Novosti i informacije (2006.)

DOČEK NOVE GODINE NA VELOJ PLACI (31. prosinca 2006.)

Dočeku nove godine na Veloj placi predhodio je novogodišnji sajam u trajanju od 29. do 31. prosinca uz bogatu ponudu krčkih jela i pića - domaćeg sira, marinirane ribe, kuhanog vina - te naravno prigodnih suvenira. Sama proslava dočeka započela je već u prijepodnevnim satima kada je mnoštvo okupljenih na trgu plesalo uz Duo Aquarius. Uslijedila je prigodna zdravica od strane gradonačelnika Daria Vasilića koji je svima prisutnima zaželio sve najbolje u nadolalazećoj (Novoj) godini. Nekoliko sati kasnije proslava je svoju kulminaciju doživjela uz DJ Daria te grupe O.S.C.A.R. i Visoki Napon koji su okupljene držali na nogama do ranih jutarnjih sati.

 
S dočeka Nove godine

ODRŽAN BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT (28. prosinca 2006.)

U dvorani SŠC Hrvatski kralj Zvonimir pod vodstvom dirigenta Ivice Frlete (u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka) održan je sada već tradicionalni božićno-novogodišnji koncert pod nazivom Probudi se svijete na kojem su redom sudjelovali:
• Solisti: Olga Kaminska, Vivien Galetta, Voljen Grbac i Ivica Trubić
• Gradska limena glazba Krk,
• Dječji pjevački zbor Mići Boduli iz Krka,
• Klapa kaštadi iz Poljica,
• Gradski pjevački zbor Krk,
• Pjevački zbor Zvon iz Dobrinja,
• HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice i
• Vladimir Babin
Prvi dio koncerta mogli bismo okarakterizirati kao dio izrazito sakralnog karaktera, a mogli smo čuti sljedeće skladbe: Gloriu, Splendon piu belle in ciel le stelle, La Vergine dei angeli, Sanctus, Agnus Dei, Mose, Tihu noć, Probudi se svijete i Pristupite vijerni. Drugim dijelom koncerta dominirale su više popularne melodije kao: Iznad duge, Give It Up, Hit The Road Jack, Serenada Opatiji, Ne žuri djevojčice, Prošeći smanun po Kvarneru, Dojdi, Ako izgubim tebe, Don Giovanni, Con te partiro i Neka cijeli svijet. S obzirom na dobru posjećenost, ova manifestacija zasigurno ima svoju budućnost te se nadamo da će sljedeće godine, kao i ove, potaknuti dobro raspoloženje i pridonjeti ugođaju Božića i Nove godine.

 


Gradski pjevački zbor Krk

PREDSTAVLJENO 50. IZDANJE KRČKOG ZBORNIKA (16. prosinca 2006.)

U ispunjenoj Velikoj vijećnici Grada Krka predstavljeno je 50. jubilarno izdanje Krčkog zbornika. Vrlo vrijedna izdavačko historiografska djelatnost Povijesnog društva otoka Krka, upravo na 37. rođendan te udruge, okrunjena je posebnim izdanjem koje je, za razliku od svih do sad objavljenih, po prvi puta bibliografskog tipa. Jubilarni zbornik tijekom gotovo tri godine pripremao je mladi krčki znanstvenik Tomislav Galović iz Malinske, asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je uz glavnog urednika, akademika Petra Strčića i predsjednika Povijesnog društva otoka Krka dr. Milana Radića, nazočio i govorio na promociji. Novopredstavljeni zbornik, istaknuo je njegov autor, pruža cjelovit i iscrpan pregled rada spomenutog društva kojeg su još daleke 1969. godine, u nastojanju očuvanja i boljeg predstavljanja prebogate kulturne, povijesne i tradicijske baštine otoka Krka, osnovali brojni otočni intelektualci. Uz pregled rada ovo djelo sistematski i vrlo pregledno obrađuje cjelovitu bibliografiju svih dosad izdanih Krčkih zbornika. To vrlo ambiciozno i studiozno izdanje njegov nakladnik posvetio je upravo akademiku Petru Strčiću, jednom od utemeljitelja Povijesnog društva otoka Krka i glavnom uredniku svih dosad predstavljenih zbornika koji upravo ove godine obilježava i svoj sedamdeseti rođendan. Koliko su krčki znanstvenici na planu očuvanja, predstavljanja i najšireg promoviranja otočne baštine aktivni i danas najbolje svjedoči podatak kako su samo za trajanja pripreme i izrade jubilarnog bibliografskog izdanja predstavljena još tri nova broja te je tako, unatoč slavlju, ukupan krčki zbornički fond zapravo dosegao čak 53 sveska.


S predstavljanja Krčkog zbornika u Velikoj vijećnici
Grada Krka

OTVORENA IZLOŽBA KRČKI SLIKARI SVOME GRADU (08. prosinca 2006.)

U Galeriji Decumanus otvorena je izložba Krčki slikari svome gradu koja svake godine na jednom mjestu okuplja krčku likovnu scnenu vezanu isključivo za slikarstvo. Ove godine svoje su nove radove predstavili: Berislav Miljenko Braut, Mihovil Depope, Alma Dujmović, Edit Jurina, Saša Lončarić, Mario Udina, Marijan Alaniz i inicijatori ovog hvale vrijednog dešavanja Dagmar Franolić i Italo Samblich. Kako (i koliko) vole svoj grad, ovi su nam umjetnici pokazali na njima specifične načine u mediju koji smatraju svojim...

OBILJEŽAVANJE DANA SVETOG NIKOLE (05. - 06. prosinca 2006.)

U gradu Krku uz pjesmu i zanimljiv program (što možemo zahvaliti organizatorima Centru za kulturu i dječjem pjevačkom zboru Mići Boduli), te na radost mnoštva okupljene djece, dočekan je sv. Nikola i njegova vesela družina. Druženje s djecom nastavljeno je već sljedeći dan (06. prosinca) kada je Svetac posjetio osnovne škole i vrtiće u Vrhu i Krku, gdje su bili priređeni zanimljivi prigodni programi koje su djeca u čast sv. Nikoli, te uz pomoć svojih učiteljica i teta, sami priredili. Svečevo putovanje završeno je podjelom poklona u galeriji Decumanus gdje su djeca dobila još jednu priliku da mu se obrate i s njim se slikaju nakon čega je sv. Nikola napustio naš grad, a djecu ostavio u nestrpljivom iščekivanju njegova dana sljedeće godine. (Do tada budite dobri!)

KRK DOBIO SPOMENIK ZAHVALNOSTI I SJEĆANJA (01. studeni 2006.)

Uoči blagdana Svih Svetih (01. studenog), u Krku je održana svečanost u povodu predstavljanja novog spomenika zahvalnosti i sjećanja na sve poginule u ratovima. Spomenik je smješten u Velikom parku, u samom središtu grada, a dar je građevinske tvrtke "GP Krk" koja je nedavno obilježila 50. obljetnicu svoga rada. Monumentalni kameni spomenik koji prema zamisli njegova autora, riječkog arhitekta Nenada Kocijana, simbolizira pobjedu dobra nad zlom izrađen je od krčkog vapnenca, a posvećen je svim Krčanima poginulim u Narodnooslobodilačkoj borbi u peridu između 1941. i 1945. godine kao i stradalim braniteljima u Domovinskom ratu. Obraćajući se okupljenima krčki gradonačelnik Dario Vasilić istaknuo je kako su ovim činom konačno uslišane opravdane molbe predstavnika otočkih antifašista i sudionika Domovinskog rata koji već duže vrijeme ukazuju kako na području grada Krka nedostaje spomenik otočanima koji su svoje živote ugradili u slobodu domovine.


Spomenik zahvalnosti i sjećanja za sve poginule u ratovima