55. Ljetne priredbe (2011.)

55. LJETNE PRIREDBE KRK ZAVRŠILE DJEČJOM
PREDSTAVOM POSTOLAR I VRAG
(26. kolovoza 2011.)

U Frankopanskom kaštelu održana je hvaljena dječja predstava Postolar i vrag u izvedbi Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić kojom su i zaključene ovogodišnje 55. Ljetne priredbe. Pred raspoloženim auditorijem tako je odigrana predstava inspirirana istoimenom povjesticom Augusta Šenoa koja je u kombinaciji poigravanja lutkama i glume, još jednom demonstrirala kreativnu svježinu kazalištaraca iz Slavonskog Broda. Naime, metrika i ritam Šenoinog stiha lutkarski su izuzetno privlačni, a stih u potpunosti podražava lutkarsku animaciju. Iako se, kada je riječ o spomenutom Šenoinom predlošku, radi o kratkoj stihovanoj priči, ona otvara ogroman prostor za neobičnu lutkarsku igru, scensku atraktivnost i imaginaciju, u što su se mogli uvjeriti na predstavi okupljeni krčki mališani. Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić s ovom predstavom, nakon zapaženog nastupa na festivalu u Kairu, osvojilo je posebnu nagradu za iskazani entuzijazam i kolektivnu igru na 23. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske sredinom ove godine održanom u Zadru. Duhovitu priču o tome što se dogodi kada se upustimo u nadmudrivanje sa samim vragom režirali su Dubravka Zrnčić Kulenović i Branko Banković, a u predstavi glume Anamarija i Darija Vlajnić, Bruno Brinzej i Stanislav Hudi. Važan element u čitavoj priči je i slavonska glazba, za koju su se pobrinuli Branko Banković i Ivan Barišić.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.   Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN HUMANITARNI KONCERT KLAPA
SJEĆANJE NA MLADENA
(20. kolovoza 2011.)

U dvorištu Frankopanskog kaštela, kao posljednji koncert ovogodišnjih 55. Ljetnih priredbi, priređen je osmi po redu susret klapa Sjećanje na Mladena, kojeg svake godine Centar za kulturu Grada Krka organizira u čast prerano preminulom tenoru Klape Krk - Mladenu Milovčiću. U odnosu na prošlu kada je ovo humanitarno događanje održano u prostoru Srednje školi Hrvatski kralj Zvonimir ovogodišnji koncrt, obzirom na promjenjivost druge polovice kolovoza, ipak je, na zadovoljstvo publike i sudionika, izveden pod vedrim krčkim nebom. Samoj manifestaciji - koja na jednom mjestu okuplja najeminentnije predstavnike klapske pjesme - pošlo je za rukom potaknuti Krčane da svojim prilozima pomognu ovu jedinstvenu humanitarnu akciju. Prikupljena sredstva tako će biti uložena u opremanje krčke Galerije Decumanus audio-vizualnom opremom što bi u konačnici trebalo omogućiti lakšu organizaciju izložbi, ali i ostalih događanja, sa sve češćim novomedijskim sadržajima. Do sada sredstvima prikupljenim ovim koncertom pomagalo se pored ostalog dječjem vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, te pripremanju ciklusa vrijednih slikovnica s krčkim pričama i legendama pod nazivom Vejske povede.  Izvedbom klapskih evergreena svoju počast Mladenu Milovčiću odalo je osam domaćih i inozemnih klapa, i to redom: Klapa Rašketa (m), Klapa Kirice (ž), Klapa Volta (ž), Klapa Tić (m), Klapa Teha (ž), Klapa Mali Grad (m), Klapa Mažurana (ž) i Vokalna skupina Bona forma (ž). Uz snažan aplauz oduševljene publike koncert je završen zajedničkim nastupom svih sudionika koncerta koju su izveli neslužbenu otočnu himnu - Otok od zlata.

  
Klapa Rašketa

 
Klapa Kirice

 
Klapa Volta

 
Klapa Tić

 
Klapa Teha

 
Klapa Mali Grad

 
Klapa Mažurana

 
Vokalna skupina Bona forma

 
Zajednički nastup svih izvođača

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ZAGREBAČKI PUHAČI ODUŠEVILI KRČKU PUBLIKU
(19. kolovoza 2011.)

U Frankopanskom kaštelu, pred raspoloženom publikom, održan je koncert Zagrebačkog puhačkog ansambla, posljednji program klasične glazbe ovogodišnjih Ljetnih priredbi. Ovom prigodom petero vrsnih puhača - Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Danijel Martinović (klarinet), Branko Harkay (rog) i Ricardo Luque (fagot) - izveli su neka od najpopularnijih djela Wolfganga Amadeusa Mozarta (Die Zauberflöte, KV 620 - uvertira), Gioacchina Rossinija (Il barbiere di Siviglia - uvertira; L'italiana in Algeri - uvertira), Giuseppea Verdija (Nabucco - uvertira) i Georgesa Bizeta (Suita: Introduction, Habanera, Seguedille, Les dragons d'Alcala, Entr'acte, Les toréadors). Inače, Zagrebački puhački ansambl osnovan je 1991., što znači da ove godine obilježava zavidnu dvadesetu godišnjicu neprekinutog rada. Ovaj popularni ansambl čine ambiciozni i afirmirani glazbenici, obrazovani na više različitih visokoškolskih glazbenih ustanova, te usavršavani u zemlji i inozemstvu. Repertoar ansambla je širok i obuhvaća skladbe različitih stilova s naglaskom na glazbenu baštinu 20. stoljeća. Interpretacije ansambla, u što se mogla uvjeriti krčka publika, krasi sklad kvinteta u cjelini, te osobnost i kvaliteta svakog pojedinog člana kao solista. Ansambl je redovit gost brojnih domaćih glazbenih festivala među kojima su Večeri na Griču, Muzički biennale Zagreb, Festival sv. Marka, Ljetna scena Amadeo, Omiško ljeto ili Pulski festival. Ansambl pored toga surađuje s istaknutim glazbenicima kao što su Stephen Kovachevich, Anđelko Krpan, Ratko Vojtek, Višnja Mažuran ili Ljubomir Gašparović. Uz brojne hrvatske gradove zagrebački puhači gostovali su u Austriji i Južnoj Americi, a dosad su snimili tri nosača zvuka.

  

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ČAROBNJAK IZ OZA RAZVESELIO NAJMLAĐE
(15. kolovoza 2011.)

U izvedbi Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, u Frankopanskom kaštelu odigrana je lutkarska predstava Čarobnjak iz Oza rađena prema poznatom tekstu Franka Bauma. Ovom zanimljivom kazališnom komadu, čiju režiju potpisuje Serđo Dlačić, pošlo je za rukom posve okupirati pažnju mališana, ali i njihovih roditelja, tako što su gotovo sat vremena, predano uživali u lutkarskoj interpretaciji jedne od najpoznatijih i najljepših dječjih priča. Iako je sam autor kazao kako je Čarobnjak iz Oza napisan prije svega za dječju zabavu, on im, osim demonstracije pravog prijateljstva, pruža i  jednu vrijednu pouku - da treba znati savladati svoje strahove, te da je, s druge strane osjećati strah, nešto sasvim normalno. Također predstava poučava i kako je važno naučiti da čovjek ne mora znati sve, što su  najbolje pokazale dogodovštine triju neobičnih likova koja su pomoć zatražili od djevojčice što ih je odvelo prema ostvarenju vlastitih snova. Mobilnu scenografiju i lutke za predstavu izradila je Luči Vidanović, dok su glumci redom - Stanislav Hudi kao čarobnjak iz Oza, Anamarija Vlajnić kao Dorothy, Valentina Srnojević kao Strašilo, Bruno Brinzej kao Limeni Drvosječa i Darija Vlajnić kao Plašljivi Lav.

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KAO POSLJEDNJI DRAMSKI PROGRAM 55. LJETNIH PRIREDBI ODIGRANA KOMEDIJA PRVA ŽENA, DRUGA ŽENA (12. kolovoza 2011.)

Pred iznova punim auditorijem Frankopanskog kaštela, kao posljednji dramski program ovogodišnjih Ljetnih priredbi, odigrana je nagrađivana predstava zagrebačkog Teatra Rugatino - Prva žena, druga žena. Ova komedija Vladimira Stojsavljevića može se opisati kao tipična igra karaktera koja počinje i skončava anegdotalno. U pomalo bizarnu situaciju uronjene su dvije žene, isprva označene kao katolkinja i skojevka, da bi se ubrzo otkrilo kako su svjetonazori zamijenjeni: Matilda, kojoj je Vesna došla s molbom da joj omogući crkveni sprovod zajedničkog muža ateista, tijekom razvoja situacije pokazuje sve više smisla za konkretno. Upravo ono što je kod publike izmamilo smijeh potpun je izostanak bilo kakve fluidnosti i religijskog osjećaja u odnosu na svaku životnu temu. Matilda, koja uvježbava tango na početku teksta, strastvena je i čvrsto stoji na zemlji. Vesna, mlađa i duboko marksističkog uvjerenja, na sve teme reagira posve lirski. Radnja započinje tako što u stan prve žene, Matilde, katolkinje, upada druga žena, Vesna, skojevka, otkrivajući kako joj je netom umro muž Milan: oficir JNA - komunjara, kurviš i alkoholičar. Od Matilde traži svećenika za pogreb, a nakon prisjećanja njihova života s varalicom, zaključuju da ga shodno zaslugama neće pokopati na Mirogoju nego će ga u urni šest mjeseci držati jedna, a šest druga, dok će s novcem koji im je ostavio za pogreb otići će na more. No plan možda propadne jer se iz bunila pijanstva oglasi sam Milan. U ovoj neobičnoj opreci naposljetku se razvija društvena satira i autorski komentar recentne političke situacije. U predstavi glume Marija Kohn i Asja Jovanović, legende hrvatskog glumišta koje je krčka publika ispratila srdačnim pljeskom.

 

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U ATRIJU FRANJEVAČKOG SAMOSTANA
NASTUPIO KVARTET ALGAROTTI
(05. kolovoza 2011.)

U sklopu glazbenoga dijela ovogodišnjih 55. Ljetnih priredbi, orijentiranog k baroknoj glazbenoj baštini, u prekrasnom ambijentu atrija franjevačkog samostana, svoj koncert održao je nedavno okupljen Kvartet Algarotti čime je još jednom odana počast krčkom svećeniku i glasovitom kolekcionaru Nikoli Udini Algarottiju (Krk, 1791 - Beč, 1838) koji je svojim sumještanima u nasljeđe ostavio zavidnu zbirku muzikalija i vrijednih instrumenata za koje je izričito htio da imaju uporabnu, a ne muzejsku vrijednost. Repertoar Kvarteta, čije je djelovanje svečano započelo upravo ovim koncertom, obuhvaćen je rasponom od klasike do suvremene glazbe, s naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo, a posebna se pažnja pridaje proučavanju i popularizaciji bogate Algarottijeve zbirke muzikalija. Kvartet, koji je krčkoj publici poklonio koncert izveden na gudačkim instrumentima iz Algarottijeve zbirke, čine: Orest Shourgot (violina), Antun Stašić (violina), Aleksandar Jakopanec (viola) i Smiljan Mrčela (violončelo). Ovom prigodom virtuozno je odsviran veličanstven barokni triptih (Wolfgang Amadeus Mozart, Gudački kvartet br. 19 u C-duru, K. 465 Disonance; Joseph Haydn, Gudački kvartet br. 16 u B-duru, op. 3, br. 4; Wolfgang Amadeus Mozart, Divertimento u F-duru, KV 138) koji je publiku s posljednje ovogodišnje barokne večeri ostavio vidno oduševljenu i prepuštenu dugotrajnom aplauzu.

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODIGRANA PREDSTAVA NITKO, NITKO, ALI NITKO
NIKAD NIJE TAKO IGRAO FAUSTA
(03. kolovoza 2011.)

U Frankopanskom kaštelu, pred raspoloženim euditorijem, odigrana je hvaljena predstava zagrebačkog Teatra Rugatino Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta. Riječ je o komadu nastalom po motivima poznatog teksta Gretica, stranica 89. suvremenog njemačkog autora Lutza Hübnera. To je priča o kazalištu, koja propituje odnos redatelja i glumca, ispričana na primjeru proba jedne scene sa stranice 89 iz Götheovog Fausta. A scena je sljedeća: stari Faust prodao je svoju dušu Mefistu ne bi li kupio mladost i zaveo Greticu, a da bi u tome uspio podmeće joj kutijicu s nakitom. No zašto je odabran upravo taj komad? Možda, da bi se, poput nihiliste i razbijača iluzija - Mefista - demistifcirao jedan svijet koji počiva na iluzijama, a potom, obzirom da i sami u takvom svijetu živimo, glumcima otvorio prostor za stvaranje jednog posve novog imaginarnog svijeta. U idiomu scenskog minimalizma, usredotočivši se na glumce, ekipa Teatra Rugatino tako je donijela duhovitu i povremeno dirljivu kazališnu iluziju. Dvoje glumca, zapleteni u igru svlačenja i oblačenja različitih karaktera (ženskara, gnjavatora, zahtjevnog redatelja ili prvakinje, glumice iz provinicijskog kazališta, starije glumice) superiorno, nadahnuto i s lakoćom izvode svoje stilske vježbe pokazujući tisuću glumačkih lica i pozivajući publiku da zaviri u taj intrigantni prostor skriven iza zastora. Suautor i redatelj Zijah Sokolović uspjeva uspješno dirigirati prirodom osjećaja dvoje poznatih glumaca, Linde Begonje i Draška Zidara, pretvarajući ih konačno, na inteligentan i suptilan način, u sudionike niza duhovitih situacija. Sve u svemu, ovo je duhovita i pomalo romantična predstava o ljudima koji iako različiti po karakterima i sudbinama, žive svoju istinsku ljubav prema kazalištu!

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

GLAZBENO-SCENSKOM IGROM I DRVO JE BILO SRETNO EXATOVCI ODUŠEVILI NAJMLAĐE
(27. srpnja 2011.)

Nakon što je jedna od predstava Teatra Exit nedavno oduševila stariju krčku publiku, one najmlađe u produkciji iste kazališne kuće pridobila je nagrađivana glazbeno-scenska igra I drvo je bilo sretno, čiju režiju potpisuje poznati kazališni umjetnik Rene Medvešek. U ovoj dječjoj predstavi za koju je glazbu skladao Krešimir Seletković glume i sviraju Davorka Horvat, Goran Jurković, Ivan Kovačić, Ivan Pavić i Damir Horvat.  Tema ove poučne glazbene igre, koja djecu poučava o životu, a odraslu publiku vraća u djetinjstvo, neobično je prijateljstvo jednog drveta iz šume i dječaka koje potraje čitav njegov  život. Demonstracija tog prijateljstva živi u bezbrojnim situacijama, u međusobnom uveseljavanju i zajedničkim tajnama, ili u pomoći koju je drvo pružalo dječaku u ključnim životnim trenutcima. Iako posve uronjena u Medvešekov prepoznatljivi autorski rukopis, I drvo je bilo sretno iznenađuje lucidnom scenskom maštovitošću pojedinih dramaturško-redateljskih rješenja, a svojom jednostavnošću uči najdubljim životnim istinama. Za odličnu izvedbu glumci i glazbenici nagrađeni su snažnim odobravanjem i glasnim aplauzom.

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODIGRANA PREDSTAVA PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA
(25. srpnja 2011.)

Pred punim euditorijem Frankopanskog kaštela, u sklopu dramskog programa 55. Ljetnih priredbi, odigrana je hit predstava nezavisnog zagrebačkog Teatra Exit - Preko trnja do zvijezda. Jedne Ivanjske noći, najkraće noći u godini, Helena (Nataša Janjić) i Robi (Ivan Glowatzky) slučajnim susretom započinju furioznu vikend-avanturu. Na pragu srednjih godina uspješna odvjetnica Helena i sitni kriminalac Robi, neiživljenih glazbeno-književnih ambicija, preispituju svoje živote. Duhovno ispražnjene ljubavnike iz strasti, osamljene i opterećene osjećajem odbačenosti (Helena ima oženjenog ljubavnika, a Robi sina iz prijašnje veze) zbližava sto tisuća kuna od jednog nelegalnog posla u kojem Robi posreduje. Iako novac mora predati nadređenom, Robi ga odlučuje potrošiti s Helenom, pa s njom i društvom koje se okupilo kreće u avanturu zagrebačkim lokalima, parkovima i ulicama od zagrebačkog Trnja do Zvijezde. Ova furiozna glazbena predstava nastala je prema poznatom tekstu Midsummer koji, kao i pjesme koje izvode glumci, potpisuju David Greig i Gordon McIntyre. Prijevod, adaptacija i režija predstave djelo su Tomislava Pavkovića, koji univerzalne probleme suvremenog svijeta pronalazi u našoj sredini jednako neotpornoj na trend podređivanja potpunog čovjekovog bića karijeri, uspjehu, prestižu i bogatstvu. No, što učiniti kad se čovjek nađe na životnoj prekretnici i kada u džepu više nema onih sto tisuća kuna za novi početak? Pitanja su koja još neko vrijeme ostaju lebdjeti nad gledalištem i nakon što je glumci, uz glasan aplauz, napuste.

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

LAURA VADJON I KREŠIMIR HAS KONCERTIRALI
U ATRIJU FRANJEVAČKOG SAMOSTANA
(23. srpanj 2011.)

Upoznavanje s baroknom glazbenom tradicijom, u čast Nikoli Udini Algarottiju, samozatajnom krčkom svećeniku i strastvenom kolekcionaru koji je svojim sugrađanima u nasljeđe ostavio pravo malo glazbeno bogatstvo, zbirku muzikalija i vrijednih instrumenata, nastavljeno je koncertom Laure Vadjon i Krešimira Hasa. U prekrasnom povijesnom ambijentu eksterijera krčkog franjevačkog samostana jedna od naših ponajboljih umjetnica na baroknoj violini Laura Vadjon i poznati orguljaš i čembalist Krešimir Has maestralno su predstavili program u kojem su svoje mjesto pronašla djela ponajboljih skladatelja baroknog razdoblja poput  Antonija Bertalija (Sonata prima), Antonija Vivaldija (Manchester - sonata za violinu i continuo, br. 2, RV 12), Johanna Erasmusa Kindermana (Sonata terza a violino solo), Johana Heinricha Schmelzera (Sonata quarta), Georga Bohma (Suita in C), Giuseppea Tartinija (Sonata br. 10 u G-molu) i Arcangela Corellija (Sonata op.5. br. 12). Ovaj koncert, u sklopu 55. Ljetnih priredbi, bio je dobra prilika da Krčani još jednom, tijekom ugodne ljetne večeri, osim u povijesnom ambijentu uživaju i u virtuoznim interpretacijama europskih klasika. Laura Vadjon jedno je od vodećih imena na području reprodukcije glazbe starih epoha. Ova vrsna violinistica umjetnička je voditeljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. ostvaruje iznimne uspjehe donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja, kao i velikana kasnog baroka. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne scene, a članica je i brojnih ansambala. U interpretaciji solističke i komorne glazbe imala je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno je tražena kao interpret za literaturu ranog talijanskog baroka. Laura Vadjon muzicira na autentičnom talijanskom povijesnom glazbalu, radu Giovannija Battiste Guadagninija iz 1759. godine. Orguljaš i čembalist Krešimir Has svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog baroknog ansambla, te ansambala Musica da camera i Erato. Kao solist i komorni umjetnik posebnu pažnju posvetio je izvedbama rijetko izvođenih djela za čembalo i orgulje. Dobitnik je i više nagrada za svoje umjetničko, te liturgijsko - glazbeno djelovanje. Kao suosnivač Malog festivala čembala, kontinuirano doprinosi afirmaciji tog glazbala u nas.

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

DRAMSKI DIO LJETNIH PRIREDBI NASTAVLJEN
KOMEDIJOM PANDORINA KUTIJICA
(18. srpnja 2011.)

Druga po redu predstava ovogodišnjih 55. Ljetnih priredbi , komedija Pandorina kutijica, zagrebačkog Teatra Gavran, od srca je nasmijala krčku publiku. U ovom dobroćudnom komadu Miro Gavran vraća se jednoj od svojih najdražih tema: muško-ženskim odnosima; priči o novim ljubavima, malim i velikim tajnama, odnosno o povratku jedino neraskidivom - obitelji. Režiju komedije potpisuje iskusni kazalištarac Robert Raponja iza kojeg stoje brojne komediografske uspješnice, dok u glavnim ulogama nastupaju potvrđeni kazališni glumci: Željko Duvnjak, Ivica Jončić i Mladena Gavran. Scenu je kreirala i kostime odabrala Jasmina Pacek. Nakon dvadeset pet godina sretnog i mirnog braka, simpatični portir Pero, zaposlenik Ministarstva obitelji, po prvi puta u životu zaviri u kutijicu u kojoj njegova supruga Buba čuva pisma iz mladosti. Ondje pronađe njezin intimni dnevnik, a ono što u njemu pročita istinski ga šokira. Njegova žena i njihov brak tako se iznenada ukazuju u posve neočekivanom svjetlu. Snažan pljesak oduševljenih ljubitelja kazališta potvrda su samo jednog - Miro i Mladena Gavran sa svojom kazališnom ekipom i ovom predstavom uspjeli su zadovoljiti i najizbirljivije kazališne sladokusce.

 

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

NASTUPOM DRUŠTVENOG ORKESTRA HRVATSKOG GLAZBENOG ZAVODA NASTAVLJEN NIZ
BAROKNIH KONCERATA
(15. srpnja 2011.)

U Frankopanskom kaštelu, pred nizom zaljubljenika u klasiku, održan je koncert Društvenog orkestra Hrvatskog glazbenog zavoda, pod nazivom Rariteti iz zbirke Udina Algarotti, čime je nastavljen niz koncerata tematski vezanih uz razdoblje baroka. Povod tome bogata je ostavština Nikole Udine Algarottija koju čini zbirka muzikalija, glazbenih instrumenata i knjiga, što ih je taj samozatajan krčki svećanik prikupljao početkom 19. stoljeća i u nasljeđe ostavio svojim župljanima. Upravo ta činjenica, stvorila je obvezu da se to baštinjeno blago prezentira kroz koncerte ponajboljih hrvatskih glazbenika koji će koncertirati na nekima od dosad restauriranih instrumenata, odnosno svirati kompozicije iz zbirke muzikalija, posebno redaktirane i uređene za krčke koncerte. Ovom prigodom posjetitelji su imali prilike uživati u glazbenim pričama poznatih baroknih skladatelja poput Franza Antona Hoffmeistera (Menuet), Giovannija Paisiella (Amor vendicato, motet za sopran i gudače), Vaclava Pichla (Divertimento u G-duru, op. 5 br. 2, za flautu i gudače), Giussepea Sartija (Se vive il mio bene, arija iz opere Vologeso) i Antona Stamitza (Koncert u B-duru za violinu i gudački orkestar). Raritete iz zbirke Udina Algarotti, pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, maestralno je izveo Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda ojačan solistima - Josipom Lončar (sopran), Marinom Novak (flauta) i Antonom Stašićem (violina). Inače, ovaj Orkestar nastavlja tradiciju okupljanja zagrebačkih glazbenih amatera koji su prvi put nastupili daleke 1827., čime je započeo rad Musikvereina, odnosno danas Hrvatskoga glazbenog zavoda. Od 2005. Orkestar vodi Marcel Bačić. Osim u matičnoj kući Orkestar je nastupao u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima, kao i u inozemstvu. Svoj prvi CD, Muzika iz Algarottijeve zbirke HGZ-a, Orkestar je objavio 2005., a njegova bogata povijest opisana je u knjizi Nade Bezić Društveni orkestar Hrvatskoga glazbenog zavoda, i to povodom 55. godišnjice obnove Orkestra.

 

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKI MALIŠANI UŽIVALI UZ CRVENKAPICU I VUČKA
(13. srpnja 2011.)

Pred punim auditorijem Frankopanskog kaštela najmlađim Krčanima dobro znan gost, Dječje kazalište Ivana Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda, izvelo je zanimljivu lutkarsku predstavu Crvenkapica i Vučko. Ima li boljeg završetka priče nego kada li negativan lik postane pitomi kućni ljubimac? Upravo to se dogodilo vuku u ovoj dinamičnoj predstavi koja na krajnje duhovit i zabavan način daje posve novu dimenziju poznatoj Grimmovoj Crvenkapici. Umjesto uplašene bake iz klasične priče, u predstavi brodskog kazališta ona je vješt fitness guru koja nakon što čuje da je iz zoološkg vrta pobjegao opasan vuk, da bi zaslužila vrijednu nagradu istog s nekoliko pokreta uspješno svladava, pretvarajući ga na kraju u dobrog i odanog kućnog ljubimca. Ovakav završetak priče oduševio je krčke mališane koji su s izuzetnom pozornošću pratili čitavu predstavu, a glumce na kraju nagradili glasnim aplauzom. Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić iza sebe ima 30-godišnju tradiciju, a njihovu izvrsnost potvrđuje članstvo u Hrvatskom centru Međunarodnog udruženja lutkara i Hrvatskom udruženju profesionalnih kazališta za djecu i mladež.

  

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

DRAMSKI PROGRAM OVOGODIŠNJIH LJETNIH PRIREDBI OTVOREN MONODRAMOM KONTRABAS
(11. srpnja 2011.)

Dramski program ovogodišnjih 55. Ljetnih priredbi otvorila je hvaljena monodrama Teatra Exit - Kontrabas - u kojoj je svoje glumačko i redateljsko umijeće demonstrirao poznati kazališni umjetnik Rene Medvešek. Riječ je o komadu proslavljenog njemačkog književnika i scenarista Patricka Süskinda, koji u Medvešekovoj interpretaciji, govori o kontrabasistu Hrvatskog narodnog kazališta što slobodno vrijeme provodi u zvučno izoliranoj sobi boreći se sa svojim akutnim problemima i kroničnim nedostatkom tekućine. Razmekšana jezika upušta se u srdačno i opširno izlaganje o svom pozivu i instrumentu, koje, proporcionalno s brojem čašica, postaje sve prisnije, ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postepeno pretvorilo u iskrenu životnu ispovijed dobro nam poznatog malog čovjeka, odnosno u još jedan srčani pokušaj kritike ovog društva i ovakvog života uz očajnički i neodgodivi vapaj za promjenom. Na ovogodišnjem trinaestom po redu Festivalu monodrame u Bitoli, koji je okupio predstavnike iz Makedonije, Njemačke, Velike Britanije, Ukrajine, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Izraela i Hrvatske, ova Medvešekova monodrama zaslužila je nagradu publike za najbolju predstavu. Sljedeća dramska predstava koju će imati prilike posjetiti brojni Krčani, ali i gosti, na rasporedu je 18. srpnja 2011., a riječ je o komediji Pandorina kutijica čiju režiju potpisuje Robert Raponia.

  

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

SVEČANO OTVORENE 55. LJETNE PRIREDBE
(08. srpnja 2011.)

Izvrsno posjećenim koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, pod nazivom Suita, sonata, koncert  svečano su otvorene 55. Ljetne pridbe, inače događanje s jednom od najstarijih tradicija na istočnojadranskoj obali. Uz gradonačelnika Darija Vasilića čast da otvori ovogodišnji ciklus glazbenih i dramskih događanja, koja će se naizmjenice odvijati u Frankopanskom kaštelu i atriju franjevačkog samostana, pripala je Koraljki Vahtar-Jurković, pročelnici županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, koja je uz prisutstvo Krčkog kneza potpisala festivalsku povelju. Nakon protokolarnog dijela, Hrvatski barokni ansambl sa solistima Laurom Vadjon (violina), Anom Benić (poprečna flauta) i Pavlom Mašićem (čembalo), virtuzno je predstavio program u kojem su svoje mjesto pronašla djela ponajboljih skladatelja baroknog razdoblja poput A. Ivančića (Simfonija u G-duru), J. S. Bacha (Suita-uvertira br. 2 u h-molu, BWV 1067 i Brandenburški koncert br. 5 u D-duru, BWV 1050), G. F. Handela (Trio sonata u G-duru, op. 5 br. 4, HWV 399) i A. Vivaldija (La follia: La follia RV 63). Novost u konceptu glazbenog dijela ovogodišnjih 55. Ljetnih priredbi je niz od pet koncerata koji se tematski vezuju za razdoblje baroka, a povod tome je bogata Algarottijeva ostavština, prvi puta sustavno obrađena u nedavno objavjljenoj knjizi Nikola Udina Algarotti, čije retke potpisuju Vjera Katalinić, Franjo Velčić i Josip Žgaljića. Knjiga obrađuje dostupnu građu o životu tog iznimnog krčkog svećenika i kolekcionara koji je Krčanima poklonio bogatu zbirku muzikalija, glazbenih instrumenata i vrijednih knjiga. Koliki je bio utjecaj te zbirke možemo pretpostaviti obzirom na činjenicu da je 1828. godine u Krku osnovano Krčko filharmonijsko društvo s orkestrom, stilom posve nalik na Straussove bečke ansamble. Sama Algarottijeva zbirka predstavlja kulturno dobro Republike Hrvatske, a u dijelu instrumenata i muzikalija, ona je vrhunsko glazbeno blago. Upravo to, uz poštivanje želje oporučitelja da se njome koristi krčki puk, stvorilo je obvezu da se ta ostavština prezentira kroz koncerte najeminentnijih hrvatskih glazbenika koji će koncertirati na nekima od dosad restauriranih instrumenata, odnosno izvoditi kompozicije iz zbirke muzikalija, posebno redaktiranih i uređenih za te koncerte. Nakon Hrvatskog baroknog ansambla pod umjetničkim vodstvom Laure Vadjon, Raritete iz zbirke Udina Algarotti izvesti će Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda pod vodstvom maestra Zorana Juranića, inače autora glazbene redakture notnih zapisa koji su uvršteni i u program ostalih ansambala. Dva recitala potom će predstaviti Laura Vadjon i Krešimir Has, a na kraju ciklusa barokne glazbe posvećene Algarottiju nastupiti će novooformljeni Kvartet Algarotti koji će izvesti djela Mozarta i Haydna iz fundusa notnih zapisa Hrvatskog glazbenog zavoda. U preostalom dijelu glazbenog programa posjetitelji 55. Ljetnih priredbi moći će uživati u nastupu Zagrebačkog puhaćeg ansambla i tradicionalnom humanitarnom koncertu klapa Sjećanje na Mladena. Odabir dramskog dijela programa namijenjenog odraslima i djeci pomno je biran na način da publici pruži ugodan doživljaj i trenutke opuštanja uz najeminentnije predstavnike hrvatskog glumišta u izvedbi najpoznatijih nezavisnih kazališnih kuća (Teatar Exit, Teatar Gavran i Teatar Rugatino). Tako će se publika ove godine družiti s Reneom Medvešekom, Mladenom Gavran, Natašom Janjić, Lindom Begonjom, Maijom Kohn i drugima. U namjeri da Ljetne priredbe i ubuduće imaju svoju publiku, za djecu su odabrane predstave Crvenkapica i Vučko, Čarobnjak iz Oza, I drvo je bilo sretno, te dječji igrokaz Što sve riječ može, uprizorenja prve Veyske povede (krčke legende) o stvaranju svijeta. Organizaciju 55. Ljetnih priredbi, koje traju sve do 24. kolovoza, potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, a pomoć u realizaciji cjelokupnog programa pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Krk, Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Grada Krka.

>> preuzmite plakat 55. Ljetnih priredbi (.pdf)