole Peršića, dok je treće, s 87 glasova, zauzela pjesma Roberta Grubišića i Mirjene Bobuš Kadi ste sada u izvedbi Vivien Gallette i Voljena Grbca. Osim spomenutih prisutni su mogli uživati u glazbenom umijeću Đanija Maršana, Vesne Nežić Ružić, Vesne Duhović, Karin Kuljanić, Alena Vitasovića, Robertina, Gine, klape Sol, Nene i Roberta, Vedrana Mlakara i klape Cinquina, Duška Jeličića, Katje Budimčić, Jozefine, grupe Pešekan, Josa Butorca, Ivane Majcan, te Gustafa koji su osim u revijalnom dijelu, svojim specifičnim etno-rock izričajem, atmosferu dodatno podgrijali i u onom slobodnom koji je uz modnu reviju i nove pjesme klape Kaštadi iz Poljica prethodio proglašenju najboljih. Voditelj svih festivalskih večeri, pa tako i ove krčke bio je, uvijek dobro raspoložen, Robert Frlin, a za sve one koji su MIK propustili u vlastitim gradovima, imaju priliku u Rijeci, 27. lipnja, poslušati generalnu probu ili grand finale 28. lipnja koji će se, također u Rijeci, održati ispred gradskog sata.


Krčani su ove godine najviše glasova dali Mariu Battifiaci
s pjesmom Prihajan doma

POTPISAN UGOVOR O SURADNJI IZMEĐU AKADEMIJE PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI SVEUČILIŠTA U RIJECI I KRČKE UDRUGE MASLINARA DROBNICA (18. lipnja 2008.)

U slikovitu ambijentu koktel-lapidarij bara Volsonis potpisan je ugovor o suradnji studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci s udrugom maslinara Drobnica. Svrha njihove interakcije leži u povezivanju rada maslinara i budućih akademskih slikara, kipara i grafičara u osmišljavanju idejnih rješenja vizualnog identiteta maslinarskih proizvoda. To bi združivanje između ostalog trebala doprinjeti i povezivanju mladih stručnih kadrova sa sferama turizma i gospodarstva, kao i lokalnom zajednicom. Svi načini suradnje riječkih studenata s krčkim maslinarima odvijati će se pod vodstvom profesora u sklopu kolegija kao što su primjenjeno slikarstvo, kiparstvo, grafika, keramika, industrijski dizajn itd. Iako ovakav ugovor još nije potpisan na hrvatskom prostoru, predstavnici krčke udruge smatraju da je s obzirom na važnost marketinga ovo najbolji put da njihovi proizvodi svoje mjesto pronađu i na svjetskom tržištu. Budući da je vrijednost ovog projekta prepoznalo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, njihovi predstavnici nazočili su potpisivanju ugovora između dekana Akademije prof. Gorana Štimca i predsjednika udruge maslinara Drobnica Ivan Žgaljića.


ODRŽAN PRVI SASTANAK PODSEKCIJE IZNAJMLJIVAČA (09. lipnja 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održan je prvi sastanak podsekcije iznajmljivača kojeg su vodili Vlatko Martinović, tajnik Udruženja obrtnika otoka Krka, Nataša Jurina, direktorica Turističke zajednice grada Krka, Nedo Pinezić, bivši predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja riječke Županijske komore i Siniša Tudor, krčki poduzetnik. Cilj formiranja spomenute podsekcije inicirane od strane grupacije krčkih ugostitelja jest stvaranje i realizacija strategije unutar radnih grupa koja bi na više razina dovela do boljih rezultata u turizmu. Vlatko Martinović na početku je predstavio Udruženje obrtnika otoka Krka koje organizirano po strukovnom i teritorijalnom princimpu okuplja sedam sekcija (ugostiteljstvo i turizam, proizvodne djelatnosti, uslužne djelatnosti, trgovinu, ribarstvo, autoprijevoznike i prijevoznike morem, te građevinare) unutar kojih su svoje mjesto zasluženo pronašli i privatni iznajmljivači kojima članstvo (bez članarine) u novoosnovanoj podsekciji pruža uslugu logistike i prostor za sastajanje. Svoja iskustva s organiziranjem iznajmljivača s prisutnima je podjelio Nedo Pinezić, istaknuvši kako probijanje na tržište ima jedan veliki problem, a to je njihova šarolikost; no Sveučilište u Rijeci krenulo je s provođenjem istraživanja čiji je cilj podjela iznajmljivača u kategorije podložne jedinstvenim obradama, a potom i razmišljanjima o budućem tržišnom plasiranju. Kao dobar primjer segmentizacije tržišta Pinezić je istakao Austriju, inače zemlju s najvećim brojem kapaciteta privatnog smještaja. Osim kategorizacije kojoj prethodi analiza situacije, do potencijalno boljih rezultata u turizmu moguće je doći i klasterizacijaom agencija koje danas ne prodaju samo krevet, već i ono što suvremen gost traži, a to je prije svega doživljaj, vezan u određenu destinaciju. Nakon rasprave o mnogim problemima koji muče krčke iznajmljivače, odabrana su dva predstavnika podsekcije za ulaz u radnu grupu i Skupštinu Turističke zajednice grada Krka, koji bi pitanja iznesena na njenim sastancima trebali prenjeti na višu razinu i pridonjeti njihovu što bržem odgovaranju.

SVETOM KVIRINU NA DAR (04. - 07. lipnja 2008.)

Obilježavanje Dana sv. Kvirina, zaštitnika krčke biskupije i grada Krka, započelo je proslavom u SŠ Hrvatski kralj Zvonimir, gdje je dan škole obilježen nizom sportskih natjecanja nakon kojih je uslijedila promocija novog broja školskog ljetopisa, te susret prve generacije krčkih gimnazijalaca koji su tom prigodom proslavili 50. obljetnicu mature. Obilježavanje Kvirinove kulminiralo je svečanom koncelebriranom misom koju je u katedrali, povodom 1.700-te godišnjice smrti tog sisačkog biskupa, predvodio krčki biskup Valter Župan, nakon čega se na obliženjem trgu trebao održati prigodan program - Svetom Kvirinu na dar - otkazan zbog lošeg vremena, iako su snalažljiviji u okrilju frankopanskog kaštela mogli uživati u krčkim delicijama poput šurlica i domaćeg vina. Nastavk proslave donio je osim prve gradske utrke u organizaciji nedavno osnovanog Atletskog kluba Krk, i otvaranje izložbi dvoje krčkih slikara-amatera: Edit Jurine u galeriji Decumanus i Marijana Udine u koktel-lapidarij baru Volsonis. Riječ je o njihovu samostalnom predstavljanju radovima koji (kroz medij akvaralela, ulja i akrila) najčešće tematiziraju krčki pejzaž i njegovu vedutu tj. autohtone simbole. No, dok je Jurina zaokupljena analizom beskonačnog niza detalja, Udina na svijet gleda u terminima masa. Višednevna proslava zaključena je solidno posjećenim humanitarnim koncertom - Sjećanje na Mladena - na kojem su nastupile klape s područja cijelog sjevernoj Jadrana, pa čak i susjedne Slovenije (klapa Kaštadi, muška i ženska klapa Kastav, klapa Rašketa, klapa Volosko, klapa Mali grad, klapa Luka, klapa Valomet, klapa Volta, klapa Teranke, klapa Teha i klapa Krk), a čitav sakupljen prihod namjenjen je krčkom domu zdravalja za uređenje čekaonice pedijatrijske ambulante. Uoči višednevne proslave Dana sv. Kvirina najznačajniji arhitektonski spomenici vezani uz šire područje grada obilježeni su prepoznatljivim tabelama (od korijana presvučenih UV lakom) s dvojeznično ispisanim činjenicama i karakteristikama koje su kao projekt predložili i realizirali Milica i Ljubo Gamulin.

 
S otvorenja izložbe Edit Jurine u
galeriji Decumanus


Dio postava izložbe Marijana Udine u
koktel-lapidarij baru Volsonis

 
S humanitarnog koncerta klapa Sjećanje na Mladena


Primjer signalizacije arhitektonskih spomenika
na širem području grada Krka

U KRKU ODRŽAN 7. HRVATSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI (06. - 07. lipnja 2008.)

Kao uvod u aktivniji dio programa 7. hrvatskog festivala sportske rekreacije osoba starije životne dobi, koji je realiziran pod pokroviteljstvom Međunarodnog i Hrvatskog olimpijskog komiteta, Hrvatskog sabora, Primorsko-goranske županije i Grada Krka, u Velikoj vijećnici održan je okrugli stol na temu Sportske rekreacije starijih. Događanje je okupilo brojne voditelje klubova i domova za sportsku rekreaciju seniora koji su, razmjenom vlastitih iskustava, pokušali odgovoriti na pitanja njihovih društvenih, kulturoloških i socijalnih potreba. Raspravu je otvorio Stjepan Heimer s predavanjem na temu Nova slika starenja, istaknuvši kako je demografski razvoj doveo do sve veće zastupljenosti starijih koji sve dulje ostaju mladi: aktivni, sposobni i zdravi, te kako se današnja generacija šestdesetgodišnjaka osjeća u prosjeku dvadesetak godina mlađe što nam govori o izmijenjenim vrijednostima koje su kod seniora u novije vrijeme vezane uz zadovoljstvo i samoostvarenje, a prema tome i uz aktivnije bavljenje fizičkom aktivnošću (koju treba poticati, razvijati i prilagođavati). Na izlaganje dr. Heimera, temom Tjelesno vježbanje, vitalnost i zdravlje starijih, nadovezala se Snježana Beri naglasivši kako na vitalnost čovjeka pozitivno utječu kretanje i redovito vježbanje što usporava brojne procese starenja, a naposljetku pridonosi i boljoj kvaliteti života. Mladen Pokrajčić, domaćin ovogodišnjeg festivala, prisutne je upoznao s karakteristikama sportske rekreacije starijih u krčkom domu Mali Kartec koja bi nakon izgradnje polivalentne dvorane, osim starijima namijenjene i ostalim korisnicima, zasigurno vodila ka još boljim rezultatima. Okrugli stol potom je zaključen izlaganjem Romane Galeć, pomoćnice pročelnika za socijalnu zaštitu u Gradskom uredu za zdravstvo i socijalnu skrb (Zagreb), koja je ovom prilikom predstavila Projekt zagrebačkih gerontoloških centara usmjeren osiguravanju neposredne skrbi u zaštiti zdravlja u lokalnoj zajednici, očuvanju funkcionalnih sposobnosti starijih, omogučavanju njihova što dužeg boravka u primarnim sredinama i sprječavanju socijalne isključenosti. Drugi dio festivala sljedećeg je dana započeo podizanjem olipijske zastave uz prisustvo gotovo 2 000 sudionika - iz 70 umirovljeničkih ustanova - na gradskoj rivi koje su osim ravnatelja Malog Karteca, Mladena Pokrajčića pozdravili Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, Luciano Sušanj, predstavnik HOK-a i Milanka Opačić, potpredsjedica Odbora za rad, socijalnu politiku i zadravstvo te članica Odbora za obitelj, mladež i sport. Nakon spomenutih pozornicu su zauzeli vitalni seniori koji su u formi plesa, pjesme i vježbe predstavili rezultate vlastitog rada, dok su ostali u okrilju Malog Karteca krenuli u odmjeravanje snaga u raznim sportskim aktivnostima. Festival je (pred kišu) u popodnevnim satima zatvoren podjelom olimpijskih diploma, a nakon tromjesečene pripreme i dvodnevnog programa Krk je ušao u društvo olimpijskih gradova.

 


S otvaranja 7. hrvatskog festivala sportske rekreacije
osoba starije životne dobi

NA PLAŽI AUTOKAMPA JEŽEVAC ODRŽANA SVEČANOST PODIZANJA PLAVE ZASTAVE (03. lipnja 2008.)

Ove je godine svečanost podizanja Plave zastave priređena na plaži autokampa Ježevac, okupivši pritom na prijepodnevnom druženju turističke djelatnike, predstavnike Grada Krka i predstavnike krčkih komunalnih tvrtki. Uz klapu Kaštadi koja je program započela pjesmom, prisutne je pozdravila Jadranka Franc, predsjednica udruge Lijepa naša, dodavši kako joj je čast upravo na našem otoku podignuti 15 Plavih zastava, dok ih na prostoru čitave Primorsko-goranske županije ima 35, a diljem Hrvatske 145; što znači da je koncentacija spomenute turističke markice u našoj županiji, a možda i šire, najveća upravo na otoku Krku. Mirjana Galović je u nastavku predstavila projekte i ulaganja vezana uz Zlatni otok zaključivši kako Plava zastava našim djelatnicima ne predstavlja samo važnu nagradu, već i veliku obvezu. Zanimljivo je da su u samom činu podizanja zastave sudjelovali supružnici Glavač iz Celja (Slovenija) koji dugi niz godina za svoje ljetno odredište odabiru upravo grad Krk. Inače, Plava zastava utjelovljuje međunarodni ekološki program čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom, a možemo je smatrati i najpriznatijim modelom ekološkog odgoja, obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za okoliš, osobito briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) koju je 1981. utemeljilo Vijeće Europe.

 


S podizanja Plave zastave na plaži autocampa Ježevac

U KRKU ODRŽAN DRUGI DIO PROGRAMA MEĐUNARODNOG FOLKLORNOG FESTIVALA - ALPE ADRIA (01. lipnja 2008.)

Alpe Adria međunarodni folklorni festival organizira se već treću godinu, a osmišljen je u prisutstvu članova iz Talijanske folklorne unije (UFI), te članova iz austrijske, slovenske i hrvatske sekcije CIOFF-a. Festival je zamišljen kao jednodnevni folklorni susret grupa iz Slovenije, Furlanije, austrijske Štajerske, Koruške i Hrvatske, a svake se godine početkom turističke sezone organizira u drugoj zemlji. Prvi su domaćin bile talijanske Udine; drugi slovenski Bled, a treći - 2007. - štajerski Leoben. Ove je godine domaćin i organizator Hrvatska tj. Punat budući da je ovdašnji KUD već sudjelovao na dva dosadašnja susreta. U nastojanju da se jednodnevni susret pretvori u festival po principima CIOFF-a ove je godine organiziran kao dvodnevna manifestacija tako da su folkloraši prije nedjeljnog nastupa na krčkoj rivi, u subotu oduševili puntarsku publiku. Ove su godine na Alpe Adria festivalu nastupili: Plesna grupa Saveza Mürztal iz Austrije, Folklorna skupina Lis Primulis di Zampis Pagnaco iz Udina (Italija), Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane (Slovenija), KUD Savičenta iz Svetvinčenta (Hrvatska), Folklorna skupina Zvir iz Jelenje-Dražica (Hrvatska), Folklorni ansambl Zora iz Opatije (Hrvatska) i domaćini  KUD Punat iz Punta (Hrvatska).

 
Akademska folklorna skupina France Marolt
iz Ljubljane (Slovenija)


Plesna grupa Saveza Mürztal
iz Austrije

 
Folklorna skupina Lis Primulis di Zampis Pagnaco
iz Udina (Italija)

KRK POSJETILO HRVATSKO ZNANSTVENO DRUŠTVO ZA POVIJEST ZDRAVSTVENE KULTURE (30. svibnja 2008.)

Naš grad su, pod pokroviteljstvom Grada Krka, posjetili članovi Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture koje okuplja većinom medicinare - zaljubljenike u povijest, glazbu i likovnost uz pratnju prof. dr. Ante Škrobonje, njihova predsjednika, a ujedno i sveučilišnog profesora s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Njihov poludnevni izlet u sunčani Krk, popraćen geslom: Povijesno-medicinsko i glazbeno druženje u ozračju krčke katedrale, započeo je na Veloj placi kratkim izlaganjem gradonačelnika Darija Vasilića o povijesti gradske jezgre, a nastavljen je u prostoru romaničke crkve sv. Kvirina gdje su članovi društva imali priliku pogledali vrijednu zbirku sakralne umjetnosti kao i poslušati zanimljivo predavanje Anje Petaros na temu Sveci zaštitnici od bolesti u krčkoj zbirci sakralne umjetnosti. Druženje u ozračju krčke katedrale zaključeno je intimnim koncertom u crkvici sv. Margarete gdje su svoju glazbenu virtuoznost demonstrirali: mladi klarinetist Jan Janković i gitaristički duo Barbara i Bernarda Ravnić. Uz često prakticiranje izleta jedna od najznačajnijih djelatnosti spomenuog društva jest i izdavanje stručnog časopisa AMHA - Acta Medico-Historica Adriatica koji izlazeći dvaput godišnje teži unapređivanju znanja s područja povijesti medicine i drugih disciplina.


Predsjednik Hrvatskog znanstvenog društva za
povijest zdravstvene kulture prof. dr. Ante Škrobonja i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić


Anja Petaros

U KRKU OTVORENA NOVA POSLOVNICA PRIVREDNE BANKE ZAGREB (30. svibnja 2008.)

U uredu gradonačelnika Darija Vasilića potpisan je Ugovor o kreditu (u iznosu od 15 mil. kuna) između Grada Krka i Privredne banke Zagreb d.d. čija je namjena izgradnja više nego potrebnog kompleksa s dječijim vrtićem i jaslicama koji bi u konačnici trebao riješiti problem nedostatka prostora prisutan na staroj lokaciji. Potpisivanju su osim krčkog gradonačelnika prisustvovali: predsjednik uprave, Božo Prika PBZ; član Uprave PBZ, Mario Henjak; izvršni direktor SME, Siniša Špoljarec; direktorica Podružnice Riadria Rijeka, Vesna Badurina; pomoćnik direktora, Diego Marot; te predstavnici izvođača radova iz GP-a Krk. Nakon potpisivanja Ugovora o kreditu s vrlo povoljnim uvjetima, kako je istakao gradonačelnik Vasilić, uslijedilo je svečano otvaranje nove poslovnice u prizemlju Robne kuće Krk (dok je stara preuređena u PBZ Sinergija desk) gdje je njenoj voditeljici Luciji Dekaničć uručen ključ kao simbol želje za nastavkom uspješnog poslovanja budući da PBZ d.d. u Krku uspješno posluje već gotovo tri desetljeća. Predsjednik Uprave, Božo Prika u nastavku je ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa Krk, Mariji Jakominić uručio donaciju u iznosu od 7. 000 kn za pomoć obitelji Živković iz Kornića, dok je Vesna Badurina Maestro Prepaid poklon-karticu PBZ s iznosom od 1.000 kn uručila Marini Stijepić, učenici 7. razreda OŠ Fran Krsto Frankopan (Vrh); Marini Linardić, učenici 3. razreda Gimnazije Srednje škole Hrvatski Kralj Zvonimir; i Marinu Bajčiću, učeniku 4. razreda Građevinsko tehničke škole u Rijeci, prema kriterijima školskog uspjeha i sudjelovanja na državnim i županiskim natjecanjima. Nakon bogatog programa kojeg je pjesmom obogatila klapa Krk, predstavnici PBZ svoje su obveze završili u GP-u Krk na potpisivanju Ugovora o VIP statusu klijenta, gdje su ih dočekali direktor GP-a, Josip Purić i zamjenik direktora, Borislav Perožić.

 
Potpisivanje Ugovora o kreditu


S otvaranja nove poslovnice PBZ d.d.

ODRŽIVA ALTERNATIVA MASOVNOM TURIZMU (24. svibnja 2008.)

Posljednje predavanje ovogodišnjeg Eko, etno i vinofesta, u velikoj vijećnici Grada Krka, održao je Čedo Miler iz Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana na temu Agroturizma na otoku Krku, kazavši pritom kako turizam kao primarna gospodarska djelatnost područja zahtjeva osobit angažman u planiranju razvoja. Dok planiranje na višoj razini (županija/otok) podrazumjeva: sagledavanje ograničenja razvoja pojedinih oblika turizma, definiranje interesa otočnog stanovništva i potencijale dugoročnosti s obzirom na resurse razvoja; planiranje na lokalnoj razini podrazumjeva: sagledavanje značajki osobitosti mjesta, usklađenost s prostornim planovima i interese lokalnog stanovništva. Održivi razvoj turizma prema Milerovim riječima počiva na dvije odrednice - stanovništvu i resursima. Budući da suvremeni (masovni) turizam otoka ne zadovoljava niti jednu odrednicu održivog razvoja alternativu predstvalja agroturizam, kao turizam orjentiran prema domaćinstvu koje uključuje i poljoprivrednu proizvodnju. Neke od karakteristika, a ujedno i prednosti takve vrste turizma su: aktivna interakcija domaćin-gost, tradicionalni smještajni objekti, ponuda vlastitih proizvoda i domaće gastronomije, sudjelovanje gosta u poljoprivrednim aktivnostima ili njegovo uključivanje u sve oblike narodnih običaja. Potencijal razvoja turizma u vidu agroturizma osiguran je temeljem originalnosti turističke ponude s obzirom na smještaj, prehranu, doživljaj i popratne aktivnosti turista. Agroturizam kao pametna alternativa objedinjuje turizam i poljoprivredu, te rezultira održivim razvojem u skladu s resurima otoka i interesima otočnog stanovništva. Iako je nekoliko domaćinstava na otoku već krenulo u provođenje spomenute teorije, podijelivši nakon predavanja s ostalima vlastita (uglavnom pozitivna) iskustva, za njegovo potpuno oživljavanje potrebno je inzistiranje na svekolikoj suradnji. Uloga koju u čitavoj priči preuzima CORO, prema Milerovom mišljenju, jest uloga aktivnog sudionika, promotora i inicijatora u preoblikovanju suvremenog u agroturizam (kao okolišu i otočnom stanovništu prihvatljivije alternative).


S nastupa folklorne skupine iz Desinića

U GRADSKOJ KNJIŽNICI KRK ODRŽANA POETSKA VEČER NAŠI PJESNICI (23. svibnja 2008.)

U Gradskoj knjižnici Krk održana je poetska večer Naši pjesnici na kojoj su svoje stihove predstavile dvije pjesnikinje: Elfrida Matuč Mahulja iz Krka, te Marina Valković iz Vrbnika. Iako je većina Krčana uživala u degustacijama ovogodišnjeg Eko, etno i vinofesta, neki od njih svoje su vrijeme odlučili provestu u ugodnim druženju ne samo s krčkim pjesnikinjama već i s ostalim ljubiteljima poezije. Kad čovjek piše on to ne čini samo radi sebe; kad se u pjesmi prepozna netko drugi onda to poslanje dobiva smisao, kazala je Marina Valković; a da su pročitane pjesme zaista naišle na izvrstan prijem govori nam pljesak koji je odzvanjao poslije gotovo svakog čitanja. Nakon uživanja u ženskom pismu dobro raspoloženi ljubitelji pjesništva uz zakusku su nastavili raspravu o poeziji...

Elfrida Matuč Mahulja
Techno

Marina Valković
Na sidru


Marina Valković i Elfrida Matuč Mahulja

DESTINACIJSKI MENADŽMENT I ANIMACIJA U TURIZMU (23. svibnja 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka prof. dr. sc. Dragan Magaš i prof. dr. sc. Zdenko Cerović (s Fakulteta za turistički i hotelski menadžment u Opatiji), kao dio bogatog programa ovogodišnjeg Eko, etno i vinofesta, održali su predavanja na temu suvremenih tendencija u turizmu. Prof. Magaš pritom je predstavio modele destinacijskog menadžmenta kazavši kako je problem upravljanja turističkom destinacijom jedno od temeljnih pitanja suvremenog turizma. U planiranju turističke destinacije sve više raste potreba intenzivnijeg sudjelovanja čitave zajdenice, što znači da destinacijskog menadžmenta nema bez suradnje u samoj destinaciji s ciljem stvaranja destinacijskog proizvoda, kao ni bez visoke razine turističke kulture koju mora poznavati čitava struktura od menadžera ili turističkog direktorea, preko poduzetnika, stanovnika, gradova/općina, pa sve do države. Kao funkcije destinacijskog menadžmenta prof. Magaš izdvaja: izradu ideje vodilje i strategiju konkurentnosti, razvoj i oblikovanje ponude, marketinšku funkciju i zastupanje interesa što uključuje senzibiliziranje stanovnika za turizam, koordinaciju interesa struke, te lobiranje za turističke interese pred institucijama i javnošću. Destinacijski menadžment (kao planiranje u destinaciji, organizacija i kontrola) zaključuje prof. Magaš stvara pretpostavke sustavnog dovođenja u vezu svih onih koji su bitni za razvoj do destinacijskog proizvoda. Prof Cerović prisutne je upoznao s problemom animacije u turizmu koja danas kao kategorija postaje sve značajnijom zbog promjene karaktera samog turizma: dok je turizam nekada počivao na PONUDI, danas bi trebao počivati na POTRAŽNJI. Naime kod turista sve više raste potreba za doživljajem koji se počinje pretvarati u primarni motiv njihova putovanja, stoga upravo animacija u turizmu ima za cilj ispunjavanje želja i potreba turista, a sam doživljaj (običaji, kulturno nasljeđe, tradicija...) bi na posljetku trebao biti sukladan dobiti za organizatore. No kreiranje kvalitetne turističke ponude mora prije svega odgovarati strukturi turističke potražnje, a svi segmenti turističke destinacije moraju biti uključeni u kreiranje sadržaja turističke ponude, zaključio je naposljetku prof. Cerović.


Eko, etno i vinofest 2008.

OTVOREN 7. EKO, ETNO I VINOFEST (22. svibnja 2008.)

Sada već tradicionalan Eko, etno i vinofest višednevna je manefistacija koja, koncipirana poput prodajne izložbe, promovira autohtone hrvatske proizvode podupirući tako njihovu proizvodnju kao nužnu za razvoj turizma. I ove su godine organozatori (TZ grada Krka, Grad Krk, Centar za kulturu Grada Krka, Vecla d.o.o. i D.V.D Krk) Krčanima omogućili uživanje u brojnim pretežno prehrambenim artiklima, poput sireva, mesnih delicija, autohtonih sorti vina ili meda; kao i uživanje u brojnim kulturno-umjetničkim sadržajima poput nastupa folklornih društava s područja primorske i kontinentalne Hrvatske, pa čak i Slovenije. Iako je jutro bilo kišovito, kiša nije omela hrabre izlagače da svoje proizvode ponude onima koji su kroz pomne degustacije krenuli u potragu za omiljenim suvenirom. Dok se na rivi degustiralo, u Velikoj vijećnici Grada Krka Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, održao je predavanje na temu Transformacija iznajmljivača u male obiteljske hotele. Hrvatska, kazao je Klarić, na turističkom tržištu postaje sve traženija zbog svoje prirodne i kulturne baštine, a turizam jednom od njenih najvažnijih gospodarskih grana, no obitelji i mali hoteli sudjeluju sa svega 8% u ukupnoj hotelskoj strukturi, i to isljučivo razvojem u posljednjih osam godina. Cilj Nacionalne udruge OMH usmjeren je ka povećanju spomenutog postotka transformiranjem iznajmljivača od 200 postojećih do 1000 obiteljskih hotela u sljedećeih desetak godina što otvara vrata podizanju standarda lokalnog stanovništva, uvođenju novih radnih mjesta, garanciji održivog razvoja, rješavanju problema nedostatka kvalitetnih hotelskih kapaciteta, kao i povećanju kvalitete hrvatskog turističkog prozvoda. Da bi zadržala konkurentnost Hrvatska mora osigurati novih 100.000 visokokvalitetnih hotelskih kreveta, od kojih 70% mogu pružiti upravo obiteljski hoteli. Prema Klarićevim riječima prednost članstva u Nacionalnoj udruzi OMH prije svega je poticanje poduzetništva kroz niz pogodnosti poput stalne financijeske potpore, razvoja novih oblika financiranja, unaprijeđenja marketinga i kvalitete proizvoda, implementacije modernih tehnologija, otklanjanja administrativnih prepreka ili klasterskog organiziranja na razini destinacije. Uz prestanak kiše u nastavku dana službeno su otvorenje 7. Eko, etno i vinofesta podržali učenici O.Š. Fran Krsto Frankopan koji su na krčkoj rivi pokazali zanimljive rukom oslikane eko-etno kreacije nastale u kreativnoj radionici pod vodstvom Slavice Peloza iz Udruge Novi grad. Prisutne su prethodno pozdravili Nedo Pinezić, inicijator manifestacije i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, dok je pomoćnik ministra turizma Robert Pende organizatorima uputio riječi pohvale i podrške. Otvorenje su i ove godine upotpunili Apolonija i Krsto Frankopan te njihova raspjevana pratnja označivši zdravicom početak fešte. Ovogodišnji Eko, etno i vinofest traje od 22. do 25. svibnja.

  
Štand udruge maslinara Drobnica
i pomoćnik ministra turizma Robert Pende


Frankopani - knezovi krčki


Detalj s revije krčkih osnovnoškolaca

GALERIJA SLIKA S OVOGODIŠNJEG
EKO, ETNO I VINOFESTA

U KRKU ODRŽANA 3. MEĐUNARODNA RONILAČKA EKOLOŠKA AKCIJA EKO-KRK 2008. (17. svibnja 2008.)

Unatoč prilično lošem vremenu, ali ne i uz slabu posjećenost, u Krku je održana 3. međunarodna eko-akcija. Na prijedlog Slovenskog Ronilačkog Saveza, povodeći se osnovnim načelima ronilačkog sporta: zajedništvom i timskim radom, te ljubavlju prema moru i podmorju, domaćini ove manifestacije članovi krčkog Kluba podvodnih aktivnosti Bios I organizirali su, po broju učesnika, najveću ekološku ronilačku akciju na Jadranu. I ove se godine u čišćenju akvatorija grada Krka, domaćinima pridružilo dvjestotinjak ljubitelja ronjenja iz Hrvatske, kao i iz susjednih nam zemalja: Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije. Međutim najveći broj ronilačkih entuzijasta došao je iz Slovenije, a razlog njihova brojnog odaziva leži u činjenici što su upravo Krk proglasili najomiljenijom ronilačkom destinacijom u kojoj se dobro osjećaju, i kojoj se rado vraćaju. Motiv koji stoji iza pokretanja ove hvale vrijedne eko-akcije jest prije svega zajedničko nastojanje da se Jadran održi čistim i da ga se očuva od daljnjih devastacija.

 


S 3. međunarodne ronilačke eko-akcije

ODRŽAN PRVOMAJSKI INKUBATOR (03. svibnja 2008.)

Na plaži kod jedriličarskog kluba Plav, uz podršku mnogobrojnih ljubitelja alternative, odsviran je Prvomajski inkubator - sada već tradicionalna smotra mladih (i/ili neafirmiranih) bandova s područja otoka Krka. Riječ je o festivalu koji je prvi put održan 1998., a nakon poduže stanke mlade je predstavnike raznih subkulturnih skupina iznova počeo okupljati 2006., kada je na inicijativu Tončija Žužića započela faza njegove revitalizacije. Doprinos ovogodišnjem festivalu dali su bandovi: Bastor, Black out project, Lumas, Mojo trip, Sfinkters, Tarsier quartet i White T-shirt. Iako je riječ o manifestaciji orijentiranoj prvenstveno na glazbu za sljedeću je godinu najavljeno njeno otvaranje prema svijetu likovnosti tako da bi svoje radove na dan koji prethodi glazbenom dijelu Inkubatora trebali pokazati i maladi umjetnici s riječkog područja obrađujući temu brige establishmenta i javnosti uopće, za svekoliko stvaralaštvo mladih.

OTVORENA ZAJEDNIČKA IZLOŽBA PETRA BARIŠIĆA I GRUPE ABS (03. svibnja 2008.)

U Galeriji Decumanus otvorena je zajednička izložba kipara Petra Barišića i umjetničke grupe ABS - u sastavu: Alen Alebić, Ivica Blažić i Ivan Skvrece. Petar Barišić krčkoj se publici ovom prilikom predstavio radovima iz ciklusa Reljefi objekti, koji su u svom suodnosu semantički apstraktni sve dok u u igru ne uđe svjetlost kao glavni protagonist o kojoj ovisi ciklička promjena forme. Trojka iz grupe ABS svoja dva bijela pečata na kvadratu iste (ne)boje, prilagođava Barišićevim reljefima samo u vizualnom i semantičko-formalnom smislu, ali ne i konceptom. Slika s pečatom gradske Turističke zajednice izložena je na ulazu u samu galeriju pod nazivom Dobrodošli na tri frekventna strana jezika, a slika s motivom pečata poštanskog ureda grada Krka postavljena je do završnog dijela Barišićeva niza pod nazivom Doviđenja, s namjerom propitkivanja i funkcioniranja načina rada krčke galerije u kontekstu mikrokulture i njenih ostalih kulturoloških specifičnosti. Izložbu možete pogledati do 05. lipnja, svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati.


Reljefi Petra Barišića


Doviđenja (pečat poštanskog ureda grada Krka),
grupe ABS

GRAD KRK POSJETILA MEĐUNARODNA TURISTIČKA AKADEMIJA NA MORU - ITHAS (03. svibnja 2008.)

U sklopu Međunarodne turističke akademije - ITHAS, naš grad je posjetilo 140 studenata i 20 profesora iz Hrvatske, Njemačke, Kanade, Španjolske i Finske. Turistička zajednica grada Krka ponovo se pokazala izvrsnim domaćinom organiziravši srdačan doček i razgledavanje gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti. Okupljeni studenti u okvirima ovog projekta tijekom studijskih putovanja po turističkim središtima Hrvatske ne prolaze samo kroz jedinstven projekt edukacije već im je cilj usmjeren i na turističku promociju zemlje s jedne strane među onima koji kreiraju mišljenje o rejtingu određene turističke destinacije, a s druge među onima koji imaju potencijala postati najveći multiplikatori pozitivne usmene predaje i koji će ubrzo izrasti u subjekte odlučivanja pri odabiru određene turističke destinacije za svoje klijente. Među voditeljima akdemije našao se i veći broj svijetski poznatih predavača među koje spadaju: prof. dr. sc. Richard Perdue (Predsjednik Svjetske turističke akademije) - University of Colorado at Boulder, USA; prof. dr. sc. William Gartner (Predsjednik Boarda Svjetske turističke akademije) - University of Minnesota, USA; prof. dr. sc. Julio Aramberri (član Svjetske turističke akademije), Drexel University, Philadelphia, USA; prof. dr. sc. Theo Eberhard - dekan Fakulteta za turizam, München; prof. dr. sc. Patricia East - prodekanica na fakultetu za turizam, München; i prof. dr. sc. David Fennell - Brock University, Canada - ekspert za Environmental management in tourism. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ovim je projektom dokazao ne samo da prati već i da stvara suvremene trendove u edukaciji na području turizma kako u zemlji tako i svijetu, čime na najbolji način svoje studente priprema za poslovne izazove budućih stručnjaka u turizmu.


Studenti i profesori
Međunarodne turističke akademije - ITHAS

KRČANI NA SVEČANOSTI PODJELE CERTIFIKATA-POVELJE O STJECANJU I OBNOVI STATUSA MEĐUNARODNE EKO-ŠKOLE (25. travnja 2008.)

U velikoj se kino-dvorani Studentskog centra u Zagrebu, 25. travnja 2008., održala svečanost podjele certifikata-povelje o stjecanju i obnovi statusa međunarodne Eko-školek. Riječ je o programu osmišljenom za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitave škole koji jasno određuje način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša - kao dijela redovnog nastavnog plana i programa - primjenjuju u njenom svakodnevnom životu. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti kolika je važnost podizanja razine osviještenosti svakog pojedinca o zaštiti okoliša, a posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode, te uređivanju školskog okoliša. Svi sudionici života u Eko-školi: učenici, nastavnici, administrativno i tehničko osoblje, roditelji, mjesna poduzeća, predstavnici lokalne uprave, zajednički poduzimaju niz praktičnih koraka s ciljem smanjenja opterećenja okoliša. Na velikoj zagrebačkoj svečanosti gdje su status Eko-škole nakon dvogodišnjeg dokazivanja obnovili: Krk, Vrh, Dubašnica, Omišalj i Baška, po prvi ga je puta svojim zalaganjem stekla i dobrinjska škola. Budući da je šest škola s otoka obnovilo/dobilo svoj status izvedba značajnog dijela sveukupnog programa pripala je i krčkim učenicima koji su na manifestaciji nastupili: eko himnom (Područna škola Vrh); igrokazom Kada je dobro biti đak (Područna škola Vrh); starim krčkim plesom u izvedbi skupine Povero Keko (Matična škola Krk) i narodnim plesom u izvedbi folkloraša iz Kulturno-umjetničkog društva Punat (Područna škola Punat). Nakon zajedničke svečanosti škole bi do kraja nastavne godine trebale upriličiti svečanost podizanja Zelene zastave kao simbola ovog hvalevrijednog eko-statusa.

U VELIKOJ VIJEĆNICI GRADA KRKA ODRŽANA TRIBINA POD NAZIVOM KAOTIČNI SVIJET I ŽIVOT NA OTOKU (18. travnja 2008.)

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se službeno obilježava već osamnaestu godinu, Centar za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana u Velikoj je vijećnici Grada Krka organizirao javnu raspravu na temu - Kaotični svijet i život na otoku. Prisutne je kroz temu proveo Zoran Skala, viši savjetnik Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije koji je predavanje započeo premisom o neuspjehu unatoč kolektivnom iskazivanju volje javnosti da se ostvari održivo društvo, što predstavlja dokaz o krajnje lošem upravljanju svijetom. No što se dešava kad se globalna situacija prenese na lokalnu zajednicu (otok)? Na život, prema riječima Zorana Skale, dugoročno utječu dva čimbenika: klimatske promjene i kraj ere fosilnih goriva. Sir Nicholas Stern klimatske je promjene nazvao najvećom greškom tržišta ikad viđenom; osim toga - unatoč iscrpljivanju izvora zbog progresivne potrošnje fosilnih goriva, način upravljanja planetom predviđa da će se do kraja 21. stoljeća globalne energetske potrebe čovječanstva učetverostručiti iz čega postaje jasno da bi pravocrtan razvoj situacije mogao imati nimalo sretan karaj. No odgovor barem što se pitanja energetike tiče možemo pronaći u decentralizaciji energetskog sustava kao pretpostavljenog dijela programa održivog razvoja. Budući da globalno stanovništvo konstantno raste povećava se i potreba za hranom; rezultat je glad. No rješenje i ovdje leži u lokalnoj proizvodnji hrane odnosno u održivoj poljoprivredi koju nose mala gospodarstva koja uz to imaju mogućnost biti i mali proizvođači energije. Prema tome ako se prihvate strategije održivog razvoja kvaliteta življenja u gradovima mogla bi ovisiti o vitalnosti njihova ruralnog okruženja - zato se naglašava poticanje sela. Iz svega navedenog moguće je zaključiti da rješenje problema krize leži u postizanju samodostatnosti unutar koje je sve rješivo vlastitim snagama i resursima. Cilj Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana leži upravo u težnji ka samodostatnosti = održivom razvoju usmjerenom na energetiku, proizvodnju hrane i klimatske promjene što predstavlja pripremu tla za nadolazeće promjene koje se čine neizbježnima, a čiji se početak nazire i u samom ulasku u rasparvu o budućnosti koji omogućava skretanje bez zakašnjenja. (Formirajte radnu grupu koja će donjeti Plan za jačanje otpornosti zajednice za krizna stanja, savjet je Richarda Heinberga, Post Carbon Institute, kojeg smo spremni prihvatiti.) Sljedeće predavanje u organizaciji CORO-a o problemu svjetlosnog onečišćenja trebao bi održati poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

POTPISIVANJEM UGOVORA POKRENUT PRVI KORAK U OSNIVANJU CLUSTERA GRAĐEVINARA OTOKA KRKA (18. travnja 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka  predstavnici dvadeset i dvije građevinarske tvrtke s područja otoka (koje okupljaju više od 200 zaposlenika) potpisali su ugovore kao prvi korak u osnivanju clustera građevinara otoka Krka. Koncept clustera kao specifičnog oblika udruživanja obrta, malih i srednjih poduzeća, prisutnima je na početku predstavio Teufik Čočić, generalni direktor tvrtke: Alfacommerce d.o.o., kazavši kako je udruživanje u cluster jedan od načina rješavanja problema vezanih uz pronalaženje dugoročnih i kvalitetnih poslova, osposobljavanje stručne i operativne radne snage, dobivanje radnih dozvola, licenciranje građevinskih tvrtki i dobivanje kredita, kao primarne ciljeve izdvojivši: smanjivanje troškova i povećanje dobiti, racionalno iskorištavanje postojećih tehničkih sredstava, specjalizaciju poslova, progresivno širenje poslovanja i povezivanje s većim gospodarskim subjektima. Iako prema Čočićevim riječima konkretna formula za uspjeh ne postoji, udruživanjem tj. međusobnom suradnjom i povjerenjem moguće je postati konkurentom na globalnom tržištu rada. Na temu Clusteri i održivost razvoja polusatno je predavanje održao dr. sc. Dragomir Sundać, redoviti profesor i znanstveni savjetnik Ekonomskog fakulteta u Rijeci, koji se fenomenom clustera bavi u teoriji, ali i u praksi, smatrajući clusterizaciju budučnošću regionalnog i nacionalnog gospodarstva. Prof. Sundać svoje je izlaganje započeo suprotstvaljanjem dviju ekonomskih filozofija od kojih ona agresivnija podrazumijeva visoku profitabilnost, progresivan razvoj, konkurentnost pod svaku cijenu i nužno uništavanje suparnika, dok ona druga, koju bismo mogli opisati kao suprotan pol prethodno spomenute, zagovara dugoročni i održivi razvoj, suživot s konkurentima, stabilnu i ne pretjeranu profitabilnost, te kooperaciju s konkurencijom. Oni koji sebe pronalaze u drugom pristupu predstavnici su modela eko-socijalno-tržišnog (E-S-T) gospodarstva, dominantnog u zemljama Europske unije, koje iako želi aktivno tržište na njega ne gleda fundamentalistički poput modela dominantnog u SAD-u. Kao jedan od oblika prihvaćanja E-S-T gospodarstva - clusteri male obrte i poduzeća udružuju s ciljevima: održivog razvoja, perspektive razvoja i profitabilnosti. Svoje predavanje prof. Sundać zaključio je mišlju kako clusteri ne predstavljaju rješenje problema već korak dalje, a njihova uspješnost ovisi prije sve o kvaliteti vođenja i međusobnom povjerenju udruženih. Iako je potpisivanjem ugovora učinjen prvi korak u osnivanju prvog otočkog clustera, do ulaska u fazu živog organizma, pred svima - udruženim poduzetnicima i inicijatorima - nalazi se još puno posla.


Poduzetnici potpisuju ugovore

ANTIFONARI, GRADUALI I PSALTIRI NA IZLOŽBI SAKRALNE UMJETNOSTI U CRKVI SV. KVIRINA (18. travnja 2008.)

Stalni postav izložbe sakralne umjetnosti u crkvi sv. Kvirina (koja je u 12. stoljeću sagrađena kao kapela krčkih biskupa) koji okuplja niz značajnih izložaka vezanih uz povijest Katedrale odnedavna je obogaćena antifonarima, gradualima i psaltirima pisanih rukom na pergameni ili tiskanih na papiru (Rim, Venecija) u periodu od 15. do 19. stoljeća. Pod pojmom antifonar (antiphonarium), prepoznaje se zbirka pjevnih dijelova brevijara, antifona i responzorija; gradual (gradualis) je knjiga koja sadrži zbirku svih pjevnih dijelova mise; a psaltir ili psalterij (psalterion) podrazumijeva knjigu u kojoj su u brevijaru psalmi raspoređeni na pojedine dane u tjednu i satove u danu. Izložba je otvorena 15. ožujka, nakon misnog slavlja održanog povodom 10. obljetnice ređenja biskupa Valtera Župana. Sve su ove knjige znak molitvene podrške biskupu kako bi svoju pastirsku službu vršio što svetije i djelotvornije. Neka nam ova izložba posluži kao podsjetnik da smo posebno nakon II. Vatikanskog sabora svi pozvani da svojim sudjelovanjem i skladnim pjevanjem na materinjem jeziku slavimo Boga, rekao je povodom otvorenja katedralni župnik Antun Toljanić. Knjige bogate iluminacijama i minijaturom možete pogledati uz ostale značajne artefakte poput: Gospe od ružarija, Andree Vicentina - slikara iz kruga Palme Starijeg; Navještenja, Nicole Grassija - značajnog predstavnika venecijanskog rokokoa rođenog u Formeasu; srebrne oltarne pale Paola Calorija iz 1477. godine ili vrijedne zbirke liturgiskog posuđa.


Antifonar, rukom pisan na pergameni iz 15. stoljeća
s numeracijom listova od 1-300

PRRIGODNIM PROGRAMO OBILJEŽEN 17. STRAVANJ - DAN OSLOBOĐENJA OTOKA I GRADA KRKA (17. travanj 2008)

U Velikoj vijećnici grada Krka pred stotinjak posjetitelja svečanim je programom obilježena 63. godišnjica 17. travanja - dana kada je fašističko-okupatorska čizma napustila otok i grad Krk. Druženje je započelo hrvatskom himnom, a nastavljeno nizom prigodnih govora krčkog gradonačelnika Darija Vasilića; Stjepana Starčevića, predsjednika udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka; akademika Petra Strčića; Željka Mlinareka, predsjednika udruge hrvatskih dragovoljaca branitelja Domovinskog rata; Antona Žica Klačića, predsjednika udruge veterana Domovinskog rata i Marka Pavkovića, predsjednika udruge antifašista Primorsko-goranske županije. Antifašizam je prema riječima Stjepana Starčevića na otoku u prvoj polovici četrdesetih poprimio masovno-narodni karakter. Na tu se misao nadalje nadovezao akademik Strčić kazavši kako je upravo zbog toga Krk u kontekstu nacionalne povijesti izuzetak budući da ni u Narodnooslobodilačkoj borbi, ni u Domovniskom ratu na njemu nije bilo ni jednog dezertera. Marko Pavković naposljetku je optimistično dodao kako nema bojazni da se povijest zaboravi ako se i nadalje nastavi rad s maladima koji su vlastitim zalaganjem spremni očuvati dignitet obije antifašističke akcije: i Narodnooslobodilačke borbe i Domovinskog rata. Osim spomenutih u programu su sudjelovali krčki osnovnoškolci čitajući literarne uratke na temu slobode, klapa Krk, sopci iz Kornića i vokalna skupina Bona-forma.


Program je završen polaganjem vjenaca na spomenik
u gradskom parku.

U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA IZLOŽBA ANDREE BASSI (14. travnja 2008.)

U galeriji Decumanus neslužbeno je 14. travnja otvorena izloba Andee Bassi, akademske slikarice koja je specijalizirala ikonopis na Fakultetu za likovne umjetnosti u Ateni. Krčkoj se publici Bassi predstavlja keramičkom primijenjeno-dekorativnom plastikom, keramo-pločama na temu pejzaža i cvjetnih motiva, slikama u kombiniranoj tehnici (akril, pastel, zlatna folija) također na temu pejzaža i replikama svojih ilustracija slikovnice Domišljati sluga koju je 2007. izdao Đakovački kulturni krug. Već dva desetljeća na suvremenoj likovnoj sceni Andrea Bassi, kao predstavnica dekorativne likovnosti, svjedoči svoj keramički ditiramb na tragu povijesnog nasljeđa, predstavljajući se - posve fascinirana prirodom - hedonistom boje i oblika. Elementi kiča u njenim su radovima namjerni - oni nisu citati iz nemoći ili neznanja, već predstavljaju odabir u počast keramičke tradicije; no ne samo keramičeke već i one kršćanske budući da su dekorativne minijature inspirirane drevnim zavjetnim pločama kao oblikom posredovanja između Boga i čovjeka. Tako postaju zahvalama. Izložba ostaje otvorena do 02. svibnja kada će s početkom u 20.00 sati biti službeno obilježeno njeno zatvaranje. (Radno vrijeme galerije: svakim danim (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati.)

HODOŠAŠĆE DJECE KRČKE BISKUPIJE NA GROB BISKUPA ANTUNA MAHNIĆA (12. travnja 2008.)

Po šesti put za redom održano je sada već tradicionalno hodočašće djece Krčke biskupije viših razreda osnovne škole na grob biskupa Antuna Mahnića u krčkoj Katedrali. Ovogodišnje je događanje okupilo petstotinjak učenika praćenih svojim vjeroučiteljima i župnicima, a tema susreta bila je Ti trebaš dlanove moje, na koju su djeca odgovorila izradom velikih kartonskih dlanova u sedam različitih boja koji simboliziraju dekanate Biskupije. S njima je popraćeno svečano misno slavlje koje je predvodio biskup Valter Župan u koncelebraciji s još petnaestak svećenika. Nakon polaganja cvijeća na Mahnićev grob, creski kapelan, Luka Paljević održao je djeci zornu katehezu o svečeničkom ređenju praćenu fotografijama, a druženje je unatoč nepovoljnoj prognozi ipak nastavljeno na trgu Kamplin.

ODRŽANA DRUGA SJEDNICA SKUPŠTINE TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA KRKA (01. travnja 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka druga sjednica Skupštine gradske Turističke zajednice započela je predstavljanjem: projekta obilježavanja arhitektonskih spomenika grada, i park-šume Dražica. S prvospomenutim su nas detaljnije upoznali njegovi inicijatori Milica Pavačić Gamulin i Ljubo Gamulin, a prije nego li su predstavili prototip krčke tabele za signalizaciju spomenika kulture ukazali su na gradove poput Dubrovnika, Splita, Varaždina ili Venecije gdje je slična praksa sustavno provedena i koji su mogli poslužiti kao svojevrsan uzor. Predstavljeno dizajnersko rješenje podrazumjeva upotrebu gradske boje i simbola, no umjesto grba s ćukom iskorišten je prepoznatljivi marketinški znak Turističke zajednice grada Krka. Same tabele, dimenzija 500x250x12 mm, biti će izrađene od korijana i presvučene UV lakom, a nalijegati će na bazu izrađenu od staklo-pastike koja će biti pričvršćena uz zid spomenika. Predviđeno je da informacije o spomenicima budu dvojezično ispisane (hrvatski/engleski) i postavljene na 68 gradskih lokacija. Prema riječima gradonačelnika Darija Vasilića cijena čitavog projekta, kojeg možemo okarakterizirati kao prvi korak u sređivanju najuže gradske jezgre, iznosi 205.000,00 kn, a uz signalizaciju trebala bi izaći i knjižica, odnosno vodič po obilježenoj ruti. Drugi su projekt predstavili Nedeljko Dunato i Dobrila Kraljić iz Studija Perivoj d.o.o. (Malinska). Prostor park-šume Dražica sve je dragocjeniji zbog konstantnog širenja grada, istakla je Dobrila Kraljić, dodajući da je ideja njegove revitalizacije bazirana na akcentiranju starih i unošenju novih, spiralno raspoređenih, staza koje se susreću u srcu parka poštujući pritom artikulaciju terena. No osim hortikulturnog projekt sadrži i arhitektonski dio, čiji je autor Nanad Kocijan, a koji obuhvaća monumentalne portale i portale-segmente postavljene na ulaze u park-šumu, dva paviljona: jedan na glavnom ulazu pretvoren u informativni centar i drugi gotovo u središtu parka pretvoren u ugostiteljski objekt s terasom, te bazen koji bi zadovoljavao svim potrebama grada. Do danas je u arboretumu posađeno egzotično bilje koje se ne sukobljava s ostalom vegetacijom paraka koji je u potpunosti očišćen, a pripremljen je i program njegova kompletnog (i konstantnog) održavanja. Građevinski dio je u tijeku - obnova starijih iz centra radijalno izlazećih staza je gotovo dovršena, dok je izvedba spiralnih u tijeku - što znači da bi Dražica ove godine, iako bez konkretnijih sadržaja, mogla poslužiti šetačima i rekreativcima, a već sljedeće prema riječima Dunata kreće se u realizaciju pojedinih arhitektonskih dijelova projekta. Službeni dio Skupštine nastavljen je usvajanjem Nadopune Službene zabilješke s prve sjednice Skupštine gradske Turističke zajednice, kao i usvajanjem Zaključnog računa za 2007. s Izvješćem Nadzornog odbora. Osim što su pripreme za turističku sezonu predstavili hoteljeri raspravljalo se i o nadolazećim manifestacijama čije pripreme prema riječima Nataše Jurine idu svojim tokom. Uz to što se Vinofest ove godine vezuje uz blagdan Tijelova doznajemo i da se ušlo u suradnju s udrugom Novi grad, koja je za krčke osnovnoškolce organizirala eko-modne radionice koje će rezultat svog djelovanja predstaviti na samom Vinofestu. Kao novost ovogodišnjeg Krčkog sajma izvojen je izlet potrage za blagom, a od ostalih manifestacija izdvojene su one nove, predviđene za rujan i listopad - Dani knezova krčkih, Biciklijada i Pješačimo jesen u Krku. Skupštinu su vodili direktorica Turističkog ureda Nataša Jurina; Svjetlana Volarić, predsjednica Turističke zajednice Grada Krka i Miro Crnčić, suradnik Turističke zajednice.

NOVI NASTUPI MIĆIH BODULA (30. ožujka 2008.)

Dječji pjevački zbor Mići boduli 14. je travnja nastupio na osmom susretu pjevačkih zborova djece i mladeži Mali kanat u Pazinu održanom u maloj dvorani pazinskog Spomen doma, gdje su uz jednu obveznu skladbu temeljenu na istarskoj ljestvici - Moje misto, Josipa Kaplana - izveli i negro-spiritual Burden down Lord, Slavonsko kolo Emila Cosseta, te Novi dan, negdašnje voditeljice zbora Natalije Banov. Zbor je u Pazinu nastupio uz vodstvo Karmele Vajdoher Žilić, te uz pratnju Lucije Kosić na gitari i Lene Radivoj na glasoviru. Na ovom susretu revijalnog karaktera uz Miće bodule nastupilo je još šest zborova glazbenih škola iz Istre i Rijeke, te djevojački zbor muzičke akademije iz Zagreba. Mali kanat organiziralo je Pučko otvoreno učilište uz pokroviteljstvo Istarske županije i Grada Pazina. Osim na spomenutoj smotri raspjevani krčani nastupili su i na dječjem glazbenom festivalu Kukuriček 29. ožujka držanom u Đurđevcu, i to s pjesmom Prvi bušić koju potpisuju Natalija Banov, Ivanka Glogović Klarić i Robert Grubišića. Solirale su Lorena Skomeršić i Dora Markanjević.  

U VELIKOJ VIJEĆNICI GRADA KRKA ODRŽANA TRIBINA POD NAZIVOM ALKOHOLIZAM I DROGA - IZAZOVI DANAŠNJICE (28. ožujka 2008.)

U organizaciji krčkog kluba liječenih alkoholočara Gromača u Velikoj vijećnici Grada Krka održana je tribina edukativnog karaktera pod nazivom Alkoholizam i droga - izazovi današnjice s ciljem senzibiliziranja sveopće javnosti. Inicijator manifestacije svedene na niz predavanja - Marijan Markić - uspio je okupiti nekolicinu domaćih stručnjaka koji su govorili o različitim temama vezanim prvenstveno uz problem ovisnosti. Tribina je, uz poželjenu dobrodošlicu od strane gradonačelnika Darija Vasilića, započela predavanjem dr. Zorana Zorčića, predsjednika Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, na temu Alkoholizam u Hrvata - pijemo li previše. Zorčić je pritom istakao da se kada govorimo o konzumiranju alkohola sve više sužava omjer između muškaraca i žena, iako je ono i dalje dominantno muška aktivnost, izdvojivši i zabrinjavajuću činjenicu da je kod većine tranzicijskih zemalja među koje spada i Hrvatska konzumacoija alkohola u porastu. Prema tome ne čudi što Hrvatska u konzumiranju alkohola po glavi stanovnika spada u sam europski vrh. Uz ove pomalo zastrašujuće statistike dodajmo i to da djeca sve ranije i redovitije počinju konzumirati alkohol, tako da se prosječna dob prvog opijanja kod dječaka i djevojčica spustila na otprilike trinaest godina. U nastavku se raspravljalo o posljedicama alkoholizma sa zaključkom da alkoholizam možda najviše utječe na kvalitetu odnosa unutar obitelji - iako je riječ o komunalnom problemu; kao i o prevenciji koja ne podrazumjeva restrikciju već edukaciju. Tribina je nastavljena predavanjem dr. Tomislava Lesice na temu Medicinske komplikacije alkoholizma i komorbidni poremećaji, koje je započelo premisom o alkoholizmu kao obiteljskoj bolesti transgeneracijskih posljedica. Priča je  nastavljena abecedom posljedica alkoholizma koje bi trebale rezultirati promjenom stava kao preduvjeta liječenju. Nadalje je rečeno da zdravstvene komplikacije najčešće otkrivaju same alkoholičare, a ujedno su i odrednice stupnja težine i progresivnosti alkoholne bolesti; lječenje uključuje interdisciplinarni pristup i medicinske stručnjake raznih profila, a doživotna i potpuna apstinencija jedini su način eliminacije posljedica pijenja, zaključuje Lesica. U predavanju pod nazivom Propadanje akoholičara, socijalna i psihološka rehabilitacija bile su teme dr. Roberta Torrea koji je istakao važnost klubova liječenih alkoholičara koji s karakteristikama obiteljke zajednice postaju forumskim mjestom u procesu nimalo lakog oporavka. Dr. Ante Orešković održao je predavanje - Ovisnost o teškim drogama kod mladih - kojim je upozorio na sve veću prisutnost tog problema raspravljajući o posljedicama uzimanja pojedinih droga kao i o različitim pristupima liječenja ovisnosti. Tribina je završena predavanjem - Školski preventivni program - dr. Vanje Tomca, o važnosti sustavne edukacije osnovnoškolaca i srednjoškolaca da u budućnosti ne bi upali u prethodno navedene probleme.


Dr. Vanja Tomac

   

O NADOLAZEĆIM MANIFESTACIJAMA U ORGANIZACIJI TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA KRKA (22. ožujka 2008.)

Iz cjelokupnog programa događanja za 2008. objavljenog na službenim stranicama Turističke zajednice grada Krka valja izdvojiti sada već tradicionalni Vinofest 2008. koji u svibnju otvara vrata ponudi vrhunskih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i Krčki sajam u kolovozu koji je kao spoj tradicijskog i suvremenog sajmovanja u posljednje dvije godine udahnuo život kulturno-povijesnim spomenicima iz doba Frankopana. Kroz tri dana koliko fešta traje moći će se uživati u sredjevjekovnom sajmu na Trgu Kamplin, Krčkoj pomorskoj bitki, zabavnom programu na rivi i novom izletu pod nazivom Potraga za blagom vezanom uz legendu o prepadu gusara na trgovačku galiju. Gusarske marame, tajanstvene karte otoka Plavnika s ucrtanim pozicijama skrivenog blaga, mornarska marenda i bogata nagrada za pronalazače otetog blaga samo su dijelovi doživljaja koje Krk i ove godine pruža svojim posjetiteljima. Od novih manifestacija vezanih uz rujan i listopad valja izdvojiti Dane knezova krčkih zamišljene kao zabavan gastro-event koji uključuje svečano otvaranje, nastup kalape Tramuntana i igrokaz o ljubavi Apolonije i Krste Frankopana. Sredinom rujna za sve ljubitelje vožnje na dva kotača biti će organizirana Biciklijada, a početkom listopada povodom svjetskog dana hodanja održati će se prigodan mini-sajam opreme za pješačenje, a posjetitelji grada Krka moći će kupiti aranžman pod nazivom Pješačimo jesen u Krku. Tom će se prigodom putem organiziranih pješačkih tura moći propješačiti obilježene staze kroz ruralne predjele, kroz maslinike, kroz sela Šotoventa do agroturističkih domaćinstava gdje će se nuditi domaće gastronomske delicije.

U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA IZLOŽBA ZLATKA ČULARA (21. ožujka 2008.)

U krčkoj galeriji Decumanus otvorena je izložba dubrovačkog kipara i slikara Zlatka Čulara, koji je dvogodišnji specijalistički studij na Akademiji likovnih umjetnostu u Zagrebu završio u klasi profesora Antuna Augustinčića; a od 1959. do 1963. suradnik je i njegove Majstorske radionice. Krčkoj se publici Čular predstavlja slikama u pastelu i radovima u emajlu na temu Kristove Muke, no prema riječima Milene Žic, koja je uz autora otvorila izložbu, ta djela nisu ilustracije Križnog puta već predstavljaju ciklus odabranih motiva na temu posljednjih iskustava Kristova ovozemaljskog postojanja. Izloženim ciklusom Čular je simboličnošću, ekspresijom, pa čak i manirizmom utjelovio opći vjerski humanizam, a unatoč tome što svaki ekspresionizam teži nekoj vrsti apstrakcije, umjetnikovo izvorište nadahnuća možemo pronaći u borbi za život, za jakost i ljepotu u individualnoj izoliranosti i mističnoj samoći svakog čovjeka. Izložbu možete pogledati do 11. travnja 2008., svakim danim (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati.

 


S otvorenja izložbe Zlatka Čulara

U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA IZLOŽBA, P_32, LENE FRANOLIĆ I MARINA DLAKE (14. ožujka 2008.)

Projekt, radnog naziva D6, u kojem su se tijekom nešto više od mjesec dana predstavile nove snage suvremene umjetnosti zaključuje se ambijentom kojim dominira interaktivna projekcija, a kojeg je realizirao krčko - riječki duo: Franolić - Dlaka. Galerijski prostor tako je preobražen u mjesto simboličke stvarnosti. Svaki detalj pridonosi stvaranju atmosfere zrenja, igre, vrtnje u petlji koja ne prestaje. Prevladava osjećaj mekoće i podatnosti. Oblici nisu definirani već samo blago podsjećaju na poznate elemente iz prirode. Instalacije zovu da ih dotaknemo. Dočaravaju zaštitničku mekoću, mjesto za odmor. Dvije prostorije su povezane prolazom kroz kojeg se moramo probiti. Jedna je prostorija simbolična preslika one druge. Tema naznačena u predvorju obilježenom fotografijama nadalje se razvija u sobi s interaktivnom projekcijom.* Predvorje je materijalizacija ideje koja se projekcijom opisuje kroz eteričnu igru svijetlom. Izložbu možete pogledati do 21. ožujka svakim danom od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati.
*Projekcija je interaktivna aplikacija napisana u Processing-u. Processing je inače open-source tekstualni programski jezik kojeg su razvili Robert Fry i Casey Reas sa MIT Media Lab-a – ACG, a stvoren je za učenje temelja računalnog  programiranja unutar vizualnog konteksta.


Lena Franolić i Marin Dlaka

 
S otvorenja izložbe

ZAPAŽEN USPJEH KRČKIH MASLINARA NA SPLITSKOM FESTIVALU MASLINA 2008. (13. ožujka 2008.)

Koliko su članovi krčke udruge maslinara Drobnica predani svom cilju - proizvodnji što kvalitetnijeg maslinovog ulja - pokazuje i njihov uspjeh na nedavno održanoj Maslini 2008. odnosno manifestaciji održanoj u Splitu (25. veljače) koja je okupila maslinare iz većine zemalja Sredozemlja, Kanade, Novog Zelanda i Australije. Od 1063 predstavljena uzorka, njih 350 dobilo je medalje za maslinovo ulja ekstra djevičanske kvalitete. Naime, Drobnica je kao udruga na natječaj poslala 26 uzoraka od kojih su nagrađena 23 (deset zlatnih, pet srebrnih i osam brončanih) što znači da su krčki maslinari u regiji s obzirom na kvalitetu njihova proizvoda u samom vrhu. Tim je povodom u svom uredu nagrađene Krčane primio gradonačelnik Darijo Vasilić koji je, ne krivši zadovoljstvo, kazao kako se ulaganje u sve djelatnosti što se tiču maslinarstva mora odraziti na izvrsnu kvalitetu samog ulja koja kao takva postaje jedan od segmenata prepoznatljivosti grada i otoka Krka. Predsjednik Drobnice Nikola Depikolozvane pritom se gradonačelniku zahvalio na njegovu konstantnom podržavanju projekata udruge istaknuvši da se do danas napravilo mnogo, ali i da udrugu u budućnosti čeka još mnogo posla kao što je rad na školovonju mladih čime bi se riješio problem nedostatak struke ili rad na uspostavi što bezbolnijih odnosa iZmeđu maslinarstva stočarstva i lova. Činjenica da u komunikaciji s potencijalnim potrošačem dobar dizajn igra veliku ulogu nije novost, a da su Krčani i u ovom segmentu uspješni svjedoči nam posebna medalja koju je za dizajn ambalaže svog proizvoda primio Boris Mrakovčić. (Zlatne medalje na ovogodišnjoj Maslini primili su sljedeći članovi udruge: Boris Mrakovčić - Krk; Anton Mrakovčić - Krk; Mate Mrakovčić - Krk; Miljenka Stenta - Krk; Mirko Ađić Kapitanović - Krk; Goran Marević - Krk; Ermano Lužina - Vrh; Uljara Nono - Krk; Radoslav Barić - Brzac i Đuro Tudor - Krk.)


Nagrađeni članovi udruge maslinara
Drobnica

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA SRD-a LOVRATA IZ KRKA (12. ožujka 2008.)

Sportsko ribolovno društvo Lovrata iz Krka održalo je 52. godišnju skupštinu kluba, okupivši pritom šesdesetak članova i simpatizera. Događanju je nazočio i gradonačelnik Darijo Vasilić. Inače, društvo danas broji  239 članova i kao takvo jedno je od najbrijnijih sportskih društava na otoku. Izvješćem rada Izvršnog odbora za 2007. godinu predsjednik kluba Otelo Stolfa podsjetio je na brojne aktivnosti poput proslave obilježavanja pedesetgodišnjice postojanja; zatim 2. kup grada Krka; klupskog prvenstva i čišćenja plaža na prostoru Parnibe; ribarske fešte koja je organizirana uz pomoć Turističke zajednice grada Krka i Državnog prvenstva. U pregledu sportsko - natjecateljskih aktivnosti navedeni su brojni uspjesi i priznanja Lovrate. Kao njen najveći uspjeh bilježi se osvajanje 1. klupskog prvenstva Europe u lovu rukom iz usidrene brodice koje se prošle godine održalo u Piranu između 15. i 20. svibnja u sastavu Mićo Rakić, Nikola Mrvoš i Denis Stolfa s izbornikom Antunom Lončarom. Na Državnom prvenstvu s obale u Umagu u kategoriji seniora Tonči Babić zauzeo je odlično 5. i ekipno 7. mjesto, a na Državnom prvenstvu u kategoriji U-21 iz brodice koje je održano u Krku Denis Stolfa i Marko Pavičić okitili su se ekipnim zlatom prvaka države; pojedinačno Denis je ostao prvakom, dok je Marko zauzeo solidno 12. mjesto. Ovom nizu odličnih rezultata treba dodati još jedan: riječ je ponovo o uspjehu Denisa Stolfe koji se kao natjecatelj u sastavu državne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Belgiji okitio titulom ekipnog prvaka svijeta. Na skupštini se u nastavku raspravljalo i o nekim od gorućih pitanja društva kao što je problem istezališta i klupskih prostorija. Tako je gradonačelnik Darijo Vasilić prisutne upoznao s promjenama urbanističkog plana i uređenja prostora u luci prema kojem bi Lovrata konačno dobila klupske prostorije, i to na području Plava gdje se planira izgraditi kompleks s oko 45 000 kvadratnih metara rekreacijskih površina; time bi se omogućilo i organiziranje rada s mladima što je također jedna od bitnih problema društva. Na samom kraju druženja Stolfa se zahvalio svim članovima, barkarijolima i onima koji su pomagali i poticali rad Lovrate osobito Poglavarstvu Grada Krka, Turističkoj zajednici grada Krka, te gradskom poduzeću Vecli. Nakon službenog dijela organizirana je i zakuska za sve koji su prisustvovali skupštini.


S godišnje skupštine SRD-a Lovrata


Predsjednik kluba Otelo Stolfa

 

OTVORENA IZLOŽBA NARDRI(ALITI) RIJEČKE UMJETNICE VEDRANE STIPIĆ (08. ožujka 2008.)

U krčkoj galeriji Decumanus konačno je nakon jednodnevne odgode otvorena izložba riječke umjtnice Vedrane Stipić. U zvučnoj instalaciji koja je simulirala govor otvorenja autorica je istakla kako se koncept instalacije Nadri(aliti) bazira na ideji nadrealnog, izmišljenog, maštovitog, ali s druge strane stravičnog i čudnovatog. To je zapravo eksperiment kojim je Vedrana u jednu cjelinu pokušala spojiti niz različitih slika koje obuhvaćaju reprodukcije umjetničkih djela, reprodukcije vlastitih djela i vlastite fotografija, fotografije prijatelja i kolega, a neke od slika preuzete su sa stranica časopisa i knjiga, pa čak i s televizije. Naime, riječ je o predođbama koje su sakupljene s ciljem da se stvori niz prikaza koji upućuju na ono podsvjesno; također prisutna je u tom nizu i paralela sa svijetom kaotičnog sna koji poput Vedrane motive crpi iz sveopće stvarnosti. S druge strane uočavamo namjeru da se promatrača pomakne iz čvrste točke doslovne zamjedbe prema svijetu mašte i imaginacije potičući razmišljanja o vlastitom intuitivnom biću i sposobnostima uma koje su često zaboravljene: Hranite svoju maštu ona je sve što nam ostaje, kazao je A. Breton. Osim projekcije u prvom se dijelu galerije nalazi i interaktivna zvučna instalacija koja objašnjava umjetničku akciju koju je autorica na prostoru grada Krka izvela 21. veljače 2008. godine. Sama ideja za rad pod nazivom Kada ste zadnji put nastala je još 2004., a krčka akcija izvedena je u sklopu projekta Umjetnost se tiče i Vas čija je realizacija započela u sklopu programa riječke udruge za promicanje vizualne umjetnosti i kulture - Trag. Izložbu možete pogledati do 14. ožujka svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.


S otvorenja izložbe Vedrane Stipić

U VELIKOJ VIJEĆNICI GRADA KRKA ODRŽAN PRVI DROBNICA FEST (08. ožujka 2008.)

U Velikoj se vijećnici Grada Krka u subotu 08. ožujka održo prvi Drobnica fest - manifestacija posvećena maslinarstvu grada i otoka Krka u organizaciji udruge maslinara Drobnica. Gotovo cjelodnevni program započeo je predstavljanjem Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana o čijim je ciljevima govorio njegov ravnatelj Čedomir Miler. Uprava CORO-a koji je osnovan 01. travnja 2007. smještana je u Puntu na adresi - Obala 72 (tel. 867-860). Ta bi ustanova prema riječima njenog ravnatelja trebala raditi na provedbi Programa održivog razvoja otoka i osmišljavanju njegovih procesa s naglaskom na poljoprivredu i alternativne izvore energije. Kao ciljevi spomenuti su: prehrana, energetika, gospodarski razvoj, industrija, kvaliteta života, čist okoliš i bolje upravljanje na lokalnoj razini; a kao prioritetna područja djelovanja izdvojeni su: vodeni resursi, more, obala i podmorje, energetika, promet, turizam, poljoprivreda i ruralni razvoj, te održivi urbani razvoj. Ono što se od CORO-a kao partnera može očekivati jest pomoć u osmišljavanju i realizaciji projekata, pomoć pri edukaciji i pomoć u pronalaženju financijskih sredstava. Program je nadalje nastavljen nizom korisnih predavanja o uzgoju autohtonih sorti maslina, proizvodnji što kvalitetnijeg maslinovog ulja i zaštiti nasada. U svom izlaganju dr. sc. Željko Prgomet istakao je važnost regeneracije starih maslinika i domaćeg asortimenta, odnosno važnost okretanja ka proizvodnji sortnih maslinovih ulja, izdvojivši pritom pozitivne i negativne karakteristike nekolicine poznatih autohtonih sorti poput istarske buže kao najpoznatije, rosulje, istarske belice ili orkole. Ostali predavači prisutni na ovogodišnjoj izvrsno posjećenoj manifestaciji bili su: dr. sc. Ivica Ljubenkov i dipl. ing. Karmen Karlić. U drugom su se dijelu festivala prisutnima obratili predsjednik krčke udruge maslinara Nikola Depikolozvane, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, ali i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuvši kako je naše maslinovo ulje jedno od najkvalitetnijih ulja uopće te kako manifestacije poput Drobnica festa treba njegovati ne radi manifestacije same već da bi svjedočile o uloženom trudu i poticale ostale potencijalne maslinare. Uz spomenuti je program bila organizirana i izložba likovnih i literarnih radova krčkih osnovnoškolaca na temu masline i maslinarsva, a organizatori manifestacije tom su prigodom nagradili radove sljedećih učenika: Matije Turčića (Dobrinj), Andrije Polonija (Dobrinj), Ive Mršić (krk), Lore Legac (Krk), Lorene Skomeršić (Krk), Ivana Jurešića (Vrh), Andrije Polonijo (Dobrinj), Livija Mrakovčića (Punat), Nikoline Mrakovčić (Punat), Jeanette Robl (Punat), Elizabete Stanić (Krk), Dalibora Ondruša (Krk), Darija Depikolozvane (Krk), Nikole Kosića (Krk) i Marka Brozića (Krk). Drobnica fest je uz edukativnu imao i natjecateljsku komponentu tako su zlatne medalje za najkvalitetnije maslinovo ulje dobili: Dominik i Luka Marević, Vjekoslav Žužić, Luka Ađić Kapitanović, Ivka Mrakovčić, Petar Orlić i Marija Morić; srebra su uručena: Marijanu Kosiću, Antoniju Stenti, Ireni Zafred, Vinku Tudoru, Zdenku Petraku i Antonu Mrakovčiću; a broncu su odnijeli: Josip Radivoj, Boris, Josip i Nikola Mrakovčić, Zvonimir Radoš, Milivoj Radovanović, Nikola Zec, Josip Purić, Bojan Bonifačić i tvrtka Kvarner Punat. Službeni dio manifestacije završen je potpisivanjem povelje o pristupanju Grada Krka Udruzi gradova maslina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja čije se sjedište nalazi u Bujama, a čija je predsjednica bujska gradonačelnica Lorella Limoncin Toth. Druženje je potom nastavljeno uz degustaciju nagrađenih maslinovih ulja.

 

OTVORENA IZLOŽBA PORED CIVILIZACIJE, LUISE RITOŠE (29. veljače 2008.)

Još je jedna riječka umjetnica u sklopu projekta D6 u galeriji Decumanus krčkoj publici predstavila svoje radove okupljene pod nazivom Pored civilizacije koji kroz klasični slikarski medij i slide-projekciju govare o odnosu civilazcija-priroda danas. Izloženi doživljaji prirode prenešeni na platno nisu ograničeni isključivo na čulno, emotivno, doživljavanje prirode, već i na promišljanja o ulozi prirode i odnosu čovjeka prema njoj. Uništavanje planete Zemlje i njenog neba zbog pohlepe i komoditeta doseže svoj vrhunac u suvremenoj civilizaciji i daje jednu sliku čovjeka kao krajnje destruktivne vrste. Vraćanje na primarno kako u formalnom slikarskom jeziku tako i u odabiru teme  pokušaj je regrupiranja čovjekovih snaga i kanaliziranja ove destruktivne energije u smjeru kreativnog izražavanja i samoosvješćivanja. Nemar i nebriga nisu bezazleni, oni su jedna vrsta odluke o vlastitoj propasti. Nemilosrdni postupci prema životinjama, uništavanje prašuma, šuma, uporno ispuštanje štetnih plinova samo su neki od postupaka koji razaraju ovaj planet. Čovjek rapidno gubi kontakt s prirodom i sve se više otuđuje od nje, zaboravljajući da je nekada bio njen dio. Iako su tematski i idejno aktivističke ove slike u sadržaju i načinu izrade ipak ostaju intimističke. Izložbu možete pogledi do 07. ožujka, svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.

 
S otvorenja izložbe Luise Ritoše

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA TEMELJNE ORGANIZACIJE HDZ-A GRADA KRKA (28. veljače 2008.)

Ante Čabraja dosadašnji predsjednik Temeljne organizacije HDZ-a Grada Krka odlukom izborne skupštine i nadalje ostaje vodećim krčkim HDZ-ovcem. Istom je prigodom izabran i novi Izvršni odbor organizacije, kao i petnaest izaslanika koji će sljedećeg tjedna izabrati novo vodstvo Gradske organizacije te stranke. Čabraja je obraćajući se svojim kolegama izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom cijelog vodstva organizacije, zahvaljujući čijim je aktivnostima na prošlim izborima HDZ ostvario zaista dobre rezultate. U raspravi o ciljevima stranke Čabraja je istakao kako će HDZ raditi na ubrzanju obnove otočne cestovne infrastrukture, rješavanju stambenog pitanja mladih Krčana, poticanju obiteljskog gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, ali i na problemu alohtone davljači na području otoka.

ODRŽANA GODIŠNJA IZBORNA SKUPŠTINA BOĆARSKOG KLUBA KRK (22. veljače 2008.)

U krčkom boćarskom domu, održana je godišnja izborna skupština boćarskog kluba Krk, a na samom početku predsjednik kluba Tonči Radivoj iznio je izvještaj o radu u prošloj godini. Između ostalog, istaknuo je kako je ostvaren značajan uspjeh osvajanjem 3. mjesta u I. županijskoj ligi, naglasivši da spoj mladosti i iskustva svakako donosi dobre rezultate. Da su krčki boćari najbolji na otoku, pokazali su na prvenstvu otoka osvojivši tada u svim disciplinama prva mjesta. Krčki se boćarski klub može pohvaliti i organizacijom dvaju kupova kao i organizacijom međunarodnog turnira Krčki sajam koji se već tradicionalno održava u mjesecu kolovozu. Govoreći o planu za 2008. Radivoj je napomenuo da će ostanak u ligi biti teže ostvariti jer je liga od ove godine razformirana i to u deset ekipa. Financijski se također očekuju određene poteškoće jer ove godine boćari moraju odigrati 18 kola, a tu su i česti izostanci pojedinih igrača. Predsjednik kluba u nastavku je rekao da najaktivniji igrači posvećuju klubu 60 dana godišnje (36 treninga, 18 kola i turniri), što nije malo, a plan za budućnost predviđa uključivanje i rad sa što više djece za što uvjeta sigurno ne manjka jer se s objektom na SRC Josip Uravić - Pepi može malo tko podičiti. U izboru za buduće vodstvo boćarskog kluba odabrani su isti članovi koji su dužnost uspješno obavljali i u proteklom mandatu, a to su: kao predsjednik Tonči Radivoj, dopredsjednik Nikola Šamanić, tajnik Serđo Samblić i blagajnik Damir Šamanić. Na samom kraju skupštine podjeljene su zahvalnice mnogobrojnim sponzorima, te posebna zahvala Gradu Krku kao glavnom pokrovitelju kluba.


S godišnje izborne skupštine boćarskog kluba Krk

D6 NASTAVLJEN OTVORENJEM IZLOŽBE DUPLA DEFRA, VEDRANE VALENČIĆ (22. veljače 2008.)

Projekt D6 koji se do 21. ožujka 2008. odvija u krčkoj galeriji Decumanus nastavljen je otvorenjem izložbe - Dupla defra - riječke umjetnice Vedrane Valenčić. Riječ defra, namjerno žargonskog prizvuka, izvedena je iz pojma defraudacija (lat. defraudare - varati), koji svojim značenjem objedinjuje tri tematski istovijetna dijela izložbe, ali različita po izvedbenoj tehnici. Instalacija, slikarska platna (tepisi) i projekcija tematiziraju egoizam i selfcentričnost, koji pomažu stvaranje i ustoličenje lažnog imidža pojedinca s određenim ciljem. Izgrađena pretjerano čista slika, tako posjeduje kredibilnost (društveno odobravanje). Za cilj kreiranja imidža pretpostavlja se nezasitnost prema posjedovanju novca tj. moći. Sredstvo ostvarenja moći - lažna slika o sebi tako postaje dvostruka defraudacija, izvedena pred samim sobom kao i pred društvom. Čovjek je sklon teškom mijenjanju mišljenja, stajališta, ideologija, te stvaranju lažnih, idealiziranih predodžbi o sebi i okolini. Glavni proces u Vedraninim radovima jest uništenje tog lažnog, sve je u redu, pogleda na sebe i okolinu, te njegova konstantna provjera i promjena. Izložbu možete pogledi do 29. veljače svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati. Neposredno prije otvaranja izložbe druga riječka umjetnica Vedrana Stipić izvela je akciju ljepljenja plakata u samom središtu grada s ciljem poticanja promatrača na razmišljanje o vlastitim sustavima vrijednosti.

 


S otvaranja: Vedrana Valenčić, Igor Gržetić i Maja Parentić


Umjetnička akcije Vedrane Stipić

PROJEKT D6 ZAPOČEO OTVORENJEM IZLOŽBE PITANJE & EVOLUCIJA IGORA GRŽETIĆA (15. veljače 2008.) 

D6 (ili Decumanus 6) jest projekt koji okuplja šestero mladih umjetnika aktivnih na relaciji Krk-Rijeka-Krk. Njegova zanimljivost leži u činjenici što se Igor Gržetić, Vedrana Valenčić, Luisa Ritoša, Vedrana Stipić, Lena Franolić i Marin Dlaka neće predstaviti grupnom već nizom samostalnih izložbi koje su započele otvorenjem izložbe Igora Gržetića, 15. veljače. Inače, Pitanje & EVOLUCIJA, naziv je postava kojeg čine tri ciklusa kompjuterskih grafika - Subliminali, Bondage Tv, Kod I i video Kod II, tematizirajući odnos krajnosti u seksualnosti danas. Na jednom se kraju tako nalazi bit, esencija, ono iskonsko, utjelovljeno u slikama prirode, boravištu buntovne Lilit, koja u suvremenoj psihologiji simbolizira ono potisnuto, skriveno i suptilno; dok se na drugom podsredstvom evolucije rodila devijacija: oralizam, parcijalizam, mazohizam, akromatofilija, asfiksiofilija, dendrofilija, froteurizam, koprofilija, emetofilija, mizofilija, urofilija, zoorastija, pigmalionizam. Potisnuto je konačno oslobođeno, a na promatraču je da zaključi o neprikazanom; odnosno da u okvirima postavljenog ambijenta između dva pola pronađe sebe kroz pitanje s obzirom na spoznaju koja se dešava unutar galerijskog prostora. Jedan od polova utjelovljen je tako u Subliminalima koji se kroz beskrajno umnažanje fetišističkih scena obraćaju nesvjesnom; i jednoj od seksualnih patologija - distihifiliji, koju su tek Ballard i Cronenberg doveli u mainstream; dok njegova krajnost u nevinim slikama šumskog pejzaža budi sjećanje na vrijeme iz prvih redaka GenezeKod I & II. Izložbu možete pogledati do 22. veljače, svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati. Organizatori ovog projekta su Igor Gržetić i Centar za kulturu Grada Krka s idejom otvaranja prema novomedijskoj kulturi.

 
Dio ciklusa BondageTv


Dio ciklusa Kod I


S otvaranja...

SPALJIVANJEM PUSTA ZAVRŠIO JOŠ JEDAN KRČKI KARNEVAL (05. veljače 2008.)

Dan pred Čistu srijedu ili posljednji dan karnevala, protekao je naravno u dobrom raspoloženju, a svi koji su poslijepodne odlučili provesti na gradskoj rivi ili tradicionalnom okupljalištu - Veloj placi, mogli su uživati u mesopusnim slasticama i dobrom domaćem vinu. Oni željni plesa također nisu bili iznevjereni budući da je prisutne, polkama i potresujkama, zabavljala grupa Domino zaslužna i za dobru atmosferu kroz tri karnevalska vikenda u hotelu Dražica. Ključevi grada po završetku fešte ponovo su vraćeni gradskoj upravi, a spaljivanjem Pusta - dežurnog krivca za sve proživljene nedaće - uz pratnju Gradske glazbe Krk i neizostavni vatromet, ovogodišnji karneval priveden je svome kraju.

 


Paljenje pusta!

ODRŽANO DAVANJE PRISEGE SUDACA POROTNIKA OPĆINSKOG SUDA U KRKU (23. siječnja 2008.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka 18 sudaca porotnika Općinskog suda u Krku dalo je svoju prisegu, nakon što su 20. prosinca 2007. godine imenovani odlukom Županijske skupštine Primorsko-goranske županije na prijedlog općinskog, odnosno gradskog vijeća, sindikata, udruženja poslodavaca ili gospodarske komore. Sucima porotnicima imenovani su: Emil Polonijo (Baška), Vladimir Petrinić (Baška), Vitomir Pleše (Dobrinj), Stanko Lukarić (Dobrinj), Bernard Cvelić (Malinska),  Neven Matuč (Malinska),  Jelisava Antolič (Omišalj), Željko Vražić (Njivice), Izabela Juranić (Punat), Barši Pal (Punat), Petar Gršković (Vrbnik), Ivica Brusić (Resika), Vlado Blažević (Krk), Marija Morich (Krk), Đimi Skomeršić (Krk), Ivan Stolfa (Krk), Marija Tudor (Krk) i Vesna Štropin (Omišalj). Nakon prisege predsjednica krčkog Općinskog suda - Irena Bonifačić Kraljić - osim što je kolegama čestitala, predstavila im je obveze popit nužnosti nepristranog i savjesnog suđenja ili čuvanja informacija, te prava poput naknade troškova ili plaće kao i mogućnost nagrađivanja. Mandat imenovanih sudaca porotnika traje četiri godine, nakon čega mogu biti ponovo imenovani.

KRČKA UDRUGA MASLINARA DROBNICA NASTAVLJA S AKTIVNOSTIMA NA TRŽIŠNOM POZICIONIRANJU KRČKOG MASLINOVOG ULJA (22. siječnja 2008.)

Članovi krčke maslinarske udruge Drobnica, nastavljaju svoje aktivnosti koje polako ali sigurno rezultiraju sve boljim tržišnim pozicioniranjem otočnog maslinovog ulja. Produkt rada krčkih maslinara i prerađivača, ekstra djevičansko maslinovo ulje, prema ocjenama mnogih stručnjaka uvelike kvalitativno nadmašuje slične proizvode dobivene u nekim drugim razvikanijim regijama naše zemlje i Mediterana. Stoga ne čudi sve ozbiljniji i organiziraniji nastup ovdašnjih zaljubljenika u plod te poljoprivredne kulture, koja iz dana u dan postaje sve značajnijim izvorom prihoda mnogih otočana. Članovi Drobnice ovih su dana skupili i na analizu put Dalmacije poslali uzorke ulja više od 30 maslinara sa šireg područja grada. Uzorci će konkurirati na splitskoj Međunarodnoj izložbi maslinovih ulja Maslina 2008. koja će se održati koncem veljače, a potom i na manifestaciji Noćnjak koja se na području Šibensko-kninske županije održava u ožujku. Krčki su maslinari i ranijih godina sudjelovali na spomenutim manifestacijama gdje su često osvajali i najsjajnija odličja. Tako su na prošlogodišnjoj Maslini osvojili pet zlatnih i dvije srebrne medalje. Uz to, ulja dvaju maslinara s područja grada su, u konkurenciji čak tisuću uzoraka, uvrštena na listu 20 najkvalitetnijih hrvatskih maslinovih ulja. Ovdašnji proizvođači maslinova ulja, pod pokroviteljstvom Grada i Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana, sredinom ožujka u Krku organizirati prvu izložbu ulja i natjecanje nazvano Krčko tekuće zlato 2008.. Već sljedećeg tjedna maslinari će u prostorijama sjedišta svoje udruge moći donositi i prijavljivati uzorke ulja za spomenuto natjecanje u sklopu kojeg će biti održano i mnoštvo popratnih edukativnih predavanja i radionica. (M. T., Novi list - 22. siječnja 2008.)

ČLANOVE BOĆARSKOG KLUBA BRZAC PRIMIO KRČKI GRADONAČELNIK (16. siječnja 2008.)

Krčki gradonačelnik, Darijo Vasilić danas je u svom uredu primio članove Boćarskog kluba Brzac zbog njihova nedavnog uspjeha - osvajanja prvog mjesta u Primorskoj boćarkoj ligi koja obuhvaća klubove s područja Crikvenice, Novog vinodolskog, općine Vinodolske i otoka Krka; kao i ulaska u Drugu županijsku boćarsku ligu. Boćarski klub Brzac, kojim predsjeda Ivan Žgaljić, danas broji četrdesetak članova iz mjesta Brzac i Milohnić, među kojima se tek njih desetak natjecateljski bavi boćarstvom što se međutim nije odrazilo na uspjeh kluba, budući da je on jedan od rijetkih na otoku koji sudjeluje u ligaškim natjecanjima. Predsjednik kluba osim što je izrazio zahvalnost Poglavarstvu Grada Krka bez kojeg bi, kako kaže, bilo nemoguće organizirati lokalne boćarske turnire, istaknuo je i cijeli niz problema među kojima je uz vođenje kluba i opsežnu administraciju, možda najveći upravo nedostatk mladih entuzijasta koji bi nastavili njegovu dugogodišnju aktivnost. Naime, Boćarski klub Brzac ove godine slavi dvadeset godina postojanja i djelovanja što će biti obilježeno prigodnom proslavom i podjelom plaketa najistaknutijim članovima, no iako se još ne zna datum proslave, zna se da neće biti organizirana 29. lipnja (na Petrovu) kada se u mjestu Brzac, uz turnir, otvara novi Boćarski dom čija je izgradnja - točnije uređenje njegova okoliša - u posljednjoj fazi, a s kojim je klub riješio problem prostora. Iako našem boćarkom klubu ovo nije jedini veliki uspjeh, njegovi su članovi na kraju današnjeg druženja zaključili da boravak u Drugoj županijskoj boćarskoj ligi mora ostati konstantan.


S prijema...


Boćarski klub Brzac

PODIGNUTA ZASTAVA KRČKOG KARNEVALA 2008. (13. siječnja 2008.)

Iako je podizanje zastave, tj. otvaranje, tradicionalnog Krčkog karnevala bilo predviđeno za 06. siječnja to se poradi lošeg vremena nije dogodilo, te se ono moralo odgoditi za sljedeću nedjelju. No ta je nedjelja donijela tek ponešto bolje vrijeme tako da nije u potpunosti realiziran zamišljen programa, a Krčani nisu upoznali njegove aktere poput Mramorka Kapljića, Giovanija Šokera, Tonija Girateste ili Maline Martinčice koji su trebali otvoriti novu multifunkcionalnu gradsku dvoranu nažalost neotpornu na kišu. No karnevalska je zastava ipak podnignuta, i to uz ples Monfrine i pratnju Gradske glazbe Krk, dok je član Gradskog poglavarstva Romeo Jurina ključeve Grada predao predstavniku Karnevalskog odbora i na taj način gradsku vlast položio u ruke feštara željnih dobre karnevalske zabave. Ovogodišnji karneval broji svega tri subote (19. siječnja, 26. siječnja i 02. veljače) i dvije nedjelje (20. i 27. siječnja) namijenjene djeci, kada će karnevalske zabave uz svirku grupe Domino biti priređene u hotelu Dražica. I još nešto! Svi oni koji prvu subotu karnevala posjete Dražicu moći će uživati u besplatnoj deliciji - krčkim šurlicama.

 
Podizanje zastave Krčkog karnevala

SRETNA VAM NOVA 2008. GODINA (01. siječnja 2008.)

Ispraćaj Stare i doček Nove 2008. godine u Krku protekao je vedro, glasno i u više no pozitivnom raspoloženju. Sve je počelo još za dana kada je malo prije podne na glavnom gradskom trgu krenula fešta, a valcere i polke kojima je grupa Domino zagrijavala okupljene i u ovo doba godine uvijek brojne turiste, točno u podne zamijenili su krčki knezovi Frankopani koji su na pozornicu doveli i krčkog gradonačelnika Darija Vasilića. Gradonačelnikova zdravica, pucanje čepova pjenušca i čašćenje domaćim kolačima stvorilo je u starogradskoj jezgri već u ranijim silvestarskim satima dobru feštarsku atmosferu koja uz Krčane White T-shirt i crikveničku grupu Angels potraja do kasno u noć. Međutim osim na Veloj placi ispraćaj Stare i doček Nove godine mogao se proslaviti u hotelu Dražica i koktel baru Volsonis gdje se dobro raspoloženo društvo častilo sangríom i domaćim delicijama dok su se za glazbenu podlogu i dobro raspoloženje okupljenih pobrinuli DJ-i Ana Fabijanić i Goran Kinkela.