Novosti i informacije (2012.) - 2. dio

OTVORENA IZLOŽBA PROZRAČNE FORME 2 FOTOGRAFKINJE ERIKE ŠMIDER (05. kolovoza 2012.)

U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus otvorena je izložba art fotografija znane hrvatske fotografkinje Erike Šmider. Pod nazivom Prozračne forme 2  postav okuplja radove iz ciklusa čiji temat ovu autoricu likovno intrigira već dugi niz godina. Inspiracija za njegov nastanak potekla je davnih dana od jednog naizgled banalnog i svakodnevnog, malog motiva, pokazavši kako on u oku i profesionalnoj ruci umjetnika-fotografa može aktivirati fascinantu seriju ekspresivno-lirskih umjetničkih interpretacija. Izložbu je uz ravnateljicu Centra za kulturu Grada Krka Maju Parentić otvorila kustosica, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout istakavši, pred krčkim zaljubljenicima u fotografiju, kako je Erika Šmider malu, neuglednu lupinu luka uzdigla do velike, monumentalne teme pune dostojanstvene svečanosti. Motiv je to koji je zagolicao njezinu maštu još prije tridesetak godina, kad je nastao prvi ciklus takvih radova, kasnije nazvan Look - i bio odmah nagrađen. Otad pa sve do danas ovaj motiv za nju je stalno intrigantan, pa mu se svako malo vraća i njime se bavi, pretvarajući ga u work in progress projekt i stvarajući od njega svoj vizualni identitet, svoj autorski motiv i svoj znak. On već dugo u njezinu stvaralaštvu funkcionira kao pars pro toto, ne samo u doslovnom nego i prenesenom smislu, noseći u cjelini oznake njezina stila, te unutar toga stila otkrivajući pomake i mijene. Tako u novijim radovima možemo primjetiti da je, u odnosu na one ranije, naglašenija konstruktivnost i strukturalnost. Isto tako, pristup u posljednje vrijeme sve više postaje minimalistički: forme su sažetije i kolorit škrtiji, čak sveden na odnos crno-bijelo. Rezultat je, međutim, u skladu sa sintagmom manje je više, obrnut: učinak je vizualno snažniji i značenjski slojevitiji. Najposlije, značajno je da je svjetlo u novije radove ugrađeno drukčije nego ranije, pa su i efekti drukčiji. Jer ranije se svjetlo nalazilo unutar kolorita i iz njega je isijavalo na slikarski način. Sad međutim svjetlo dolazi negdje izvan motiva, a uz njega pojavljuje se i sjena, što u fotografiju unosi novi element - prostor, čime motiv dobiva na skulpturalnosti. Igra svjetla i sjene - fine prosvijetljenosti i blage zasjenjenosti, stvara međutim dojam prividnog haptičkog iskustva. Neke voluminoznosti - koja to nije. Jer lupine luka slijede davni volumen iz prethodne zbilje, oponašajući ga svojom ljušturom. Ulogu volumena preuzela je šupljina, pa se najposlije sve čini bestežinski lako, lelujavo i plešuće, ali i irealno i iluzivno. Izložba Prozračne forme 2 ostaje otvorena do 24. Kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom od 10.00 do 12.00, te od 20.00 do 23.00 sata.

>> otkrijte više
>> preuzmite pozivnicu (.pdf)
>> preuzmite katalog (.pdf)

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

POVODOM DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI TE DAN HRVATSKIH BRANITELJA (05. kolovoza 2012.)

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, ujedno i Dana hrvatskih branitelja koji se svake godine objedinjeno slave 05. kolovoza, i to kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu, odnosno oslobađanje okupiranog Knina u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, delegacija Grada Krka vođena gradonačelnikom Darijom Vasilićem, zajedno s predstavnicima Udruge veterana Domovinskog rata, Udruge roditelja poginulih branitelja, te Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, položila je vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježje u Velikom parku, te minutom šutnje odala počast poginulim otočanima, ali i svima onima koji su svoje živote položili na oltar Domovine. No prije negoli su vijenci položeni na centralno-spomen obilježje, isto je učinjeno i na grobu branitelja Borisa Mršića u Pinezićima, kao i na spomeniku smještenom u parku krčkog Vatrogasnoga doma. Nastavak proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti donio je tradicionalan program u bašćanskom Svetištu Majke Božje Goričke.

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

POZNATIM HÄNDELOVIM ORATORIJEM NASTAVLJENE LJETNE PRIREDBE (04. kolovoza 2012.)

U Krčkoj katedrali, kao dio glazbenog programa Ljetnih priredbi orjentiranog prema baroknoj glazbenoj tradiciji, odzvanjali su svečani zvuci veličanstvenog glazbenog epa - oratorija Mesija, HWV 56, njemačkog skladatelja Georga Friedricha Händela. U izvedbi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i Hrvatskog baroknog ansambla, pod dirigentskom palicom Saše Britvića, najpoznatije Händelovo sakralno djelo dobilo je sasvim novo, jedinstveno lice. Obzirom da je Hrvatski barokni ansambl izuzetno osjetljiv na povijesno osviještene izvedbe, njihova je interpretacija pratila stilski usko određenu nit vodilju koja ih čini specifičnima u odnosu na ostale domaće ansamble. Čitav kristološki triptih, zbor, orkestar i solisti dočarali su s visokom razinom individuacije, te pažljivom dozom ekspresivnosti koja prati ideju autentičnog izvođenja i nadasve muzikalnošću. Osobito uspješan pokazao se odabir solista, i to sopranistice Marije Kuhar Šoša, mezzosopranistice Helene Lucić, tenora Dejana Vrbančića te basa Gorana Jurića, dok kao zborovođu jednog od naših najpoznatijih zborskih sastava valja izdvojiti Luku Vukšića. Inače, oratorij Mesija Händelovo je najpoznatije djelo, nastalo u svega 24 dana, te praizvedeno u Dublinu 13. travnja 1742. godine. To remek-djelo snažno meditativnog karaktera ne posjeduje radnju u klasičnom smislu već koristi dijelove Starog i Novog zavjeta. Naime, prvi dio oratorija uvodi u proročanstvo Mesijina dolaska, drugi opisuje Isusov život,  žrtvu, smrt i uskrsnuće, dok treći govori o vjeri u vječni život. Jedan od najpoznatijih segmenata Händelovog oratorija svakako je uskrsni poklik Aleluja koji se tako snažno utisnuo u svijest mnogobrojnih glazbenika i ljubitelja glazbe pridonjevši njegovoj omiljenosti unutar cjelokupne glazbene povijesti. Obzirom na pun auditorij Katedrale, krčka je publika zasigurno prepoznala vrijednost ovog projekta čiju organizaciju zajednički potpisuju Centar za kulturu Grada Krka i Osorske glazbene večeri. Krčka izvedba Händelovog oratorija posvećena je maestru Ivici Frleti.

>> pogledajte ostatak galerije
>> preuzmite plakat (.pdf)
>> preuzmite programsku knjižicu (.pdf)

 

 

 

   

   

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

VIŠE O NOVOM URBANISTIČKOM PLANU UREĐENJA UPU 1 - KRK (02. kolovoza 2012.)

>> preuzmite sažetak UPU 1 - Krk (.pdf)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA 21. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KRKA (31. srpnja 2012.)

>> pročitajte izvješće

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČANI ODUŠEVLJENI NESVAKIDAŠNJOM PRIČOM IZ SVAKIDAŠNJEG ŽIVOTA (30. srpnja 2012.)

Pred punim Kaštelom odigrana je kazališna predstava Profesionalac, u izvedbi Kazališne družine Glumci u Zagvozdu i Satiričkog kazališta Kerempuh. Ova tragikomedija govori o umirovljenom policajcu Luki koji dolazi uredniku izdavačke kuće i donosi mu njegova sabrana djela. Čovjek mu, tada, kaže da nikakva sabrana djela nije napisao, a policajac odgovara kako je tu sve što je on zabilježio u osamnaest godina koliko ga je pratio. I tu počinju suze i smijeh! Naime Profesionalac je priča u kojoj riječi pletu mrežu, a prije nego li shvatimo što nam se dogodilo već smo ulovljeni, i to zauvijek. To je predstava koja hrabro progovara o slobodi i gorko nas podsjeća na to kako nam bilo koji dio naše prošlosti može kad tad dahnuti za vrat. I baš kao što protagonista dostiže njegov život, tako i drama dostiže društveno-politički kontekst. Onaj nekada, ali i ovaj danas. Jer kako kaže glavni lik, policajac… dosta mi je i mraka i lopova. Ja da se borim sa sitnim lopovima, a ovi iz vlasti pokradoše sve najvrednije! Autor ove nesvakidašnje priče iz svakidašnjeg života je Dušan Kovačević, inače autor i nekih od najpoznatijih drama i scenarija s ovih prostora. Balkanski špijun, Sabirni centar, Radovan Treći, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, tako predstavljaju umjetnička djela koja generacije, nisu samo voljele, već su ih obožavale. I dok režiju potpisuje Bogdan Diklić, produkciju i scenografiju Vedran Mlikota, a glazbu Arsen Dedić, u predstavi glume Danko Ljuština, Vedran Mlikota, Anica Kovačević i Alan Katić.

>> pogledajte ostatak galerije
>> preuzmite programsku knjižicu (.pdf)

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 129. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (30. srpnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 129. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, odnosno usvajanjem Prijedloga Urbanističkog plana uređenja UPU 1 - Krk čija je izrada povjerena zagrebačkoj tvrtki Urbanistica d.o.o. Kako je istaknuto na početku rasprave radi se o zahtjevnom planu površine od 60 ha s velikim brojem detaljnih planova i nizom obuhvaćenih zahtjeva, bilo pravnih ili fizičkih osoba. Sredinom mjeseca kolovoza tako će, vezano uz navedeno, startati javna rasprava (u trajanju od 30 dana), a sam Urbanistički plan svi zainteresirani moći će u .pdf formatu preuzeti sa Službenih stranica Grada Krka (Prostorn planovi > Arhiva 2012.). Rješavajući predmete Odsjeka za gospodarstvo određeno je kako će se, sukladno Smjernicama za izvještavanje korisnika i Sporazuma o partnerstvu, kompletna dokumentacija vezana uz nedavno zaključen projekt ZOOB pohraniti u Gradskoj arhivi, smještenoj u zgradi Gradske uprave. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo, nakon što su razmotrene četiri prikupljene ponude (Zidarski obrt Zidar Ivo - 82.494,50 kn; Domeni d.o.o. - 85.190,00 kn; Mariška d.o.o. - 200.671,25 kn; Građevinski obrt Gratel - 73.355,00 kn) za izvođenje građevinskih radova vezanih uz proširenje javne rasvjete Grada Krka u 2012. godini, kao najpovoljnija izabrana je ona Građevinskog obrta Gratel u vlasništvu Ivana Dude iz Krasa na iznos od 73.355,00 kn. Nakon što su razmotrene tri prikupljene ponude (Zidarski obrt Zidar Ivo - 42.907,50 kn; Mariška d.o.o. - 43.089,25 kn; Građevinski obrt Gratel - 38.816,00 kn) za građevinske radove na k.č. 3440/7, k.o. grad Krk, kao najpovoljnija izabrana je ona Građevinskog obrta Gratel u vlasništvu Ivana Dude iz Krasa na iznos od 38.816,00 kn. Radi obveza prema nadolazećem Krčkom sajmu, odbijen je zahtjev Udruge Avadhuta iz Karlovca, koja promiče indijsku kulturu i vegetarijanstvo, za korištenje javne površine na Šetalištu Sv. Bernardina 09., odnosno 07. kolovoza. Nakon razmatranja ponude Rasadnika i trgovine Lavanda u vlasništvu Krešimira Dijanića iz Krka, izvođenje sanitarnog reza lovora koji se širi prema prometnici na području Portapisane (preko puta negdašnjeg Restorana Neptun) prepušteno je krčkom Komunalnom društvu Vecla. Udruzi Moj otok iz Punta dana je suglasnost za održavanje prezentacije proizvođača i izvođača koji sudjeluju u akciji Moj otok Krk bez azbesta na parkiralištu ispred zgrade Gradske uprave, kao i na platou ispred Erste banke, i to 25. kolovoza, ove godine. Odbijen je zahtjev Cedevite d.o.o. iz Zagreba za dodjelu javne površine radi maloprodaje, obzirom da nije moguće osigurati površinu kakva se potražuje. U adaptaciji poslovnih prostorija Kluba liječenih ovisnika, smještenih u zgradi na adresi Dr. Dinka Vitezića 1, Grad će participirati iznosom od 17.800,00 kn, čime se pokriva trošak nabave i montaže dvoje klima uređaja, dok će se o daljnjem (su)financiranju ovog 74.403,50 kn vrijednog zahvata zasigurno raspravljati na Koodrinaciji otočkih načelnika i gradonačelnika Grada Krka. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove, Grad Krk obzirom na financijsku situaciju ne može prihvatiti supokroviteljstvo Festivala Grobnička skala 2012. Međutim u narednoj godini, kao potpora toj glazbenoj smotri, osigurati će se iznos od 10.000,00 kn. Udruzi Umirovljenika Grada Krka za organizaciju boćarskog turnira povodom Krčkog sajma odobreno je 1.500,00 kn.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

BROD KNJIŽARA - BROD KULTURE PRISTAO U KRČKU LUKU (28. srpanja 2012.)

Na samom početku svoje četrnaestodnevne ljetne priče Brod knjižara - Brod kulture pristao je u Krčku luku. Ovaj atraktivan kulturno-turistički projekt, koji traje između 28. srpnja i 10. kolovoza, osim što je, pod vodstvom Igora Gerenčera, okupio hrvatske i slovenske književnike, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, donio je i ostale sadržaje poput izložbe portretne karikature, kazališne predstave, interaktivnog poetskog performansa, te bogatog glazbenog programa. Pored brojnih hrvatskih književnih imena poput Irene Lukšić, Tomice Šćavine, Božice Brkan, Marijane Perinić i Dražena Katunarića, te članova programskog savjeta Ludwiga Bauera i Lidije Dujić, Republiku Sloveniju na Brodu kulture predstavila je Barbara Korun. Poseban gost ove je godine karikaturist svjetskog ugleda, Miroslav Gerenčer Gero, koji je za svoj rad mnogostruko nagrađivan. Posjetitelji putujućeg sajma knjiga ispred samog Broda imali su prilike razgledati zanimljivu izložbu portretne karikature koja će s vremenom biti dopunjena portretima na Brodu okupljenih pisaca, ovjekovjekujući tako na jednistven način trenutke same turneje. Na štandovima Broda potencijalni kupci bili su u mogućnosti pronaći knjige široke lepeze žanrova, a o veličini ponude govore okupljene mnoge domaće nakladničke kuće. Jedan od najznačajnijih noviteta ovogodišnje organizacije, uz Republiku Sloveniju koja se projektu pridružila kao prva zemlja partner, suradnja je Broda s Internacionalnim Institutom za Promidžbu Mira kroz Turizam (IIPT) iz SAD-a, koji djeluje pod pokroviteljstvom UNWTO, UN-ove Svjetske Turističke Organizacije. U sklopu krčkog gostovanja književna večer pod moderatorskom palicom Lidije Dujić, za sve ljubitelje literature, priređena je na slikovitom trgu iza Krčke katedrale, a pomoć u realizaciji pružili su Gradska knjižnica Krk i Centar za kulturu Grada Krka. Tijekom jednosatnog programa svoje su rukopise predstavili Irena Lukšić, Božica Brkan, Tomica Šćavina, Marijana Perinić, Lidija Dujić, Barbara Korun i  Ludwig Bauer.

>> preuzmite plakat (.pdf)
>> preuzmite letak (.pdf)
 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN KONCERT ZA PAMĆENJE - KONCERT KLAPE INTRADE (27. srpnja 2012.)

Ljetne priredbe, kao festival s jednom od najduljih tradicija na istočnojadranskoj obili, uz koncerte klasične, uglavnom barokne, glazbe, te dramske programe namijenjene svim generacijama, u namjeri valoriziranja i prezentiranja našeg tradicionalnog višeglasnog pjevanja obuhvatio je i koncerte klapa. Nakon tradicionalnog humanitarnog koncerta Sjećanje na Mladena koji je na jednom mjestu okupio najpoznatije predstavnike klapske pjesme s područja Kvarnera, u Fraknopanskom kaštelu održan je koncert Tomislava Bralića i Klape Intrade.  Značajn broj okupljenih, i traženje karte više, tako je još jednom pokazao kako se radi o danas uvjerljivo najpopularnijem klapskom sastavu u Hrvatskoj. Koncert kojim su se prožimale tri glazbene cjeline - pjevanje a capella, tradicionalni klapski napjevi i njihove najpopularnije (najizvođenije) pjesme - bio je prava poslastica za sve ljubitelje klapskog zvuka, koji su do posljednjeg mjesta ispunili auditorij Frankopanskog kaštela, potvrdivši kako Krčani gaje snažan interes za ovakvu vrstu glazbenog izričaja. Intrade i Tomislav Bralić publiku su ponajviše oduševili svojim brojnim hitovima, kojih se nakupilo u dvadesetpetogodišnjoj karijeri, bilo da je riječ o onima koji su postali gotovo sinonim za dalmatinsku pjesmu poput Croatio, iz duše te ljubim, Ne damo te pismo naša, Da te mogu pismom zvati, pa sve do Bure Dalmatinske i Zore bile. A da je tome zaista bilo tako svjedočila je niska spontanih aplauza oduševljene publike. Zadarska klapa Intrade djeluje još od 1985., a danas je osim hrvatskoj dobro poznata i publici diljem Europe. Uz klapske pjesme njezini članovi rado pjevaju dalmatinske šansone, a najpoznatiji su po novijim skladbama koje najčešće izvode uz glazbenu pratnju. U posljednjih nekoliko godina bilježe nastupe na festivalima zabavne glazbe na kojima, zbog specifične interpretacije Tomislava Bralića, ali i klape u cijelosti, dobivaju mnoga laskava priznanja i nagrade. Svojim koncertima, u što su se mogli uvjeriti i Krčani, pokazuju zavidnu razinu glazbene zrelosti kroz široku lepezu interpretativnih dohvata.

>> pogledajte ostatak galerije
>> preuzmite plakat (.pdf) 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PREDSTAVLJENA SURADNJA UDRUGE ANDRIJANA GRŽETIĆ I ISELJENIČKIH KLUBOVA IZ NEW YORKA (27. srpnja 2012.)

U petak, 27. srpnja, u Maloj vijećnici Grada Krka održana je tiskovna konferencija, koju su zajednički organizirali iseljenički klubovi iz New Yorka i Humanitarna udruga Andrijana Gržetić. Glavna tema  konferencije bila je produbljivanje sada već kontinuirane suradnje otočnih iseljenika i Udruge, čija je specifičnost da stipendira isključivo učenike osnovnoškolce, koji su ostali bez očeva. Suradnja s iseljenim otočanima u New Yorku počela je prije tri godine, kad su Bosiljka Radman i Marina Vučenik iz Kluba žena otoka Krka unutar svojeg udruženja pokrenule prikupljanje novčane pomoći. Uskoro im se pridružio i Klub otok Krk, a ove godine još dva iseljenička kluba - Društvo Omišljana i Dubasnica Social Club. Pressici su tako nazočili Bosiljka Radman, predsjednica Kluba žena otoka Krka u New Yorku, Ive Žgombić, predsjednik Kluba otok Krk, Marica Milčetić, tajnica Kluba otok Krk, Linda i Joseph Žgombić, te Tonica Tehomilić, predstavnici Dubasnica Social Cluba, Filip Pindulić, predsjednik Društva Omišljana u New Yorku, te Ivica Bogović i Gordana Gržetić, predstavnici Humanitarne udruge Andrijana Gržetić. Iseljenici su prikupili, i ovom prigodom krčkim humanitarcima uručili, ukupno 2.000,00 $, i to: Klub žena otoka Krk 700,00 $, jednako kao i Klub otok Krk, dok su Društvo Omišljana i Dubasnica Social Club donirali po 300,00 $. Svojim hvalevrijednim donacijama iseljenici su poduprli primarni projekt Udruge - stipendiranje osnovnoškolaca bez očeva, što je bila dugogodišnja, ujedno i posljednja, želja Andrijane Gržetić. Tijekom dosadašnja dva natječaja Udruga je u šk. god. 2010./11. i 2011./12. stipendirala po četiri osnovnškolca koji su ostali bez očeva, a svakom je učeniku pripala godišnja školarina od po 4.000,00 kuna. Natječaj za šk. godinu 2012./13. traje još svega nekoliko dana te se očekuje dodjela barem četiri stipendije, a od sljedeće godine natječaj se planira podignuti na viši, županijski nivo, budući su dosad stipendije dodjeljivane samo otočnim osnovnoškolcima. Ivica Bogović, član Upravnog odbora Udruge, na samome kraju pressice, najavio je humanitarni koncert Pomoć u ponoć, koji Udruga organizira u nedjelju, 29. srpnja u Dobrinju, s početkom u 21.00 sat. Radi se o tradicionalnom koncertu  za koji je ulaz slobodan, međutim svatko tko želi dati prilog, može ga ostaviti u kutijama koje će stajati na ulazu dobrinjske Place. Na ovoj humatiranoj fešti glazba je odabrana tako da zadovolji sve ukuse i generacije, obzirom da sviraju Tabako band i Tamara Brusić, Tamburaški sastav Boduli, Duo Da-Ni i Nadzorni odbor. Stoga, pozivaju se svi da dođu i podrže ovu humanitarnu inicijativu, zaključio je naposlijetku Bogović.

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

I-KRK: OBJAVLJENA DOGAĐANJA ZA KOLOVOZ (25. srpnja 2012.)

YouTube kanal: I-KRK

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

MALE I VELIKE KRČANE RAZVESELIO PINOKIO (23. srpnja 2012.)

U Frankopanski kaštel, na radost najmlađih, stigao je malen, ali slavan drveni lutak Pinokio, koji se prvi put spominje u knjizi Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino talijanskog književnika Carla Collodija (što je zapravo bio pseudonim Carla Lorenzinija). Nestašnog lutka Pinokija, kao nadomjestak za sina kojeg nikad nije imao, izradio je vrijedan majstor Geppetto od čudesnog komada drveta koje govori. Gepetto ga požrtvovno odgaja kao pravog dječaka, a kada treba krenuti u školu, majstor mu poklanja svoju staru pomno čuvanu početnicu. Međutim nezahvalni Pinokio odbija krenuti u školu, a nakon bijega upušta se u brojne avanture. U svojim lutanjama najprije susreće slikovite članove putujuće kazališne družine, među kojima je i lutak harlekin kojeg spašava, da bi od njegova gospodara bio nagrađen zlatnicima. Pinokijevo novostečeno bogatstvo privuklo je poznate lopuže, lisicu i mačka, koji mu na prevaru uzimaju vrijednu nagradu. Nesretni Pinokio potom zaluta u dvorište farmera koji ga natjera da jednu noć služi kao pas čuvar. Nakon što starome farmeru otkrije tko krade njegove životinje, ovaj ga oslobađa i vraća ukradeno zlato. Na krilima čudesnog galeba, Pinokio na otvorenom moru pronalazi svog tvorca, a nakon što se domognu kopna, u pticu maskiran vilenjak, na Geppettovu nezamislivu sreću, pretvara ga u pravog dječaka. U dramatizaciji Mire Gavrana, scenografiji Miljenka Sekulića, te režiji Stanislava Hudija i Zvonka Festinija poznatu bajku Pinokio pred punim auditorijem izvelo je nagrađivano Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda. Svoje glumačke vještine tom su prigodom demonstrirali: Bruno Brinzej, Valentina Srnojević, Anamarija Vlajnić, Darija Vlajnić i Stanislav Hudi.

>> pogledajte ostatak galerije

 

   

  

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 128. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (23. srpnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 128. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za komunalno gospodarstvo, odnosno prihvaćanjem zamolbe grupe građana (Ante Čabraja, Grge Čabraja, te Antuna i Ružice Mrakovčić) da temeljem desetogodišnjeg prebivališta na području otok Krka, a sukladno Odluci o komunalnom doprinosu, za obračun istog koriste pravo na njegovo smanjenje. Temeljem Odluke o komunalnom redu odobrena je zamolba trgovine Minipak - Takamak u vlasništvu Zdenka Petraka iz Krka da se u slijepom prolazu Strossmayerove ulice u gradu Krku, pred poslovnim prostorom, dozvoli postavljanje reklamne konstrukcije (metalnih, odnosno drvenih, nosača i platna). Obzirom na prethodno spomenuku odluka, a vezano uz zamolbu Trgovačko-uslužnog obrta Reful u vlasništvu Vilima Mandekića iz Krka za držanje stalaka za prodaju razglednica na vratima i ertama ulaza u poslovni prostor, zaključeno je kako Kolegij nema ovlasti dati traženo odobrenje. U nastavku, prihvaćena je zamolba Poljoprivredne zadruge Otok Krk za izlaganje krčkog sira, maslinovog ulja i vina ispod ugostiteljskog objekta Vignole, i to bez naknade obzirom da se radi o autohtonim domaćim prozvodima. Kako je natječaj prethodno proveden, a lokacija dodijeljena, odbijen je prijedlog Ranka Tintora iz Zagreba za dodjelu javne površine vezane uz djelatnost oslikavanja tijela. Glede zahtjeva tvrtke Krčki dvori d.o.o. iz Krka da im se dozvoli postavljanje reklamnog panoa na dijelu šetnice ispred Case del padrone, zaključeno je kako se traženo na javnim površinama namijenjenim pješačkoj komunikaciji ne dozvoljava. Na inicijativu Mjesnog odbora Linardići prihvaćena je ponuda obrta Zemljani radovi Linardići u vlasništvu Josipa Linardića iz Malinske za uređenje puta na području Vardemanje, nedaleko naselja Milohnići - Linardići (dužine 410,0 m, a širine 2,5 m), na iznos od 60.453,13 kn. Ovu investiciju koja se nalazi u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2012., Grad će 50% financirati, ove, a ostatak naredne godine. Na inicijativu Mjesnog odbora Linardići prihvaćena je ponuda tvrtke Dabiskom d.o.o. iz Nenadića za proširenje puta Polača - Kambuni, nedaleko naselja Linardići (dužine 300,0 m, a širine 2,5 m), i to na iznos od 29.750,00 kn. I ova investicija dijelom je Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2012. godinu. Rješavajući predmete Imovinsko-pravne službe prihvaćen je prijedlog diobe suvlasničke zajednice na k.č. 1332/2, površine 6204 m2, kojoj je Grad Krk vlasnik u 1/6 dijela, a Milan Sokolovski iz Krka u preostalih 5/6, o čemu će uskoro imati prilike raspravljati i gradski vijećnici. Nakon provedenog natječaja, najpovoljnijim natjecateljem za davanje koncesije u obavljanju dimnjačarskih poslova na području Grada Krka, odabran je KDS Dimnjačar-Primorje u vlasništvu Mensura Bajrektarevića iz Klenovica. Sukladno Odluci i Planu raspodjela javnih površina za obavljanje trgovačke djelatnosti odbijen je prijedlog tvrtke Stanek Media d.o.o. iz Kućan Marofa za postavljanje privremenog objekta za prodaju knjiga na trgu ispred Robne kuće Krk. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša usvojen je Nacrt prijedloga Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja predjela Mali kankul u Gradu Krku, kojeg uskoro očekuje javna rasprava. Nadalje, prihvaćena je ponuda ovlaštenog arhitekta Nenada Kocijana za izradu idejnog projekta radi ishođenja lokacijske dozvole za izgradnju mrtvačnice i popratnog objekta na Mjesnom groblju Vrh, na iznos od 13.000,00 kn. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove, na inicijativu Mjesnog odbora Milohnići, za izgradnju Društvenog doma Linardići, odnosno nabavu krovnog materijala, a prema ponudi dobavljača, odobrena je financijska potpora u iznosu od 56.000,00 kn. Prihvaćena je inicijativa Državnog hidrometeorološkog zavoda Zagreb za osiguranje dijela sredstava potrebnih za nastavak rada klimatološke postaje u gradu Krku s ciljem kontinuiranog praćenja stanja atmosfere. Predloženo je njezino postavljanje u dvorišru Doma umirovljenika Mali Kartec. Tvrtki Eko hrana d.o.o. iz Krka dana je suglasnost za formiranje privremenog parkirališta na zemljištu uz Kružni tog, a isto mora biti uređeno prema Odluci o uređenju prometa u Gradu Krku. Prihvaćena je zamolba Streličarskog kluba Maura kal iz Krka za postavljanje streličarske mete na Trgu Kamplin tijekom ostatka ljetne sezone. Udruzi demo bendova grada Krka odobreno je 1.000,00 kn pomoći za pokriće dijela putnih troškova glazbenom sastavu Buco i Kalašnjikovi koji je nastupio na ovogodišnjem sedmom po redu Dogana festivalu održanom u Imotskom. Turističkoj zajednici Grada Krka, a vezano uz organizaciju Krčkog sajma, dane su sljedeće suglasnosti: za korištenje javne gradske površine i prošireno radno vrijeme, za zatvaranje prometa u užem dijelu grada, te za parking izlagača.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

GUDAČKI KVARTET PORIN NASTUPIO U ATRIJU KRČKOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA (20. srpnja 2011.)

U atriju franjevačkog samostana, pred dobro raspoloženom publikom, održan je koncert Gudačkog kvarteta Porin iz Zagreba, čime je nastavljen prema klasici orijentiran dio Ljetnih priredbi. Ovom prigodom četvero vrsnih gudača - Ivan Novinc (violina), Tamara Petir (violina), Lucija Brnardić (viola) i Neva Begović (violončelo) - izveli su djela dvojice velikana klasične glazbe 19., odnosno 20. stoljeća, i to Nijemca Johannesa Brahmsa (Gudački kvartet u c-molu, op. 51, br. 1; Allegro; Romanze: Poco adagio; Allegretto molto moderato e comodo; Allegro), te jednog od naših najznačajnijih suvremenih skladatelja, akademika Ive Mačeka (Prvi gudački kvartet u F-duru; Moderato; Allegro vivace; Andatino con moto; Allegro). Gudački kvartet Porin osnovan je 1998. u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima Valtera Dešpalja, a kasnije i vrhunskih svjetskih gudačkih ansambla kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet. Mlad, ali ambiciozan, kvartet se vrlo brzo profilirao u jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Kanadi, Bosni i Hercegovini, te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču, te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom biennallu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj), zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom). Od 2006. Kvartet u Zagrebu priređuje vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Njegovi članovi surađuju s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuju hrvatskom skladateljskom opusu. Kvartet je do sada osvojio tri vrijedne nagrade: Ivo Vuljević (za najbolje mlade glazbenike u 2002.), Darko Lukić i Radio podij. Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. Kvartet Porin dobiva najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika - diplomu Milka Trnina.

>> pogledajte ostatak galerije
>> preuzmite programsku knjižicu (.pdf)

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

STARTALO PRIKUPLJANJE PRIJAVA ZA OTOČNU ROŽICU 2012. (17. srpnja 2012.)

Turistička zajednica otoka Krka, u suradnji s ostalim otočkim turističkim zajednicama, po sedmi put za redom na nivou otoka organizirala je akciju biranja najljepših vrtova i dvorišta, balkona i balatura. Clj ovakve inicijative koja se odvija pod nazivom Otočna rožica jest motivirati otočane na zaštitu okoliša, kao i povećanje kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, s krajnjim ciljem unapređenja kvalitete turističkog proizvoda, ponajprije privatnog smještaja, ali i same destinacije. Kategorije za koje se zainteresirani mogu prijaviti su sljedeće: dvorište i vrt, te detalji (balatura, skulptura, balkon, itd.). Na natječaj se, u naredna dva tjedna, mogu javiti vlasnici kuća i kuća za odmor s područja otoka Krka, a prijave se mogu izvršiti u svim turističkim zajednicama na otoku Krku (Njivice-Omišalj, Malinska, grad Krk, Punat, Baška, Vrbnik, Dobrinj-Šilo) ili direktno Turističkoj zajednici otoka Krka. Prijavljena dvorištva, vrtove i dekorativne detalje, ocjenjivati će stručno povjerenstvo, odnosno mr. sc. Dobrila Kraljić, dipl. ing. agr., Hrvoje Skorup, dipl. ing. agr, te Ivica Bogović, dipl. oec. Obilazak prijavljenih objekata provoditi će se po završetku natječaja. Podjela priznanja i nagrada održati će se na otočiću Košljunu početkom mjeseca listopada uoči blagdana Sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode. Za sve potrebne informacije možete se obratiti lokalnim turističkim zajednicama ili Turističkoj zajednici otoka Krka na: 221 339 ili tz-otoka-krka@ri.t-com.hr.

>> preuzmite letak (.jpg)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODIGRANA GROTESKA TEATRA GAVRAN PACIJENT DOKTORA FREUDA (16. srpnja 2012.)

Dramski dio ovogodišnjih Ljetnih priredbii nastavljen je nagrađivanom komedijom Teatra Gavran - Pacijent doktora Freuda, koja je uspjela dobro nasmijati prepun auditorij Frankopanskog kaštela. Naime, radi se o groteski smještenoj u 1919. godinu koja tematizira susret Adolfa Hitlera i njegove zaručnice Christine sa slavnim psihoanalitičarom Sigmundom Freudom. Mladom Adolfu tako polazi za rukom nagovoriti zaručnicu da zatraže stručnu pomoć psihijatra, kako bi im pomogao riješiti probleme u seksualnoj komunikaciji, razotkrivši potom na Freudovu kauču ponore svoje psihe i frustracije koje će ga dvadesetak godina kasnije usmjeriti prema najvećem ratu u povijesti. U ovoj predstavi Mire Gavrana, čiju režiju potpisuje Robert Raponja, a izvrsnu kostimografiju Jasmina Pacek, svoje su glumačke vještine demonstrirali  mladi osječki glumci Peđa Gvozdić u ulozi Freuda, Jakov Gavran u ulozi Hitlera i Katarina Balaban u ulozi Christine, poigravši se tako s puno humora temom seksualnosti dovodeći u pitanje stereotipe što se vezuju uz glasovita povijesna lica. Tekst ove hvaljene komedije napisan je i objavljen 1993., da bi već iduće godine bio praizveden u Zagrebačkom kazalištu mladih, a potom i preveden na sedam jezika, te igran u nekoliko europskih zemalja. Njegov autor, Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski kazališni pisac u proteklih dvadesetak godina i jedini  živući europski pisac kojem je posvećen neki kazališni festival. Riječ je o Gavranfestu koji se od 2003. organizira u Slovačkoj.

>> pogledajte ostatak galerije

 

 

 

  

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 127. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (16. srpnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 127. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, Igor Hrast, stručni suradnik za gospodarstvo i vođenje projekata, Dinka Pejnović, stručna suradnica za proračun i financije, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za proračun i financije, odnosno usvajanjem Polugodišnjeg obračuna Proračuna Grada Krka za 2012. godinu. Sukladno istome,  Proračun Grada Krka za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja realiziran je u iznosu od 28.325.206,03 kn (39,6%), ostvarivši planiranu razinu. Tako je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvareno 1.589.379,00 kn više, što predstavlja rezultat boljeg prihoda od poreza na dohodak, povećane pomoći (subvencija regije Veneto za obnovu istočnog dijela gradskih zidina), boljeg prihoda od imovine, povećane komunalne naknade, te prihoda od prodaje gradskog zemljišta. Smanjenje, ponajviše zbog stanja opće recesije, bilježi prihod od poreza na promet nekretninama, te prihod od komunalnog doprinosa. Rashodi za spomenuto razdoblje ostvareni su u iznosu od 28.113.699,59 kn, i kao takvi veći su od planiranih. Polugodišnji obračun Proračuna Grada Krka za 2012. godinu na raspravu i odlučivanje proslijeđuje se Gradskom vijeću. Rješavajući predmete Odsjeka za gospodarstvo dogovorena je dinamika obnove istočnog dijela gradskih zidina, a zaključeno je i kako će Grad na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske prijaviti tri projekta, i to daljnju sanaciju istočnog dijela gradskih zidina, zaštitu guvna kao tradicijske graditeljske baštine otoka Krka, te uređenje prostora zavičajne zbirke pomorstva u gradu Krku. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo, razmotreno je stanje vezano uz prihod komunalne naknade u prvom pougodištu ove godine ostvaren u iznosu od 2.344.000,00 kn, što u odnosu na prošlogodišnje razdoblje ukazuje na povećanje od 400.000,00 kn. Nakon prošlotjedne odgode i prikupljanja novih ponuda za ličenje montažnih autobusnih čekaonica na području Grada Krka (njih deset) prihvaćena je ona Soboslikarskog obrta Art Color u vlasništvu Mirka Jurešića iz Krka na iznos od 30.720,00 kn. Udruzi za razvoj i promoviranje ulične umjetnosti dana je suglasnost za izvođenje performansa njihovu žongleru, dvaput tjedno na prostoru Ribarskog mula, kada se ondje ne odvija neko gradsko događanje. U nastavku, prihvaćena je inicijativa triju predlagatelja iz naselja Brzac za priključenje na tamošnji vodovodni ogranak s time da će predlagatelji zajednički financirati građevinske (23.336,00 kn), a Grad monterske (20.871,00 kn) radove. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove, raspravljena je i podržana inicijativa da Grad Krk bude jedan od osnivača Energetske zadruge Kvarner, o čemu će konačnu odluku donjeti gradski vijećnici. Carlu Leskošeku iz Krka odobrena je nova lokacija na Šetalištu Sv. Bernardina za izradu i prodaju kovanih zlatnika s motivom grada Krka. Mjesnom odboru Milohnići dana je suglasnost za organizaciju pučke fešte u naselju Linardići, 28. srpnja, a odobrena je i financijska pomoć za njezinu realizaciju u iznosu od 3.000,00 kn. Također, na zahtjev Mjesnog odbora Milohnići, dana je suglasnost za organizaciju pučke fešte u naselju Milohnići, 04. kolovoza, a vezano uz organizaciju iste, odobreno je financiranje zaštitarske službe i pokretnih sanitarnih jedinica. Nadalje, načelno je prihvaćena financijska potpora za realizaciju projekta međunarodne kulturne suradnje Komunicirajmo baštinu s ciljem sudjelovanja nekolicine krčkih autora i Kulturno-umjetničkog društva Vrh u programu povodom obilježavanja 60. godišnjice Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru. Folklornom društvu Poljica odobrena je zamolba za financiranje putnih troškova nastalih njihovim sudjelovanjem na 12. Mediteranskim folklornim susretima održanim u Poreču. Prihvaćena je i zamolba Športskog ribolovnog društva Lovrata za sufinanciranje troškova ručka u iznosu od 1.500,00 kn vezanog uz organizaciju 7. Kupa grada Krka, međunarodnog natjecanja u udičarenju iz brodice.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U GALERIJI DECUMANUS PREDSTAVLJEN MULTIMEDIJALNI PROJEKT EMILIJE DUPAROVE (14. srpnja 2012.)

U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus otvorena je izložba Liberta znane hrvatske umjetnice i sveučilišne profesorice Emilije Duparove. Projekt kojeg ova izložba predstavlja karakterizira interdisciplinarnost pristupa (ples, fotografija, slikarstvo, video, glazba), pri čemu je autoričin cilj bio da suvremenim medijima (video, UV-print, računalna obrada) zabilježi odjeke praiskona, naše pradavne prirode, kojoj se ponekad treba vratiti kako bismo u aktualnoj svakidašnjici postigli duhovno uravnoteženje. Inspiracija za njegovu realizaciju autorica je pronašla u mladoj ženi koju naziva Liberta (Oslobođena), a čije se nago tijelo, oslobođeno civilizacijskih naplavina, predaje transu plesa i ritmovima arhaike, pa još dodatno ojačano energijom boje i snagom vatre, pročišćeno, pronalazi put oslobođenja. Izložbu su uz autoricu otvorili Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i kustosica Višnja Slavica Gabout koja je o samom postavu kazala kako okreti uhvaćene plesačice djeluju ritualno, kao da pleše u transu, otkrivajući da taj ples ima neki dublji smisao. Smisao otvaranja kôda, a u svrhu oslobađanja unutarnjih energija, spoznavanja (ponovnoga prepoznavanja) svojih korijena, odnosno vraćanja instinktima koje smo pod teretom svakidašnjice zaboravili i zanemarili. To oslobađanje vraća nas naizgled svijetu rituala, mitskih priča, vračeva i čarobnica, ali bitnije, vraća nas nama samima, našoj iskonskoj prirodi, podsjećajući da je potrebno slušati vibracije vlastitoga tijela i usuglašavati ih s onima zemlje, neba i univerzuma. Isto tako, podsjećajući da treba poslušati vlastito disanje i osluškivati vlastito bilo, pritom nastojeći uskladiti udahe i izdahe s onima prirode. Podsjećajući, najposlije, na potrebu fizičkoga oslobađanja tijela od svih oklopa svakodnevice. Oslobođena Liberta tako svojim plesom poput strune harmonično titra s ambijientom, pokretima ispisujući naizgled magične, ali ipak još od arhajskih vremena znane krugove pozitivnih energija, na taj način spajajući suvremenost i svevremenost, te preklapajući kategorije sadašnjosti i praiskona. Uz to, transgresijski modificirajući našu aktualnu svakodnevicu, jer skidajući i stružući sve ono civilizacijski racionalno, odjednom tu pred nama izranja i oslobađa se sve ono divlje-prirodno, elementarno-intuitivno i sinestezijski-čulno. Liberta na kraju funkcionira kao slobodna i plesnim performansom od stege oslobođena žena, pretvorena u simbol, u metaforu, u ideal i u pojam. Pojam snage, strasti, ćulnosti i ljepote, i u svojevrsni simbol osloboditeljice. Izložba Emilije Duparove moći će se u Galeriji Decumanus razgledati do 03. kolovoza, svakim danom od 10.00 do 12.00, te od 20.00 do 23.00 sata.

>> otkrijte više
>> preuzmite pozivnicu (.pdf)
>> preuzmite katalog (.pdf)

 

  

 

 
Maja Parentić, Emilija Duparova i Višnja Slavica Gabout

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ANSAMBL RESPONSORIUM KRČANE ODUŠEVIO BAROKNOM GLAZBOM (13. srpnja 2012.)

U Frankopanskom kaštelu program ovogodišnjih Ljetnih priredbi nastavio se koncertom Ansambla Rensponsorium vodećeg hrvatskog ansambla usko specijaliziranog za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka. Koncert naziva Affetti soavi - Monteverdi i umjetnost emocija, osim skladbi velikana ranobarokne glazbe Claudija Montevredija (Lidia, spina del mio core, Chiome d'oro, Intermedio Primo, Vi ricorda o bosch' ombrosi / Aria dOrfeo; Fugge 'l verno dei dolori, Damigella tutta bella; Ohime, ch' io cado, De la bellezza le dovute lodi / Balletto) donio je i ostale glazbenim pričama srodne autore, suvremenike, poput Biagija Marinija (Sonata sopra Fuggi dolente, Passacaglia, Sonata sopra La Monica), Girolama Frescobaldija (Toccata Prima), te Giulija Caccinija (Funeste piaggie / Lamento d'Orfeo). Naime, početak 17. stoljeća obilježili su novi koncepti i revolucionarne ideje u svim sferama znanosti i umjetnosti. Iluzionizam i chiaroscuro slikarstvo te kopernikanske teorije heliocentričnosti zauvijek su promijenili dotadašnju arhitekturu svijeta. Slična su se strujanja odrazila i na glazbenu produkciju. Tradicionalni kanoni renesansne polifonije dosegli su svoj vrhunac u nadahnutim madrigalima Carla Gesualda i Sigismonda d'Indije no ubrzo su zamijenjeni novim načinom skladanja. Glavno obilježje ovog stilskog zaokreta postala je hiperekspresivnost, odnosno naglašenost afekta kao tematske osnove svakog glazbenog ostvarenja. Ovime je glazbenicima omogućeno da individualiziraju glazbeni izričaj, odnosno reinterpretiraju notni tekst prema vlastitom shvaćanju emocionalne poruke. Virtuozni glazbeni efekti i improvizacija tako su snažno obojili nove interpretativne trendove. Talijanski skladatelj Claudio Monteverdi, prvi izraziti operni barokni dramatičar, svoje shvaćanje glazbe i novog načina skladanja 1605. u predgovoru Pete knjige madrigala opisao je terminom seconda prattica kojim je definirao novi stil. Monteverdijev revolucionarni glazbeni izričaj obilježen je kontrastima i potenciranim izričajem teksta, uz vještu uporabu nepripremljenih disonanci i neočekivanih kretanja u melodiji basa. Posebnu pozornost Monteverdi je pridavao orkestralnim dionicama koje su tretirane kao samostalne jedinice. Sastav orkestra i definirana boja sekcije basa producirali su nastanak novih, inovativnih glazbenih formi. Ansambl Responsorium djeluje u skladu sa suvremenim načelima povjesno osvještine interpretacije rane glazbe, koristeći replike autentičnih glazbala te poštujući znanstveno utemeljene stilske smjernice. Ansambl je 2010. u Arheološkom muzeju u Zagrebu pokrenuo koncertni ciklus Barokne ekstravagance koji tematizira repertoare 17. stoljeća. Nizom projekta ansambl je stekao naklonost publike i kritike koncertajući na mnogobrojnim specijaliziranim festivalima u Hrvatskoj (Varaždinske barokne večeri; Dubrovnik Early Music Festival; Rovinjski barokni festival; Dvigrad festival; Glazbene večeri u sv. Donatu; koncerti u Eufrazijani) i inozemstvu (Donaufestwochen: Koblenzer Barockkonzerte; Česky Krumlov Early Music Festival i dr.). Ansambl Responsorium, kojeg su Krčani naposlijetku ispratili glasnim pljeskom, čine: Tamara Franetović Felbinger (sopran), Darko Solter (basbariton), Dani Bošnjak (blok flaute), Ana Bonić (blok flaute), Augustin Mršić (viola da gamba), István Kónya (chitarrone) i Mario Penzar (čembalo).

>> pogledajte ostatak galerije

  

 

   

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

O PREDSTAVLJANJU HRVATSKE NA FESTIVALU MORA I MORNARA U BRESTU (12. srpnja 2012.)

Na najvećem, ujedno i najznačajnijem, europskom festivalu koji baštini svjetsku pomorsku tradiciju, Festivalu mora i mornara u francuskom Brestu, između 13. i 19. srpnja, čast da predstavlja Hrvatsku pripala je Kvarneru i Istri. Krčka pasara, rapska laja, kvarnerski i lovranski guc, te rovinjska batana već su zasigurno pronašli svoje utočište u luci na obali Atlantika, i to ponajviše zaslugom brojnih zaljubljenika u tradicijske barke, ali i značajnu potporu mnogih institucija što se zajednički zalažu za promociju hrvatske pomorske tradicije. Iako se na ovom velikom festivalu, kvadrinalnog karaktera, Hrvatska predstavlja malim plovilima, upravo na taj način, prezentiranjem ljepote i pomnosti njihove izrade te pričama o načinima korištenja koji svjedoče o iskonskoj vezi čovjeka i mora, najautentičnije je pružen uvid u maritimnu povijest  hrvatskog gornjeg Jadrana. Od rapske laje, arhaičnog plovila koje priziva primordijalnu brodograditeljsku tradiciju, pa sve do kvarnerskog i lovranskog guca, te rovinjske batane i krčke pasare, vidljiva je, još od najstarijih vremena, naša povezanost s pomorskim zemljama i moru orjentiranim narodima. A da je tome tako svjedoči i u našoj svijesti uglavljena uzrečica - navigare necesse, vivere non necesse. Tako upravo Jadranskom moru možemo zahvaliti baštinjenje dijela svjetske povijesti i tradicije, jer ono je bilo, a to je i danas, mjesto susreta različitih kultura, mjesto spajanja Srednje Europe i Mediterana, te prirodna veza s čitavim svijetom. Bretonski Festival mora i mornara ove godine obilježava dvadesetogodišnjicu postojanja, očekujući tako rekordnu posjećenost - čak milijun zaljubljenika u pomorsku tradiciju. Sedmodnevni festivalski program izuzetno je bogat, a Hrvatska ima čast, i to s viškom falkušom, sudjelovati i na izložbi najboljih brodova koji su tijekom dvadesetogodišnje povijesti intrigirali posjetitelje festivala. Dobro opremljen galerijom fotografija samih destinacija, hrvatski štand na kojem će se prezentirati Kvarner i Istra biti će smješten nedaleko spomenute izložbe i centralne pozornice, a naše tradicijske barke razviti će svoja jedra na posebnoj regati u čast visoke obljetnice ovog svjetski poznatog događanja. Vjerujemo kako će upravo predstavljanje maritimnog nasljeđa gornjeg Jadrana pridonijeti boljem pozicioniranju Hrvatske kao mediteranske i pomorskom tradicijom bogate zemlje, ali i potaknuti brigu o uvjetima za razvoj svih oblika nautičkog turizma.

>> lestonnerresdebrest2012.fr
>> preuzmite promo letak (.pdf)

 


Krčka pasara Bodulka


Predstavljanje tradicijskih barki gornjeg Jadrana
na riječkom Korzu


Promo: Brest 2012.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODIGRANA PRVA OVOGODIŠNJA PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE - SNJEŽNA KRALJICA (09. srpnja 2012.)

U izvedbi nagrađivanog Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, u Frankopanskom kaštelu odigrana je lutkarsko-igrana predstava Snježna kraljica rađena prema motivima poznate bajke Hansa Christiana Andersena. Ovom neobičnom kazališnom komadu, čiju režiju, scenografiju i koreografiju potpisuje Branko Banković, pošlo je za rukom posve okupirati pažnju mališana, ali i roditelja, tako što su gotovo sat vremena, predano uživali u interpretaciji jedne od najpoznatijih i najuzbudljivijih dječjih priča. Snježna kraljica prvi je put objavljena daleke 1845., međutim uspjela je zadržati svoju aktualnost ponajviše zbog postavljenih pitanja, kojima se vodio i autor ovog uprizorenja. Slojevita je to bajka o dvoje mališana, Kayu i Gerdi, koji, kako radnja odmiče, postaju predstavnici s jedne strane hladnog, kritičnog i neosjetljivog, a s druge naivnog, nevinog i osjetljivog karaktera što zajedno kreću na veliko putovanje odrastanja. Andersen na kraju bajke ističe kako su njegovi protagonisti prilikom svojeg povratka kući otkrili da su odrasli, a kazalištarci iz Slavonskog Broda dodaju - s novom spoznajom. Naime, ako iznova ne steknemo neposredan, nesputan i otvoren stav prema životu koji je karakterističan za djecu, te ukoliko ne naučimo imati razumijevanja, biti tolerantni i opraštati, ne možemo se nadati rješavanju misterija življenja i njegovog pretvaranja u čudesnu bajku, tek je jedna od poruka koje ostaju po završetku ove uzbudljive kazališne igre. U predstavi glume Anamarija Vlajnić (Gerda), Bruno Brinzej (Kay, gavran, razbojnik), Darija Vlajnić (baka, vrana, razbojnik, čuhonka) i Valentina Srnojević (snježna kraljica, razbojnik, sob, Čuhonka). Oblikovanje kostima i lutaka potpisuje Valentina Srnojević, a izbor i montažu glazbe Branko Banković i Ivan Barišić.

>> pogledajte ostatak galerije

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku. 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku. 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 126. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (09. srpnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 126. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta što ih je Kolegiju iznio zamjenik gradonačelnika, a nakon kraće rasprave dogovoreno je skorašnje kretanje u ishođenje lokacijske dozvole vezane uz projekt Optičke mreže Grada Krka. Po tom pitanju trebao bi biti realiziran i sastanak s predstavnicima Trgovačko komunalnog društva Ponikve d.o.o. kako bi se postigao dogovor oko postavljanja spomenutom inicijativom definiranih cijevi (za optičke kabele) u ulicama u kojima se gradi vodovodna i kanalizacijska mreža. Uz to, razmotrena je mogućnost da se u drugoj polovici kolovoza, zbog velikog interesa, organizira još jednog predavanje na temu Krk bez azbesta, i to uz prezentaciju zamjenskih materijala. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo Carlu Leskošeku iz Krka za izradu i prodaju ručno kovanih zlatnika s motivom grada Krka, uz dnevni zakup od 50,00 kn, odobrena je lokacija na Trgu Kamplin. Bogoljubu Jankoviću iz Rijeke za prodaju dječjih svjetlećih igračaka, također uz dnevni zakup od 50,00 kn, odobrena je lokacija na Šetalištu Sv. Bernardina. Kako je za ličenje montažnih autobusnih čekaonica na području Grada Krka prikupljena jedna, cijenom visoka, ponuda, donošenje konačne odukle odgođeno je do uvida u možebitne alternative. Gradskom društvu Crvenog križa Krk dana je suglasnost za ishodovanje povlaštene parkirne karte za službeno vozilo. Nadalje, prihvaćena je ponuda Građevinskog obrta Gratel, u vlasništvu Ivana Dude iz Krasa, za nabavu i postav sedam prozorskih klupčica u prostorima negdašnje Narodne obrane (zgrada Grada Krka). Vrijednost ponude iznosi 2.625,00 kn. Rješavajući predmete Imovinsko pravne službe načelno je prihvaćen prijedlog Dragutina Kosića za kupnju dijela z.č. 3882/1, površine 237 m2, te dijela k.č. 403/1, površine 79 m2, po cijeni od 150 € po m2, koji su zauzeti izgradnjom garaže i okućnice predlagatelja izgrađene na k.č. 3819 k.o. grad Krk. Ovaj predmet, na daljnju raspravu, upućuje se Gradskom vijeću. Prihvaća se prijedlog Gorana Marevića iz Krka za sporazumni raskih ugovora o zakupu javne površine na lokaciji kod Velikog parka, i to s 01. srpnjem, ove godine. Također, prihvaćen je prijedlog Dejana Uroševića iz Pule za izmještanje djelatnosti izrade i prodaje sprej-slika na Šetalište Sv. Bernardina. Rješavajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti najprije je odlučeno kako će se iznosom od 200,00 kn sufinancirati trošak nabave udžbenika i ostalog pribora srednjoškolcima s područja Grada Krka, što će se provesti putem poštanskih uplata. Osim polaznika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir na ovu subvenciju imaju pravo i učenici putnici, a kako bi istu ostvarili traženu dokumentaciju (preslika osobne iskaznice, potvrda o prebivalištu, potvrda o upisu u srednju školu) prethodno je potrebno dostaviti Odsjeku za društvene djelatnosti (051 401 120). U nastavku, odbijena je zamolba Matice umirovljenika Primorsko-goranske županije za sufinanciranje susreta umirovljenika u Park šumi Golubnjak, kao i inicijativa Udruge specjalne policije iz Domovinskog rata Ajkula za sufinanciranje hodočašća u svetište Majke Božje u Krasnom. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša usvojen je prijedlog Ciljanih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Krk koji se upućuje na javnu raspravu, a razmotren je i stav Savjeta za prostorno uređenje Grada Krka vezan uz idejno rješenje obiteljskog hotela (M.M.) čija se izgradnja planira na području Veliki Kartec u gradu Krku. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove Mjesnom odboru Kornić dana je suglasnost za održavanje pučke fešte Jakovlje u naselju Kornić, 25. srpnja (21.00 - 04.00), a prihvaćena je i zamolba za sufinanciranje troškova zaštitara u iznosu od 2.500,00 kn. Mjesnom odboru Brzac dana je suglasnost za održavanje pučke fešte u naselju Brzac, 21. srpnja (21.00 - 04.00), a prihvaćena je i zamolba za sufinanciranje zaštitarske službe i Toi Toaleta. Uslužnom obrtu Marcellino u vlasništvu Marcela Soyera iz Krka dana je suglasnost za produženje radnog vremena, i to do 02.00 sata ujutro, za pokretni ugostiteljski objekt smješten na krčkoj autobusnoj stanici.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KONCERTOM SJEĆANJE NA MLADENA NASTAVLJENE LJETNE PRIREDBE (07. srpnja 2012.)

U Frankopanskom kaštelu, nešto ranije nego li prošle godine, priređen je deveti po redu susret klapa Sjećanje na Mladena, kojeg svake godine Centar za kulturu Grada Krka organizira u čast prerano preminulom tenoru Klape Krk - Mladenu Milovčiću. Samoj manifestaciji, koja na jednom mjestu okuplja najeminentnije predstavnike klapske pjesme Hrvatskog primorja, pošlo je za rukom potaknuti Krčane da svojim prilozima pomognu ovu jedinstvenu humanitarnu akciju. Prikupljena sredstva tako će se uložiti u tisak promidžbenog materijala, odnosno kataloga izložbenog projekta Komunicirajmo baštinu kojim će se Krčani tijekom listopada predstaviti u gradu Kotoru, i to kao dio projekta međunarodne kulturne suradnje Hrvatska - Crna Gora koja je započela prošlogodišnjim gostovanjem Pomorskog muzeja Crne Gore u gradu Krku. Biti će to prigoda da Kotorani kroz četiri zanimljive izložbe koje čine ovu kulturnu inicijativu upoznaju naše, na različite načine interpretirano, kulturno-povijesno nasljeđe.  Do sada sredstvima prikupljenim ovim koncertom pomagalo se pored ostalog dječjem vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, pripremanju ciklusa vrijednih slikovnica s krčkim pričama i legendama pod nazivom Vejske povede, te opremanju krčke Galerije Decumanus audio-vizualnom opremom što je omogućilo lakšu organizaciju izložbi sa sve češćim novomedijskim sadržajima. Izvedbom klapskih evergreena svoju počast Mladenu Milovčiću odalo je osam domaćih i jedna slovenska klapa, i to redom:  Klapa Teha, Klapa Rašketa, Vokalna skupina Bona forma, Klapa Kala, Klapa Kirice, Klapa Kaštadi, Klapa Mažurana, Klapa Tić i uvijek rado viđeni slovenski gosti Klapa Mali Grad.  Uz snažan aplauz oduševljene publike koncert je završen zajedničkim nastupom svih sudionika koncerta koju su izveli neslužbenu otočnu himnu - Otok od zlata.

>> pogledajte ostatak galerije
>> preuzmite programsku knjižicu (.pdf)

  
Klapa Teha i Klapa Rašketa

 
Vokalna skupina Bona forma i Klapa Kala

 
Klapa Kirice i Klapa Kaštadi

 
Klapa Mažurana i Klapa Tić

 
Klapa Mali Grad


Zajednički nastup klapa

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U KRČKOM DJEČJEM VRTIĆU ZAVRŠIO CIKLUS LIKOVNIH IGRAONICA (04. srpnja 2012.)

U krčkom Dječjem vrtiću Katarina Frankopan, pod vodstvom odgajateljice Sunčice Maračić, tijekom pedagoške godine 2011./2012. organiziran je niz likovnih igraonica (radionica) namijenjen najmlađim kreativcima, a nastavak istih očekuje se već ove jeseni. Same igraonice tijekom čitave godine odvijale su se po prethodnom dogovoru, uglavnom u popodnevnim satima nakon odrađenog vrtićkog programa, a u njihov su se rad redovito uključivali i zainteresirani roditelji, braća, sestre te prijatelji krčkih vrtićara. Djeca su svoju kreativnost tako imali prilike izraziti sudjelujući u mnogobrojnim likovnim aktivnostima koje se nisu provodile samo u prostorijama vrtića, već i u prirodi, ali i tijekom organiziranih kraćih izleta pored kojih valja izdvojiti mališanima osobito drag posjet Rijeci, odnosno tamošnjem dječjem lutkarskom kazalištu, što im je zasigurno bio izvrstan poticaj da pronađu inspiraciju za mnoge maštovite kreacije. Tijekom mjeseca lipnja dvanaestero polaznika ove igraonice osim što je razvijalo likovno izražavanje, oprostilo se od likovnjaka predškolaraca, i to na zajedničkoj večeri kojoj su se uz ostale odgajateljice pridružili i roditelji. Neki od radova malih kreativaca trenutno se mogu vidjeli u auli dječjeg vrtića, a svi oni čija se djeca početkom nove pedagoške godine žele okušati u nekoj od njima prilagođenih likovnih disciplina, ili nastaviti s prethodne godine započetom praksom, mogu se obratiti izravno voditeljici Sunčici Maračić.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Atmosfera s jedne od likovnih radionica

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Oproštaj od likovnjaka predškolaraca

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Dio postava u auli dječjeg vrtića

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

SVEČANO JE ZATVOREN KAMP MLADIH INFORMATIČARA HRVATSKE - KRK 2012. (04. srpnja 2012.)

Dana 28. lipnja 2012. svečano je zatvoren 22. kamp mladih informatičara hrvatske - Krk 2012. Program Kampa, inače tradicionalne ljetne škole informatike Hrvatskog saveza informatičara, odvijao se u terminu od 19. do 29. lipnja u prostorima suorganizatora Osnovne škole Fran Krsto Frankopan. Za polaznike Kampa organizirano je dvanaest radionica koje su vodili stručni suradnici Hrvatskog saveza informatičara i Kluba informatičara otok Krka. U radionicama Kampa svoje su znanje brusili učenici od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, ukupno njih 70, a iste su vodili Marin Smiljanić, Matija Bucić, Marijan Jurešić, Mislav Balunović, Mihael Liskij, Helena Mikulić, Nikola Dmitrović, Matija Osrečki, Ivan Katanić, Gordan Nekić i Diana Lendvaj. Posebna radionica organizirana je za sedam ove godine najuspješnijih hrvatskih mladih informatičara. Oni su ovdje pristupili zahtjevnim pripremama za nastupe na najznačajnijim ovogodišnjim informatičkim natjecanjima: 19. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (Mađarska) i 24. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (Italija). U radionicama za napredne polaznike, niz stručnih predavanja održao je dr. sc. Frane Šarić, dvostruki nosilac srebrne medalje s prošlih Informatičkih olimpijskih igara, a svoja su znanja algoritama mladima prenosili i sadašnji olimpijci. Značajna novost i dopuna programa ovogodišnjeg Kampa, sukladno proširenju programa rada Hrvatskog saveza informatičara, bilo je održavanje 1. juniorske hrvatske informatičke olimpijade koja je okupila sedmero najboljih juniora i jednu juniorku. Njihova su znanja testirana u rješavanju originalnih, problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi, a četiri najuspješnija natjecatelja izborila su mjesto u hrvatskom timu za nastup na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi (Makedonija) i Međunarodnom informatičkom natjecanju - ITI Shumen (Bugarska). Najuspješniji na 1. juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi bili su Domagoj Bradač (zlato), Branimir Filipović (srebro), Nikola Pintarić (bronca) i Vedran Kurdija. Hrvatski savez informatičara ovogodišnji je Kamp organizirao zajedno s Klubom informatičara otoka Krka i Osnovnom školom Fran Krsto Frankopan, a program je realiziran pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Krka, te Primorsko goranske županije. Voditelji Kampa bili su Aron Bohr, Boris Bolšec i Nikola Dmitrović. Završnu svečanost pohodili su gradonačelnik Darijo Vasilić i predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, koji su prisutnim polaznicima i organizatorima uputili riječi srdačne podrške i čestitke. Nakon nastupa mladih umjetnika s otoka Krka, Kamp je završenim proglasio ravnatelj škole domaćina Serđo Samblić.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Mladi informatičari u krčkoj osnovnoj školi

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Svečanost zatvaranja 22. kampa mladih informatičara hrvetske

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Juniorski tim: B. Filipović, D. Bradač, N. Pintarić i V. Kurdija

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČANE DOBRO NASMIJALA NOĆNA PATROLA 1 (03. srpnja 2012.)

Dramski dio 56. Ljetnih priredbi, koje su ove godine započele nešto ranije s ciljem stvaranja atraktivne kulturne ponude u vrijeme predsezone, otvorila je uspješnica RI Teatra - Noćna patrola 1. U odnosu na jednako dobro prihvaćene prethodnice (Ured gradonačelnika, Psine, Misli glavom ili U svlačionici) ovoga puta RI Teatar odlučuje se za komediju u kojoj glavne uloge igraju policajci (asocirajući na inspektora Clouzota iz filmskog serijala Pink Panther) koji tijekom jedne noćne smjene doživljavaju različite neugodnosti, te na kraju bivaju doslovno razgolićeni. Autor teksta ove komične igre je Donato Jurković, dok režiju potpisuje Bojan Lakoš, a scenografiju i oblikovanje svijetla Alan Vukelić. U predstavi svoj talent demonstriraju mladi profesionalni riječki glumci/ice: Tomislav Vičević, Igor Ban, Lado Bartoniček, Nina Krapić i Bojan Lakoš. Ova aktualna urbana komedija s vremenom mijenjala je ne samo postavu, već i dijelove teksta obzirom na uvijek inspirativnu lokalnu i nacionalnu političku situaciju, međutim jedan je motiv do danas ostao neizmijenjen, a radi se ulasku Hrvatske u Europsku uniju, odnosno duhovito prikazanim problemima koje taj ulazak donosi. Jedna noćna prijava kršenja javnog reda i mira tako je protagoniste komedije odvela u niz neobičnih situacija, u kojima su simpatični policajci postali žrtve prepredenog lopova i dvoje pijanaca. No, usput, oni su nehotice skriviti smrt jedne mačke i njezine vlasnice, a umjesto gay para koji je glasnim puštanjem glazbe remetio javni red i mir na kraju je nastradala bakica koja ih je prijavila policiji. Uz navedeno, treba naglasiti kako hit komedija Noćna patrola 1 igra od 2004., i to kao dio redovnog repertoara riječkog Kulturnog centra Kalvarija, uz gostovanja duž Hrvatske, a nakon prvog dijela uslijedili su nastavci Noćna patrola 2 i Noćna patrola 0, ujedno prva 3D komedija u Hrvatskoj koja se gleda specijalnim 3D naočalama, a koju će 15. kolovoza imati prilike pogledati i krčka publika. Nastavak dramskog programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi donosi dječju predstavu Snježna kraljica, a potom i hvaljenu grotesku Pacijent dr. Freuda zagrebačkog Teatra Gavran. Karate za nadolazeću predstavu mogu se kupiti u krčkoj Galeriji Decumanus ili rezervirati na broj Centra za kulturu Grada Krka 051 220 041.

>> pogledajte ostatak galerije
>> program 56. Ljetnih priredbi
>> preuzmite plakat 56. Ljetnih priredbi (.jpg)

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U SREDNJOJ ŠKOLI ODRŽANA SVEČANOST  PODJELE SVJEDODŽBI MATURANTIMA GENERACIJE 2011./2012. (03. srpnja 2012.)

U Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, 28. lipnja 2012., održana je već tradicionalna svečanost podjele svjedodžbi, pohvalnica i nagrada maturantima generacije 2011./2012. Svečanost  je započela učeničkom himnom Gaudeamus, a ravnateljica prof. Đurđica Cvitkušić, poželjevši im puno sreće i uspjeha, obratila se maturantima. S radošću, ali i žaljenjem zaključujem da je još jedna školska godina iza nas. S radošću zato jer su rezultati i Vaša djela, koja ste tijekom školovanja ostvarili, zalog za Vaše daljnje stručno napredovanje, a žaljenjem zato što odlazite i odnosite dio svih nas koji smo Vas učili i prenosili svoje znanje te nesebično davali sebe. Trudili smo se dati Vam što temeljitije znanje, te Vam pomoći da idete što spremniji ususret budućnosti koja je pred Vama. Vjerujemo da će naši maturanti biti ti čiji će životni put biti put sreće. Srednjoškolsko obrazovanje je dio tog puta koji ste uspješno prošli. Kruna školovanja bila je državna matura kojoj ste pristupili ozbiljno i onako kako priliči odgovornim mladim ljudima. Želimo Vam da u odabiru svog životnog puta budete zadovoljni i uspješni. U ovom trenutku, ponosni smo na Vas i na Vaše uspjehe kako u redovnoj nastavi tako i na Vaše vrhunske angažmane i rezultate na brojnim natjecanjima. Bez obzira kamo Vas životni putovi odveli i bez obzira što radili u životu i čime se bavili, budite dobri, pošteni i odgovorni LJUDI. Želimo Vam mnogo uspjeha u daljnjem školovanju i odabiru svog životnog poziva, te  i dalje neugasivu žeđ za znanjem jer ZNATI više znači MOĆi više i BITI više. Diplome i nagrade maturantima uručili su razrednici tijekom kulturno-umjetničkog programa pod geslom Živite svoje snove, ne sanjajte život, koji su priredili učenici okupljeni u pjevačkom zboru pod vodstvom svojih mentora. Podjelom svjedodžbi završnih razreda učenici su pokazali izvrstan uspjeh, ali da među izvrsnima ima i uspješnijih, koji su svojim četverogodišnjim radom zaslužili naziv učenika generacije, potvrdli su Monika Radivoj, učenica 4. razreda gimnazije, Natalija Mršić, učenica 4. hotelijersko-turističkog razreda, Anamarija Žic, učenica 4. razreda ekonomskog usmjerenja, Karlo Udina, učenik 3. ugostiteljskog razreda i Josip Justić, učenik 3. strojarskog razreda, nagrađeni vrijednim knjigama. Valja istaknuti kako su i ove školske godine Grad Krk i Općina Vrbnik svoje najuspješnije učenike novčano nagradili. Prigodnim riječima maturantima se obratio i gradonačelnik Darijo Vasilić zaželjevši im uspješan nastavak rada i školovanja. Poruka učenika i djelatnika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir maturantima jest i svevremenska poruka svim ljudima, izražena stihovima pjesme Desiderata iz davne 1692. godine pronađene u crkvi sv. Pavla u Baltimoreu, a koju su interpretirali maturant, Josip Karabaić, učenik 4. razreda gimnazije i Anita Mršić, učenica 3. razreda gimnazije. Program svečane podjele svjedodžbi maturantima generacije 2011./2012. završen je nastupom krčkog benda Brain Production čiji su članovi maturanti i učenici srednje škole, Teo Marević, Izidor Vasilić, Kristijan Vasilić i Skender Ahmetović, a nakon svečanog programa maturanti, njihovi roditelji i profesori nastavili su s ugodnim druženjem.

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

FILM OTOK KRK NAGRAĐEN NA 50. MEĐUNARODNOM TOURFILM FESTIVALU (03. srpnja 2012.)

Turističko promotivni film Otok Krk redatelja Bernardina Modrića, koji je realiziran na inicijativu Turističke zajednice otoka Krka dobio je posebno priznanje na 50. međunarodnom festivalu turističkih filmova održanom u talijanskom Lecceu. Spomenuto festivalsko događanje okupilo je 97 filmova iz 23 zemlje svijeta, a među jakom konkurencijom film Otok Krk - Isola di Veglia zaslužio je posebnu autorsku nagradu za režiju, odnosno za izuzetno kvalitetnu filmsku prezentaciju kulturoloških i turističkih vrijednosti ovog dijela Hrvatske. Ova najstarija međunarodna smotra turističkog filma održana je između 20. i 24. lipnja ove godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije Giorgia Napolitana. Vezano uz spomenuto, sredinom listopada tijekom održavanja 15. festivala turističkih filmova ITF'CRO u Solinu, biti će osobno uručeno priznanje redatelju nagrađenog turističko-promotivnog filma Bernardu Modriću.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 125. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (02. srpnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 125. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za proračun i financije, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za proračun i financije odnosno prihvaćanjem zamolbe Osnovne škole Fran Krsto Frankon da se polaznike ovogodišnjeg Kampa mladih informatičara Hrvatske s područja Grada Krk, njih dvadest i troje, pojedinačno subvencionira iznosom od 350,00 kn. Rješavajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti prihvaćena je zamolba Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir da se iznosom od 1.000,00 kn nagradi četvero najuspješnijih učenika, odnosno učenika generacije, a iznosom od 500,00 kn profesoricu Ljiljanu Karabaić koja je srednjoškolce pripremala za 27. međunarodni plitvički maraton. Nadalje, zaključeno je kako će Grad Krk iznosom od 200,00 kn po učeniku subvencionirati troškove nabave osnovnoškolskih udžbenika. Obzirom da u ovogodišnjem Proračunu nema za to osiguranih sredstava, odbija se prijedlog Udruge Žmergo iz Opatije za pomoć pri kupnji računalne opreme. Također, odbijen je prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Zagreba za pokroviteljstvo nad sportskim suretima djece dragovoljaca Domovinskog rata. Međutim, Grad je izrazio spremnost da sudjelovanje natjecatelja s područja Grada Krka na spomenutim sportskim igrama sufinancira direktno putem Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Grada Krka. Rješavajući predmete Imovinsko-pravne službe prihvaćen je prijedlog Poljoprivredne savjetodavne službe za sporazumni raskid ugovora o korištenju poslovnog prostora (7 m2) koji se nalazi u gradu Krku na sdresi Kvarnerska 19. Kako za ovu godinu više nema slobodnih lokacija, odbijen je prijedlog Deana Srdoča za dodjelu iste radi obavljanja djelatnosti graviranja i prodaje metalnih predmeta, te bižuterije. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, odbijen je prijedlog tvrtke Urbanistica d.o.o. kojoj je povjerena izrada Urbanističkog plana uređenja UPU 1 - Krk, za izmjenu ugovora vezanog uz izradu istog. U nastavku, prihvaćena je ponuda tvrtke Forma biro u iznosu od 14.500,00 kn za izradu rješenja uređenja interijera galerije (negdašnja Knjižara Pontes) u koji će biti prenesena zbirka krčkog brodomaketara Željka Skomeršića. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo prihvaćeno je obrazloženje nadzornog inžinjera Eda Hera, odnosno vantroškovnički radovi koji su u iznosu od 43.449,54 kn, prema ponudi tvrtke Marvel d.o.o. iz Omišlja, nastali uređenjem krčkog kupališta Dražica. Naručitelji radova, Grad Krk, odnosno tvrtka Riviera adria d.d. iz Poreča, sufinancirati će navedene radove u iznosu od 50% njihove ukupne cijene. Tim povodom, zadužuje se Radmila Živanović Čop da provede pregovarački postupak i izradi aneks ugovora. Obzirom da Odluka o komunalnom redu ne dopušta postavljanje reklamnih oznaka na javnoj površini starogradske jezgre, odbijena je zamolba Sabine Samblich Tocilj iz Krka, vlasnice galerije Fortis, za postavljanje pokretnog panoa na površini do poslovnog prostora (u dijelu Ulice Dr. Dinka Vitezića u gradu Krku). Međutim Kolegij predlaže da se isti postavi na zid iznad dva metra visine kako se ne bi ometala pješačka komunikacija. Nadalje, prihvaćena je zamolba Valentine Jozić za prodaju svjetlećeg programa na Ribarskom mulu, bez objekta, ali uz dnevni zakup od 50,00 kn. Prihvaćena je i inicijativa Mjesnog odbora Vrh za nastavak izgradnje (armirano-betonskog) potpornog zida u dijelu Ulice Staro selo u naselju Vrh. Vezano uz navedeno, pored dvije prikupljene ponude (Zidarski obrt Građevinar - 37.598,02 kn; Zidarski obrt Zidar Ivo - 32.977,73 kn), kao povoljnija odabramna je ona Zidarskog obrta Zidar Ivo, u vlasništvu Vlade Kosića, na iznos od 32.977,73 kn. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove razmotren je i prihvaćen prijedlog Odluke o naknadi troškova i nagradi za rad predstavnika nacionalnih manjina Grada Krka. Na ovu će temu, prilikom prvog sljedećeg Saziva, raspravljati i gradski vijećnici. Nakon kraće rasprave, zaključeno je, kako će Grad Krk za četvero policijskih službenika Policijske uprave Primorsko goranske, kojima je osiguran smještaj u okvirima smještajnog kapaciteta Policijske postaje Krk i koji će u gradu Krku boraviti tijekom srpnja i kolovoza, za sufinanciranje prehrane osigurati 10.000,00 kn. Obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu Josipa Gvozdića iz Soljana, obzirom na suglasnost Mjesnog odbora Kornić, odobrena je prodaja voća na području Dunata tijekom srpnja i kolovoza, i to uz dnevni zakup od 50,00 kn. Znanstveno edukativnom centru Višnjan za provođenje ciklusa edukacijskih radionica, seminara i susreta pod nazivom Višnjanski edukacijski projekt izdvojeno je 2.000,00 kn.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U KRČKOJ KATEDRALI SVEČANO OTVORENE 56. LJETNE PRIREDBE (29. lipnja 2012.)

Zajedničkim koncertom violinista Gorana Končara i orguljaša Edmunda Andlera Borića svečano su u Krčkoj katedrali otvorene 56. Ljetne pridbe, inače festivalsko događanje s jednom od najstarijih tradicija na istočnojadranskoj obali. Čast da otvori ovogodišnji ciklus vrhunskih glazbenih i dramskih događanja, koja će se do 20. kolovoza naizmjenice odvijati u Frankopanskom kaštelu, Krčkoj katedrali i atriju franjevačkog samostana, pripala je gradonačelniku Dariju Vasiliću koji je nakon pozdravnog govora potpisao listinu čime se tradicionalno otvara ovaj ljetni festival. Po završetku protokolarnog dijela naši vrsni instrumentalisti Goran Končar i Edmund Andler Borić virtuzno su predstavili program u kojem su svoje mjesto pronašla djela ponajboljih svjetskih skladatelja poput baroknih velikana Johanna Sebastiana Bacha (Preludij u Es duru BWV 552a iz orguljske mise Sv. Ane; Koncert u a-molu za orgulje BWV 593, prema Antoniju Vivaldiju), Tomasa Antonia Vitalia (Chaconne za violinu i orgulje u g-molu) i Georga Friedricha Handela (Sonata za violinu i orgulje u d-duru Op. 1 br. 13), te virtuoza 19./20. stoljeća Charlesa Marie Widora (Toccata iz simfonije br. 5) i Sergeja Rahmanjinova (Vocalise za violinu i orgulje op. 34 br. 14). Kao i prošle godine glazbeni dio 56. Ljetnih priredbi, kojeg pomno odabire naša vrhunska violinistica prof. Laura Vadjon, tematski se vezujue za razdoblje baroka, a povod tome bogata je ostavština Nikole Udine Algarottija, svećenika i kolekcionara koji je Krčanima u nasljeđe ostavio bogatu zbirku muzikalija, glazbenih instrumenata i vrijednih knjiga, koja danas predstavlja kulturno dobro Republike Hrvatske, a u dijelu instrumenata i muzikalija, ona je vrhunsko glazbeno blago. Upravo to, uz poštivanje želje oporučitelja da se njome koristi krčki puk, stvorilo je obvezu da se ta ostavština prezentira kroz koncerte najeminentnijih hrvatskih glazbenika. Tako će se nakon virtuozne izvedbe Gorana Končara i Edmunda Andlera Borića Krčanima predstaviti Ansambl Responsorium, vodeći je hrvatski ansambl usko specijaliziran za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka, i to programom Affetti soavi - Monteverdi i umjetnost emocija. Poznata djela Iva Mačeka i Johannesa Brahmsa potom će izvoditi Gudački kvartet Porin. Kao svojevrsna kulminacija ovogodišnjeg glazbenog dijela Ljetnih priredbi Hrvatski barokni ansambl pod dirigentskom palicom Saše Britvića i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod vodstvom Luke Vukšića izvesti će veličanstveni glazbeni ep oratorij Mesija Georga Friedricha Händela, jedno od najomiljenijih glazbenih remek-djela u cjelokupnoj glazbenoj povijesti. Nakon Händelovog oratorija slijedi gostovanje münchenskog Barock Banda koji izvodi instrumentalnu muziku 17. stoljeća u atraktivnoj, osuvremenjenoj, formi, a ovom će prilikom ti vrsni njemački glazbenici koji sviraju na autentičnom baroknom instrumentariju, dati jedinstven uvid u folklorističku baroknu muziku Španjolske, Italije, Engleske i Južne Amerike. U preostalom dijelu glazbenog programa posjetitelji 56. Ljetnih priredbi moći će uživati u tradicionalnom humanitarnom koncertu klapa Sjećanje na Mladena, te koncertu Tomislava Bralića i Klape Intrade, a sve u namjeri valoriziranja i prezentiranja našeg tradicionalnog višeglasnog pjevanja. Glazbeni dio ovogodišnjeg festivala zatvara program BelCante, namijenjen svim ljubiteljima opere, operete i mjuzikla, u izvedbi mezzosopranistice Martine Tomčić Moskaljov i sopranistice Sandre Bagarić, a uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Odabir dramskog dijela programa namijenjenog odraslima i djeci pomno je biran na način da publici pruži ugodan doživljaj i trenutke opuštanja uz najeminentnije predstavnike hrvatskog glumišta u izvedbi najpoznatijih nezavisnih kazališnih kuća. Tako će publika ove godine uživati u poznatim komedijama Noćna Patrola 1 i 0 (RI Teatar), groteski Pacijet dr. Freuda (Teatar Gavran), nesvakidašnjoj priči iz svakidašnjeg života Profesionalac (Kazališna družina Glumci u Zagvozdu), te crnoj komediji Amateri (Kazalište Knap). U namjeri da Ljetne priredbe i ubuduće imaju svoju publiku, za djecu su odabrane predstave Snježna kraljica i Piniko (Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić). Organizaciju 56. Ljetnih priredbi, koje su postale svojevrsan kulturno-turistički proizvod zahvaljujući kojima je Krk pretvoren u poznatu i priznatu destinaciju kulturnog turizm, potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, a pomoć u realizaciji cjelokupnog programa pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka, Primorsko goranska županija i Hrvatska turistička zajednica.

>> pogledajte ostatak galerije
>> preuzmite programsku knjižicu (.pdf)
>> program 56. Ljetnih priredbi
>> preuzmite plakat 56. Ljetnih priredbi (.jpg)

 
Čitanje i potpisivanje listine čime se tradicionalno otvaraju
Ljetne priredbe (Darijo Vasilić i Milica Žužić)


 
Violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler Borić svečano su u Krčkoj katedrali otvorili 56. Ljetne pridbe

 


Gorana Končara i Edmunda Andlera Borića
 publika je ispratila snažnim pljeskom

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA PREZENTACIJA REZULTATA STRATEGIJE NULTE EMISIJE STAKLENIČKIH PLINOVA ZA INTEGRIRANI ODRŽIVI RAZVOJ OTOKA KRKA (28. lipnja 2012.)

U Maloj vijećnici Grada Krka održana je prezentacija rezultata Interdisciplinarne strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka, a istoj su, pored ostalih, nazočili pretstavnici otočkih općina i Trgovačko-komunalnog društva Ponikve, inicijatori ovog projekta, te izrađivači Strategije, tim njemačkih stručnjaka iz IGR-a (Ingenieursgesellschaft Rockenhausen) i IfaS-a (Institut für angewandtes Stoffstrommanagement). Posebni gosti bili su gradonačelnik Rockenhausena, odnosno načelnik udruženja općina Rockenhausen Karl Heinz Seebald, i njegov prvi zamjenik Cristian Ange. Prema riječima Suzane Josipović, predstavnice tvrtke IGR, uz pomoć njemačkog Ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost, omogućena su bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 100.000,00 € da se za otok Krk izradi Strategija nulte emisije stakleničkih plinova čime bi Krk bio prvi hrvatski, ali i jedini mediteranski otok s izrađenim takvim dokumentom. Izraditi ovakvu strategiju znači pružiti osnovne smjernice i mjere zahvaljujući kojima bi Krk mogao postiću nultu emisiju stakleničkih plinova, a kada se govori o projektima iz tog područja vezanim uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, govori se i o projektima zaštite klime, obzirom da mnogi još uvjek posve pogrešno shvaćaju kako takve inicijative imaju za cilj ili zaštitu klime, ili zaštitu okoliša. Također, ovakava su iskustva u Njemačkoj pokazala kako slični projekti predstavljaju važan faktor gospodarskog razvoja manje razvijenih regija koje imaju potencijal korištenja obnovljivih izvora energije, a taj je potencijal, o čemu svjedoče i rezultati Studije, na otoku Krku poprilično izražen, prvenstveno kada se govori o energiji vjetra, sunčevoj energiji ili biomasi. Međutim značajni potencijali izvan eksploatacije obnovljivih izvora energije vide se i u uštedi električne enregije, podsredstvom provođenja projekata iz područja enrgetske učinkovitosti, a kako u samoj Strategiji stoji, jednostavno uštedom mogla bi se smanjiti potrošnja električne energije do 45%. Iako taj cilj na prvi pogled izgleda vrlo ambiciozno mjerama podizanja javne svijesti svih građana, osobito u predškolskom i školskom odgoju, te manjim investicijama, isti je itekako ostvariv. Nakon što se postigne predviđeno smanjenje potrošnje električne energije, preostalih 55%, potrebnih da bi se ostvarila nulta emisija stakleničkih plinova, može se osigurati iz obnovljivih izvora enrgije, ističe Josipović. Na izradi Interdisciplinarne strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka, u proteklom šestomjesečnom razdoblju, radio je tim stručnjaka uz veliku podršku predstavnika otočkih općina. Naime jedan od ciljeva ove inicijative bio je da se u izradu Strategije aktivno uključivanje predstavnici svih jedinica lokalne samouprave otoka, ali i predstavnici ostalih instituacija i udruženja, obzirom da se tek kroz zajedničku suradnju mogu definirati najoptimalnije smjernice za postizanje generalnog cilja. Na početku prezentacije, kao domaćin okupljenima se obratio gradonačelnik Darijo Vasilić, kazavši kako je izrada ove Strategije dobila podršku i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića koji je tijekom sastanka s otočkim čelnicima, početkom lipnja, ponudio pomoć u realizaciji Strategijom definiranih ciljeva, ponajviše vezanu uz prevladavanje birokratskih barijera. Ovaj značajan projekt demonstrira jedinstveno zajedničko promišljanje, na razini otoka, ne samo o problemu održivog razvoja, već i lokalnog gospodarstva, predstavljajući ujedno i temelj za buduće konkretnije inicijative, zaključuje Vasilić. U nastavku rezulatate Strategije (čija će konačna verzija biti dostupna za tri do četiri tjedna) okupljenima su prezentirali IGR-ovi stručnjaci Michael Knaus i Phillipp Rosenthal.


Karl Heinz Seebald, Darijo Vasilić i Čedomir Miler

 
IGR-ov tim: Suzana Josipović, Michael Knaus i Phillipp Rosenthal

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

I-KRK: OBJAVLJENA SRPANJSKA DOGAĐANJA (27. lipnja 2012.)

YouTube kanal: I-KRK

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRK POSJETIO KARL HEINZ SEEBALD, GRADONAČELNIK ROCKENHAUSENA (27. lipnja 2012.)

Nakon što su Krčani 2010. posjetili Falačko Poranje, točnije grad Rockenhausen kako bi se ugledali na vrijedna iskustva Nijemaca vezana uz energetiku, gradonačelnik Rockenhausena, ujedno i načelnik udruženja općina Rockenhausen Karl Heinz Seebald, u društvu prvog zamjenika i vjećnika Cristiana Angea te predstavnice tvrtke IGR (Ingenieursgesellschaft Rockenhausen) Suzane Josipović, posjetio je grad Krk. Ugodnu dobrodošlicu njemačkom kolegi priredili su gradonačelnik Darijo Vasilić i zamjenik mu Čedomir Miler, a kako su se na samom početku obje strane složile, gradove Krk i Rockenhausen povezuju upravo projekti iz sfere održivog razvoja i energetske učinkovitosti u koje Krčani u posljednje vrijeme ulažu mnogo truda, u čemu im pomaže i suradnja s njemačkim IGR-om. Prema riječima gradonačelnika Vasilića, gotovo u svakoj prezentaciji vezanoj uz navedene teme spominju se dobri primjeri iz Rockenhausena, svojevrsni modeli koje bismo trebali slijediti. Uz to, valja izdvojiti i susret s njemačkom državnom ministricom Margit Conrad koja je nazočila javnom izlaganju vezanom uz Strategiju nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka poučivši pritom o njemačkim primjerima koji su potom od predstavnika naših ministarstva prihvaćeni kao modeli dobre prakse. Zahvaljujući navedenoj suradnji, projekt nulte emisije stakleničkih plinova financijski je podržala njemačka vlada, odnosno tamošnje Ministarstvo za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost, a pored stotinjak sličnih inicijativa koje su bile kandidirane, za sufinanciranje je izdvojena upravo krčka. Iako je Hrvatska na samom početku, nastavlja Vasilić, velik neiskorišten potencijal leži u obnovljivim izvorima energije, međutim moramo kazati kako je upravo otok Krk predvodnik po pitanjima drugačijeg pristupa okolišu i energiji, a tu predvodničku ulogu dokazuje otočki sustav gospodarenja otpadom, pokretanje izrade prethodno navedene strategije, te čitav niz odrađenih projekata poput katastra krovova ili studije vezane uz toplanu na bio masu. Naime, grad i otok Krk trenutno se nalaze u snažnom dinamičkom promišljanju kako u što skorije vrijeme dostići ambiciozan cilj, odnosno postići da što manje emisija CO2 odlazi u atmosferu, kao i pokrenuti eksploataciju obnovljivih izvora energije. O svim tim projektima biti će prilike raspravljati tijekom sutrašnjeg dana kada će se održati prezentacija rezultata Interdisciplinarne strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka. Nadalje, gradonačelnik Vasilić upoznao je gostujuću delegaciju s geografskim karakteristikama otoka, njegovom poviješću, privredom i gastronomijom, a odgledan je i promidžbeni video Turističke zajednice otoka Krka. U nastavku druženja gradonačelnik Rockenhausena Karl Heinz Seebald Krčane je upoznao s regijom i gradom iz kojeg dolazi, istaknuvši kako udruženje općina kojem je na čelu broji dvadest i jedno mjesto, te grad Rockenhausen, koji zajedno imaju 12.000 stanovnika i prostiru se na oko 150 km2. Ono što je osobito zainteresiralo domaćine bio je način fukcioniranja udruženja općina, kao i raspodjela zaduženja u hijerarhiji: općina - udruženje općina. Naime njemačke pokrajne, prema Seebaldovim riječima, podijeljene su na velike jedinice lokalne samouprave, neovisne o okrugu, koje samostalno provode komunalnu politiku, te manje jedinice lokalne samouprave ovisne o okrugu, odnosno međusobno udružene, s podijeljenim komunalnim nadležnostima. Upravo oblik udruživanja manjih općina dobar je za naše područje, nastavlja Seebald, zato što su mjesta koje obuhvaća udruženje općina Rockenhausen, izuzev grada koji broji 6.000 stanovnika, premala da bi kvalitetno izvršavala zadaće iz vlastite nadležnosti. Unatoč tome sva ta malena mjesta, iliti jedinice lokalne samouprave, imaju svojeg načelnika, proračun i vijeće koje je jednako nadležno kao i ono samog Rockenhausena. Takav ustroj rezultira većim angažmanom žitelja malenih mjesta koji na taj način neposredno sudjeluju u političkom životu okruga. Upravo ta usitnjenost, prema zaključku gradonačelnika Vasilića, na najbolji mogući način motivira pripadnike malenih zajednica da budu aktivni, da pokazuju aktivnu ulogu u koncipiranju razvoja mjesta, s druge strane održavajući vitalnim lokaln identitet. Kraj gotovo dvosatnog druženja obilježen je razmjenom prigodnih poklon paketa.

 
Gradonačelnik Rockenhausena, ujedno i načelnik udruženja
općina Rockenhausen Karl Heinz Seebald, u društvu prvog zamjenika i vjećnika Cristiana Angea te predstavnice
tvrtke IGR Suzane Josipović

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OTVORENA IZLOŽBA NEMANJE CVIJANOVIĆA (24. lipnja 2012.)

Nakon predstvaljnja akcija umjetničkog kolektiva ABS, vikend orijentiran ka suvremenim likovnim inicijativama nastavljen je otvaranjem izložbe Nemanje Cvijanovića XXI. pravilo disanja (klopka za Velog Jožu). Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koju čini kopija Bašćanske ploče postavljena kao klopka pod kojom kao mamac leži novčanica od pedeset eura. Naučili smo kako je Bašćanska ploča najstariji pisani dokument na hrvatskom jeziku datiran u 1100., isklesan na glagoljici, te kako se radi o darovnici u kojoj hrvatski kralj Zvonimir dodjeljuje crkvi zemljište na otoku Krku. Naziv rada tako objedinjuje nacionalističku pjesmu upitne kvalitete s početka devedesetih godina dvadesetog stoljeća (u kojoj autor izjavljuje da Hrvati na području današnje Republike Hrvatske dišu još od stoljeća sedmog) i Velog Jožu - heroja iz pripovjetke Vladimira Nazora, hrvatskog (jugoslavenskog) književnika u kojoj je Veli Jože opisan kao istarski (hrvatski) seljak koji biva zatočen kao rob-galiot na venecijanskoj galiji. U neprekidnom preplitanju znanstveno dokazivih povijesnih činjenica s retorikom povijesnih revolucionarnih i današnjih dnevno-političkih stranačkih programa, stvorena je i društveno opće-prihvaćena mitologija o nacionalnoj povijesti. Ta se mitologija koristi za postizanje najrazličitijih političkih i ekonomskih ciljeva, apsurdno i vrlo često u korist suvremenih multinacionalnih korporacija. U agoniji kolektivne dvojbe između upitnih nacionalnih i tradicionalnih vrijednosti i surovog kapitalizma multinacionalnih korporacija, društvo gubi tlo pod nogama i neprekidno se hvata u klopku svojih promašenih strategija i povijesnih odabira. Kroz XXI. pravilo disanja (klopku za Velog Jožu), autor ciljano mijenja značenje simbola kojim je postala jedna drevna darovnica, smatrajući da je svim simbolima koji postaju argumentima za manipulaciju (proizvodnju zla) neophodno promijeniti značenje. Izložba XXI. pravilo disanja (klopka za Velog Jožu) ostaje otvorena do 14. srpnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (osim ponedjeljka) između 10.00 i 12.00, te 20.00 i 22.00 sata. Izložbu organizira Centar za kulturu Grada Krka.

 >> preuzmite katalog (.pdf) 

 
XXI. pravilo disanja (klopka za Velog Jožu)

 
Nemanja Cvijanović i Maja Parentić

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

GRUPA ABS PREDSTAVILA DVIJE UMJETNIČKE AKCIJE (23. lipnja 2012.)

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, priređeno je zatvaranje izložbe slika Grupe ABS Simptomi tranzicije koju su Krčani, ali i ostali posjetitelji jedinog gradskog izložbenog prostora, imali prilike razgledati u netom završenom, gotovo jednomjesečnom periodu. Simboličan čin zatvaranja ovog retrospektivnog postava, koji je prethodno bio realiziran u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, tako je objedinjen s predstavljanjem akcija navedenog umjetničkog kolektiva - Bitka za Gotovca i Preimenovanje Trga Maršala Tita u Trg Anonimnog umjetnika - i to u formi video dokumentacije. I dok je dokumentacija prvo spomenute po prvi puta prikazana na ovogodišnjem festivalu Queer Zagreb, druga je premjerno puštena u zagrebačkoj Galeriji Greta. Rad Bitka za Gotovca, koji istražuje eksploatacijski odnos prema nasljeđu jednog od naših najvećih performera i video-umjetnika Tomislava Gotovca, predstavlja ABS-ov performans umetnut u događajaj WHW-ovog kustoškog projekta Potrebno je živjeti samouvjereno… gledajući koji je bio predstavljen na prošlogodišnjem 54. Venecijanskom bijenalu. Rad Preimenovanje Trga Maršala Tita u Trg Anonimnog umjetnika dokumentira događaje izazvane spomenutim činom koji je svoju kulminaciju imao tijekom prosvjeda inicijative Krug za trg, i to 05. svibnja ove godine, na samom Trgu Maršala Tita. Naime, tabla s natpisom Trg Anonimnog umjetnika (tijekom prosvjeda) i dalje je označavala mjesto naziva trga, dok su se članovi grupe ABS, inkorporirali u prosvjednike na način da su nosili tri ploče s identičnim sadržajem. Međutim, tek nakon što je u Novom listu, 07. svibnja, objavljen članak o Trgu Anonimnog umjetnika uslijedila je reakcija gradskih vlasti te su vraćene sve četiri službene ploče sa starim imenom trga. ABS-ova namjera tom prilikom bila je da osluhne reakcije javnosti u odnosu na novi naziv trga, te da mapira odnos prema vlastitom umjetničkom naslijeđu čiji je ključni protagonist upravo navedeni anonimni umjetnik.

 
Akcija Preimenovanje Trga Maršala Tita u Trg
Anonimnog umjetnika


Maja Parentić, Ivica Blažić i Ivan Skvrce (dvoje članova
umjetničkog kolektiva ABS)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

BESPLATNA ŠKOLA PLIVANJA ZA NAJMLAĐE (22. lipnja 2012.)

Gradsko društvo Crvenog križa Krka uskoro će iznova organizirati i u djelo provesti svoju sada već tradicionalnu akciju besplatne obuke za neplivače. Kako doznajemo od Marije Jakominić, ravnateljice spomenutog udruženja, besplatna škola plivanja namijenjena je djeci predškolskog uzrasta, a mališani u dobi od pet do sedam godina tijekom predviđenog desetsatnog programa prevladati će strah od vode, učiti se osnovama plivačkih tehnika i vježbati pravilno disanje, a sve kroz igru i zabavu. Djeca će biti osigurana, a s njima će u malenim skupinama raditi školovani trener, inače profesor kineziologije. U dogovoru s roditeljima, jednom tjedno plivačka obuka biti će organizirana sukladno mjestu stanovanja polaznika samih radionica. Dodatne informacije o ovom programu Gradskog društva Crvenog križa Krk svakim se radnim danom (između 08.00 i 16.00 sati) mogu dobiti pozivom na broj 051 221 094. Prijave se primaju do 01. srpnja.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 124. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (20. lipnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 124. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, Igor Hrast, stručni suradnik za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za društvene djelatnosti, odnosno zaprimanjem prigovora Humanitarne udruge Dobro srece iz Slavonskog Broda na zaključak Kolegija donesen 07. svibnja ove godine, pri kojem se i nadalje ostaje, a vezano uz dodjelu lokacije za provođenje višednevne humanitarne akcije prodaje slika, i to na Trgu Kamplin, umjesto Gradske rive, kako se iznova predlaže. Robertu Grubišiću iz Šmrike, poznatom MIK-ovcu, inače autoru mnogih pobjedničkih pjesama na spomenutom festivalu, za izdavanje prvog nosača zvuka koji će pružiti uvid u dvadesetgodišnju karijeru ovog glazbenika, odobrena je potpora, odnosno otkup albuma, u iznosu od 2.000,00 kn. Damjanu Grbcu iz Kastva za objavu nosača zvuka kojim će se prezentirati projekt čija je zadaća spajanje etno glazbe Kvarnera s jazzom, odobrena je potpora, odnosno otkup albuma, u iznosu od 2.000,00 kn. Razmatrajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo Josipu Rušinu iz Brsca odbijena je zamolba za povrat sredstava uloženih u prekop javne površine radi izvođenja vodovodnog priključka za stambeni objekt na adresi Brzac 28. Nadalje, prihvaćen je zahtjev Žarka Trbovića, Josipa Zeca i Stanka Debelića, svo troje iz Brzca, za oslobođenje plaćanja naknade za priključenje na vodoopskrbnu mrežu naselja Brzac zato što su sami financirali građevinske radove iskopa i zatrpavanja kanala, a sukladno odluci Grada u visini od 25% prosječne hrvatske bruto plaće po svakom objektu do 200 m2 bruto površine. Od predlagatelja se traži da Gradu dostave račun vezan uz izvršenje spomenutih radova. Prihvaćena je ponuda tvrtke Lumin u vlasništvu Dubravka Frgačića iz Krka za hortikulturno uređenje zelenih otoka na raskrižju Bajčići - Poljica, i to na iznos od 10.006,00 kn, s time da se navedeni radovi izvedu pod prihvatljivijim klimatskim uvjetima, odnosno tijekom mjeseca rujna. Prihvaćen je prijedlog grupe građana iz Ulice Gušternica u naselju Vrh, vezan uz zajdničku izgradnju mjesne vodovodne mreže u spomenutoj ulici, na način da predlagatelji preuzmu financiranje građevinskih, a Grad financiranje monterskih radova. Svi građani koji budu sudjelovali u ovoj inicijativi biti će oslobođeni plaćanja naknade za priključak na vodoopskrbnu mrežu naselja Vrh. Međutim, osim što je naglašeno da nadzor nad građevinskim radovima vrši TKD Ponikve d.o.o., potrebno je Gradu, kako bi se zaključeno realiziralo, dostaviti račun vezan uz samo izvršavanje. Prihvaćena je ponuda tvrtke Milohnić d.o.o. iz Nenadića za izvršene dodatne radove nastale na uređenju sanitarija u prizemlju negdašnje osnovne škole u naselju Milohnići, i to na iznos od 11.144,50 kn. Tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za gospodarstvo prezentirana je završnica projekta Nek se lokalni glasovi čuju u kojem je sudjelovalo 15 jedinica lokalne samouprave Primorsko goranske županije, a među njima i Grad Krk. U utorak 26. lipnja 2012. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke tako će se organizirati prezentacija ostvarenih rezultata navedenog projekta uz svečano potpisivanje povelje suradnje s gradovima partnerima. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove prethodna suglasnost dana je TKD Ponikve d.o.o. na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu plaćanja i visini cijena komunalnih usluga, što donosi devetpostotno povećanje cijene odvoza otpada s primjenom od 01. srpnja 2012. za sve korisnike. U nastavku razmotreni su prijedlog Izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Jedinstvenog upravog odjela Grada Krka, kao i radni prijedlog Plana prijema u službu Grada Krka za 2012. godinu. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša prihvaćena je ponuda tvrtke GPZ d.d. iz Rijeke za izradu idejnog projekta izgradnje prometnice po segmentima uz oborinsu odvodnju Detaljnog plana uređenja dijela područja Kružnog toka i Ulice Slavka Nikolića u gradu Krku, na iznos od 29.000,00 kn. Vezano uz molbu Peradarskog obrta Oblić iz Krka za izmještanje peradarske farme iz naselja Vrh na lokaciju Kimpi, razmotreno je novo očitovanje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz kojeg je jasno kako se peradarske farme mogu graditi izvan građevinskih područja. Upravo s cijem izmještanja peradarske farme iz naselja Vrh, Grad će krenuti u ciljane izmjene svog Prostornog plana uređenja. Nadalje, prihvaćena je ponuda tvrtke GEO-VV d.o.o. iz Rijeke za parcelacioni elaborat prometnica (U 3.2 i U 3.3) na području uređenom Detaljnim planom uređenja dijela poslovne zone 29, Sv. Petar u gradu Krku, na iznos od 9.800,00 kn. Pored tri zaprimljene ponude za izradu idejnog projekta rekonstrukcije dijela Ulice Stjepana Radića i gradnju kružnog toka, kao najpovoljnija odabrana je ona tvrtke GPZ d.d. iz Rijeke na iznos od 27.500,00 kn.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODABRANI KRČKI SUVENIRI (16. lipnja 2012.)

Turistička zajednica Grada Krka nedavno je raspisala natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će biti označen posebnom markicom, te prezentiran, odnosno ponuđen na prodaju, u novom prostoru Turističko informativnog centra. Na sam natječaj ukupno je pristiglo 113 prijedloga s prostora čitave Hrvatske što potvrđuje kako ovakve inicijative imaju brojne kreativne poklonike. Od spomenute niske prijedloga za gradski suvenir odobreno ih je 40, budući da su zadovoljili natječajne kriterije. Naime,  suvenir, kao svojevrsan prezent grada, pa čak i otoka Krka, trebao bi biti odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. Na pomonoj, višednevnoj, selekciji zaprimljenih prijedloga uz direktoricu Turističkog ureda Grada Krka Natašu Jurinu, svoj trud, ali i stručnost, uložilo je Povjerenstvo za odabir suvenira: predsjednik Dino Jakovljević, te članovi  Italo Samblich, Lucija Petrak, Milica Žužić i Igor Gržetić. Među odabranim suvenimirima, izdvojenim obzirom na prepoznatu originalnost, autentičnost, cjelovitost, te ostale kvalitete, turisti će na raspolaganju imati čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda, te niz atraktivnih publikacija. Svi oni biti će prezentirani u novouređenom Turističko informativnom centru i označeni posebno dizajniranom markicom s istakutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a u dogledno vrijeme planira se i izrada kataloga koji će na jednom mjestu, uz kratku priču o svakom suveniru, te podatke o autoru ili proizvođaču, sažeti čitavu ponudu. Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka zahvaljuje svim autorima i proizvođačima što su se odazvali pozivu, nadajući se kako će upravo krčki suveniri, u različitim prigodama, biti idealan odabir ne samo turistima u ljetnom periodu, već i domicilnom stanovništvu tijekom čitave godine.

>> preuzmite rezultate natječaja (.pdf)

   
Logo/markica - Dar iz Krka

 
Dvoje odabranih suvenira: Dana Kružić - Glagoljaška školica;
Zlatko Bogetić - Jež (urchin)

 
Odabir suvenira (Povjerenstvo)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA IZLAGANJA NA TEMU ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE (16. lipnja 2012.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održana su tri zanimljiva izlaganja na temu zaštite okoliša i energetike koje su održali: naš poznati astronom, član Astronosmskog društva Višnja, Korado Korlević, predstavnik Udrzge za promicanje obnovljivih izvora energije Cezar Marko Bačić, te stručni suradnik za energetiku Regionalne energetske agencije Kvarner Andrej Čotar. Nakon što je skup otvorio zamjenik gradonačelnika Čedomir Miler, pozdravivši okupljene i predstavivši goste, riječ je predao višnjanskom astronomu Korleviću koji je kazivo o različitim aspektima svjetlosnog zagađenja, onim ekološkim, ekonomskim, astronomskim, zdravstvenim, psihičkim, etičkim i estetskim. Naime, raspravu o ovom problemu koji podrazumijeva povećanje svjetline neba za vrijeme noći, i to uslijed isijavanja nepotrebne i nekorisne emisije svjetlosti u prostor izvan područja koje je potrebno osvjetliti, ističe Korlević, otvorio je UNESCO-v kongres pod geslom Spasimo noć održan u Veneciji 2002. godine. Problem do kojeg dolazi zbog želje za stalnim svjetlom, odnosno radi loše oblikovane (neekološke) rasvjete koja umjetnu svjetlost širi na sve strane, dakle i uvis, prema nebu, gdje ona uopće nije potrebna, izrazito negativno utječe na čovjeka naučenog na cikličnost, što, pored ostalog, dovodi do pojave kratkovidnosti kod djece, te porasta malignih oboljenja (osobito u žena), o čemu svjedoče mnogi znanstveni radovi. Međutim onečišćenje okoliša viškom svjetlosti, odnosno nestanak  noći, ne utječu samo na nas, već i na faunu. Tako su, nastvlja Korlević, svjetlosnim zagađenjem najviše pogođene ptice selice, kukci poput leteće krijesnice koju je danas gotovo nemoguće vidjeti, šišmiši koji su desetkovani u odnosu na vrijeme prije pojave javne rasvjete, te ribe obzirom da više ne postoje noći bez mjesečine. S druge strane problem predstavljaju životinje kojima pogoduju takvi uvjeti poput mrava, pauka crne udovice čija je koncentracija znatno veća ispod stupova javne rasvjete zbog kukaca koji se ondje skupljaju, te pojedinih vrsta ptica, poput galebova, koji postaju agresivni, pa čak i opasni. Obzirom na spomnuto, paradoksalnom postaje činjenica kako je od svih onečišćenja s kojima se suočavamo, upravo svjetlosno najlakše spriječiti. Jednostavne promjene u dizajnu i ugradnji rasvjete unose trenutne promjene u količinu svjetlosti koja se izlijeva u atmosferu i, najčešće, trenutačnu i značajnu uštedu energije, zaključuje Korlević. Marko Bačić iz Udruge Cezar predavao je o razlozima za povećanje udjela obnovljivih izvora energije u sveukupnoj proizvodnji energije, odnosno njihovim prednostima (smanjenje emije CO2, povećanje energetski održivog sustava, sigurnost dovoza energije) podijelivši ih u dvije skupine. I dok u one tradicionalne spadaju bioenergija (biomasa, energija drva, bioplin, biogorivo), te energija vode, novi uključuju geotermalnu energiju, energiju oceana, energiju vjetra, te energiju Sunca. Najviše pozornosti tako je posvećeno upravo solarnoj energiji obzirom da se Hrvatska nalazi u dobroj zoni insolacije, što znači da u iskorištavanju energije Sunca leži zaista velik potencijal. Posljednje izlaganje održao je Andrej Čotar iz Regionalne energetske agencije Kvarner koji je okupljene detaljno upoznao sa solarnim kolektorima i fotonaponskim instalacijama, kao i zakonodavstvom, modelima financiranja, te potporama vezanim za ulaganja u solarnu tehnologiju. Na samome kraju otvorena je rasprava tijekom koje je otvoren značajan spektar srodnih tema poput problema birokracije vezane uz implementaciju solarnih tehnologija ili inicijativa koje bi otok Krk trebale pretvoriti u prvu hrvatsku regiju s 0% emisije CO2.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKU RIVU OKUPIRALI SUDIONICI JADRANSKIH IGARA (16. lipnja 2012.)

Toplo vrijeme i visoke temperature, nakon nekoliko kišnih dana, konačno su doselile na sjeverni Jadran doprinijevši tako odličnoj atmosferi među natjecateljima i brojnom publikom. Iako je dobro poznato kako su Jadranske igre najbolja ljetna razonoda na Jadranu, one krčke dobile su novi, i to međunarodni status. Naime, pobjedu je odnijela ekipa Fun Diving koju su činili natjecatelji iz Njemačke, Nizozemske i Austrije. Iako u Krk dolazi već 20 godina, kapetan pobjedničkog tima, Nijemac Basti Schohar, nije imao zabavniji početak odmora. Čim smo vidjeli teren koji super izgleda, kao i okupljene kandidate, odlučili smo sudjelovati. Prvi put u životu igrali smo se na ovakav način zbog čega smo, obzirom na pobjedu, još sretniji, istakao je Schohar dodavši i kako će mu ovo biti prvo ljeto u kojem se kući vraća s medaljom. Igralo se tako na Krčkoj rivi do kasnih večernjih sati, a tradicionalne igre poput povlačenja konopa i letećeg vaterpola nisu bile problem za strane natjecatelje koji su iza sebe ostavili ekipe iz Krka, oduševivši sve prisutne. Ipak, najviše je snage, ali i spretnosti iskazano u morskom dijelu natjecanja, gdje su se skupljali prvi bodovi. More baš i nije toplo, komentirali su natjecatelji prije početka letećeg vaterpola, ali kada se začuo sudački zvižduk želja za pobjedom ipak je prevladala, te su svi požrili zabiti, tijekom skoka u vodu, što više golova. Toplo vrijeme i jako sunce pomogli su u grijanju nakon izlaska iz mora, a svakom igrom Fun Diving bio je sve bliže zasluženoj pobjedi. Led su, već tradicionalno, probili najmlađi natjecatelji na Lino Jadranskim igrama junior, a od četiri ekipe najviše je sreće i spretnosti iskazala ekipa Janos Kiens iz Omišlja. Mali su pobjednici kao glavnu nagradu osvojili slatke Lino pakete generalnog sponzora Podravke, a svi su sudionici na poklon dobili i popust od 10% na Ghetaldus kolekciju u istoimenoj optici. Krk je, ovom prigodom, zaista pokazao kako se veseli i zabavlja, a zbog toga, svi koji mogu ne smiju propustiti peti kvalifikacijski događaj, danas u Rapcu!

 
Lino Jadranske igre junior

 


Međunarodni tim Fun Diving slavi pobjedu

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

UZ PROSLAVU DANA SREDNJE ŠKOLE HRVATSKI KRALJ ZVONIMIR (12. lipnja 2012.)

Višednevna proslava dana Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir započela je 11. svibnja predavanjem lepidopterologa Giorgia Baldizzonea na temu zabilježenih vrsta leptira na otoku Krku. Predavanje za učenike, ali i sve zainteresirane, uz simultani prijevod prof. Zvjezdane Morožin Karabaić, organizirano je u školskoj dvorani. Nastavak proslave uslijedio je 05. lipnja predstavljanjem školskog Leptirovog miomirisnog vrta po uzoru na otočke krajolike, i to u formi leptira s posađenom autohtonom aromatičnom otočkom florom, od samoniklica kadulje/kuša, smilja, pa sve do udomaćenih biljaka poput lavande i ružmarina. Predstavljene izložbe učeničkih uradaka i plakata na temu leptira uz prezentaciju Krk - otok leptira, vizija budućnosti regionalne turističke ponude, međupredmetnog projekta učenika 2. hotelijersko-turističkog razreda, održano je 06. lipnja. Proslava dana škole istog je dana svečano zaključena učeničkim glazbeno scenskim programom Sanjao sam ples leptira, tijekom kojeg je prof. Karmen Dunato Pavičić, prezentrala rezultate školskog projekta Krk - otok leptira, kojem je zadaća razviti svijest o potrebi očuvanja bioloških i ekoloških resursa otočkog ekosustava, te njegovih prirodnih i kulturnih vrijednosti, pritom ostvarujući obrazovna postignuća provođenjem projektno orijentiranog istraživačkog učenja. U pozdravnom govoru ravnateljica škole, prof. Đurđica Cvitkušić podsjetila je nazočne na dugu povijest srednjeg školstva u Krku čiji počeci sežu u davnu 1921. godinu. Uz identitet kojeg krčka srednja škola gradi primjenom suvremenih komunikacijskih spoznaja i partnerskim odnosima s obitelji učenika i lokalnim zajednicama, prof. Cvitkušić, spominjući se obilježavanja devedeset godina srednjeg školstva u Krku, ponosno je naglasila prepoznatljivost tradicije poučavanja, suvremenu kvalitetnu nastavu, stručnost nastavnika i suradnika te uspjehe učenika na natjecanjima, smotrama i susretima. Potom je pohvalnice i nagrade uručila učenicima i mentorima koji su postigli izvrsne rezultate na državnim natjecanjima, ističući kako rezultati dobrog rada svjedoče i o uspješnosti krčkih gimnazijalaca na fakultetima i nakon srednjoškolskog obrazovanja. Naime, većina krčkih gimnazijalaca (čak 95 % od ukupnog broja učenika gimnazijskih razreda ), upisuje željene fakultete i s uspjehom ih završava. S ciljem podupiranja znanja i izvrsnosti te davanja posebne pozornosti vrijednim i darovitim učenicima, kao i njihovim mentorima, Grad Krk i ostale otočke općine, osigurale su novčana sredstva dodijelivši nagrade najuspješnijim učenicima. Uz to, brončane plakete i nagrade učenicima 4. gimnazijskog razreda Vitu Balordi, Dinu Buljatu, Nikoli Kraljiću i mentorici prof. Gordiji Marijan uručio je voditelj projekta Ponos domovine, Žarko Delač, naglasivši kako i u malim sredinama ima vrlo uspješnih školskih kolektiva koji su nositelji ne samo obrazovnih već i drugih vrijednih inicijativa. Proslavom dana škole zaokružen je i školski projekt Krk - otok leptira, kojem je zadaća korelacijom nastavnih sadržaja u okviru odgojno-obrazovnog procesa i izvannastavnih aktivnosti, poučiti mlade o biološkoj raznolikosti zavičaja, kao i zajedničkom učenju koje ima potencijal donjeti izvrsne rezultate. U okviru navedenog projekta učenici su uz radionice, stručna predavanja i prezentacije o zaštićenim i reprezentativnim vrstama otoka Krka, realizirali terensku nastavu i sudjelovali  u radionici leptira u parku prirode Rt Kamenjak (Premantura, Istra). Osim toga, povodom Dana rijetkih bolesti, humanitarnom akcijom Djeca leptiri trebaju krila, izradili su promotivno-edukativni letak i veliku kartu leptira otoka Krka, inače simbolički prikaz otočke raznolikosti. Uređenjem Leptirova miomirisnog vrta s autohtonim biljnim vrstama, izradom promotivnih plakata te promišljanjem o mogućoj promidžbi otočkih leptira u turističke svrhe, sretno su spojili zavičajnu baštinu - tradiciju i suvremenost, te prirodne i kulturne znamenitosti, i to kao prepoznatljiv turistički proizvod. Gradonačelnik Darijo Vasilić u ime otočkih čelnika, čestitao je učenicima i njihovim mentorima na rezultatima postignutim na državnim natjecanjima, dok je ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, Maja Parentić, školi donirala fotografski ciklus od dvanaest umjetničkih fotografija predmeta prapovijesnih kultura, krčkog autora Igora Gržetića, nastalih u okviru izložbe Novi arheološki nalazi s otoka Krka (iz zbirke Samblich), koja predstavlja rezultat suradnje Centra za kulturu Grada Krka i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a svjedoči o kontinuiranom razvoju otoka Krka i ulozi njegovih zajednica u povijesti sjevernoga Jadrana. Izložbu uradaka kreativne radionice te učeničke edukativne plakate i prezentacije na temu Krk - otok leptira, posjetitelji su mogli razgledati u holu škole. U završnici svečanog obilježavanja dana Srednje škole Hrvatski Kralj Zvonimir, uzvanici su svjedočili praktičnom radu pomoćničkog ispita ugostitelja završnog razreda koji su svojim kulinarskim umijećima pridonijeli uspješnosti same svečanosti.

 
Ravnateljica prof. Đurđa Cvitkušić čestita na školskim
natjecanjima nagrađenim učenicima


Nagrađeni na natjecanju Ponod domovine: Vito Balorda, Dino
Buljat i Nikola Kraljić u društvu mentorice Gordije Marijan

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 123. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (11. lipnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 123. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za proračun i financije, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Igor Hrast, stručni suradnik za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za društvene djelatnosti, odnosno djelomičnim prihvaćanjem zamolbe Udruge Zlatni otok pjeva kojom se traži pomoć vezana uz plaćanje dosad nepokrivenih računa proizašlih iz organiziranja smotre mladih pjevača. U svrhu navedenog odobreno je 5.000,00 kn. Ženskom odbojkaškom klubu Rijeka odbijena je zamolba za sponzorstvo obzirom da za traženo u Proračunu nema planiranih sredstava. Šahovskom klubu Krk za sudjelovanje dviju natjecateljica, Antonele i Katarine Bogdanić, na pojedinačnom državnom prvenstvu koje će se u drugoj polovici lipnja održati u Osjeku izdvojeno je 2.000,00 kn. Izdavanje knjige Mirjane Kovačić i Čedomira Dundovića Planiranje i projektiranje luka nautičkog turizma Kolegij je podržao s 1.000,00 kn. Nakon ponovnog razmatranja zamolbe Hrvatskog saveza informatičara da grad Krk naredne godine bude domaćin Srednjoeuropske informatičke olimpijade, odlučeno je kako će se u Proračunu za 2013. osigurati 30.000,00 kn kojima se planira sufinancirati prehrana sudionika ovog događanja (njih stotinjak), a što će biti regulirano izravno s osnovnom školom. Ovogodišnji saziv Ljetne sportske akademije čiju organizaciju potpisuje Atletski klub Krk Grad će subvencionirati iznosom od 100,00 kn po djetetu s prebivalištem na području Grada Krka. Nedavno održanu proslavu 20. godišnjice Mićih Bodula i nabavu prigodnih majica Kolegij je podržao s 5.000,00 kn. Rješavajući predmete Imovinsko pravne službe, najprije je najpovoljnijim natjecateljem za zakup javne površine na lokaciji do trgovine Fortuna, za obavljanje jednostavnih ugostiteljskih usluga, izabran Stevo Kranjec iz Krka, ponudivši zakupninu u iznosu od 14.000,00 kn. Najpovoljnijom natjecateljicom za zakup javne površine na prostoru stare tržnice, za obavljanje djelatnosti prodaje nakita, suvenira i natječaja, izabrana je Nevenka Kovač iz Osjeka, ponudivši zakupninu u iznosu od 10.500,00 kn. Prihvaćen je prijedlog Cemila Aydugana za formiranje ugostiteljske terase na Portapisani, te se obzirom na spomenuto Odsjek za komunalno gospodarstvo zadužuje da odredi njezine gabarite. Prihvaćen je prijedlog Marka Augustinovića iz Krka, vlasnika Obrta za upravljanje nekretninama Euro objekt, za davanje u zakup dijela k.č. 2018, k.o. grad Krk, u vlasništvu Grada Krka, za postavljanje kontenjera za odlaganje alata. Odsjek za komunalno gospodarstvo zadužen je da odredi njegovu točnu lokaciju. Prijedlog Antona Jurine iz Krka za zaključenje kupoprodajnog ugovora za k.č. 3790/3, k.o. grad Krk, površine 116,5 m2 (parcela za izgradnju puta), odgađa se do uvida u građevinsku dozvolu. Prihvaćen je prijedlog Milana Kukića iz Karlovca za davanje u dnevni zakup javne površine na Šetalištu Sv. Bernardina za sviranje, pjevanje i animaciju djece u večernjim satima. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša razmotrene su izmjene u prometnom rješenju za neizgrađeni dio građevinskog područja Urbanističkog plana uređenja UPU 1 - Krk, kao i, na inicijativu izrađivača tvrtke Urbanistica d.o.o., problemi vezani uz sportske objekte unutar stambenih zona, sportsko-rekreacijsku zonu Josip Uravić Pepi, odnosno definiranja minimalne kvadrature pripadajućih parcela, rješavanje platoa ispred Erste banke, te određivanje lokacija za dječja igrališta. U nastavku, prihvaćena je ponuda tvrtke GEO-VV d.o.o. iz Rijeke za izradu podloge vezane uz legalizaciju objekta Sportsko rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, i to na iznos od 7.000,00 kn. Također, prihvaćena je inicijativa tvrtke Riviera Adria d.d. iz Poreča (upućena Javnoj ustanovi Zavod za prostorno uređenje) da se turističke zone Ježevac i Politin uvrste u građevinsko područje naselja Krk, kao i ponuda ovlaštenog inžinjera geodezije Antona Grškovića za izradu prometnog projekta rekonstrukcije dijela Ulice Stjepana Radića kako bi se dobila lokacijska dozvola, i to na iznos od 9.000,00 kn. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo, odlučeno je kako će se od Komunalnog društva Vecla zatražiti da dostavi ponudu koja će obuhvatiti košnju (nekoliko puta godišnje) danas zapuštenih bankina županijske ceste od tabele ulaza u grad do tabele prestanka naselja, što obuhvaća ulice Stjepana Radića, Narodnog Preporoda, dio Vršanske, te dio nerazvrstane ceste koja vodi prema Konzumu. Prema zahtjevu tvrtke Frigus Vecla d.o.o. iz Krka, prihvaćena je ponuda tvrtke Tehno-val d.o.o. iz Njivica za izvedbu i ugradnju mjerno-priključnog mjesta na kupalištu Portapisana. Vrijednost radova iznosi 9.036,50 kn. Kolegij je podržao zamolbu Mjesnog odbora Poljica da se zgrada negdašnje osnovne škole u naselju Poljica priključi na tamošnju vodoopskrbnu mrežu. Prihvaćena je i ponuda Zanatskog obrta Zemljani radovi u vlasništvu Ivana Mršića iz Krasa za izradu potpornog zida ispred place u naselju Pinezići, na iznos od 19.500,00 kn. Kolegij je uvažio zamolbu Građevinskog poduzeća Krk d.d. da se gradnja sportske školske dvorane nastavi tijekom čitave turističke sezone. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove raspravljen je prijedlog Odluke o naknadi troškova i nagradi za rad predstavnika srpske nacionalne manjine Grada Krka. Sukladno navedenom prijedlogu, o kojem će imati prilike raspravljati i gradski vijećnici, predstavnik nacionalne manjine u Gradu Krku ostvaruje pravo na mjesečnu nagradu  u visini od 263,40 kn, što predstavlja 43,9% od iznosa naknade za rad vijećnika Grada Krka. U nastavku, iznova je razmotren problem korištenja igrališta u naselju Skrpčići, te je zaključeno kako će na ogradu igrališta biti obješena ploča s definiranim terminima njegova korištenja. Tako će se tijekom ljetnih mjeseci igralište moći koristiti između 08.00 i 13.00, odnosno 17.00 i 23.00 sata, a u skladu s time biti će regulirana i tamošnja rasvjeta. Na zamolbu Ljubice Gržičić otkupljene su tri grafičke mape (deset listova) s motivima Krk, inače radovi njezina pokojnog supruga arhitekta Zdravka Gržičića. Cijena pojedinačne mape iznosi 1.500,00 kn. Mladim šahistima Danielu i Dariu Dudi iz Krasa za sudjelovanje na pojedinačnom državnom prvenstvu koje će se održati u Osjeku odobrena je pomoć u iznosu od 1.000,00 kn. Na samome kraju, zamjenik gradonačelnika Čedomir Miler otvorio je raspravu o mogućnosti sudjelovanja Grada u osnivanju Energetske zadruge Kvarner kao najboljeg i najednostavnijeg načina koji građanima omogućava da dođu do najkvalitetnije i financijski najpovoljnije opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, te energetski učinkovitih poslovnih i stambenih objekata.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

MIĆI BODULI PROSLAVILI 20. OBLJETNICU (10. lipnja 2012.)

Pred punim auditorijem Frankopanskog kaštela Dječji pjevački zbor Mići Boduli proslavio je svoj jubilej - 20. obljetnicu. Sam program započeo je prigodnom songom Iznad duge iz poznatog mjuzikla Čarobnjak iz Oza kojim su aktualni zboraši povodom svog rođendana pozdravili okupljene, ponajviše bivše članove, osnivačicu i voditelje. Kako je na početku tijekom kratkog predstavljanja programa proslave istaknuto isti je obilježen sudjelovanjem različitih generacija ovog Krčanima dobro poznatog glazbenog udruženja koje se tijekom godina potvrđivalo koliko brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu, toliko i osvajanjem nebrojnih nagrada na glazbenim natjecanjima i smotrama. U prvom dijelu programa današnji zboraši izveli su tri skladbe, najprije svoju himnu Mići Boduli, zatim Rugalicu vrani i La violettu. U nastavku svoje su glazbeno umjeće pokazali bivši članovi zbora, i to flautist Ivan Buić u društvu Tria da camera, te rogist Valentino Buić. Nakon izvedbi Kako je nastala pjesma te često izvođenog kanona Django prikazana su tri video spota, dva snimljena 1994. na samom početku karijere zbora, te ovogodišnji Skrivalo čiju produkciju potpisuje bivši zboraš - Srđan Hulak. Nadalje, publika je imala prilike uživati u ciklusu filmske glazbe, odnosno songova preuzetih iz poznatih animiranih folmova, kao i u nastupu Vokalne skupine Bona forma koju su također osnovale bivše članice Mićih Bodula, proslavivši pritom svoj peti rođendan. Nakon predstavljanja novih Internet stranica zbora koje će obilovati sadržajima, okupljeni su se prisjetili kako je uopće započela priča o Mićim Bodulima. Naime bilo je to 1992. kada je mlada skladateljica Natalija Banov odlučila osnovati školski zbor koji je s radom uspješno nastavio punih 20 godina, nastupajući svo to vrijeme pod ravnanjem različitih voditelja, najprije kao što je prethodno rečeno Natalije Banov, a potom Ivice Frlete, Mirjane Žužić, Oksane Zvinekove, Jadranke Violić, te posljednjih 10 godina Karmele Vajdoher Žilić kojoj od prošle godine u vođenju pomaže i Lucija Kosić. Na pozornicu se potom popela prva generacija zboraša koja je uz Nataliju Banov izvela Ave verum i Mi s Jadrana. Na samome kraju ove svečane proslave zborašima su se obratile prva i aktualna voditeljica, Natalija Banov i Karmela Vajdoher Žilić, a program je zaključena zajedničkom izvedbom pjesme Svi žele mir, te čitanjem prigodnih pisama pjesnikinja i suradnica zbora Vlaste Juretić i Ivanke Glogović Klarić.

  
Aktualni zboraši i mladi rogist Valentino Buić

 
Prva generacija Mićih Bodula pod ravnanjem Natalije Banov

 
Natalija Banov i Karmela Vajdoher Žilić


Zajednički nastup svih na proslavi okupljenih zboraša

  

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRK UGOSTIO AKCIJE KUPUJMO HRVATSKO I VRIJEDNE RUKE (09. lipnja 2012.)

Tijekom subote, 09. lipnja 2012., grad Krk bio je domaćin dviju vrijednih nacionalnih akcija - Kupujmo hrvatsko i Vrijedne ruke - kojima Hrvatska gospodarska komora (kontinuirano) štiti interese nacionalnoga gospodarstva organizirajući prigodna događanja i prodaju visoko kvalitetnih hrvatskih proizvoda. Kako ističu čelnici ove institucije akcija Kupujmo hrvatsko startala je 1997. kako bi se prepoznali te na uočljiv i poseban način označili kvalitetni hrvatski proizvodi. Od tada se kvalitetnim proizvodima dodjeljuju znakovi Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, koje do sada nosi 116, odnosno 235 proizvoda. I dok se akcijom Kupujmo hrvatsko nastoji promovirati kvalitetne domaće proizvode s ciljem osvješćivanja važnosti kupovine istih kako bi se pridonijelo povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i očuvanju nacionalnog identiteta, nešto mlađa inicijativa Vrijedne ruke, čiju organizaciju uz Hrvatsku gospodarsku komoru potpisuju Hrvatska obrtnička komora i  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, promovira rad ljudi, koji svojim umijećem, znanjem i skromnošću, proizvode ekološke proizvode, suvenire, rukotvorine, tradicijske proizvode nastale u malim obrtima, zadrugama, obiteljskim gospodarstvima i malom poduzetništvu kako bi takvi proizvodi mogli doprijeti do svojih potrošača. U ovim promotivnim prodajama hrvatskih proizvoda na Krčkoj rivi sudjelovalo je čak 130 tvrtki, odnosno poduzetnika iz svih krajeva Hrvatske (od čega 30 iz Primorsko-goranske županije), a akcije su, uz brojne otočane i turiste, posjetili gradonačelnik Darijo Vasilić, direktorica Turističkog ureda Nataša Jurina, te saborski zastupnik Zlatko Komadina. Program bogat igrama i ostalim zabavnim sadržajima vodio je poznati hrvatski glumac Darko Janeš, dok se za glazbenu kulisu pobrinula Klapa Cinquina. U kratkom obraćanju okupljenima gradonačelnik Darijo Vasilić pozvao je na degustaciju i kupnju kvalitetnih proizvoda otočkih proizvođača poput tjestenine, sira, pršuta ili maslinovog ulja, dok se Zlatko Komadio prisjetio atmosfere s preve akcije 1997. održane u Rijeci. Nakon putovanja Hrvatskom Kupujmo i Vrijedne ruke 18. rujna 2012. završiti će u Zagrebu.

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČANI BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽILI DAN GRADA (06. lipnja 2012.)

U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, Krčke biskupije, Grada Krka, Trgovačko komunalnog društva Ponikve, Komunalnog društva Vecla, krčke osnovne i srednje škole, te nekolicine sportskih uredženja, zavšena je višednevna proslava obilježavanja blagdana sv. Kvirina - zaštitnika Krčke biskupije i grada Krka. Ovogodišnji zaista bogat program u čast krčkome zaštitniku započeo je nešto ranije nego inače, već 29. svibnja, i to izložbom nagrađenih radova napravljenih od otpada pristiglih na četvrti po redu natječaj Trgovačko komunalnog društva Ponikve. I dok je jutarnji dio ovog događanja, koje pored ostalog pridonosi razvijanju ekološke svijesti, protekao u znaku upoznavanja s nizom zanimljivih eko-umjetninama, u večernjim satima održana je svečanost podjele priznanja autorima nagrađenih radova. Naime, na poziv krčkih komunalaca prijavilo se ukupno 89 autora - amatera i profesionalaca (djece, mladeži i odraslih), a isti je bio otvoren za sve kreativce. Najbolje radove izabrala je tročlana ocjenjivačka komisija (Saša Lončarić, Edit Jurina i Dejan Kosić), a isti su nagrađeni novčanim iznosima u rasponu od 500,00 do 3.000,00 kuna. Među profesionalcima prva nagrada dodijeljena je krčkoj slikarici Dagmar Franolić za neobičan kolaž/asemblaž Iz života jedne limenke. Druga nagrada uručena je Smiljki Franjić za Nakit, a treća Gordani Lukić za instalaciju Cipela traži Pepeljugu. Među uvijek kreativnim vrtićarima prva je nagrada uručena Dječjem vrtiću Katarina Frankopan - Vrh (Labud), druga Dječjem vrtiću Lastavica - Punat (Čupko i Čupkica), a treća Dječjem vrtiću Katarina Frankopan - Baška (Kako je lijep ovaj svijet). U kategoriji osnovnoškolaca prvu je nagradu zaslužila grupa Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Malinska-Dubašnica (Proljetna košarica s cvijećem), drugu grupa Osnovne škola Fran Krsto Frankopan - Krk (Trg Kamplin), a treću Anamarija Dujmović iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Malinska-Dubašnica (Narodna nošnja Dubašnice). Pored prijavljenih srednjoškolaca najkreativnijom se pokazala Ema Rešetar (Torbice od gramofonskih ploča), dok su na drugom i trećem mjestu Božica Žic (Makovi), odnosno Petra Bokić (Ćuk). Posebno priznanje dodijeljeno je Udruzi Spirit (Rekonstruirana torbica od plastičnih vrećica). Vrijedne novčane nagrade u društvu Maje Parentić, ravnateljice Centra za kulturu Grada Krka, nagrađenim su autorima uručili djelatnici društva koje je pokrenulo ovu vrijednu inicijativu. Sljedeći dan, 01. lipnja, također je protekao u znaku ekologije i likovnosti. Osnovna škola Fran Krsto Frankopan svoj dan proslavila je prigodnim programom tijekom kojeg je, obzirom na produljeni eko-status, iznova podignuta Zelena zastava, ali i prezentiran novi broj školskog lista My Way, podijeljene nagrade najboljim učenicima na školskim natjecanjima, te predstavljen projekt Fantazija. U Galeriji Decumanus otvorena je izložba umjetničkog kolekiva ABS kojeg čine Alen Alebić, Ivica Blažić i Ivan Skvrce, koji kako sami kažu, žive i rade na relaciji Zagreb - Rijeka - Krk. Izložbu je uz Alena Alebića i Ivucu Blažića otvorila Maja Parentić istakvaši zadovoljstvo zbog realizacije samog postava koji je svoju premijeru krajem prošle godine imao u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetosti, najavivši i njegovo zatvaranje koje će se praćeno video instalacijama ovog kritički nastrojenog trojca održati 22. lipnja. Kako u predgovoru kataloga navodi Ivana Mance ova obljetnička izložba Grupe ABS (Krčani imaju prilike vidjeti njezin segment), postavljena povodom četiri godine djelovanja, ali i dvadeset godina hrvatske državnosti, odnosi se na trenutak odluke da ABS-ovci svoje radove stave u okvire s prepoznatljivim uzorkom crveno-plave šahovnice. Ta se odluka nije zbila na samom početku njihova zajedničkog izlaganja, nastavlja Mance, već je proizašla iz postupne refleksije o vlastitome radu. Kada su, naime, počeli doslovno citirati djela skupine Art & Language, odnosno otvoreno imitirati njihov način, zbunjenost javnosti koju su izazvali tražila je dodatno objašnjenje. Uokvirivši šahovnicom slike s te prve, kako je danas nazivaju, manifestne izložbe u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Nulta točka ABS-a) - redom citate najpoznatijih radova navedene britanske skupine - trojac je pobliže definirao svoje pozicije. Tim su predoznačavanjem svoje pozivanje na baštinu pionira konceptualne umjetničke prakse koji su provodili oštru kritiku umjetničkog establišmenta, izričito ga smještajući u tadašnji društveno-politički kontekst hladnoratovskog razdoblja i rastuće moći umjetničkog tržišta zasnovana na visokomodernističkim postulatima umjetničkog djela, postavili u kontekst nove hrvatske države i posttranzicijskog društva, obranivši pravo na prisvajanje tuđega djela upadljivim cinizmom. Ova sažeta retrospektiva dosadašnjeg (slikarsko-konceptualnog) rada Grupe ABS može se razgledati do 22. lipnja, svakim danom (osim ponedjeljka) od 10.00 do 12.00, te od 20.00 - 22.00 sata. Nastavak proslave, 02. lipnja, donio je mnoge atraktivne sadržaje, za sve ljubitelje književnosti, glazbe, ali i  bogate otočke pomorske tradicije. U Maloj vijećnici Grada Krka, pred punim auditorijem, održana je prezentacija zbirke priča Milice Žužić Priče iz Kosjenkine kose, koju je pored autorice predstavila glavna urednica knjige Branka Arh, dok se njezinog vizuala ukratko dotakao grafički urednik Igor Gržetić. Prema riječima Branke Arh, koja je prisutne osim sa sadržajem, upoznala sa strukturom, ali i karakterom rukopisa, autorica je u niski kratkih priča razotkrila sebe tako da ova knjiga ne predstavlja tek literaturu - ona je život. Sama knjiga sadrži sedam cjelina (Zajedničko čitanje, Kosjenkine digresije, Kosjenka iz Legengrada, Drhtaj tijela, Priče kojih nema, Legengradski paspartu i Kosjenkino slano more), a iščitavajući njihove nazive moguće je predočiti, ili barem naslutiti fabulu. Unutar tih sedam cjelina, u koje uvodi Nebeskon, skriveno je 57 priča koje mogu stajati samostalo, odnosno mogu se percipirati izvan konteksta, iako se njihovo pravo značenje, dodaje Arh, otkriva tek u kontekstu cjeline. Fabulu knjige nose tri lika - Kosjenka, Palunko i Potjeh - otkrivajući tako istinu o Kosjenkinom djetinjstvu, djevojaštvu, majčinstvu, odlasku iz Legengrada, dolasku u Velegrad, te ponovnom povratku u Legengrad. Iako čitanje ove knjige nije lako, i to zbog izlomljene fabule (fabule koja teče logikom asocijacija i slijedova misli), metaforičkih aluzija, nadovezivanja na pjesničku i filozofsku tradiciju, svaka od priča nosi toplu riječ, zaključuje Arh. Svoje prijatelje i poklonike autorica je tijekom prezentacije počastila čitanjem segmenata triju priča (Tri kata pod zemljom, Kosjenkine vremenske digresije i Mekaka) opisavši ukratko tijek nastanka rukopisa, ali i zahvalivši naposljetku okupljenima, ali i svima koji su pridonjeli njegovu objavljivanju. Naime, Priče iz kosjenkine kose objavljene su u nakladi Centra za kulturu Grada Krka, a financijsku podršku izdavanju uz Centar dao je i Grad Krk. Recenziju knjige potpisuje Danijela Bačić Karković. Uz književni dio, večer su obilježili i koncerti Ženske vokalne skupine Lira koju je šira javnost upoznala tijekom sudjelovanja u popularnom serijalu HRT-a Do posljednjeg zbora, te jedna od naših najpoznatijih klapa - Klapa Cambi - kojoj je pošlo za rukom okupiti zavidan broj poklonika. Između dva koncerta, kao i prošle godine, u more je porinuta još jedna tradicijska barka, ovog puta crveni guc Bodul kojeg će posjetitelji grada, kao i pasaru Bodulku, imati prilike razgledati u obilasku Krčke rive. Bodula je u more uz djelatnike Komunalnog društva Vecla porinula i njegova kuma Gordana Pavletić, inače članica Športskog ribolovnog društva Lovrata. Novi krčki guc, poput pasare, nastao je brodogradilištu Franka Kraljića, a za revitalizaciju ovog segmenta pomorske tradicije, kako je u kratkom obraćanju istakao gradonačelnik Vasilić, incirao je Nedeljko Dunato, direktor Vecle. Sljedećeg dana, proslava je nastavljena otkrivanjem spomeničke skulpture Pralja poznate akademske kiparice Marije Ujević Galetović nad Krušijom, predstavljanjem knjige Antona Bozanića Svećenici i župe na području Krčke biskupije, te koncelebriranom svetom misom koju je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Svečanosti otkrivanja svojim su nastupom uveličali Mići Boduli, a više o samoj skulpturi okupljenima su kazivali gradonačelnik Vasilić i predsjednica Povjerenstva za odabir skulpture, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout. I dok se gradonačelnik osvrnuo na kulturalni aspekt i značaj Krušije kao izvora pitke vode, koji je zasigurno jedan od razloga formiranja grada baš na ovom mjestu, Višnja Slavica Gabout, ukratko je prezentirala proces odabira, ali i njezine izrade, istakavši kako su se prepoznatljivi volumeni Marije Ujević Galetović izvrsno uklopili u prostor nedavno obnovljenog trga tako da ovaj spomenik, posvećen svim Krčankama, iz kojeg god ga kuta promatrali pokazuje jednako zanimljivu konturu. Kao što je i započela, proslava Dana grada, 05. i 06. lipnja, zaključena je programom povodom dana Srednje škole Hrvatski kralj Zvonim, kada je predstavljena inicijativa Krk - otok leptira, te održan glazbeno-scenski program Sanjao sam ples leptira tijekom kojeg su najboljim srednjoškolcima na školskim natjecanjima podijeljena zaslužena priznanja. Uz ovu nisku kulturno-zabavnih programa održana su i tri tradicionalna sportska: košarkaški turnir trojki u organizaciji Košarkaškog kluba Krk, gradska utrka Krk trk u organizaciji Atletskog kluba Krk, te boćarski turnir trojki u organizaciji Boćarskog kluba Krk. Ukratko, ovogodišnji program donio je uistinu za svakog ponešto.

>> otkrijte više o izložbi Grupe ABS
>> preuzmite rezultate boćarskog turnira trojki (.pdf)
>> preuzmite rezultate utrke Krk-trk (.pdf)

 


Izložba nagrađenih radova napravljenih od otpada pristiglih na natječaj Trgovačko komunalnog društva Ponikve

 

 
Podjela priznanja nagrađenim autorima

 
Nagrađena torbica Eme Rešetar i kolaž Dagmar Franolić

 
Dio postava izložbe Grupe ABS - Simptomi tranzicije

 
Izložbu su otvorili Maja Parentić, Ivica Blažić i Alen Alebić

 
Branka Arh i Milica Žužić tijekom predstavljanja knjige
Priče iz Kosjenkine kose

 
Predstavljanju knjige nazočila je brojna publika

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Nastup Ženske vokalne skupine Lira

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Porinuće guca Bodul

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Nastup Kalpe Cambi


Gradska utrka Krk-trk

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Boćari nagrađeni na turniru Dan grada

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Gradonačelnik Darijo Vasilić

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Otkrivanje spomeničke skulpture Pralja akademske
kiparice Marije Ujević Galetović

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Povjesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Proslava dana Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OBAVIJEST O PRIVREMENOM ZATVARANJU PROMETNICA (01. lipnja 2012.)

Ovim putem obavještavaju se građani da će pojedine prometnice u nedjelju, 03. lipnja 2012., između 18.00 i 20.00 sati, radi održavanja gradske utrke Krk-trk, biti povremeno zatvarane za sav promet. Radi se o sljedećim ulicama: Ulici Braće Linardić, Ulici Ježevac, Ulici Lukobran i Šetalištu Sv. Bernardina. Iste će između 18.00 i 19.00 biti zatvorene na nekoliko, a između 19.00 i 20.00 sati na 45 minuta. Organizator ove utrike, Atletski klub Krk, zahvaljuje na razumijevanju.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U KRČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI PROVEDENO ISTRAŽIVANJE O UPOTREBI MOBITELA, RAČUNALA I DRUŠTVENIH MREŽA (31. svibnja 2012.)

U Matičnoj osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u gradu Krku, na uzorku od 167 školaraca, od četvrtog do osmog razreda, provedena je anketa o uporabi mobitela, računala i danas izuzetno popularne društvene mreže Facebook. Prema riječima ravnatelja Serđa Samblića, na provođenje ovog istraživanja naveli su slučajevi zlouporabe tehnologija, ali i samih aplikacija vezanih uz iste. Pored ostalog, anketom je potvrđena pretpostavka kako učenici značajan dio svog slobodnog vremena provode na društvenim mrežama: 50% učenika više od jednog sata dnevno, a njih 12% tri ili više sati. Također anketa je pokazala kako se 12% učenika susrelo se s uznemirujućim ili nasilnim sadržajima putem mobitela; 18% učenika sa slikama ili ponudama neprimjerenog, odnosno prijetećeg sadržaja putem računala; a 15% učenika doživjelo je neku vrstu virtualnog nasilja, zastrašivanja ili uznemiravanja putem Facebooka. S ciljem prezentacije tih nimalo optimističnih rezultata ankete, 28. svibnja 2012. u auli osnovne škole održan je roditeljski sastanak. O spomenutom tako su govorili školska pedagoginja Milana Jurina, pomoćnik načelnika Policijske postaje Krk Mirko Baotić, te Dražen Horvat, kriminalist iz Odsjeka za prevenciju Policijske uprave Primorsko-goranske županije.


Izlaganje pedagoginje Milane Jurine

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U SREDNJOJ ŠKOLI ODRŽANO IZLAGANJE GLAGOLJICA U GOSTIMA (29. svibnja 2012.)

U krčkoj Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir netom završenog vikenda održano je zanimljivo predavanje Glagoljica u gostima proizašlo iz projekta zagrebačkog Društva prijatelja glagoljice. Ovo nadahnuto izlaganje o pet najvažnijih spomenika hrvatske glagoljičke kulture ljubiteljima glagoljice u Krku približili su prof. dr. Darko Žubrinić i Stjepan Bahert, dramski umjetnik koji je interpretirao nekolicinu odabranih tekstova. Ovo edukativno događanje, što je većinom okupilo srednjoškolce i njihove profesore, zajednički su organizirali Društvo prijatelja glagoljice i Društvo Krčana i prijatelja otoka Krka u Zagrebu. Tajnik Društva Krčana, u drugom dijelu druženja, prisjetio se književnika Antuna Bonifačića (1901. - 1986.), rodom iz Punta koji potpisuje prvi i dosad jedini hrvatski roman posvećen nafti. Radi se o rukopisu Krv majke zemlje izvorno objavljenom daleke 1935. godine. Predsjednik Društva Krčana Rajko Žic na samome kraju darovao je krčkoj srednjoj školi Bonifačićevu knjigu iz 1938., ali i zbirku vrijednih pretisaka starih Krčkih kalendara. Zagrebačka delegacija nakon izlaganja posjetila je Košljun i Bonifačićevu rodnu kuću u Puntu.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

I-KRK: OBJAVLJENA LIPANJSKA DOGAĐANJA (28. svibnja 2012.)

YouTube kanal: I-KRK

   

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 122. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (28. svibnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 122. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za proračun i financije, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za proračun i financije, odnosno prihvaćanjem zamolbe Boćarskog kluba Krk kojem se za organizaciju tradicionalnog turnira Dan grada Krka odobrava 2.000,00 kn. Poljoprivrednoj zadruzi otoka Krka odobrena je donacija u iznosu od 1.400,00 kn za troškove računovodstva i knjigovodstva. Vezano uz inicijativu Antona Justinića iz Krka koji predlaže oglašavanje na portalu Booking Croatia, odlučeno je da se za jednogodišnje razdoblje prihvati osnovni paket (vrijedan 3.990,00 kn), odnosno napredni paket (vrijedan 6.990,00 kn) ukoliko se u financiranje uključi i Turistička zajednica Grada Krka. Rješavajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti odbijen je zahtjev za sufinanciranje sureta osoba s invaliditetom u organizaciji Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke, kao i zamolba Dragutina Crnića iz Škrljeva da mu se financijski pomogne tiskanje knjige Legenda o Škrljevu i okolici od grada Klisa do Grobnika. Nakon ponovnog razmatranja zamolbe Hrvatskog saveza informatičara da grad Krk naredne godine bude domaćin Srednjoeuropske informatičke olimpijade, donošenje odluke odgođeno je sve dok se ne utvrde detalji vezani uz ukupno financijsko opterećenje Grada koje donosi organizacija takvog događanja. Kulturno umjetničkom društvu Vrh odobreno je 2.000,00 kn za gostovanje na smotri folklora koja će se početko lipnja ove godine održati u Tisnom na otoku Murteru. Za organizaciju Europskog prvenstva u motociklizmu i Svjetskog prvenstva motora s prikolicom Moto klubu Kvarner iz Rijeke odobreno je 5.000,00 kn. Zoranu Štimcu iz Krka za tisak knjige Gastronomija, koja sabire transkripte istoimene radio emisije, odobreno je 3.000,00 kn, i to na način otkupa 60 knjiga pojedinačne cijene od 50,00 kn. Rješavajući predmete Imovinsko-pravne službe prihvaćen je prijedlog tvrtke Olimpia d.o.o. iz Zagreba za prodaju k.č. 3861/6 k.o. grad Krk, površine 163 m2, u vlasništvu predlagatelja, inače zemljište za izgradnu puta na području Mali Kartec. Isplata naknade za zemljište izvršiti će se prijebojem vrijednosti komunalnog doprinosa koji će predlagatelj biti obvezan platiti Gradu za izgradnju stambene građevine na k.č. 3861/7 k.o. grad Krk. O prijedlogu tvrtke Konzum d.d. iz Zagreba za prodaju z.č. 1268/5, površine 773 m2, k.o. Krk, u vlasništvu predlagatelja, inače zemljište koje ulazi u sastav puteva na području uređenom Detaljnim planom uređenja poslovne Zone 29 na predjelu Sv. Petar u gradu Krku, Kolegij je izrazio pozitivan stav, najavivši provjeru povijesnog gruntovnog izvatka. Na prijedlog Željka Skomeršića iz Krka da mu se Ugovor o zakupu poslovnog prostora produži, ali bez plaćanja zakupnine, zaključeno je kako obzirom na propozicije Zakona o zakupu poslovnog prostora nije moguće potpisivanje ugovora pod drugačijim kondicijama (ukoliko se prethodno ne raspiše natječaj), te one ostaju iste dok predlagatelj ne prijeđe u novi poslovni prostor. Vezano uz prethodno, Odsjek za prostorno planiranje i zaštitu okoliša zadužen je da prikupi ponude za interijersko uređenje poslovnog prostora, inače budućeg muzeja, smještenog na adresi Strossmayerova 24. Kako Grad ne raspolaže adekvatnim prostorom odbija se prijedlog Malonogometnog kluba Krk za davanje na korištenje prostorije koja bi služila za održavanje sastanaka članova kluba, te odlaganje dresova i sportske opreme. Nakon razmatranja troškovnika vezanog uz radove na izgradnji pješačke staze, odnosno pješačkog spoja ulica Tina Ujevića i Slavka Nikolića u vlasništvu Grada Krka, odlučeno je kako će se tijekom ljeta provesti postupak prikupljanja ponuda. S tvrtkom Ernesto d.o.o. iz Rijeke zaključen je Ugovor o zakupu javne površine, odnosno ugostiteljske terase za objekt na Trgu Kamplin za koji su izdani minimalno tehnički uvjeti, a koji će poslovati pod nazivom Caffe/Coctail bar Smokvica. Vezano uz prijedlog Dinka Durakovića iz Krka za davanje u zakup javne površine na Trgu Kamplin radi postavljanja privremenog objakta za prodaju suvenira, odlučeno je kako najprije treba provjeriti postoji li slobodna lokacija, a ukoliko postoji, ista će biti dana u dnevni zakup. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša najprije su razmotreni prijedlozi Mjesnog odbora Kornić, Zapisnik Savjeta za prostorno uređenje, te primjedbe samog Odsjeka, vezani uz raspravu na temu Nacrta prijedloga Urbanističkog plana uređenja naselja Kornić. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo Zidarskoj radnji Fuga u vlasništvu Mihovila Kosića iz Krka dana je suglasnost za dovršenje radova započetih na sanaciji benediktinskog samostana, i to do kraja lipnja ove godine. Prihvaćena je ponuda Zajedničkog zanatskog obrta Alu Krk u vlasništvu Ivice Šamanića i Davora Magaša iz Krka, za izradu i montažu vanjske i unutarnje prozorske stolarije (s IZO - termopan staklom) prostorija drugog kata zgrade Gradske uprave. Vrijednost radova iznosi 49.945,00 kn. Pored tri dostavljene ponude za izradu linijske rešetke u dijelu Ulice Golubić u Pinezićima (Zidarski obrt Zidar Ivo - 32.342,50 kn; Mariška d.o.o. - 29.937,50 kn; Građevinski obrt Gratel - 39.112,00 kn) kao najpovoljnija prihvaćena je ona tvrtke Mariška d.o.o. iz Vrbnika na iznos od 29.937,50 kn. Predmetna investicija nalazi se u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu godinu. Pored tri dostavljene ponude za izradu linijske rešetke u dijelu Ulice Luvere u Pinezićima (Zidarski obrt Zidar Ivo - 21.241,25 kn; Mariška d.o.o. - 21.137,50 kn; Građevinski obrt Gratel - 25.850,00 kn) kao najpovoljnija prihvaćena je ona tvrtke Mariška d.o.o. iz Vrbnika na iznos od 21.137,50 kn. Predmetna investicija nalazi se u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu godinu. Pored tri dostavljene ponude za izradu slivnika i oborinskog kanala u dijelu naselja Salatići (Zidarski obrt Zidar Ivo - 7.386,26 kn; Mariška d.o.o. - 13.362,50 kn; Građevinski obrt Gratel - 8.662,00 kn) kao najpovoljnija prihvaćena je ona Zidarskog obrta Zidar Ivo u vlasništvu Vlada Kosića iz Vrha na iznos od 7.386,26 kn. Predmetna investicija nalazi se u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu godinu. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove razmotrene su preporuke Policijske postaje Krk vezane uz nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, te poslove privatne zaštite na javnim površinama. Orijentacijskom klubu Ris iz Delnica dana je suglasnost za organizaciju natjecanja u orijentacijskom trčanju na području grad Krka - 25. srpnja 2012. između 10.00 i 21.00 sat.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PJEVAČKI ZBOR MLADIH JOSIP KAPLAN PREDSTAVIO SE KRČANIMA (26. svibnja 2012.)
 
Na kraju uskršnjeg vremena, uoči blagdana Pedesetnice, u prepunoj Krčkoj katedrali održan je Uskršnji koncert riječkog Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan. Uz spomenuti zbor koncert su svojim sudjelovanjem uveličali Vokalna skupina Josip Kaplan i Djevojački zbor Josip Kaplan. Svima njima voditeljica je energična Doris Kovačić, dok kao vokalnu pedagoginju valja izdvojiti Arianu Bossi, a kao korepetitoricu Juditu Plazonić. Pored brojnih mladih pjevačkih glasova također treba istaknuti samostalni nastup instrumentalista orkestra riječke Srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov pod dirigentskom palicom Danijela Trinajstića. Velik doprinos popularizaciji zbornog pjevanja mladih posljednjih tjedana dao je upravo zbor Josip Kaplan, i to svojim javnim nastupima na HRT-u i pobjedom u serijlu Do posljednjeg zbora, a krčki koncert predstavlja prvi njihov istup nakon spomenutog uspjeha koji svakako dokazuje da je bavljenje glazbom u amaterskim okvirima idealan način provođenja slobodnog vremena za najstarije osnovce, srednjoškolce, studente, ali i sve ostale muzikalne mlade ljude, koji, nakon audicije, u zajedničkom glazbenom druženju kreiraju nova dostignuća, jačaju svoje životne stavove uz vrijedan umjetnički rad, te odgojno i obrazovno djeluju međusobno i uz svoje voditelje, stvarajući tako novu kvalitetu uspješnog življenja, odrastanja i prijateljevanja. Pjevački zbor mladih Josip Kaplan do visoke je, odnosno profesionalne razine, uznio umjetnički nivo i kvalitetu zborskog pjevanja tražeći nove izraze kroz profesionalno koreografiranje svojih nastupa te uz korištenje vrhunskih aranžmana za višeglasno a cappella pjevanje, što predstavlja rezultat otvorenosti za mnoge suradnje unutar riječkih glazbenih krugova. Iako je zbor Josip Kaplan nastupao u mnogim sakralnim i svjetovnim prostorima čije bi nabrajanje bilo prezamašno, koncert održan u Krčkoj katedrali zauzima važno mjesto, i to zato što je otpjevan u osvit velike proslave 1700. obljetnice Milanskog edikta. Neki od tijekom subotnjeg koncerta izvedenih skladatelja sakralne glazbe bili su A. Klobučar, J. S. Bach, W. A. Mozart, S. V. Rahmanjinov, K. Hampton ili G. de Marzi.


PZM Josip Kaplan u Krčkoj katedrali

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

UČENICI ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJE ŠKOLE PROSLAVILI KRAJ NASATVE (25. svibnja 2012.)

Opušteno i veselo, 18. svibnja 2012., učenici završnih razreda Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir proslavili su kraj nastave koji je svoju kulminaciju doživo u tradicionalnom okupljanju uz glazbu na plaži Plav. Od dvadeset i osam učenika četvrtog razreda gimnazije, sedmero učenika prošlo je odličnim, šesnaestero vrlo dobrim, a četvero dobrim uspjehom, dok je učenicom generacije proglašena Monika Radivoj. Od dvadeset učenika četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja šestero učenika postiglo je odličan, četvrero vrlo dobar, a desetero dobar uspjeh, dok je učenicom generacije proglašena Anamarija Žic. Od četrnaest učenika četvrtog hoteljersko-turističkog razreda, troje učenika postigla su odličan, četvero vrlo dobar, a šestero dobar uspjeh, dok je učenicom generacije proglašena Natalija Mršić. Od jedanaestero učenika trećeg razreda ugostitelja, petero učenika prošlo je vrlo dobrim uspjehom, dok je učenikom generacije proglašen Karlo Udina. Od desetero učenika trećeg razreda strojara dvoje učenika ocijenjeno je vrlo dobrim uspjehom, dok je učenikom generacije proglašen Josip Justić. Ove godine krčka srednja škola tako će ispratiti osamdeset i troje učenika završnih razreda, a sve njih iščekuje državana matura, obrana završnog rada i/ili upisi na fakultet koji ujedno predstavljaja i svojevrstan ulazak u svijet odraslih.

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA 20. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KRKA (24. svibnja 2012.)

>> pročitajte izvješće

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OBAVIJEST KRČKIM MASKINARIMA IZ POLJOPRIVREDNE SAVJETODAVNE SLUŽBE (23. svibnja 2012.)

Na praćenim lokalitetima nije zabilježena pojava maslinovog moljca (Prays oleae) u kritičnim broju te za sada nije potrebno provoditi suzbijanje ovog štetnika. Međutim, upozorava se na lokalnu prisutnost štitastih uši, te se maslinarima preporuča da obave pregled maslinika te po potrebi izvrše suzbijanje. U tu svrhu koriste se mineralna ulja (trgovačkog naziva Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje). Također, i dalje se upozorava na vrlo povoljne uvjete za širenje paunovog oka (Spilocaea oleagina) pa maslinari koji nisu postupili prema ranijoj obavijesti tretiranje mogu obaviti do početka cvatnje pripravcima na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby WG) ili tebukonazola i trifloksistrobina (trgovačkog naziva Nativo 75 WG). Sredstva za zaštitu bilja važno je primijeniti prema  uputama proizvođača, a provedeno tretiranje treba upisati u evidencijski list korištenja sredstava za zaštitu bilja. Sve dodaten informacije mogu se dobiti u uredu Matulji ponedjeljkom, srijedom i petkom (Karmen.Karlic@komora.hr), te četvrtkom u ured Krk.

komora.hr

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

VETERANI DOMOVINSKOG RATA I MASLINARI POTPISALI UGOVOR O SURADNJI (23. svibnja 2012.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka Zdenko Petrak, predsjednik Udruge vetrana Domovinskog rata otoka Krka i Ivan Žgaljić, predsjednik Udruge maslinara Drobnica, pred punim auditorijem potpisali su Ugovor o suradnju. Naime, nakon što je utvrđeno da se interesi ovih dviju značajnih otočkih udruženja djelomično preklapaju potpisan je predmetni ugovor, i to obzirom na nekolicinu tema od zajedničkog interesa, a ponajviše one vezane uz poljoprivredu i pretpristupne fondove Europske unije. Upravo o potenjem okupljene je tijekom kratkog izlaganja poučio Marko Mrkalj, konzultant i predstavnik tvrtke Okorak d.o.o. iz Bebrina. 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN DRUGI RADNI SASTANAK U SKLOPU PROJEKTA NEKA SE LOKALNI GLASOVI ČUJU! (21. svibnja 2012.)

U Maloj vijećnici Grada Krka, u organizaciji Regionalnog info centra za mlade Rijeka i Savjeta mladih Grada Krka, održan je drugi po redu radni sastanak na kojem su se uz moderatora Zorana Stevanovića susreli predstavnici nekolicine gradskih udruženja, izvršne vlasti, srednjoškolaca, studenata, te institucija poput Grada Krka, Centra za kulturu Grada Krka i Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir. Primarna zadaća ovog sastanka bila je da okupljeni - takozvana test grupa ispuni anketne upitnike, kako bi se u okvirima projekta Neka se lokalni glasovi čuju! dobila što točnija mapa životnih uvjeta mladih, ocjenila dostupnost podataka koji su od interesa za mlade, te procjenilo sudjelovanje mladih u javnom životu zajednice. Naime, spomenuti projekt, koji se u trajanju od 18 mjeseci provodi od 01. siječnja 2012. godine, prema riječima Zorana Stevanovića, predstavnika Regionalnog info centra za mlade Rijeka, pokrenut je zbog nepostojanja strategije razvoja mladih, odnosno izostanka zadovoljavajuće politike mladih, a obuhvaća 14 gradova Primorsko-goranske županije (Bakar, Cres, Crikvenicu, Čabar, Delnice, Kastav, Kraljevicu, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatiju, Rab, Rijeki i Vrbovsko) u kojima se uz pomoć članova Savjeta mladih organiziraju radni sastanci, i to s ciljem procjene stanja i potreba mladih na području gradova/županije, odnosno stvaranja uvjeta za povećanje kvalitete života mladih kroz njihovo što intenzivnije sudjelovanje u projektima lokalne zajednice. Nakon što su ispunjeni upitnici, ukratko je predstavljna sama inicijativa koja bi nakon provedenog istraživanja, koje podrazumjeva analizu i obradu 800 anketnih upitnika, trebala završiti prigodnom publikacijom, ali i podizanjem portala u formi pretraživača namijenjenog mladima koji bi korisnicima, a obzirom na njihove primarne interese (obrazovanje i informatizacija, zapošljavanje i poduzetništvo, socijalna politika, zdravstvena zaštita, aktivno sudjelovanje u društvu, kultura, sport, tehnička kultura, slobodno vrijeme, mobilnost, informiranje i savjetovanje) omogućio brzo i jednostavno pretraživanje adresara (institucije, lokalna samouprava, NGO), te novosti i najava (kalendar događanja) vezanih uz sredine iz kojih dolaze. U nastavku, predstavljeno je i studijsko putovanje u Sloveniju, također realizirano u okvirima navedenog projekta sa zadaćom razmjene iskustava sudjelovanja mladih u društvenoj zajednici i njihovih potreba s vršnjacima iz Slovenije. Kao neki od primarnih problema tako su izdvojeni nezaposlenost, slaba informiranost, nedovoljna ponudba aktivnosti, slaba komunikacija s lokalnom samoupravom, apatičnost mladih, te nedostatak prostora. Upravo se o potenjem najviše raspravljalo i tijekom krčkog sastanka sa zaključkom kako u gradu Krku ipak postoji Društveni centar koji svim potencijalnim korisnicima stoji na raspolaganju. Tijekom završne rasprave otvorene su i mnoge druge teme među kojima valja izdvojiti problem egzistencije velikog broja udruga te financiranje istih, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, te nevidljivost Savjeta mladih koji bi trebao povezati mlade i lokalnu samoupravu.


S radnog sastanka održanog u Maloj vijećnici

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PROLJEĆE NA KOTAČIMA UZ VOĐENE TURE ZA BICIKLE I QUADOVE (19. svibnja 2012.)

Nakon prošlog vikenda održanog festivala ronjena tijekom kojeg je u jednoj od najvećih jadranskih eko-akcija očišćen akvatorij Krčkog zaljeva, bogat proljetni program namijenjen svim rekretivcima i sportašima, bilo Krčanima ili gostima, nastavljen je sportsko-zabavnom manifestacijom Proljeće na kotačima. Ovo trodnevno događanje, koje zajedničkim snagama organiziraju Turistička zajednica Grada Krka, Brdsko biciklistički klub Otok Krk i Valamar Koralj Romantic Hotel, startalo je 18. svibnja kada je u smjeru Kornića krenula, 20 km duga, rekreativna biciklistička tura. Sudionici ove prve po redu ture tako su imali prilike razgledati bogatu zbirku Etno muzeja Kornić, ali i prepustiti se uživanju u slikopisnim pejzažima čije konture definiraju drevni maslinici tematske staze Putevima zlatnih kapi krčkog blaga. Dan u potpunosti posvećen laganoj rekreaciji na četiri kotača završen je u konobi Valamar Koralj Romantic Hotela uz druženje i zabavan glazbeni program. Sljedećeg dana, 19. svibnja, na Krčkoj rivi, program je nastavljen atraktivnim natjecanjem biciklista u sporoj vožnji, podjelom nagrada najboljima, ali i igrama za najmlađe, kojima je pošlo za rukom privući pažnju šetača, pa čak i izmamiti pljesak. U nastavku, s Krčke rive, startale su dvije biciklističke ture, rekreativna, duga 25 km, i sportska, duga 45 km, te tura s quadovima. Uz sigurno vodstvo i krčko Dobrovoljno vatrogarsno društvo, okupljeni rekreativci, obišli su grad Krk, ali i okolicu: Vrh, Bajčiće i Sv. Juraj. Nakon organizirane okrijepe i odrađenog ostatka ture, stotinjak biciklista i vozača quadova vratilo se na Krčku rivu, gdje ih je dočekao Bike party - glazba i iznova zaslužena okrijepa. Nedjelja, 20. svibnja, ostaje rezervirana za završnu relax biciklijadu, dužine 15 km, koja će sudionicima ukazati na svu ljepotu polutoka Prnibe. Ovom manifestacijom zatvoreno je prvo poglavlje godišnje niske manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, predstavljeno geslom Volim proljeće u Krku, a već početkom lipnja započinju ljetna događanja kada sve željne dobre zabave i natjecanja još jednom očekuju Jadranske igre. Svi zainteresirani timovi tako se za sudjelovanje u ovom velikom projektu mogu prijaviti u Turističkom uredu Grada Krka.


Okupljanje biciklista na Krčkoj rivi

 

  
Natjecanje u sporoj vožnji bicikle


Pobjednica natjecanja u sporoj vožnji bicikle

 
Start biciklističke ture

 
Start ture quadova

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 121. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (16. svibnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 121. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Dinka Pejnović, stručna suradnica za proračun i financije. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za proračun i financije odnosno razmatranjem, a potom i prihvaćanjem prijedloga Odluke o II. izmjeni Proračuna Grada Krka za 2012. koja će se uskoro naći na dnevnom redu Gradskog vijeća. Naime, II. izmjena Proračuna Grada Krka za ovu godinu koja podrazumjeva povećanje od 5.100.000,00 kn, osim zbog naknadnog uvrštavanja (potencijalne) donacije regije Veneto u iznosu od 800.000,00 kn za obnovu dijela gradskih zidina, kako je istaknuto, potrebna je i da bi se osigurala sredstva za kapitalni projekt izgradnje osnovnoškolske sportske dvorane, što obuhvaća izgradnju i opremanje same dvorane, te rekonstrukciju Trga Krčkih glagoljaša. Budući da u vrijeme donošenje ovogodišnjeg Proračuna i njegove izmjene nisu bili poznati iznosi odobrenih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za navedenu namjenu sredstva pomoći planirana su u iznosu od 4.500.000,00 kn. No, kako je odobreno tek 1.500.000,00 kn predloženo je da se razlika pokrije zaduživanjem. Uz izmijenjene Projekcije Proračuna Grada Krka za razdoblje od 2013. do 2014. i Plana razvojnih programa Grada Krka za razdoblje od 2012. do 2014., raspravljeni su i prihvaćeni, također s ciljem proslijeđivanja gradskim vijećnicima, prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Krka za 2012., prijedlog Odluke o prihvaćanju investicije - Izgradnja školske sportske dvorane u Krku, te prijedlog Odluke o raspodjeli viška prihoda iz 2011. Rješavajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti Auto klubu Krk odobreno je 1.050,00 kn za nabavu kaciga dvanaestero najuspješnijih polaznika edukacije vezane uz sigurnost u prometu. Ova akcija u suradnji s djelatnicima Policijske postaje Krk provedena je u svim otočkim osnovnim školama, a sastojala se od teorijskog i praktičnog dijela. Društvu Krčana i prijatelja otoka Krka iz Zagreba odobrena je donacija u iznosu od 2.000,00 kn, a u znak zahvale Grad će primiti 20 primjeraka raritetnog izdanja Krčkog kalendara iz 1955., te 35 primjeraka knjige Društvo krčkih Hrvata u Zagrebu, autora Tomislava Galovića. Udruzi Demo bendova grada Krka odobreno je 1.000,00 kn potpore za organizaciju festivala Kviri'n'Bass koji se 01. lipnja, između 19.00 i 02.00 sata, planira održati na plaži Lukobran. Međutim ova će se potpora realizirati nakon dobivanja odobrenja za korištenje javne površine, odnosno nakon ishođenja prijave javnog okupljanja. Udruzi Spirit iz Rijeke odobreno je 1.000,00 kn pomoći za organizaciju projekcije filmova s Međunarodnog festivala Uhvati film koja se planira prirediti u Koktel baru Volsonis. Ovdje se radi o novosadskom festivalu koji iz različitih diskursa tematizira invalidnost. Nadalje, prihvaćena je inicijativa Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir da se sukladno Odluci o nagrađivanju učenika i mentora nagrade sudionici državnih natjecanja. U nastavku razmotreno je izvješće Odbora za društvene djelatnosti čija je sjednica održana 08. svibnja, a u kratkom izlaganju na temu zaključaka Odbora, pored ostalog, izdvojene su primjedbe na rad Nogometnog kluba Krk, model potencijalne suradnje Centra za kulturu Grada Krka i udruga u kulturi, kao i princip raspodjele sredstava gradskim udruženjima. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, prihvaćen je prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja predjela Mali Kankul u gradu Krku, te će o istoj uskoro imati prilike raspravljati gradski vijećnici. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo, sukladno projektu izvedenog stanja i snimanja priključnih ormarića na javnim površinama grada Krka, prihvaćena je ponuda Elektroinstalaterskog obrta Elbo u vlasništvu Kenislava Rušina iz Brsca za njihovu rekonstrukciju, i to: 12.188,75 kn za ormarić na Šetalištu Sv. Bernardina; 11.311,25 kn za ormarić iza cvjetarne na Trgu Bana J. Jelačića; 6.090,00 kn za ormarić kod Velikog parka; 7.236,25 kn, za prvi ormarić iza Kule na Obali Hrvatske mornarice; 23.400,00 kn za drugi ormarić iza Kule na Obali Hrvatske mornarice; te 19.731,25 kn za ormarić na Trgu Kamplin. Ukupno 79.957,50 kn. Nadalje, prihvaćena je zamolba Kulturno umjetničkog tradicionalnog sastava Andes abya yala art iz Vuke za prezentacijom glazbeno-plesne baštine Bolivije, ali bez mogućnosti predstavljanja i prodaje tamošnjih rukotvorina. Također, prihvaćena je inicijativa Grupe Dos Lunas Ecuador, za predstavljanje glazbeno-plesne tradicije Ekvadora. Kao jedina zaprimljena, prihvaćena je ponuda Uslužnog obrta V. R. Dodić u vlasništvu Roberta Dodića iz Matulja, za farbanje stupova javne rasvjete na području grada Krka, i to na iznos od 46.437,50 kn. Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove usvojena je zamolba Mjesnog odbora Skrbčići-Pinezići da se angažira osoba koja će tijekom ljetnih mjeseci održavati ulice i puteve na području mjesnog odbora.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN SCUBA FEST - EDUKATIVNA, EKO I ZABAVNA MANIFESTACIJA ZA LJUBITELJE PODMORJA (13. svibnja 2012.)

Netom završenog vikenda, između 11. i 13. svibnja, u gradu Krku održan je Scuba fest ili trodnevni festival ronjenja kojeg čini nekoliko zasebnih cjelina. Najprije valja izdvojiti prezentaciju bogate ponude ronilačkuh centara s područja Grada Krka koja se tijekom čitave subote odvijala na prostoru Krčke rive. Istog dana održana je i tradicionalna eko-akcija čiščenja podmorja krčkog akvatorija koja predstavlja tek jedno u nizu sličnih događanja karakterističnih za svibanj, mjesec rezerviran za brigu o plažama, šetnicama, uvalama i otočićima. No, najveća među takvim eko-akcijama, pa čak i u odnosu na sličnja događanja duž čitavog Jadrana, upravo je ona vezana uz Scuba fest kojoj se ove godine pridružilo dvjestotinjak ronica iz različitih djelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja - osobito Slovenije. Obzirom na takvu brigu o okolišu koja zasigurno predstavlja rezultat visoke ekološke svijesti otočana, ali i njegovih posjetitelja, otok Krk s pravom nosi naziv - najčistiji dio Hrvatske. U nastavku ovog brojnim sadržajima ispunjenog dana predstavnici ronilačkih centara za sve ljubitelje podmorja i rekreativce na Plaži Porporela organizirali su promotivno ronjenje, a dan je u večernjim satima na Krčkoj rivi zaključen uz Scuba party i Nadzorni odbor. Edukacija tijekom nedjelje, u nešto drugačijoj formi, nastavljena je programom u Velikoj vijećnici Grada Krka gdje su održana tri zanimljiva predavanja. Čedomir Benac, za početak, poučio je o karakteristikeama geologije našeg mora. Profesor Kovačić okupljenima je ukazao na neke od ljepota biologije Jadrana, dok je Branko Gašpar zavirio u bogatu povijest ronilačkog sporta. Kao novost ovogodišnje manifestacije valja izdvojiti edukativni dio programa održan u glavotočkom Biološkom centru Mare Vivum gdje su održana dva dvojezična izlaganja. U organizaciji ove edukativne, eko i zabavne manifestacije, koja svakog proljeća doprinosi širenju svijesti o potrebi očuvanja okoliša u kojem uživamo i od kojeg živimo, sudjelovali su: Grad Krk , Klub podvodnih aktivnosti Bios, ronilački centri grada Krka, Slovenski ronilački savez, Trgovačko komunalno društvo Vecla d.o.o., Športsko ribolovno društvo Lovrata i Turistička zajednica Grada Krka. Sljedeći rekreativni program na redu je već sljedećeg vikenda kada će na svoje doći krčki biciklisti, bilo profesionalci ili tek rekreativci.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKI MALIŠANI NASTUPILI NA OLIMPIJSKOM FESTIVALU DJEČJIH VRTIĆA HRVATSKE (12. svibnja 2012.)

Na jedanaestom po redu Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Hrvatske održanom 12. svibnja 2012. u Novom Vinodolskom, na stadionu Nogometnog kluba Vinodol, pored raspoloženih predstavnika četrnaest županijskih vrtića nastupili su i maleni sportaši iz Dječjeg vrtića Katarina Frankopan, koji okuplja jedan matični i sedmero područnih vrtića. Sudionici ove tradicionalne smotre tako su dobili priliku natjecati se u pet disciplina posebno priređenih za djevojčice, a posebno za dječake, i to: trčanju na 50 m, štafeti, bacanju loptice u dalj, skoku u dalj i nogometu. Krčki mališani, njih četrdeset (po dvadeset djevojčica i dječaka) natjecali su se u svim disciplinama, a nagrade su osvojili: Natali Gržetić iz Malinske u bacanju loptice u dalj - 1. mjesto; Ronald Berisha iz Krka u bacanju loptice u dalj - 2. mjesto; Jana Ostogović, Danijela Čuljat, Manuela Mašić Čubranić iz Baške i Dorotea Jurešić iz Polja u štafeti - 3. mjesto; te Dario Šutić, Josip Filipović, Lovro Živković i Leon Bajčić iz Krka u štafeti - 2. mjesto. U ukupnom poretku Dječji vrtić Katarina Frankopan zauzeo je izvrsno 5 mjesto.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OBAVIJEST O UPISU PREDŠKOLSKE DJECE U DJEČJI VRTIĆ KATARINA FRANKOPAN (12. svibnja 2012.)

>> preuzmite obavijest (.pdf)
>> preuzmite prijavnicu (.doc)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OTVORENA IZLOŽBA SLIKARA PETRA ĐAKULOVIĆA (11. svibnja 2012.)

U Galeriji Decumanus otvorena je izložba riječkog slikara Petra Đakulovića, naziva Poetika svakodnevice, koju je u društvu autora, pred okupljenim ljubiteljima likovnosti, otvorila ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić. Prema riječima Igora Gržetića, autora teksta kataloga, tradicionalna popartistička ikonografija agresivan je početak anti-ikonoklazma koji će uskoro trijumfirati u svojoj socrealističkoj, a ujedno i hiperrealističkoj maniri: prvi uzdižući ljevičarske ideale, a drugi jasno demonstrirajući snagu kapitala, kasnije njezinu otužnu neodrživost. Đakulovićeve figuracije, ako se prelista takva postmodernistička slikarska tradicija, postaju posve razumljive, jer u njegovu slučaju izdvojili smo, Gombrichovim riječnikom sugerirano, shemu. Naime, prepoznavanje i stvaranje, kako nas ovaj poznati antihistoricist uči, nisu isto, a da bismo nešto uopće mogli stvoriti, u odnosu na prepoznati, moramo posjedovati razrađen sustav dogovorenih konceptualnih znakova. Ako tako posložimo stvari, postaje nam jasno da bogatu paletu svojih shema Đakulović crpi upravo iz evoluiranog popartističkog nasljeđa dajući još jednom priznanje onom svakodnevnom, sveprisutnom, hiperrealnom. No svakodnevnica je bitno izmijenila svoje konture ukoliko se i one u međuvremenu nisu posve rasule. Jasnoća i slatka banalnost tako su ustuknule pred naletom fantastičnog (jer fantastično postaje realnije od samog realnog) kako bi se što vjernije ocrtalo opće urušavanje. Međutim, ono što i nadalje ostaje isto, ili barem slično, nedvojebeno je smisao za humor/ironiju, i to uglavnom kao reakcija na sveprisutan apsurd. No, to nije čitava geneza. U Đakulovićevim slikama, osim one popularne nazire se upliv još jedne poznate tradicije. One nadrealističke. Odnos popularnog, realnog i hiperrealnog, te nadrealnog više je nego specifičan, a kao takav snažno eksploatiran. Predstavljanje nadrealnog iz hiperrealističke perspektive ili hiperrealističkog iz perspektive nadrealnog danas je čest model. Elegično-uznemirujući motivi iz uradaka Shirin Neshat, oživaljavanje subkultura iz poznatog Ballardovog romana, torture-porn hororci, found-footage manira, Barneyeve instalacije, te Helnweinova ili LaChapelleova fotografija, jasno govore tome u prilog. Đakulovićeva platna na tom su tragu. Petar Đakulović rođen je 1980. u Rijeci. Prve ozbiljnije crtačke korake radi 1997. uz pratnju Tatjane Kostanjević u njezinoj radionici da bi nakon završene gimnazije kratko skrenuo sa svog umjetničkoga puta završivši Tehnički fakultet. Godine 2009. završava i Accademia di belle arti di Venezia, smijer slikarstvo u klasi profesora Carla Di Raca. Izlagao je samostalno i grupno, te je dobitnik nekolicine nagrada. Živi i radi u Rijeci. Izložba Poetika svakodnevice ostaje otvorena do 31. svibnja 2012., a postav je moguće razgledati svakim danom (osim nedjelje i ponedjeljka) od 10.00 do 12.00, te od 19.00 do 21.00 sat.

>> otkrijte više
>> preuzmite poziv (.pdf)
>> preuzmite katalog: prednja strana (.pdf)
>> preuzmite katalog: stražnja strana (.pdf)

 


Petar Đakulović, autor postava Poetika svakodnevice

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PRIDRUŽITE SE FIUMARI - KVARNERSKOM FESTIVALU MORA I POMORSKE TRADICIJE (09. svibnja 2012.)

Ovom prilikom sve zainteresirane destinacije pozivaju se da pristupe sudjelovanju na manifestaciji Fiumare koja će se između 06. i 10. lipnja 2012. održati u sklopu riječke Fiumanke, kao jednog od najvećih i najposjećenijih događanja na Kvarneru. Festival Fiumare logičan je nastavak prošle godine uspješno organizirane inicijative poznate po geslu: Oživimo Mrtvi kanal. Udruga Pro torpedo, kao začetnik ideje, oko sebe je uspjela okupiti brojna udruženja, pojedince i instiucije, te osmisliti i ostvariti zanimljivo događanje na prostoru najvećeg prometa dobara i usluga kroz čitavu povjest grada na Rječini. Mrtvi kanal, Verdijeva ulica, HNK Ivan pl. Zajc, tržnica i luka, ishodišta su Rijeke, ali i stoljetno mjesto susreta trgovaca i obrtnika iz bliže i dalje okolice. Kvarnerski festival mora, baš kao nekada, želi okupiti izlagače i podavače autohtonih proizvoda na istome mjestu na kojem su morskim i kopnenim putem oduvijek dolazili u Rijeku, naravno uz Mrtvi kanal. Idealna je to prilika da se potencijalne izletničke destinacije prezentiraju građanima Rijeke i brojnim turistima u najboljem svijetlu: degustacijom i prodajom svojih autohtonih proizvoda, prezentacijom starih zanata, nošnji, običaja, pjesama i plesa, promocijom svoje ugostiteljske ponude i turističkih atrakcija. Nastup na festivalu je besplatan. Izlagači na korištenje dobivaju tipizirane retro štandove, s priključkom na struju i slobodne termine na glavnoj pozornici za nastup svojih izvođača. U sklopu predstavljanja destinacije predlaže se okupljanje proizvođača autohtonih proizvoda, kao i prezentacija promidžbenih materijala. Svi izlagači moraju biti odjeveni u tradicionale nošnje kraja kojeg predstavljaju. Broj izložbenih mjesta je ograničen, a predviđeno je ukupno deset pozicija uz Mrtvi kanal za otočke i primorske destinacije i deset pozicija u Verdijevoj ulici za kontinentalene destinacije. Prednost kod otočkih i primorskih destinacija imaju one koje će prezentirati svoje tradicijske barke na jedra, a kod kontinentalnih one koje odluče dovesti zaprežna kola. Festival Fiumare biti će bogat sadržajima, a neki od njih su regata tradicijskih barki na jedra, prezentacija barki koje će predstavljati Hrvatsku na festivalu mora u Brestu, ribolovni kup MO Luka, likevne adionice - EX tempore i Kvarner, interaktivne radionice pomorskih vještina, ribarska radionica, brodomodelarska radionica, prezentacacije knjiga prigodne tematike, prezentacije pomorsko-povijesne baštine Rijeke, vođene ture užim središtem grada, a sve uz bogat zabavni program.

>> za izlagače važne informacije (.pdf)
>> kalendar regata tradicijskih barki (.pdf)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 120. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (07. svibnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 120. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za proračun i financije, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Igor Hrast, stručni suradnik za gospodarstvo i vođenje projekata (vježbenik). Rješavajući predmete Odsjeka za proračun i financije Karate klubu Krk Croatia odobreno je 3.000,00 kn za organizaciju četvrtog po redu Krk Cupa koji ove godine namjerava okupiti tristotinjak natjecatelja različitih uzrasta, a planira se, u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, održati 09. lipnja. Razmotrivši inicijativu Nogometnog kluba Rijeka zaključeno je kako Grad Krk i Nogometni klub Krk, obzirom na nedostatna financijska sredstva, ove godine nisu u mogućnosti potpisati organizaciju 60. međunarodnog omladinskog turnira Kvarnerska Riviera, već je predloženo da se na nogometnom terenu SRC-a Josip Uravić Pepi odigra tek jedna četvrtfinalna utakmica. Rješavajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti Atletskom klubu Krk za organizaciju pete po redu utrke Krk-trk izdvojeno je 2.500,00 kn. Spomenuto događanje planira se održati 03. lipnja, i to kao dio programa proslove Dana grada. Veteranima Nogometnog kluba Krk za organizaciju tradicionalnog Memorijalnog turnira Tonči Skomeršić odobreno je 2.000,00 kn. Ova sportska inicijativa planira se odigrati 02. lipnja. Prihvaćena je zamolba otočke Udruge pčelara Kadulja da se program edukacije za zvanje pčelar/ica, i to za dvanaestero njezinih članova/ica s područja Grada Krka subvencionira s 1.000,00 kn po polaznik/ci. Navedena potpora realizirati će se putem Centra za brdsko planinsku poljoprivredu Primorsko-goranske županije. Zračnoj luci Rijeka, kao podrška u provođenju humanitarne akcije kojom se prikupljaju sredstva za liječenje bolesne djece jednog od njezinih zaposlenika, izdvojeno je 1.000,00 kn. Razmotrivši zamolbu Kluba podvodnih aktivnosti Bios, zaključeno je kako spomenuto udruženje trenutno nije moguće uvrstiti u Program javnih potreba u sportu Grada Krka za 2012., međutim sredstva potrebna za njezino djelovanje pokušati će se osigurati u drugoj polovici godine. Rješavajući predmete Imovinsko-pravne službe, temeljem provedenog javnog natječaja prihvaćen je prijedlog da se tvrtki Tehno-Val d.o.o. iz Njivica, obzirom da je na isti pristigla tek njezina ponuda, ustupe komunalni poslovi održavanja i remonta javne rasvjete na području Grada Krka za sljedeće trogodišnje razdoblje. Konačnu odluku o ovom predmetu uskoro će donjeti gradski vijećnici. Iako nije donesen konkretan zaključak, molba Kluba liječenih alkoholičara Gromača za adekvatnim rješenjem prostora za obavljanje djelatnosti iz djelokruga udruženja, navela je članove Kolegija na raspravu o nedovoljnom iskorištavanju potencijala gradskih poslovnih prostora koji su na korištenje dodijeljeni gradskim udrugama, kao i alternativama u rješavanju ovog pitanja. Prihvaćen je prijedlog Ankice Šišinački iz Kornića za dodjelu dnevnog zakupa javne površine na Trgu Kamplin za prodaju reciklažnog nakita od aluminija. Uskoro će, kako je odlučeno, biti raspisan natječaj za zakup javne površine na prostoru Stare tržnice (lokacija 40) obzirom da za istu nije utvrđen najpovoljnoji natjecatelj, odnosno natjecatelji koji su dali ponudu od nje su u međuvremenu odustali. Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, prihvaćeno je Izvješće o prethodnoj raspravi provedenoj u tijeku izrade Urbanističkog plana uređenju UPU 25 - Kamp Glavotok. Nadalje slijedi javna rasprava. Obzirom na molbu Peradarskog obrta Oblić za izmještanje peradarske farme iz naselja Vrh na lokaciju Kimpi, s ciljem dobivanja povratne informacije o mogućem ishodu ove iznova pokrenute inicijative, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja biti će proslijeđen dopis. Prihvaćen je zahtjev Građevinskog poduzeća Krk d.d. iz Krka za izradom ciljanih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Krk. Prije nego li ovaj zahtjev bude implementiran u dnevni red nadolazećeg Gradskog vijeća, predlagatelj je dužan dostaviti način financiranja ciljanih izmjena, kao i predložiti izvođača istih. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo prihvaćena je zamolba Mjesnog odbora Poljica za realizacijom dijela njihovog programa, i to izradu idejne skice na geodetskoj podlozi, kao i izradu troškovnika za izgradnju novih grobnih mjesta na Mjesnom groblju Poljica, prema ponudi tvrtke IN-KO d.o.o. iz Krka, na iznos od 20.000,00 kn; izradu i montažu vanjske stolarije na Društvenom domu Bajčići , prema ponudi tvrtke ALU Krk iz Krka, na iznos od 4.912,62 kn; te nabavu nekolicine sprava za dječje igralište, prema ponudi tvrtke Vojtek d.o.o. iz Belog Manastira, na iznos od 12.400,00 kn. Također, prihvaćen je zahtjev Mjesnog odbora Kornić za nabavu sprava za dječje igralište u naselju Kornić, prema ponudi tvrtke Vojtek d.o.o. iz Belog Manastira, na iznos od 20.000,00 kn. Rješavajući predmete Osjeka za opće, pravne i kadrovske poslove, Turističkoj agenciji Kompas travel d.o.o. iz Poreča dana je suglasnost za održavanje etape biciklističke manifestacije Radlfrühling Kvarner 2012. koja prolazi gradom Krkom, a planira se realizirati između 09. i 16. lipnja. Prihvaćena je zamolba Obrta za ribarstvo Rarog, u vlasništvu Kruna Mršića iz Pinezića, za odobrenje javnih okupljanja vikendom u uvali Jert, u razdoblju od 15. svibnja do 15. rujna ove godine, kao i produženje radnog vremena od 21.00 do 04.00 sata. Rješavajući predmete Odsjeka za gospodarstvo, Odsjeku za proračun i financije naloženo je da Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner uplati participaciju u iznosu od 23.000,00 kn kako bi se dovršio program Zelena energija u mom domu. Na samome kraju, prihvaćena je ponuda Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava iz Zagreba za izradu elaborata zaštite okoliša Ulaganje u izgradnju komunalne infrastrukture s ciljem ishođenja potvrde Ministarstva zaštite okoliša i prirode o usklađenosti ulaganja s minimalnim nacionalnim standardima, te o usklađenosti ulaganja s europskim standardima iz područja zaštite okoliša za dodjelu sredstava iz IPARD programa. Cijena izrade elaborata iznosi 18.750,00 kn.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKI SREDNJOŠKOLCI TREĆI U UKUPNOM PORETKU NATJECATELJSKOG PROJEKTA PONOS DOMOVINE 2012. (06. svibnja 2012.)

Nakon promocije projekta Ponos Domovine po školama diljem Hrvatske, eliminacijskih i polufinalnih natjecanja održanih u Delnicama, Varaždinu i Splitu, učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir  došli su i do njegove finalne faze. Polufinalna natjecanja tako su otkrila devet najboljih tročlanih ekipa srednjoškolaca koji su se 01. i 02. svibnja okupili u Zagrebu, točnije Hrvatskom vojnom učilištu kako bi konačno odmjerili snage i pokazali koja je ovogodišnja ekipa Ponos Domovine. Nakon teoretske provjere znanja na računalima, natjecatelji su u vojničkom duhu pokazali svoje sposobnosti u sportskim disciplinama na terenima HVU-a. Skok u dalj obavljen je u vojničkim čizmama, a zatim su ekipe imale zadatak trčati na 100 m, okušati se u igri garotki i gađanju zračnom puškom. Ipak, najviše snage i adrenalina oduzeo je prelazak vojnog poligona uz asistenciju časnika HV-a. Sljedećeg dana za sve je natjecatelje bilo organizirano razgledavanje Zagreba i posjet Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata. Ipak, šećer na kraju bio je posjet natjecatelja i njihovih profesora Uredu predsjednika. Predsjednik Ivo Josipović srdačno je primio organizacijski tim, natjecatelje i njihove mentore, te s njima popričao o samom projektu. U ovoj natjecateljskoj inicijativi Krk je predstavljala ekipa Armada, odnosno učenici 4. razreda gimnazije - Vito Balorda, Dino Buljat i Nikola Kraljić, te mentorica Gordija Marijan koji su  u ukupnom poretku osvojili izvrsno 3. mjesto. Po pojedinim disciplinama osvojili su zavidno 2. mjesto u znanju i streljaštvu.

 
Krčki tim na prijemu u Uredu predsjednika

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U DOBROM RASPOLOŽENJU ZAVRŠEN FESTIVAL ZLATNI OTOK PJEVA (06. svibnja 2012.)

U Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir održano je treće izdanje revitaliziranog festivala Zlatni otok pjeva čiju organizaciju još jednom potpisuje istoimeno udruženje. Ovogodišnja glazbena smotra mladih otočana tako je okupila deset pjevačkih nada koje su svoj talent, osim pred brojnom i raspoloženom publikom, demonstrirale i članovima žirija: Andreju Baši, Robertu Grubišiću, Mirjani Žic, Ranku Butkoviću, te Nataliji Banov. Najboljom mladom otočkom pjevačicom, nakon dvosatnog programa, tako je proglašena Ivana Filipić izvevši Valerie Amy Winehouse, drugoplasirani je Vjekoslav Ključarić prisutne zavevši pop-rock baladom Mjesta za mene Damira Urbana, dok je trećeplasirana Marta Trinajstić čija interpretacija evergreena Molitva za tebe Zorice Kondže nije mogla proći nezapaženo. Uz ostale izvođače, brojne plesače i pjevače, na ovom su festivalu, u natjecateljskom dijelu, također nastupili Marina Kirinčić, Stefany Žužić, Valentino Kosić, Lorena Skomeršić, Paolo Mikanović, Iva Kovačević i Lukrecija Škoro. Program su vodili Irena Grdinić i Branko Uvodić, a uštimani glazbeni sastav koji je pratio natjecatelje, ali i goste, bio je sastavljen od članova nekolicine otočanima dobro poznatih bendova - Male Vide, Brain Productiona i Aquariusa.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

USKORO ŽAPOČINJU RADIONICE NORDIJSKOG HODANJA (03. svibnja 2012.)

Nordijsko hodanje idealna je aktivnost jer uključuje 90% mišića, a korištenje štapova raspoređuje težinu tijela na četiri točke, što subjektivno smanjuje osjećaj naprezanja i omogućuje dulje hodanje. Odsjek za zdravstveni odgoj i promociju zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krk, organizira radionice nordijskog hodanja u sklopu programa Prevencije bolesti srca i krvožilja. Radionice će se održati u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krk i turističkim zajednicama s ciljem promocije kretanja i zdravog stila življenja, a povodom Tjedna Crvenog križa. Radionice se sastoje od edukacije i prezentacije nordijskog hodanja gdje polaznici dobivaju informacije o učinkovitosti nordijskog hodanja, povoljnog utjecaja na zdravlje, te praktičnog dijela s organiziranom šetnjom u pratnji instruktora. Namijenjene su svima koji žele unaprijediti svoje zdravlje jer nordijsko hodanje se lako uči, pogodno je za sve generacije, štedi zglobove, jača srce i imunitet, te ublažava stres i popravlja raspoloženje. Nordijsko je hodanje pogodno za sve koji žele smršavjeti jer je idealna aktivnost za skidanje kilograma, predstavlja učinkovit trening za cijelo tijelo, a može se provoditi po svakom vremenu, odnosno u svako godišnje doba. Nije naodmet spomenuti da, za razliku od nekih drugih vrsta vježbanja nordijsko hodanje ne opterećuje značajno kućni budžet. Sve što je potrebno su specijalni štapovi, udobna odjeća i obuća te dobra volja. Samostalno svladavanje tehnike ne preporučuje se, jer može dovesti do ozljeda. Za svladavanje osnovne tehnike nije potrebno dugo vremena, ali se treba provesti uz stručno vodstvo što ove radionice omogućuju. Radionice provodi Klub nordijskog hodanja Perun, odnosno instruktor Šime Ćorić.
 
Radionice će se provesti prema sljedećem rasporedu:

07. 05. | 18.00 sati | Omišalj
12. 05. | 10.00 sati | Malinska
14. 05. | 18.00 sati | Punat
19. 05. | 10.00 sati | Krk
21. 05. | 18.00 sati | Baška
26. 05. | 10.00 sati | Šilo
28. 05. | 18.00 sati | Vrbnik

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PRVOMAJSKI INKUBATOR - U TIJEKU (02. svibnja 2012.)

I ove godine Međunarodni praznik rada u gradu Krku, pored ostalog, obilježen je Prvomajskim inkubatorom. Riječ je o glazbeno-likovnom događanju koje se sada već tradicionalno održava krajem travnja i početkom svibnja s ciljem okupljanja, druženja i razvijanja rasprave među mladim glazbenicima, likovnjacima, ali i ostalim entuzijastima. Prvomajski inubator iznova čine dva samostalna, ali ipak zavisna, konglomerata: skupna tematska izložba dopunjena koncertom otočkih i demo bendova, ojačanih nastupom nešto poznatijih gostiju. Što se likovnog dijela događanja tiče, postav ovogodišnje izložbe, kojeg je svakim danom do 11. svibnja (od 10.00 do 13.00 sati) moguće razgledati u Galeriji Decumanus, otkriva radove inozemnih i domaćih autora koji su se jednako progresivno osvrnuli na fenomen sve češće ugroze slobode i privatnosti pojedinca što je nedavno kulminirao predlaganjem ACTA-e, kao multilateralnog sporazuma kojim se iniciraju međunarodni standardi za zaštitu intelektualnog vlasništva, još jednom pokrenuvši lavinu negodovanja. Slijede tek neki od nedostataka demokratskog kredibiliteta eventualnim potpisivanjem ovog dokumenta: stavljanje interesa vlasnika prava ispred prava na slobodu govora i privatnost, prepuštanje slobode nad kontrolom govora privatnom sektoru, ometanje korištenja društvenog i kulturnog nasljeđa ili kriminaliziranje velikog broja građana za beznačajne prijestupe. No, inzistiranje nekolicine pripadnika političke elite na neprihvatljivim propozicijama ACTA-e predstavlja tek mali dio više ili manje uspješnih pokušaja da se čovjeka, zbog pretpostavljenih viših ciljeva koji teško podliježu definiranju, u potpunosti razodjene - ukoliko se to već prethodno nije dogodilo. Ovogodišnju izložbu zajednički su otvorili članovi [KUL•]-a, Lena Franolić, Marin Dlaka i Igor Gržetić, složivši se kako će se, obzirom na kvalitetu prijavljenih radova, i nadalje inzistirati na konceptu koji podrazumijeva prodiranje u sferu društvenog aktivizma. Na ovogodišnjoj izložbi svoje su radove predstavili: Daque (Austrija), Einat Shteckler (Izrael), Enzo Comin (Italija), Erin Fortier (Kanada), Hagen Klennert (Njemačka), Jelena Jovančov (Crna Gora), Johannes Gerard (Njemačka), Klaus Pinter (Austrija), Maja Radešić (Hrvatska), Mirta Grandić (Hrvatska), Patricia Aramburu (Švedska), Rinat Schnadower (Izrael), Roberto Voorbij (Nizozemska), Sal'it Krac (Izrael), Tamara Tokić (Hrvatska), Ting-Ting Cheng (Tajvan) i Vedrana Valenčić (Hrvatska). U glazbenom djelu Prvomajskog inkubatora, 27. i 28. svibnja održanom na Plaži Plav, prvoga dana okupljene su zabavljali Brain Production, Buco i kalašnjikovi, te Mala Vida, dok su drugog svoj glazbeni talent demonstrirali Trip Ice (Krk), Šoder (Punat), Sunshine Madness (Rijeka/Krk), Milost (Đurđenovac), Droid (Rijeka) i Lonely Passengers (Zagreb), uz podršku splitske hip-hop atrakcije Dječaka, L-Jaya i Delycruma. Kao i prethodne godine okupljeni su kao najbolji bend, druge večeri glazbenog dijela, izabrali Lonely Passengers koji je tako dobio priliku snimiti demo-materijal. Organizaciju Prvomajskog inkubatora, kao i prošle godine, potpisuju Kulturno-umjetnički laboratorij, [KUL•], i Udruga demo bendova grada Krka, dok je vizualni identitet djelo krčkog dizajnera Maria Depicolzuanea. Financijsku podršku ovoj manifestaciji dali su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka, GIS studio Rijeka, Vinarija Katunar, Caffe bar Melody, Disco bar Jungle, Hirter, Caffe bar Bogart, Valamar i Kemijska čistionica Superior.

>> prvomajskiinkubator.tumblr.com
>> k-u-l.hr
>> više o izložbi: PRIVATNOST? SLOBODA?

 

 

 

 

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PRIKLJUČITE SE TREĆEM MEĐUNARODNIM KONGRESU O RURALNOM TURIZMU (01. svibnja 2012.)

Ruralni turizam u Republici Hrvatskoj, operativno i organizirano, počeo se razvijati 1996., iako su prvi stručni članci objavljeni prije dvadesetak godina. Naime, temelj za spomenuto pronalazimo u donošenju Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga na seljačkim domaćinstvima, što je stvorilo okvir pravnog reguliranja ove vrste turizma. U dosadašnjim članicama Europske unije ruralni turizam počeo se razvijati i prije, a posljednjih nekoliko godina bilježi pozitivne pomake i u zemljama regije. Osim turističkog resora, ruralni turizam direktno ili indirektno obuhvaća i resore poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaštite prirode i okoliša, kulture, graditeljstva, regionalnog razvoja, gospodarstva i poduzetništva, financija, ali i brojna druga područja. Tijekom petnaestak godina ruralni turizam u Hrvatskoj postao je najprepoznatljiviji posebni oblik turizma kojemu se pridaje veliki značaj osobito zbog kompleksnosti usluga i razvoja ruralnih područja, odnosno implementacije turizma na područjima na kojima prethodno nije zaživio u dovoljnoj mjeri. Važnost ruralnog turizma, prije svega, ogleda su u interakciji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, prezentiranja tradicije, tradicijske gastronomije i turističkih usluga, jednom riječju iskorištavanju svih već postojećih resursa. Razvoj ruralnog turizma bazira se i na održivom razvoju. Ta se činjenica ogleda u revitalizaciji tradicijske gradnje, kojoj se daje nova namjena (ona turistička). U vremenu kada se mnogo govori, piše i raspravlja o gornjoj granici izgradnje objekata namijenjenih turizmu, kada se stvara veliki pritisak na prostor zbog gradnje novih kapaciteta, ruralni turizam potpuno na drugačiji način pokušava objediniti, obnoviti i organizirati prostor. Ruralni turizam nema potrebu za izgradnjom novih kapaciteta, već, dapače, susreće se s izazovima kako na najbolji i najkvalitetniji način iskoristiti postojeće strukture. Međutim, u procesu razvoja, dionici ruralnog turizma susreću se s nebrojenim poteškoćama: administrativnim, birokratskim, organizacijskim ili pak financijskim. Te se poteškoće ogledaju u još potpuno nedefiniranoj kategoriji ruralnog turizma kao djelatnosti, te velikom broju propisa i uredbi koji koče brži prosperitet i jače investicijske cikluse u ovom segmentu. Zbog svega navedenog, ukazala se potreba za organiziranjem prvog Hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu koji je na Hvaru održan u listopadu 2007., za kojim je uslijedio i drugi, tijekom travnja 2010. održan u Malom Lošinju. Oni su sa znanstvene i stručne strane sagledali sve dosadašnje aktivnosti i poteškoće, postavivši nove izazove kroz konkretne provedbene zaključke. Obzirom na rezultate prva dva Kongresa organiziran je i treći koji će se između 23. i 26. svibnja 2012. držati u Osijeku (Hotel Osijek). Uvodnim izlaganjima, specijaliziranim temama, primjerima dobre prakse i okruglim stolovima trebao bi se napraviti značajan korak naprijed. Kongres se održava neposredno nakon što je Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji pa je i logično što su u njegovu organizaciju uključene brojne međunarodne organizacije. Ovaj Kongres namijenjen je svima koji se direktno ili indirektno bave tematikom ruralnog turizma: od vlasnika seljačkih domaćinstava i poduzetnika u ruralnom turizmu, strukovnih udruženja, zadruga i udruga, državne uprave, ministarstava, područne i lokalne samouprave, turističkih zajednica, međunarodnih institucija, pa sve do znanstvenih i stručnih institucija.

>> preuzmite poziv (.pdf)
>> on line registracija
>> informacija o smještaju

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 119. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (30. travnja 2012.)

U uredu gradonačeknika održan je 119. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Dinka Pejnović, stručna suradnica za proračun i financije, te Mladena Cvitković, viša stručna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo raspravom na temu Godišnjeg obračuna Proračuna Grada Krka za 2011., koji će na konačno odlučivanje krajem svibnja biti proslijeđen Gradskom vijeću. Rješavajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti najprije je Društvu Naša djeca iz Malog Lošinja za organizaciju odgojno-obrazovne inicijative, pod nazivom Program odvojenog sakupljanja otpada, odobreno 500,00 kn. U istu su uključeni učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Kvarnera, a do sada je u ovoj akciji sudjelovalo čak 2.000 školaraca. Domaćinstvo ovogodišnje manifestacije potpisuje Grad Rab. Odbijena je ponuda autora Gordana Žurga za otkup knjige Zračna luka Rijeka u europskom zračnom prostoru budući da za traženo u Proračunu Grada nema planiranih sredstava. Obzirom na uspješnu prošlogodišnju suradnju, Dječji vrtić Katarina Frankopan i Osnovna škola Fran Krsto Frankopan pozvani su da likovnim radovima sudjeluju na izložbi Prozori svijeta, prozori u svijet, koju zajednički priređuju Grad Šibenik, Međunarodni dječji festival Šibenik i šibenska Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Centru za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice odobreno je 1.000,00 kn potpore za organizaciju poligona kojim će se prezentirati vještine ruku, nogu, te kretanja za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Ovogodišnji Državni susreti tako će okupiti 150 sudionika iz različitih ustanova i udruga s područja Hrvatske, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Za sufinanciranje tiska knjige Svećenici i župe na području Krčke biskupije autora Antuna Bozanića, čija se promocija planira u sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Kvirina, izdvojeno je 5.000,00 kn. Ekonomistima krčke srednje škole odobreno je 1.000,00 kn pomoći za organizaciju maturalne večeri. Rješavajući predmete Imovinsko-pravne službe donesena je odluka o produženju Ugovora o zakupu poslovnog prostora sa Željkom Skomeršićem, vlasnikom obrta za izradu maketa brodova Leut, i to za prostor koji se nalazi u prizemlju zgrade smještene na adresi Trg Sv. Kvirina 1, u gradu Krku. Ugovor se produžuje na daljnjih pet godina s dosadašnjom zakupninom od 90 € mjesečno. Razmotrivši prijedlog Zeljka Skomeršića da mu se dodijeli veći prostor za osnivanje (pomorskog) muzeja koji bi na primjeren način mogao primiti njegove vrijedne artefakte, Kolegij je isti načelno prihvatio, predloživši kako bi se muzej mogao realizirati u prostoru negdašnje Knjižare Pontes, tako da bi u narednom razdoblju trebao pokrenuti izradu idejnog rješenja. Djelomično je prihvaćen prijedlog Trgovine Krk d.d. sa sjedištem u Malinskoj da se ulaganje u uređenje poslovnog prostora smještenog u prizemlju negdašnje škole u naselju Skrpčići kompenzira zakupninom. Naime, na inicijativu tamošnjeg mjesnog odbora u radove definirane postojećim troškovnikom trebalo bi uključiti i izgradnju armiranobetonske ploče između prizemlja i prvog kata zbog dotrajalog drvenog grednika. Kako bi se regulirali međusobni odnosi donesena je odluka o zaključenju ugovora o korištenju poslovnih prostora za one koji ih koriste bez plaćanja zakupnine (Udruga umirovljenika Grada Krka, Šahovski klub Krk, Caritas, Gradsko društvo Crvenog križa Krk, Dječji pjevački zbor Mići Boduli, Centar za kulturu Grada Krka, Turistička zajednica Grada Krka, Gradska glazba Krk, Gradska knjižnica Krk i Jedriličarski klub Plav). Na zamolbu akademske kiparice Ivane Popović da joj je dodijeli atelje, zaključeno je kako Grad trenutno ne raspolaže adekvatnim poslovnim prostorom za traženu namjenu. Kako u prostoru negdašnjeg Centra za socijelnu skrb nema raspoloživog prostora odbijen je prijedlog Športskog ribolovnog društva Lovrata za dodijelu prostorije radi obavljanja administrativnih poslova iz djelokruga kluba. U nastavku, Odsjek za komunalno gospodarstvo zadužen je za vođenje evidencije nerazvrstanih cesta i izdavanje uvjerenja o parcelama koje čine nerazvrstane ceste. Nakon što je Biserka Šnidarić odustala od lokacije za prodaju suvenira i nakita na Trgu Kamplin, kao sljedeći najpovoljni natjecatelj izabrana je Marija Grbić. Odbijen je prijedlog Nevenke Kovač za davanje lokacije, površine 1 m2, na Šetalištu Sv. Bernardina, za prodaju posuda od gline, boca za maslinovo ulje i jadranskih spužvi, s plaćanjem dnevnog zakupa tijekom čitave turističke sezone. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo najprije je razmotrena mogućnost da se na ulazu u naselje Skrpčići (iz smjera Krka) predloži lokacija za budući deponij građevinskog materijala. Kako je navedeno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske zaključeno je da će se nadležnom ministarstvu proslijediti upit o kupnji, zakupu ili dodjeli spomenutog zemljišta. Obzirom na inicijativu grupe mještana naselja Brzac za izgradnju dijela mjesne vodovodne mreže u naselju Brzac (305 m), zaključeno je kako Grad u ovogodišnjem Planu gradnje komunalnih vodnih građevina nema predviđenu izgradnju spomenute dionice, te kako će se ista biti implementirana u plan za narednu godinu. Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Rijeka, odobreno je korištenje javne površine (istočni zid Velikog parka, prostor ispred Sunčanog sata i Kule, te Ribarski mul) s ciljem organiziranja akcije Kupujmo hrvatsko, koja bi se trebala održati 09. lipnja ove godine. U nastavku, prihvaćena je ponuda tvrtke Marvel Corporatio d.o.o. iz Omišlja za izvođenje vantroškovničkih radova koji nisu dio Ugovora o rekonstrukciji poslovnog prostora u Ulici J. J. Strossmayera 9 (Turističko-informativni centar). Cijena navedenih radova iznosi 68.703,75 kn. Također prihvaćena je i ponuda tvrtke Tehno-val d.o.o. iz Njivica za izgradnju javne rasvjete u luci Sv. Fuska u naselju Pinezići, i to na iznos od 26.000,00 kn. Naime, radi se o rješenju s dva rasvjetna tijela. Rješavajući predmete Odsjeka opće, pravne i kadrovske poslove prhvaćena je zamolba Mjesnog odbora Kornić kojom se od Grada traži angažman kako bi se Poštanski ured Kornić održao otvorenim. Također, prihvaćena je zamolba Farme Plavnik d.o.o. za financijsku pomoć u nabavi cijevi i pripadajućih spojeva za opskrbu vodom otočića Plavnik. Za realizaciju predloženog zadužuje se Javna vatrogasna postrojba.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

I-KRK: OBJAVLJENA SVIBANJSKA DOGAĐANJA (29. travnja 2012.)

YouTube kanal: I-KRK

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANI PROGRAMI PUTEVIMA ZLATNIH KAPI KRČKOG BLAGA I DROBNICA FEST (29. travnja 2012.)

Uvod u ovogodišnja događanja Turističke zajednice Grada Krka bila su u znaku maslina i ugodne rekreacije maslinarskim putevima. Ova jedinstvena krčka edukativna, rekretivna i gastro avantura koja sjedinjuje manifestacije Putevima zlatnih kapi krčkog blaga i Drobnica fest, a za kojom tijekom svibnja, pod geslom Volim proljeće u Krku, slijede Scuba fest i Proljeće na kotačima, započela je 27. travnja predavanjem koje je o rezultatima nedavno zaključenog Projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo) u Velikoj vijećnici Grada Krka održala Bernardina Hlevnjak. Bila je ovo prilika da se Krčani još jednom upoznaju s onime što je ostvareno vrijednom inicijativom provedenom u oviru programa prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007 - 2013., sufinancirane sredstvima iz europskih fondova. Sljedećeg dana priređen je čitav niz aktivnosti. Tako se na prostoru Vele place moglo degustirati i kupiti maslinovo ulje iliti krčko tekuće zlato, kako ga se sve češće naziva, ali i ostale otočke delicije poput krčkog sira ili pršuta. Pored maslinara i otočki vinari hobisti također su na kušanje i kupnju ponudili svoje prozvode. Istoga dana u jutarnjim satima startala je vođena pješačka tura do uvale Sv. Juraj, dionicom dugačkom trinaest kilometara. Ono što ovu, kao i ostale trase, uređene u okvirima projekta Putevima zlatnih kapi krčkog blaga, čini jedinstvenom, njihova je slikopisnost pa su tako okupljeni rekreativci, tijekom višesatne šetnje, osim u ljepotama drevnih maslinika, istinski uživali i u ostalim specifičnostima prepoznatljivog otočkog pejzaža. Nakon povratka šetača kao kulminacija ovogodišnjeg Drobnica festa uz prigodan program, održana je svečanost podjele priznanja najboljim otočkim maslinarima i vinarima. Apsolutnim pobjednikom Smotre vine otok Krka tako je proglašen Željko Toić osvojivši ukupno pet medalja među kojima i tri zlatne. Ostali osvajači zlatnih odličja su: Siniša Brusić, Nenad Brusić, Mile Pavlica, Ivica Šamanić, Josip Gregčević, Sanjin Kirinčić i Zdravko Radović. Najboljim maslinarom ovogodišnjeg Drobnica festa proglašen je Josip Turčić, dok su ostale zlatne medalje zaslužili Goran Marević i Branko Jud. Srebro je odnijela Uljara Nono, a broncu Dinka Justinić. Nagrađenim vinarima i maslinarama diplome su uručili gradonačelnik Darijo Vasilić i predsjednik Drobnice Ivan Žgaljić. Kao iznenađenje večeri, u nastavku programa, priređena je prva maslinarska modna revija tijekom koju su predstavljene majice simpatičnih aplikacija što ih je zajedno s krčkim maslinarima osmislio dizajner Danijel Popović. Sve intenzivnijom revitalizacijom maslinika, ali i vinograda, proizvodnja krčkog maslinovog ulja, kao i vina, polako ulaze u svoju renesansu o čemu nam još jednom svjedoče svi segmeti ovih dviju združenih manifestacija osmišljenih u kreativnoj radionici Turističke zajednice Grada Krka, Udruge maslinara i vinara Drobnica, te Planinarskog društva Obzova.

>> pogledajte galeriju
>> karta odrađene pješačke ture (.jpg)

 
Okupljanje rekreativaca

 
Start pješačke ture s Vele place

 

 

 
Najbolji otočki vinar Željko Toić i najbolji otočki maslinar Josip Turčić u društvu gradonačelnika Darija Vasilića i predsjednika Drobnice Ivana Žgaljića


Danijel Popović

-------------------------------------------------

Novosti i informacije (2012.) - 1. dio