Gastronomija (recepti s područja otoka Krka)

1. RAFIOLI 

Potrebne namirnice:
1. tostiranih baškota – mrvica:  0,70 kg
2. šećer:  0,45 kg
3. maslaca:  0,12 kg
4. margarina:  0,08 kg
5. limunove korice po potrebi
6. ribanog ovčjeg sira iz ulja:  0,15 kg
7. vode cca:  0,50 l 

Potrebne namirnice za tijesto:
1. brašna:  0,80 kg
2. jaja:  2 kom.
3. šećera:  0,10 kg
4. ulja:  0,08 l
5. mlake vode po potrebi
6. soli po potrebi 

Način pripreme nadjeva:
Mrvice, šećer, sir, maslac, limonovu koricu i margarin kipućom vodom opariti, zamijesiti, po potrebi dodati još malo vode, a zatim oblikovati male hljebčiće.  

Način pripreme tijesta:
Brašno, jaja, šećer, ulje, sol i malo vode zamijesiti kao za makarune. Razvaljati tijesto i rezati ga u okrugle oblike promjera 10 cm. Na izrezani oblik tijesta staviti hljepčiće, preklopiti u polumjesec, a rubove dobro učvrstiti i pržiti u vrućem ulju s jedne i druge strane dok porumene. Tople poslužiti.

 --------------------

2. INBRIAGONI

Potrebne namirnice:
1. brašna:  0,50 kg
2. šećera u prahu:  0,25 kg
3. masti:  0,25 kg
4. žumanca: 2 kom.
5. anisa:  0,10 l
6. soli po potrebi

Način pripremanja:
Brašno, žumanjce, šećer, mast, anis i sol zajedno zamijesiti, malo odmoriti. Razvaljati tijesto debljine 2 cm. Zatim se režu razni oblici: okruglo, polumjesec, zvijezde, srca, kvadrati i drugo. Oblikovani imbriagoni s gornje strane uvaljaju se u kristalni šećer, slože u posudu na razmak jedan od drugog 1 cm. Peče se otprilike 20 minuta na temperaturi oko 220 °C. Paziti da ne zagore i da sačuvaju boju bijele kave.

--------------------

3. PRESNAC (PRESNEC)

Potrebne namirnice za smjesu:
1. mladog ovčjeg sira:  1 kg
2. šećera:  0,25 kg
3. brašna:  0,10 kg
4. žumanaca:  6 kom.
5. korica limuna
6. vanilij po potrebi 

Potrebne namirnice za tijesto:
1. brašno:  0,25 kg
2. šećer:  0,05 kg
3. masti:  0,05 kg
4. jaja: 1 kom.
5. malo soli

Način pripremanja:
Od 0,25 kg brašna, 0,05 kg šećera, 0,05 kg masti ili maslaca, 1 jaja i malo soli zamijesi se tijesto kao za makarune i oblikuje u oblik pogače, malo odmori i valja u oblik veličine jednog većeg metalnog tanjura ili dva manja i još šire cca 30 %. To tijesto služi kao plašt u koji se umota smjesa od sira.

Pripremanje smjese:
Mladi sir sitno samljeti, šećer i žumanjce malo izmješati, začiniti, dodati sir i brašno, lagano spojiti i staviti u pripremljeno tijesto, poravnati, tijestu djelomično zatvoriti rubove, u razmaku od 5 cm tijesto uštipnuti tj. ukrasiti, a nareckanim točkićem tijesto na dasci još izrezati. Tako složen presnac peče se u pećnici na umjerenoj vatri dok lijepo porumeni. Posipa se prah šećerom i najčešće poslužuje hladan. To je poznata otočka slastica, a priprema se gotovo u svim mjestima na otoku po vrlo sličnoj recepturi.

--------------------

4. SMOKVENJAK 

Potrebne namirnice:
1. suhih domaćih smokava:  2 kg
2. isjeckanih oraha:  0,30 kg
3. domaće lozovače:  0,03 l

Način pripremanja:
Suhim smokvama odstraniti repove, samljeti na običnom stroju za mljevenje, zatim dodati orahe i rakiju. Zamjesiti i oblikovati u formu pogače i na prikladnoj dasci sušiti od 15 do 20 dana. Poslužuje se hladno kao domaća slastica.
Napomena: U smokvenjak se umjesto rakije može dodati rum.

--------------------

5. JANJETINA NA LEŠO I LAZANJE ZI SALŠU ILI KUHANA JANJETINA S DOMAĆIM REZANCIMA I UMAKOM OD RAJČICA

Potrebne namirnice (za 6 osoba):
1. mlade janjetine (prednji dijelovi): 2,20 kg
2. razno jušno povrće: 0,50 kg
3. sol i papar u zrnu po potrebi

Način pripremamja:
Janjetinu izrezati u komade, staviti u lonac zajedno s povrćem izrezanim na kolutiće, dodati papar, sol, doliti vode da se pokrije meso, pokriti i lagano kuhati dok meso omekša.

Salsa - umak od svježih rajčica:
1. svježih rajčica: 2 kg
2. luka: 0,20 kg
3. češnjak: 4 češnja
4. domaćeg ulja: 0,12 kg
5. sol, papar i peršun po potrebi

Lazanje:
1. brašnja: 0,60 kg
2. jaja: 3 kom.
3. sol i voda po potrebi

Način pripremanja salse i rezanaca:
Na sitno izrezani popržen luk, dodati oljuštenu i isjeckanu rajčicu, dodati začine i pirjati dok suvišna voda ishlapi. Od brašna i jaja, malo vode i soli izraditi čvrsto tijesto, malo odmoriti. Gotovo tijesto tanko razvaljati i rezati rezance 1 cm široke. Rezance kuhati u puno vode nekoliko minuta dok omekšaju i na kraju posoliti. Ocijeđene rezance staviti u zdjelu, iznad rezanaca staviti salsu, a zatim složiti meso, povrće, još malo podliti i vruće poslužiti.

--------------------

6. KAŠA ZI REŽNJI I LUMBULOM ILI RIJETKA PALENTA S ČVARCIMA I SUŠENI SVINJSKI HRBAT

Potrebne namirnice (za 6 osoba):
1. lumbula sušenog bez kosti: 0,80 kg
2. sušene mesnate slanine: 0,50 kg
3. masti: 0,05 kg
4. kukuruznog brašna: 0,70 kg
5. masti: 0,10 kg
6. vode: 3 l
7. soli po potrebi 

Način pripremanja:
Vodu prokuhati, dodati mast, sol te uz stalno miješanje polako dodavati brašno. Kuhati oko 1 sat. Slaninu i lumbul narezane na ploške ispržiti na masti. Čvarke malo popržiti. Kašu sipati u zdjelu, na kašu dodati čvarke, a okolo poslužiti ploške pržene slanine i lumbula i tako vruće poslužiti.

--------------------

7. SARDELINI NA BUZARU ZI KROMPIROM ILI SRDELE NA BUZARU S KRUMPIROM

Potrebne namirnice (za 6 osoba):
1. srdelica: 1,60 kg
2. krumpira: 2 kg
3. češnjaka: 5-6 češnja
4. peršuna i papra po potrebi
5. domaćeg ulja: 0,20 l
6. vina: 0,10 l
7. vode po potrebi

Način pripremanja:
Srdele očistiti, oprati i ocjediti. Krumpir očistiti, oprati i izrezati na ploške debljine 4-5 mm. Odgovarajuću posudu pouljiti, zatim na dno posude složiti red krumpira, pa red ribe, češnjak, peršun, papar, sol, vino, domaće ulje i tako redom poslagati do vrha, s tim da se zadnji sloj završi krumpirom. Dobro pouljiti, po potrebi dodati još vode, račinajući da će prilikom pečenja doći do velikog isparavanja, pa bi buzara ostala suha.
Posuda se može pokriti folijom i staviti u pećnicu. Buzaru poslužiti vruću kao predjelo ili glavno jelo.

--------------------

8. BAŠĆANSKE ŠURLICE ZI ŽVACETOM OD JANJČIĆA ILI ŠURLICE S GULAŠOM OD JANJČIĆA

Potrebne namirnice (za 6 osoba):
1. brašna: 1 kg
2. jaja: 2-3 kom.
3. voda i sol po potrebi
4. domaćeg sira: 0,20 kg

Način pripremanja:
Od brašna, jaja, soli i vode zamjesiti malo tvrđe tijesto. Zatim valjati i rezati tijesto u komadiće cca 1 dkg, te rukama i pletaćom iglom valjanjem oblikovati u šurlicu dužine 8 - 10 cm. Pažljivo šurlicu skinuti s igle da iznutra ostane šuplja. Malo ih prosušiti, zatim kuhati u slanoj vodi dok omekšaju.

Janjeći žvarcet - potrebne namirnice (za 6 osoba):
1. janjetine: 2 kg
2. luka: 0,45 kg
3. ulja: 0,18 kg
4. svježe rajčice: 0,15 kg
5. češnjak: 4 češnja
6. vina: 2 dcl
7. peršun, sol, papar

Način pripremanja:
Na luku pirjati na porcije narezano janjeće meso uz dodatak češnjaka, rajčice, peršuna te začina. Potrebno je podlijevati po potrbi, malo pobrašniti i na kraju dodati vino, odrediti količinu umaka, probati okus. Kuhane šurlice staviti u zdjelu, dodati umak i sir, a na kraju meso.