54. Ljetne priredbe (2010.)

ZA KRAJ OVOGODIŠNJIH LJETNIH PRIREDBI
HUMANITARNI KONCERT - SJEĆANJE NA MLADENA
(28. kolovoza 2010.)

U Velikoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, kao posljednji program ovogodišnjih Ljetnih priredbi, nakon niza izvrsno posjećenih koncerta i kazališnih predstava, priređen je tradicionalni susret klapa Sjećanje na Mladena u čast prerano preminulom tenoru Klape Krk - Mladenu Milovčiću. U odnosu na prošlu kada je koncert održan kao integralni dio proslave Dana grada, ove je godine obilježio kraj kolovoza i uveo u predstojeći niz događanja sabranih pod nazivom Volim jesen u Krku. Samoj manifestaciji koja na jednom mjestu, po sedmi put, okuplja ponajbolje predstavnike klapske pjesme pošlo je za rukom potaknuti Krčane da svojim prilozima pomognu ovu jedinstvenu humanitarnu akciju. Prikupljena sredstva tako će biti uložena u objavljivanje ciklusa vrijednih slikovnica s krčkim pričama i legendama pod nazivom Vejske povede čiji tekstovni dio potpisuje Milica Pavačić, a slikovni Saša Lončarić. Do sada sredstvima prikupljenim ovom akcijom pomagalo se dječjem vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi.  Izvedbom klapskih evergreena spomenuto su događanje uveličali (ž) Klapa Volosko, (ž) Klapa Hreljin, (ž) Klapa Kirice, (ž) Klapa Luka, (m) Klapa Mali grad (Slo), (m) Klapa Rašketa, (m) Klapa Kaštadi i (m) Klapa Kastav, dok je program moderirao Neno Gržetić. Uz snažan aplauz raspoložene publike koncert je završen zajedničkim nastupom svih sudionika koncerta koju su izveli neslužbenu otočnu himnu - Otok od zlata.

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

IVICA I MARICA RAZVESILILI BROJNE MALIŠANE
(25. kolovoza 2010.)

Kao posljednja predstava ovogodišnjih Ljetnih priredbi odigrani su Ivica i Marica Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda s čijim je Pjetlićem Zlatokrijestićem i započeo program namijenjen najmlađima. Iako je spomenuto kazalište priču nastalu prema jednoj od najpoznatijih bajki braće Grimm premjerno izvelo još 2004. godine iznova je oduševilo ne samo okupljene mališane, već i njihove roditelje. U režiji Riječana Serđa Dlačića predstavu su odigrali Anamarija Vlajnić, Bruno Brinzej, Darija Vlajnić i Stanislav Hudi. Osim toga, kao autora glazbe treba spomenuti Igora Karlića, dok scenski pokret potpisuje Ilijana Lončar, a scenografiju Ana Ogrizović. Prema riječima redatelja zadaća ovog jednosatnog prikaza jest da kroz priču o odobro nam znanim likovima iz panteona bajki braće Grimm pokuša prenjeti poruku kako je bez obzira koliko stari bili važno u sebi sačvati dijete, jer tada život postaje poput igre - laganiji i puno veseliji. Dječje kazalište Ivana  Brlić Mažuranić postoji od 1980., a na njegovu uspješnost ukazuju brojna priznanja, kao i pozivi za sudjelovanje na mnogim domaćim i inozemnim festivalima.

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODIGRANA KOMEDIJA VICOMAFIJA IZA REŠETAKA
(20. kolovoza 2010.)

U Frankopanskom kaštelu, pred punim auditorijem, odigrana je komedija Vicomafija iza rešetaka (premijerno prikazana 2006.) u kojoj po prvi put na kazališne daske stupaju glavni junaci svima dobro poznatih viceva - Suljo, Mujo i Fata. Zbog krize smijeha i sve začudnijih međuljudskih odnosa Suljo i Mujo se, kao vicobosovi, predaju, te bježući iz viceva život nastavljaju u jednom hrvatskom zatvoru. Međutim, kao prikriveni istražitelj Fata ih nastoji vratiti u viceve jer su u zatvoru, uz brojne nedaće, prisiljeni doslovno ih proživljavati. Vicomafiji iza rešetaka u konačnici nije cilj predstaviti najpoznatije viceve o Sulji i Muji, već razotkriti svijet vicomafije i vicobosova koji smišljaju i dilaju viceve. Rađenoj prema tekstu Jasmina Brajlovića, u ovoj zanimljivoj predstavi, koja kod svakog izvođenja doživi barem malenu promjenu, svoj komičarski talent demonstrirali su glumci mostarskog Narodnog pozorišta - Šerif Aljić, Mirsad Elezi i Emir Sejfić. Režiju predstave potpisuje Ratko Orozović, a kostimografiju i scenografiju Salko Pezo. Da je Krčane ova nepretenciozna komedija zabavila osim neprestanog smijanja svjedočio je i glasan aplauz kojim su glumci ispraćeni s pozornice.

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČANE ODUŠEVILI PREKIDI MICHAELA CRISTOPHERA
(16. kolovoza 2010.)

U Frankopanskom kaštelu, kao jedna od posljednjih kazališnih predstava ovogodišnjih Ljetnih priredbi, odigrani su Prekidi u produkciji zagrebačkog Kazališta Planet Art. Ova hvaljena drama tako prati Stevea i Alice, mladi par, na putu kroz njihovu ljubavnu vezu prožetu poznatim ljubavnim toponimima: strašću, slomljenim srcima, prekidima, ponovnim susretima, zanosom i samoćom. Kako im se putovi uvijek nanovo isprepliću, njihovi susreti su ponekad smiješni, ponekad tužni, ponekad zabavni, ponekad dirljivi, a iznad svega prožeti iskrenom potrebom za pravim odnosom. Svojevremeni off-Broadway hit Prekidi napisao je poznati američki dramatičar i scenarist, dobitnik Pulitzerove nagrade i nagrade Tony za dramu The Shadow Box, Michael Cristofer, koji je potom napisao i scenarij za istoimeni film u kojem svadljivi ljubavni par glume Russell Crowe i Salma Hayek. U Planetartovoj verziji ove romantične drame u režiji Marka Torjanca, fotografa Stevea utjelovio je Amar Bukvić, a učiteljicu francuskog Alice Nataša Janjić. Sljedeća predstava, Vicomafija iza rešetaka Ratka Orozovića, na redu je 20. kolovoza.

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODIGRANA CRTANČICA PUČKOG OTVORENOG
UČILIŠTA VELIKA GORICA
(11. kolovoza 2010.)

U Frankopanskom kaštelu odigrana je neobična dječja predstava Crtančica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u kojoj je glumački talent demonstrirala Ivanka Mazurkijević. Crtančica se temelji na ideji nacrtanog i izmišljenog svijeta, s ishodištem u želji osamljene, ali kreativne, djevojčice da sama pomoću crteža osmisli vlastiti prostor. Moć mašte tako je vodi u predjele koji postoje paralelno s onima u stvarnom životu. Kad god poželi ona nacrta vlastitu odjeću, sobu, kuću, igralište, prijatelje, domaće ili divlje životinje, razne gradove, pa čak i planete... Scenografija predstave i kostimi realizirani su  kroz akciju risanja, a glumica na taj način okupljenim mališanima prenosi poetsku priču o izmišljenom danu simpatične djevojčice. Pedagoški i etički cilj ovog zanimljivog projekta jest potaknuti djecu na kreativnost, ukazati na neprocijenjivost kreacije, naučiti da ne budu samo pasivni konzumenti priča već da aktivno sudjeluju u predstavi, kao i da se jednakovrijedno mogu izražavati likovnim, a ne samo verbalnim sredstvima. Tekst, režiju i kostimografiju ove interaktivne predstave koja je okupila zavidan broj malih i velikih posjetitelja, potpisuje Ana Savić Gecan, scenografiju i crtež (koji oživljava pod UV svijetlom) Željka Jordan, a songove Ivanka Mazurkijević i Stanko Kovačić.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČANI UŽIVALI U VEČERI LJUBAVNE ŠANSONE I POEZIJE (06. kolovoza 2010.)

Nastavak programa Ljetnih priredbi donio je druženje krčke publike s dvoje vrsnih zagrebačkih glumaca, Vedranom Mlikotom i Sinišom Ružićem koji su pred malobrojnim, ali pomnim, auditorijem srčano interpretirali pjesme proslavljenih domaćih i inozemnih autora poput Tina Ujevića, Antuna Gustava Matoša, Sergeja Jesenjina, Dobriše Cesarića, Jirija Šotole, Drage Ivaniševića, Pabla Nerude, Jacquesa Brela, Edgara Allana Poea i ponajviše Arsena Dedića. Riječ je o stihovima koje poznaju gotovo svi jer ipak se ovdje radi o univerzalnim porukama što ih je nemoguće izbrisati. Međutim da ova ugodna večer ljubavne šansone i poezije prigodno nazvana Govori ljubav ne prođe u posve ozbiljnom tonu, raspoloženi glumci proželi su je finim humorom koji se doticao umirovljenika, političara, estradnjaka, pravosuđa, socijale i otalih segmenata naše stvarnosti koja nam već godinama para srca, ali i novčanike.

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA KOMIČNA DRAMA LUDI MUŠKARCI
ZAGREBAČKIH SMJEHOTIĆA
(02. kolovoza 2010.)

U Frankopanskom kaštelu pred gotovo punim auditorijem odigrana je duhovita drama Ludi muškarci zagrebačkog Kazališta Smjehotići - svojevrstan nastavak uspješnice Lude žene koju poput Muškaraca potpisuje poznati kazališni pisac Matko Elezović. U spomenutoj predstavi svoje su glumačke sposobnosti demonstrirali Žarko Potočnjak i Damir Šaban odigravši likove dvojice dugogodišnjih prijatelja koji se u gotovo dvosatnom dijalogu prisjećaju događaja iz različitih faza vlastititih života. Teme njihova razgovora mahom su žene, odnosno mnogi problemi proizašli iz muško-ženskih odnosa s kojima su se susretali protagonisti ove dinamične priče. Iako su Ludi muškarci prožeti aktualnom političkom zbiljom možemo ih opisati kao duhovitu, ironičnu i komičnu kritiku jednolične životne rutine u kojoj se mnogi prepoznaju što je na koncu publiku potaklo na česte salve smijeha.

  

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN KONCERT ANE I VIKTORA VIDOVIĆA
(31. srpnja 2010.)

U Frankopanskom kaštelu, kao dio programa Ljetnih priredbi, održan je koncert Ane i Viktora Vidovića koji su svoju vještinu muziciranja znalački demonstrirali na klasičnoj gitari. Ovom prilikom svi zaljubljenici u klasiku imali su prilike uživati u virtuoznim interpretacijama Astora Piazzolla, Isaaca Albeniza, Heitora Ville Lobosa, Antonia Laura, Johann S. Bacha, Joaquina Malatsa, Rolanda Dyensa i Torua Takemitsua, a triju skladbama - Klaun na vrtuljku, Kuća na splavi i Rondo gitaristico - svoje autorske ambicije predstavio je i Viktor Vidović. Ovaj nagrađivani gitarist, rođen 1973. u Karlovcu, potječe iz poznate glazbene obitelji što je svakako utjecalo na postizanje značajnih rezultata već u najranijoj dobi. Viktor Vidović s dvanaest godina održava prvi samostalni koncert, a s trinaest osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije. S četrnaest upisuje ženevski Konzervatorij u klasi brazilske gitaristice Marie Livie Sao Marcos, nakon čega studira na salzburškom Mozarteumu gdje kod profesora Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu Franz Kossak, te nagradu austrijskog Ministarstva kulture. Godine 2000., vođen profesorom Darkom Petrinjakom, završava postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Viktor Vidović intenzivno proučava kompoziciju stvarajući autorske skladbe i transkripcije za klasičnu gitaru. Također, posvećen je skladanju i daljnjem usavršavanju, a svoje glazbene horizonte s klasike počinje širiti na jazz, latino, te izvornu etno glazbu različitih kultura. Ana Vidović rođena je 1980. u Karlovcu. Gitaru započinje svirati u petoj godini inspirirana bratovim muziciranjem. Već u jedanestoj nastupa u inozemstvu, a s trinaest upisuje Glazbenu akademiju u Zagrebu, i to kao njezin najmlađi student. U Zagrebu studira u klasi Ištvana Romera, a na Peabody Konzervatoriju u Baltimoru (SAD) pod mentorstvom Manuela Barrueca. Poput svog brata i Ana Vidović do sada je primila zavidan broj donamićih i intozemnih nagrada. Nakon jednoiposatnog koncerta Krčka je publika snažnim aplauzom glazbenike pozvala na bis koji su tom prigodom izveli poznati istarski ples Balun.

 

 

 

 

  

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OKUPLJENE MALIŠANE ODUŠEVILA PREDSTAVA HEIDI ZAGREBAČKOG KAZALIŠTA MORUZGVA
(27. srpnja 2010.)

U Frankopanskom kaštelu dio programa Ljetnih priredbi namijenjen djeci nastavljen je hvaljenom predstavom Heidi zagrebačkog Kazališta Moruzgva. Dramatizaciju priče o živahnoj i radoznaloj djevojčici odrasloj bez roditelja, inače liku proizašlom iz pera proslavljene švicarske spisateljice Johanne Heuser Spyri, potpisuje redatelj Ivan Leo Lemo ističući kako spomenuti klasik napisan u drugoj polovici 19. stoljeća nosi posebnu poruku koja bi djecu u vremenu otuđenosti i tehnologije trebala potaknuti na promišljanje. Riječ je o ideji da se životne prepreke i nedaće, smrt i rat, mogu prerasti vrlinama koje svatko od nas posjeduje, prije svega ljubavlju prema prijateljima, obitelji i prirodi. Ukratko, ova je predstava njihov pokušaj da se zaustavi sustav degradiranja tradicionalnih vrijednosti. U prikazu, koji je u svojih pedesetak minuta zarobio pažnju krčke publike, igraju Nataša Janjić kao Heidi, zatim mlade nade hrvatskog glumišta Zrinka Kušević i Goran Bogdan, te veteran Davor Borčić. Osim vrsnih glumaca, raskošna kostimografija i scenografija, još su jedan snažan adut ove zanimljive predstave, koja je male gledatelje ostavila u potpunom oduševljenju.

 

   

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KAZALIŠNI PROGRAM LJETNIH PRIREDBI NASTAVLJEN PREDSTAVOM POVIJEST MOJE GLUPOSTI
(26. srpnja 2010.)

U Frankopanskom kaštelu nakon izvresne konverzacijske drame Djeca sa CNN-a Glumačke družine Histrion odigrana je jednako zanimljiva monodrama Povijest moje gluposti koju potpisuje, i u kojoj glumi Željko Vukmirica - uvijek spreman da nasmije i one najozbiljnije. Povijest moje gluposti iskreno i duhovito progovara o glumčevom djetinstvu, školovanju i studiranju, odnosno osobnom doživljaju sebe i svijeta u kojem odrasta. Najljepše u prepričavanju zapravo surove realnosti života jest način na koji to čini glumac. Sve na svijetu, pa i najmračnije tajne imaju svoju smiješnu stranu, a upravo ona život čini podnošljivim, pa čak i zabavnim. Zaokupljeni nizom svakodnevnih problemima često zaboravljamo uživati u trenutku, a Vukmirica je brojnu krčku publiku svojom neobičnim i opuštenom pričom podsjetio upravo na to. Kako je predstava interaktivnog karaktera, u nekoliko se trenutaka u radnju uključuju i gledatelji, što je okupljene dodatno nasmijalo. Za režiju ove monodrame odigrane više od tisuću puta zadužena je neprofitna umjetnička organizacija ActLab koju već šest godina uspješno vode Željko i Jelena Vukmirica. Sljedećeg dana na programu je dječja predstava Heidi zagrebačkog Kazališta Moruzgva, a 02. kolovora Ludi muškarci Krčanima dobro poznatog Kazališta Smjehotići.

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku. 

ODRŽAN KONCERT ZAGREBAČKOG GITARSKOG TRIA
(23. srpnja 2010.)

U okvirima bogatog programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi krčkim zaljubljenicima u klasiku predstavio se i Zagrebački gitarski trio kojeg čine tri glazbena virtuoza - Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš. Raspoložena publika ovom je prilikom uživala u koncertu podijeljenom u dvije cjeline. Prvu su tako oblikovale skladbe Antonia Vivaldija (Sonata La Follia RV 63), Nikše Njirića (Hommage a Sorkočević), Isaaca Albéniza (Evocación) i Marca Aurelia Zani de Ferrantija (Polonaise concertante op. 27), a drugu nešto suvremenija djela Bujora Hoinica (varijacije na tursku pjesmu Katibim), Nejata Başegmezlera (Moderato tranquillo), Raufa Dhomija (Nocturno), Frane Paraća (Diptih) i Manuela de Falla (Ples susjeda i Mlinarev ples iz baleta Trorogi šešir, te Španjolski ples iz opere Kratak život). Zagrebački gitarski trio osnovan je 1984. godine, a od tada broji mnoge nastupe u zemlji i inozemstvu. Tijekom svoje bogate karijere snimio je nekoliko albuma i ostvario niz snimaka za Hrvatski radio i televiziju. Opsežan repertoar Trija obuhvaća raspon od renesansne do suvremene glazbe, a sastoji se od izvornih skladbi za tri gitare iz 19. stoljeća, transkripcija Darka Petrinjaka te novih, njemu posvećenih djela. Za ovaj hvaljeni ansambl skladbe su pisali renomirani hrvatski autori poput Papandopula, Klobučara, Ruždjaka ili Paraća, ali i Britanci Duarte i Blake Watkins te Rus Koškin. Članovi Trija uz to što njeguju solističke karijere bave se i pedagoškim radom - Darko Petrinjak i István Römer profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Goran Listeš na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Zagrebački gitarski trio dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski za 1996., kao i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika - Milka Trnina i Vladimir Nazor - za 2004. godinu.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODIGRANA PREDSTAVA DJECA SA CNN-a
(19. srpnja 2010.)

Među zidinama Frankopanskog kaštela održana je nagrađivana konverzacijska drama Djeca sa CNN-a, Glumačke družine Histrion. Riječ je o komadu, poznatog bosanskohercegovačkog glumca i dramskog pisca Amira Bukvića, inspiriranom novinarskim i TV izvještajima o djeci koja su bila žrtve rata u Hrvatskoj i BiH. Glavni likovi drame su Dora, djevojka iz Vukovara, čije su uplakano lice svi mediji zabilježili snimajući izbjegličku kolonu nakon pada Vukovara, i Dino, dječak iz Srebrenice, kojeg su TV ekipe uhvatile uplašenog među skupinom vojnika koja je djeci djelila bombone. Igrom slučaja Dora i Dino, dvoje sada već mladih ljudi, susreću se u Zagrebu deset godina nakon stravičnih događaja iz djetinjstva. Iako potiču iz različitih kultura, vremenom se zbližavaju i postaju prijatelji. Ali mučna sjećanja ne prestaju ih proganjati ni pod zagrebačkim nebom... Djeca sa CNN-a na suvremen način progovaraju o temi bolnih posljedica ratnih zbivanja, pokušavajući gledatelju približiti svijet čovjeka zatvorenog u vlastite patnje. Režiju ove intrigantne predstave potpisuje Aida Bukvić, a u istoj glume Amar Bukvić, Iva Mihalić, Branka Cvitković i Dražen Kühn. Glumačku družinu Histrion 1975. utemeljio je njezin i danas umjetničko-organizacijski ravnatelj, glumac, redatelj i producent Zlatko Vitez. Tijekom proteklih desetljeća spomenuto je udruženje na scenu postavilo šesdesetak premijera potom izvađanih diljem Hrvatske, ali i inozemstva. Osim toga, zanimljivo je podsjetiti da su Histrioni stvorili identitet i u kazališnu terminologiju naših prostora ugravirali pojam histrionizacije kao sinonima za pučki teatar začinjen satirom, zabavom i posebnom poetikom smijeha kao narodnog lijeka za sve rane što ih nosi svakodnevica.

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

LJETNE PRIREDBE NASTAVLJENE KONCERTOM KVARTETA TUBA XL ZAGREBAČKE FILHARMONIJE
(16. srpnja 2010.)

Nakon zajedničkog koncerta Edina Karamazova i Stefana Milenkovicha dio programa Ljetnih priredbi rezerviran za sve ljubitelje klasične glazbe nastavljen je nastupom Kvarteta tuba XL Zagrebačke filharmonije kojima su u izvođenju triju skladbi (G. F. Händel, J. S. Bach, A. Vivaldi) podršku pružili virtuozi na trubi Mladen Đorđević i Marin Zokić. Obzirom da je tuba konstruirana tek početkom 19. stoljeća, spomenuti instrument ostao je uskraćen za, po mnogima, najljepše razdoblje u glazbi. Upravo je to bio jedan od motiva da se za kvartet prilagode i aranžiraju poznata barokna djela. Naime, kvartet tuba XL osnovan je 2002. godine, a uz Krunoslava Babića koji je predstavio ansambl, čine ga Jurica Rukljić, Mario Šincek i Viktor Kirčenkov. Riječ je o prvom takavom komornom sastavu na ovim prostorima koji svira zaista širok repertoar, i to od djela starih majstora, klasike i romantike, pa sve do suvremene glazbe i jazza. Članovi kvarteta nakon završenih glazbenih akademija profesionalno su se usavršavali kod najpriznatijih svjetskih stručnjaka poput M. Culbertsona, J. Bazsinka, W. Hilgersa, D. Perantonija, B. Slokara ili R. Vlatkovića, a nakon prvih zajedničkih koncerata publika je prepoznala kvalitetu i posebnost ansambla koji za sobom do sada bilježi velik broj nastupa u zemlji i inozemstvu. Za krčko gostovanje kvartet je pripremio isključivo barokna djela, a zahtjevan repertoar obuhvatio je skladbe J. J. Moureta, G. Gabrielija, G. F. Händela, J. S. Bacha, F. J. Haydna, J. Pachelbela i A. Vivaldija. Nakon sat vremena odlične svirke kvartet je za bis ustao te energičnom izvedbom isprepletene Händelove The Saints' Hallelujah i američke gospel himne When the Saints Go Marching In oduševio okupljene, nakon čega je dugačak aplauz zadovoljne glazbenike natjerao da za sam kraj prisutne počaste i jednom poznatom filmskom temom.

 

 

 

 

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PJETLIĆ ZLATOKRIJESTIĆ OTVORIO CIKLUS
PREDSTAVA NAMIJENJEN NAJMLAĐIMA
(14. srpnja 2010.)

Posebnost krčkih Ljetnih priredbi u odnosu na slične festivale razasute duž naše obale leži u njegovoj prožetosti programima namijenjenim najmlađima. Tako je ciklus dječjih predstava otpočeo zanimljivom pričom o snalažljivom i hrabrom Pjetliću Zlatokrijestiću u izvedbi, Krčanima već dobro znanog, Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda. Riječ je o lutkarskoj predstavi nastaloj prema ruskoj narodnoj pripovjetci koja govori o nesretnom pijetlu prisiljenom da otiđe u svijet kako bi za svog starog i siromašnog gospodara od kralja zatražio zlata. No, nakon što je u spletu okolnosti okrao bogatog škrca, vraća se kući darivajući djeda koji se na kraju zbog sloge u selu odluči vjenčati svojom vršnjakinjom iz susjedstva. Režiju ove vedre jednosatne predstave, u kojoj glume Darija Vlajnić, Stanislav Hudi, Anamarija Vlajnić i Bruno Brinzej, potpisuje Zvonko Festini, dok je koreografija djelo Zagorke Živković, scenografija Miljenka Sekulića, a glazba Marija Principa. Dječje kazalište  Ivana  Brlić Mažuranić postoji od 1980. godine, a na njegovu uspješnost ukazuju brojna priznanja, kao i pozivi za sudjelovanje na mnogim domaćim i inozemnim festivalima.

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PREDSTAVA ZABRANJENO SMIJANJE NASMIJALA KRČANE (12. srpnja 2010.)

Pred punim auditorijem Frankopanskog kaštela odigrana je hvaljena predstava Zabranjeno smijanje zagrebačkog Teatra Gavran. Riječ je o komadu  Mire Gavrana koji se u svojim komedijama, posvetivši im veći dio svog dramskog stvaralaštva, najčešće bavi muško-ženskim odnosima, pa stoga ni neprikladne situacije Zabranjenog smijanja nisu iznimka. Ova drama tako govori o ljubavnom trokutu kojeg čine muž, žena i ljubavnica, s time da se ljubavnica i zakonita supruga nakon izvjesnog vremena udružuju kako bi nasamarile i ponizile egositičnog varalicu. Razotkrivajući mane i vrline simpatičnih ljudi čija se sudbina otela iz njihovih ruku Zabranjeno smijanje obiluje brojnim iznenađenjima koja iz scene u scenu, u furioznom tempu, vode gledatelja kroz neobičnu priču. Miro Gavran je za ovu komediju 2004. godine primio Nagradu Marin Držić koju dodjeljuje hrvatsko Ministarstvo kulture. Sve neočekivane situacije proizašle iz ljubavnog trokuta odigrali su Mladena Gavran, Antonija Stanišić, te Tomislav Martić, i to pod redateljskom palicom Zorana Mužića. Predstavu zanimljivijom čini i scenografija Marte Crnobrnje osmišljena tako da sami glumci plesnim korakom pokreću kulise, pretvarajući na iznenađenje okupljenih muzej u kuhinju, kuću u perilicu ili ulicu u bračno savjetovalište. Da su Krčani uživali u viđenom svjedočio nam je glasan aplauz kojim su glumci ispraćeni s pozornice.

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OTVORENE 54. LJETNE PRIREDBE GRADA KRKA
(09. srpnja 2010.)

Izvrsnim koncertom dvoje karizmatičnih glazbenika, violinista Stefana Milenkovicha i gitarista Edina Karamazova, u povijesnom zdanju krčkog kaštela kojeg su knezovi Bartol i Vid, te biskup Ivan započeli graditi davne 1191., svečano su otvorene 54. Ljetne priredbe. Međutim prije njihova nastupa kratak igrokaz upriličila je Viteško trubadurska družina otoka Krk, a okupljene je potom u ime organizatora Centra za kulturu i Grada Krka srdačno pozdravio domaćin, gradonačelnik Darijo Vasilić. Čast da za notarskim stolom potpiše svečanu povelju ove je godine pripala Nadi Milošević, savjetnici primorsko goranskog župana, nakon čega su se krčkim trubadurima, gradonačelniku i predstavnici Primorsko goranske županije u zdravici pridružili i sami glazbenici. Zajednički projekt ovog proslavljenog dvojca rezultat je umjetničke suradnje proizašle iz njihovog prošlogodišnjeg upoznavanja kada su prepoznali snažan poriv za zajedničkim muziciranjem. Program kojem je svjedočila brojna publika mogli bismo opisati kao neobičnu kombinaciju glazbene baštine prošlog stoljeća čiji su autori bili uvelike inspirarni tradicijom. Okupljeni su tako tijekom gotovo dvosatnog koncerta uživali u jedinstvenim interpretacijama Béle Bartóka (Román népi táncok), Terryja Rileya (Cantos Desiertos), Ravija Shankara (The Enchanted Down) i Astora Piazzole (Historie du Tango). Izvedba Román népi táncok na početku ove jedinstvene glazbene priče publiku je upoznala s rumunjskim glazbenim nasljeđem. Potom je Cantos Desiertos srednjovjekovni prostor ispunio prizvucima Indije, drevne Amerike, tanga i flamenca u genijalnom minimalističkom ruhu kultnog kalifornijskog skladatelja, da bi The Enchanted Dawn pružilo neobičnu interpretaciju izvorne indijske glazbe. Program je konačno zaokružen triptihom Histoire du tango zahvaljujući kojem je jedna od najpopularnijih glazbenih tradicija zapadne hemisfere iz plesnih dvorana uspješno prenesena u koncertni prostor. Krčki nastup dvojice glazbenih virtuoza tek je dio velike ljetne turneje koja će u nastavku posjetiti još deset hrvatskih, bosanskohercegovačkih i slovenskih gradova, a najesen se očekuje i objavljivanje nosača zvuka. Stefan Milenkovich osim kao violinist izuzetne umjetničke osobnosti poznat je i po svojoj posvećenosti humanitarnom radu. Tijekom bogate karijere ovaj glazbenik nastupao je uz najbolje svjetske orkestre, a nedavno je preuzeo katedru profesora violine na američkom Sveučilištu Illinois. Edin Karamazov svojim se dinamičnim nastupima dokazao kao jedan od najuzbudljivijih i najkarizmatičnijih svirača gitare i lutnje. Potvrdila su to brojna priznanja europskih i američkih kritičara, kao i energične izvedbe skladbi u rasponu od renesansne pa sve do glazbe balkanskih Roma. Oba glazbenika iza sebe imaju velik broj nastupa na najznačajnijim svjetskim festivalima, kao i u najrenomiranijim opernim kućama. U namjeri da svojim posjetiteljima pruže nezaboravan doživljaj Ljetne priredbe Grada Krka, kao najznačajnije i svakako događanje s najvećom tradicijom u organizaciji Centra za kulturu, i ove će godine ugostiti brojne domaće i inozemne glazbenike i glumačke ansamble. Tako nas već 12. srpnja očekuje hvaljena predstava Zabranjeno smijanje zagrebačkog Teatra Gavran, a 16. srpnja koncert Kvarteta tuba XL Zagrebačke filharmonije u kojem će zasigurno uživati svaki ljubitelj klasike.

>> preuzmite pozivnicu s programom otvaranja (.pdf)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Edin Karamazov i Stefan Milenkovich

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku. 
Otvaranje Ljetnih priredbi uz Viteško trubadursku
družinu otoka Krka

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Prisutne je pozdravio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Svečanu povelju ove je godine potpisala Nada Milošević,
savjetnica primorsko goranskog župana

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Zajednička zdravica

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Nastup Stefana Milenkovicha i Edina Karamazova

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.