Ča more more (čakavske štorijice ke se kantaju, igraju i tancaju)

Redateljica: NORMA  ČUČAK
Koreografija: MILICA  HRGAREK
Scenografija: SAŠA LONČARIĆ
Aranžmani: ROBERT GRUBIŠIĆ
Voditeljica zbora: KARMELA VAJDOHER ŽILIĆ

Ove čakavske štorijice ke se kantaju, igraju i tancaju dobile su ime po istoimenoj zbirci I. Klarić. Nešto više od trećine pjesama iz te zbirke uglazbila je N. Banov, no za ovo su glazbeno-scensko djelo odabrani još neki ranije napisani i komponirani stihovi, a ima i napisanih i uglazbljenih posebno za ovu prigodu.
Autorice teksta i glazbe, kao i sam zbor povezala je prvenstveno ljubav prema moru, a i zajednički čakavski dijalekt. Važno je napomenuti da se u hrvatskoj književnosti za djecu nažalost vrlo malo govori o moru, a ta tema nije dovoljno iskorištena ni u glazbi za djecu. Dogodilo se tako da su se čakavsko narječje samo po sebi puno muzikalnosti, stihovi I. Klarić neopterećeni sentimentalnošću no puni emocionalnosti, te moderna glazba N. Banov prilagođena uzrastu djece i obogaćena elementima karakterističnim za glazbenu baštinu primorsko-istarskog podneblja sretno prepoznali, te se sve češće i uspješnije čuju na različitm nastupima i pozornicama dječjih festivala.

 


S predstave Ča more more

More je neiscrpno vrelo ljepote, različitosti i svakakvih čudesa, no može biti  opasno  i zastrašujuće. Njegov tajanstveni svijet ne smije biti samo predmet naše znatiželje a ponekad i straha, već i ljubavi prema svemu što je u njemu i oko njega. Moramo mu se zahvaliti i odati poštovanje jer nas hrani, jer nas uči mukotrpnom i poštenom radu, ali ne zaboravimo mu se zahvaliti i za igru i veselje koju nam daruje. Uz more upoznajemo divotu rodnoga kraja, doživljavsmo iskrenost prijateljstva i čarobnu tajnu ljubavi.
More nas povezuje s cijelim svijetom, s ljudima s kojima treba dijeliti svu tu ljepotu i iskrenost, a posebno čar i dobrotu ljubavi, uvažavsjući pritom sve moguće različitosti. Poručujemo vam to preko naših stihova, naše glazbe i zvonkih dječjih glasova, punih boja i tonova tog oduvijek i zauvijek čudesnog mora.