Sport (2013.)

ŠAH: Članovi Šahovskog kluba Krk s dobrim rezultatima ušli u novu godinu (22. siječnja 2013.)

Na 18. međunarodnom šahovskom turniru Open Bošnjaci između 03. i 09. siječnja, ove godine sudjelovalo je 137 igrača, među kojima i troje članova Šahovskog kluba Krk. Prvo mjesto pripalo je srpskom velemajstoru Nikoli Sedlaku, koji je od 9 mogućih prikupio 7,5 bodova. Zavidan rezultat ostvario je i Mislav Monjac - kadet iz krčkog kluba, zasjevši na 23. mjesto sa 6 prikupljenih bodova, a ujedno mu je pripala i titula drugog najboljeg igrača turnira po rejtingu 2001-2200. Silvano Samblić s 5 bodova osvojio je naposlijetku 53., a Miro Miro Čaušević s 3 boda 116. mjesto.
U organizaciji Šahovskog kluba Rijeka između 07. i 13. siječnja, ove godine, u riječkom Šahovskom domu završeno je peto po redu izdanje tradicionalnog finalnog kadetskog turnira koji je okupio 10 najboljih kadeta što su pravo nastupa osigurali putem kadetskih A i B turnira održanih tijekom prošle godine. Pobjednikom ovog natjecanja proglašen je član Šahovskog kluba Junior - Teo Tomulić, prikupivši 6 bodova u 7 kola. Na turniru pravo nastupa ostvarile su i članice Šahovskog kluba Krk - sestre Antonela i Katarina Bogdanić koje su pokazale odličnu igru. Katarina je naposlijetku s 3,5 boda zauzela peto, a Antonela s 3 boda šesto mjesto.
U Dražicama, 19. siječnja, ove godine, održan je mjesečni brzopotezni turnir koji je okupio 40 igrača s područja Primorsko-goranske županije. Igralo se 15 kola, i to tempom od 5 minuta po igraču. Pobjedu je u konačnici odnio majstorski kandidat iz Šahovskog kluba Lovac Mario Pavković s 14 bodova. Drugo mjesto pripalo je članu Šahovskog kluba Krk Silvanu Sambliću koji je prikupio 13 bodova. Duško Lazić s 8 bodova završio je na 20., a Miro Čaušević s 6,5 bodova na 31. mjestu.
U riječkom Šahovskom domu, također 19. siječnja, odigran je prvi po redu mjesečni kadetski (A i B) turnir. Na (jačem) A turniru zaigralo je 16 kadeta, a igralo se sedam kola - 15 minuta po igraču. Članica krčkog kluba Katarina Bogdanić s 3,5 boda zasjela je na deveto mjesto. Braća Dario i Daniel Duda također su izvrsno odigrali turnir, te je Dario s 4,5 boda zauzeo četvrto, a Daniel s 4 boda šesto mjesto.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ATLETIKA: Osvojeno pet medalja na prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete (21. siječnja 2013.)

Atletski klub Krk, odnosno njegovi članovi odradili su fantastičan početak u novoj sezoni državnih prvenstava - čak pet medalja na dvoranskom prvenstvu mlađih kadeta i kadetkinja održanom u Rijeci, 19. siječnja 2013. godine.  U tri dosadašnje sezone Hrvatskog atletskog saveza krčki je klub ukupno osvojio tri brončane medalje, a ove sezone odmah na prvom natjecanju - jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Na prvenstvu su nastupili: Eva Marija Jurešić, Andrea Orlić, Marija Kirinčić, Fran Bonifačić, Kristijan Maračić i Gabriel Malović. U jedanaest starteva postavljena su četiri klupska i šest osobnih rekorda. No, krenimo redom, i to s kadetkinjama. U utrci na 60 m sudjelovale su Andrea i Marija. Andrea je završila deseta, Marija 17., a obje su postavile osobne rekorde. U skoku udalj bilo je vrlo zanimljivo. Marija je završila 13., a Andrea deveta. No, najbolja klupska skakačica Eva Marija prije posljednjeg skoka bila je na šestom mjestu, a onda skočivši i popravivši klupski rekord završila je na trećem mjestu, zasluživši svoju prvu medalju s državnih prvenstava. Svega deset minuta kasnije nastupila je Eva Marija i u finalu utrke na 55 m s preponama. Iako umorna, istrčala je klupski rekord i osvojila srebrnu medalju. Kod kadeta natjecanje je započelo skokom udalj. Fran je ponovio svoj osobni rekord u prvom skoku, a iako ga nije uspio popraviti do kraja natjecanja, to je bilo dovoljno za osvajanje srebra. Isti je uspjeh ponovio i u finalnoj utrci na 55 m s preponama, također s klupskim rekordom. Jedinu titulu državnog prvaka u kratkoj povijesti krčkog kluba osvojio je Kristijan u natjecanju bacanja kugle. Jedini limač na natjecanju, Gabriel, ponovio je osobni rekord u skoku udalj, što mu je donijelo 15., dok je na 60m i zauzeo 11. mjesto. Konačno, na ljestvici klubova Krčani su završili na petom mjestu, ali po broju medalja zajedno s Kvarnerom i Nedelišćem dijele prvu poziciju.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ATLETIKA: Krčani na županijskom prvenstvu odnijeli mnoge medalje (13. siječnja 2013.)

Na pojedinačnom dvoranskom prvenstvu Primorsko-goranske županije održanom 12. siječnja 2013. u Rijeci članovi Atletskog kluba Krk osvojili su 19 medalja, od čega devet zlatnih. Prvacima županije tako su proglašeni: Vid Jurešić (vis, limači), Clarissa Topolčić (vis, limačice), Gabriel Malović (dalj, limači), Kristijan Maračić (kugla, ml. kadeti), Andrea Orlić (60 m, ml. kadetkinje), te dvoje dvostrukih prvaka - Fran Bonifačić (dalj i 55 pr., ml. kadeti) i Eva Marija Jurešić (dalj i 55 pr., ml. kadetkinje). Postavljena su četiri klupska, a srušeno je i 13 osobnih rekorda. No, krenimo s analizom nastupa. U kategoriji limačica u skoku uvis pobijedila je Clarissa Topolčić, dok je Isabella Maria Molitorisz bila druga. U skoku udalj Ana Turčić bila je četvrta, a sve netom spomenute limačice zajedno su nastupile i na 60 m. Ovdje je Clarissa završila kao druga, Ana kao treća, a Isabella jedanaesta. Među limačima u skoku uvis pobijedio je Vid Jurešić, dok je drugu poziciju zauzeo Samuel Topolčić, a treću Adrian Stašić. U skoku udalj pobjedu je odnio Gabriel Malović. I svi spomenuti limači nastupili su na 60 m, gdje je Gabriel bio drugi, Samuel četvrti, Vid sedmi, a Adrian osmi. Kod mlađh kadetkinja u skoku uvis Marija Kirinčić zauzela je treće mjesto. U skoku udalj Eva Marija Jurešić odnijela je pobjedu, dok je Andrea Orlić dospjela na treće mjesto. U bacanju kugle Doris Crnčić završila je četvrta. U utrci na 60 m Andrea Orlić je pobijedila, Marija Kirinčić stigla je četvrta, a Doris Crnčić osma. Svoj premjerni nastup na 55 m s preponama Eva Marija Jurešić završila je kao prva. Među mlađim kadetima najuspješniji je bio Fran Bonifačić s pobjedama na 55 m s preponama i skoku udalj. Dobar je bio i Kristijan Maračić pobjedivši u u bacanju kugle. Među kadetkinjama najuspješnija je bila Stella Jurešić osvojivši srebro na utrci od 60 m i četvrto u dalju. Marija Rode bila je treća u bacanju kugle i četvrta na 60 m. Lucija Blažić je u bacanju kugle zauzela peto, a Helena Ljutić šesto mjesto. Gledajući u cjelini - krčki se klub istakao izvrsnim rezultatima. Od 26 titula 16 ih je osvojio riječki Kvarner, devet Krk, a jedna je otišla Grobniku. Ovim natjecanjem nastavila se uzlazna putanja, a nastavk se očekuje i na Državnom prvenstvu za mlađe kadete koje se za tjedan dana održava u Rijeci.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ATLETIKA: Krčani ostavrili značajan napredak na godišnjoj ljestvici klubova Hrvatskog atletskog saveza (07. siječnja 2013.)

I ove, treće po redu godine otkako je Atletski klub Krk uključen u Hrvatski atletski savez, odrađen je veliki pomakom na godišnjoj ljestvici uspješnosti domaćih atletskih klubova. Kao krovna organizacija atletike u Hrvatskoj, HAS svake godine ocjenjuje uspješnost klubova koji su registrirani za nastupe na državnim prvenstvima. Izračun uspješnosti je vrlo složen i uključuje deset kriterija. Kako je krčki klub relativno mlad ove je godine osvojio bodove tek po trima kriterijima: sudjelovanju u finalu ekipnog prvenstva Hrvatske za kadete, najboljim pojedinačnim rezultatima po IAAF tablicama, te broju registriranih članova. No, i prema ta tri kriterija Krčani su u 2012. ostvarili značajan napredak u odnosu na prethodne godine. U 2010. bili su 67. sa 435 bodova, 2011. 53. s 2910 bodova, dok su 2012. osvojili čak 9162 boda. Zanimljivo je kako je klub po broju registriranih članova koji su nastupali na natjecanjima HAS-a čak 14., odnosno 29. ako se promatra deset najboljih individualnih rezultata. Ove godine zadaća Krčana je napraviti novi pomak i probiti se među tri najbolja atletska kluba regije, a kako bi to i postigli mlade krčke atletičare očekuje još mnogu posla!

>> HAS-ov poredak klubova za 2012.