Scenarij odlaska zapovjednika galije u Lepantsku bitku

Scenarij je realiziran na proslavi obljetnice obilježavanja Lepantske bitke u Nafpaktosu 05. listopada 2007. godine, od strane krčke delegacije!

Povorka dolazi na mjesto događanja redom:
Zapovjednik straže s dva stražara; stjegonoša; bubnjari; fanfaristi; Magistar i zapovjednik galije okruženi su ostalim stražarima; glazba; žene.
Zapovjednik straže i dva stražara te stjegonoša, formiraju jedan red bočno okrenut prema publici. Bubnjari i fanfaristi zauzimaju položaj njima nasuprot, a svi ostali stoje u srednjem redu poravnati. Kad se svi poslože, glazba izvodi borbenu kompoziciju koja poziva na akciju... Nakon toga, bubnjari izvode kratko i odmah za njima fanfaristi jednom.
Magistar iskoračuje dva koraka iz srednjeg reda i poziva Zapovjednika:

Kapitane od galije, soprakomite Ljudevite Cikuta!

Bubnjari ponovno, i kratko!

Zapovjednik izlazi iz srednjeg reda, stupajući dostojanstveno, i dolazi dva koraka ispred Magistra, okreće se prema njemu i lagano nakloni:

Soprakomit Ljudevit Cikuta, na raspolaganju!

Magistar:

Velemožni i plemeniti patricije, Ljudevite Cikuta, zapovjedniče galije "Uskrsli Krist" Splendidissimae civitas Curictarum, Mi Magistar Splendidissimae civitas Curictarum, milošću i voljom Boga, Svetoga oca i Presjajnoga dužda, ukazujemo vam čast i dajemo tešku zadaću da naše galije povedete u Sveti savez, zajedno s ostalim galijama kršćanskoga svijeta, koji će snagom, koja mu je dana s neba, pobijediti poganog neprijatelja koji je zavladao našim morem, otocima i gradovima, opljačkao i pobio naše ljude. Zagovorom Djevice Marije i svetaca čija imena nose vaše galije, neka vas Uskrsli Krist povede u pravednu bitku kojom će se okončati vladavina Osmanlija koja već predugo traje i prijeti srcu kršćanstva.

In honorem et gloriam Christi et popoli christianum!

Zapovjednik odgovara uzvikom:

In nomine Dominum!

Odmah po njegovom uzviku, bubnjari udaraju u borbenom ritmu, par sekundi za njima fanfaristi tri puta za redom izvode melodiju. Zatim, glazba izvodi istu kompoziciju kao i prije. Zapovjednik se ukrcava na barku u kojoj ga čekaju dva veslača. On ulazi i stoji na krmi gledajući prema povorci i odlazi prema brodu. Žene i djeca dolaze do ruba rive, ispraćaju ga plačem, mašući maramicama.

Povorka se iznova formira u istom rasporedu (samo bez zapovjednika) te se vraća nazad napravivši defile gradom.

Tonči Žužić