Aktivnosti Gradske knjižnice Krk

U KRČKOJ KNJIŽNICI GOSTOVALA SANJA PILIĆ
(20. ožujka 2012.)

U Gradskoj knjižnici Krk, pred okupljenom školarcima - polaznicima petih i šestih razreda, organizirano je gostovanje Sanje Pilić, naše popularna spisateljice čiji zavidan opus broji čak dvadest i tri knjige. Na samom početku gostovanja ova autorica literature uglavnom namijenjene mladima okupljene je upoznala s vlastitim književnim putem, istakavši najprije kako joj je odrastanje bilo obilježeno knjigama i književnošću obzirom na majku Sunčanu Škrinjarić i prabaku Zofku Kveder. Okušavši se isprva u pismu za odrasle, kao i ostali kolege poput Mire Gavrana naprimjer, Pilić je krenula u osvajanje književne scene namijenjene djeci i mladima, a da je u tome uspjela svjedoče njezini brojni rado čitani naslovi. Prvu knjigu za mlade koju je potpisala bila je Mamama sve najbolje iz 1990., a ista je uskoro ovjenčana i prestižnim priznanjem Grigor Vitez. Taj je niz potom nastavljen i ostalim nagrađivanim naslovima poput Mrvice iz dnevnog boravka, Posve sam popubertetio, Što mi se to događa, Jesam li se zaljubila ili Hoću biti posebnaaaaa. U nastavku druženja, Pilić je za svoje uratke kazala da se bave malim stvarima, poput prijateljskih odnosa, odnosa s roditeljima ili ostalih životnih situacija bliskih ciljanoj publici, te kako isti svoju popularnost duguju jednostavnosti, ali i isticanju pametnih i pozitivnih likova koji se uspješno nose s mnogim, djeci bliskim, problemima. Kao posljednje promoviranu knjigu izdvojila je roman za mladež Ideš mi na živce koji na duhovit način progovara o djeci rastavljenih roditelja i problemima uzrokovanim novonastalom životnom situacijom, priznavši naposlijetku kako i sada radi na zanimljivoj knjizi koja bi trebala izaći do kraja ove godine. Pred kraj druženja, Pilić je pomno odgovorila na sva pitanja znatišeljnih mališana!


Druženje s krčkim osnovnoškolcima u Gradskoj knjižnici

 

--------------------

PJESNIČKO JUTRO S DANIELOM NAČINOVIĆEM
(14. veljače 2012.)

Povodom blagdana zaljubljenih, Valentinova, u Gradskoj knjižnici Krk, priređeno je gostovanje našeg poznatog pjesnika, prozaika, esejista i prevoditelja Daniela Načinovića, i to uz zainteresiranu publiku koju su uglavnom činili krčki srednjoškolaci. Na početku ove prigodne pjesničke avanture Načinović je s okupljenima podijelio priču o tome kako je počeo pisati, da bi potom uslijedilo glazbeno upoznavanje uz, gitarom praćenu, pjesmu posvećenu sv. Valentinu. Nastavak druženja donio je interpretacije nekolicine poznatih ljubavnih pjesama među kojima su i klasici Hanibala Lucića i Džore Držića, a naposlijetku kratko predstavljanje Kanta vrhu svih kanti, odnosno čakavskog prijevoda poznate Pijesme nad pjesmama, na kojem je uz Načinovića, radio i Drago Orlić. Nakon šaljive demonstracije nastajanja pjesme opisane u impresiji Mačak u travi, recitiranja vlastitih stihova poput Što ćemo dati putniku ili Čistačice, ali i dijela ljubavne poeme Gospa od Škarpijela, svoj doprinos ovom prigodnom događanju dao je i mladi gitaristički duo koji je svojim interpretacijama ljubavnih klasika okupljenima dodatno podigao raspoloženje. Inače, Daniel Načinović jedan je od najistaknutijih suvremenih hrvatskih književnika srednje generacije, te danas vodeće poetsko ime istarskog književnog kruga. Uz pisanje pjesama bavi se ilustracijom, slikarstvom i glazbom. Načinovićeva poezija objavljivana je na talijanskom, slovenskom, makedonskom i poljskom, a priče za djecu i na albanskome jeziku. Ovaj uvijek dobro raspoloženi pjesnik surađivao je s mnogim skladateljima zborske, zabavne i pop-rock glazbe, a predstava Burrra, nastala prema njegovoj slikovnici, u režiji Roberta Raponje, jedna je od najizvođenijih u djelovanju Istarskog narodnog kazališta. Načinović je također dobitnik više književnih nagrada i društvenih priznanja, a sudionik je brojnih književnih priredbi. Neke od njegovih dosad objavljenih zbirki poezije su: Manutekstura, Krotitelj riječi, Jingle Joyce ili Ur, raccolta di poesie.


Daniel Načinović u Gradskoj knjižnici Krk

--------------------

PREDSTAVLJENA GLAZBENA SLIKOVNICA VIDOV SAN
(27. travanj 2011.)

U Gradskoj knjižnici Krk, pred nizom okupljenih osnovnoškolaca, održano je predstavljanje zanimljive glazbene slikovnice Vidov san autorice Marije Vičević. Ovo multimedijsko izdanje jača povezanost djece s prirodom i elementarnim bićima satkanih od četiriju osnovnih elementa: zemlje, vode, vatre, zraka. Slikovnica interpretira aktualni problem suvremenog bivanja, utječući tako na svijest djece za očuvanjem okoliša i održivim razvojem. Glazba slijedi vokalne i ritmičke mogućnosti interpretacije djece predškolske i školske dobi. Uz Mariju Vičević slikovnicu potpisuju Celestina Vičević, Zvonimir Kamenar, Jelka Ban i Anita Rončević. Sukladno mišljenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, riječ je o uratku namijenjenom obogućivanju opusa u vrtićkim ustanovama, osnovnim školama i učiteljskim fakultetima, koji vokalno-instrumentalnim, kao i instrumentalnim izvedbama, praćenim notnim zapisima, doprinosi izgradnji ekološke svijesti i ekološke etike, jačanju pozitivnog odnosa prema okolišu, očuvanju prirodne baštine, te razvijanju kreativnosti u djece i odraslih. Kvalitetna ilustracija i mogućnost preslagivanja slikovnice, te odabir boja i oblika potiču usvajanje likovnog jezika i estetski senzibilitet korisnika. Izdavanje ove slikovnice inicirala je Udruga Vidov san za čistu planetu, a krčko predstavljanje Milica Žužić.

--------------------

ENIS KIŠČEVIĆ MLADE KRČANE UPOZNAO S
PJESNIŠTVOM DOBRIŠE CESARIĆA

(17. prosinca 2010.)

U Gradskoj knjižnici Krk pred nizom okupljenih srednjoškolaca bosanski pjesnik i dramski umjetnik Enis Kišević u društvu Milice Žužić predstavio je pjesništvo, ali i zanimljive detalje iz života Dobriše Cesarića budući da se 18. prosinca 2010. obilježava dvadesetgodišnjica pjesnikove smrti. Na početku ovog ugodnog druženja moderatorica Milica Žužić dotakla se odnosa poezije i proze u prezentiranju iste teme, postavivši gostu pitanje, kako Cesarić stoji s jezgrovitošću. No prije nego li je na spomenuto odgovorio, Kišević je s okupljenima podijelio nekolicinu anegdota proživljenih s Cesarićem budući da je pjesnika osobno poznavao. Vrativši se pitanju, Kišević je Cesarića predstavio kao čovjeka trenutka, koji je iste hvatao kao u zen-budizmu ili haiku pjesništvu, a znao je pored ostalog slikovito ilustrirati i protjecanje vremena. Nakon interpretacije Cesarićevih pjesama okupljeni su imali prilke doznati još nekoliko zanimljivih crtica iz pjesnikova života kao što je ona da je teško pisao, jer što se čovjek više bavi riječima to je prema njima odgovorniji, zaključuje Kišević. S Cesarićevim pjesništvom, kako je istaknuto, susrećemo se tijekom osnovne i srednje škole, te studija književnosti što znači da opus ovog plodnog autora krije ponešto za svaku generaciju. Cesarićev je način izražavanja ritmičan i muzikalan stoga ne čudi što njegovi stihovi poput poznate Balade iz predgrađa često bivaju uglazbljeni. Ovo druženje mladih Krčana s Enisom Kiševićem, potaknuta inicijativom Milice Žužić, organizirala je Gradska knjižnica Krk. 

 
Milica Žužić, Enis Kišević i okupljeni krčki srednjoškolci


Enis Kišević

--------------------

ODRŽANO PREDAVANJE
SLIKOVNICA - PUTOVANJE U DJEČJI SVIJET
(28. svibnja 2010.)

U  Gradskoj knjižnici Krk organizirano je predavanje na temu Slikovnica - putavanje u dječji svijet što ga je održala dječja psihologinja Anica Žužić, pokušavši pritom odgovoriti na nimalo jednostavno pitanje - kako slikovnicu koristiti kao podršku u djetetovu razvoju, tj. na koji način ona djeluje na njegovu unutarnju stvarnost. Tako doznajemo da sadržaj slikovnice ima potencijala pokrenuti procese koji pomažu djetetu i tiču se njegova razvoja, redom - identifikaciju, projekciju, introjekciju (ili pounutrenje), katarzu i uvid kao prvi korak u stjecanju vlastite svjesnosti. Na pitanje kako čitati priče odgovoreno je da se u odabiru iste mora voditi računa ponajviše o interesima djeteta, međutim važnu ulogu ima i stvaranje atmosfere, međusobna orjentiranost, intonacija, a kada je riječ o problemskim situacijama dobro je razmišljati i o pauzama. Također istaknuto je da se tijekom čitanja pozornost valja usmjeri na djetetove reakcije koje su često bitnije od samih pitanja. Ovo korisno predavanje završilo je kratkim vodičem kroz sadržaj dječje priče, a knjižnici je na korištenje ostavljen tematski izbor knjiga za najmlađe u kojeg može zaviriti svaki roditelj koji u priči i čitanju traži nešto više.


Psihologinja Anica Žužić

--------------------

ODRŽANO PREDAVANJE O DIGITALNIM KNJIŽNICAMA I ELEKTRONIČKIM KNJIGAMA
(21. travnja 2010.)

U Gradskoj knjižnici Krk, povodom Dana hrvatske knjige koji se svake godine obilježava 22. travnja (obzirom da je na taj dan 1501. otac hrvatske književnosti Marko Marulić dovršio Juditu, svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jeziku) održano je predavanje na temu Digitalna knjižnica i elektroničke knjige. Izlaganje je pred nizom zainteresiranih srednjoškolaca održala Milica Žužić, inače i autorica programa Godina hoda knjižnicom u okvirima kojeg svakog mjeseca u krčkoj knjižnici možemo svjedočiti jednom zanimljivom, ali ujedno i edukativnom, događanju. Ovo je stoga bila izvrsna prilika da se temeljitije upozna koncept digitalne knjižnice kao elektroničkog fonda informacija kojemu se može pristupiti putem baze podataka, te sve prisutniji medij elektroničke knjige definirane kao jedne ili više računalnih datoteka omeđenih sadržaja koje su dostupne na mreži ili u materijalnom obliku (puput CD-a/DVD-a). Osim što je bilo riječi o samoj teoriji, veći dio predavanja bio je posvećen prezentaciji domaćih i inozemnih portala koji nude zavidne arhive elektroničke građe. Tako je najprije spomenut Project Gutenberg koji nudi više od 30.000 besplatnih naslova, a potom i Oxford English Dictionary Online, te Literature Online koji okuplja više od 260.000 lako dostupnih djela iz područja književnosti i književne teorije. Od domaćih portala izdvojeni su onaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koji također posjeduje zavidnu količinu digitalizirane građe, zatim portali Stare hrvatske novine i Stari hrvatski časopisi, te portal Hrvatska kulturna baština i HRČAK koji na jednom mjestu nudi hrvatske znanstvene i stručne časopise. Osim o spomenutom, predavanje se dotaklo i problema autorskih prava, a završeno je zaključkom kako su prednosti digitalizacije puno veće od njezinih mana budući da omogućava obrzu dostupnost i pretraživost osobito onih djela nezaštićenih autorskim pravom, kao i dostupnost rasprodanih izdanja.


Milica Žužić tijekom predavanja

--------------------

ODRŽANA JAVNA TRIBINA NA TEMU
LIJEKOVI ILI PRIČA O OBMANI
(26. ožujka 2010.)

U Gradskoj knjižnici Krk, Građanska inicijativa otoka Krka organizirala je izvrsno posjećeno gostovanje internistice Lidije Gajski, jedne hrvatske liječnice, koja poznajući sustav iznutra, otvoreno kritizira farmaceutsku industriju, razotkriva njezinu spregu s liječničkom strukom i manipulacije kliničkim ispitivanjima lijekova. Jesu li lijekovi spas za bolesne ili je riječ o najobičnijoj prijevari iza koje stoji interes jakog lobija farmaceutske industrije i liječnika, pokušala je okupljenim Krčanima, referiranjem na odabrana poglavlja svoje knjige Lijekovi ili priča o obmani, odgovoriti Lidija Gajski, ističući pritom kako je nastupilo svojevrsno medicinsko ludilo. Kao prilog spomenutom dovoljno je reći da su osnovne smjernice prema kojima se radi u posljednjih desetak godina kose s kliničkim iskustvom liječnika, ali i zdravim razumom bolesnika. Primjera radi, normale za krvni tlak su sa 160/95 pale na 140/90, a optimalni tlak je niži od 120/80. Slično je sa šećerom i kolesterolom. Na taj su način velike populacije ljudi proglašene podložnima preventivnoj farmakoterapiji. U nekim zemljama zapadne Europe čak 70-80% ljudi iznad 65 godina ima indikaciju za barem jedan preventivni kardiovaskularni preparat. Međutim takvo spuštanje normala nije slučajno jer je farmaceutski kompleks do te mjere eksplodirao da je potrošio bolesne i sada ulazi među zdrave na način da ih pretvara u rizične. Osim toga u posljednjih petnaestak godina industrija lijekova u velikoj je mjeri preuzela medicinska istraživanja, ispitivanja lijekova i edukaciju, a jednim dijelom zdravstvenu politiku, medije i udruge pacijenata. Tako približno 70% ispitivanja lijekova danas financira upravo farmaceutska industrija, a ispitivanja u privatnoj režiji su pristrana, te najčešće proizvode rezultate kakve želi sponzor. Ugledni liječnici pritom postaju dio establishmenta i rade za farmaceutsku industriju. U na takav način postavljenom sustavu bolesnik, dakle onaj zbog kojeg sustav i postoji, sve je manje bitan, i sve češće sveden na puko sredstvo za zarađivanje novca, zaključuje Gajski. Ovo korisno izlaganje očito je okupljene potaklo na razmišljanje te se nakon istog razvila rasprava na kojoj su dotaknute mnoge zanimljive teme poput problematičnog programa obveznog cijepljenja, učinkovitosti generičkih lijekova, povezanosti farmaceutske i prehrambene industrije, te nužnosti redefiniranja koncepta medicine pomoću njezine kritike za koju bi u nas tek trebalo postaviti temelje.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Katarina Mažuran Jurešić i Lidija Gajski

  

 

 --------------------

MEĐUNARODNI DAN ŽENA U GRADU KRKU:
CRVENE RUŽE I POEZIJA NA DAR

(08. ožujka 2010.)

Obilježavanje Međunarodnog dana žena u gradu Krku, kao i u ostalim gradovima, započelo je dijeljenjem crvenih ruža koje je svojim sugrađankama na prostoru Vele place tradicionalno darivao gradonačelnik Darijo Vasilić. Osim toga, svoju su ružu - simbol ljubavi i razumijevanja - iz gradonačelnikovih ruku primile i djelatnice krčkog dječjeg vrtića. Obilježavanje ovog praznika kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena nastavljeno je tijekom popodnevnih sati najprije u galeriji Decumanus gdje je priređena izložba u čast mnogih zaslužnih otočanki čiji je rad priznat, kao i onih koje se sjećaju tek pojedinci. Spomenuto događanje popratilo je i druženje okupljenih Krčanki s Vesnom Pusić koja se u ugodnom razgovoru uz nezaobilazne krčke delicije osvrnula na teme ženskog poduzetništva i održivog razvoja otoka. Ovaj prigodan event organiziran u organizaciji Ženske inicijative krčkog HNS-a bilo je osim razmjene ideja i prilika da se razgleda netom otvorena izložba na temu japanskog festivala djevojčica Hina Matsuri, kao još jedno svjedočanstvo ženskog doprinosa interkulturalnosti i otvaranju društva. Obilježavanje Dana žena zaključeno je programom održanim u Gradskoj knjižnici Krk, u okvirima kojeg je predstavljeno pjesništvo riječke povjesničarke umjetnosti i slavistkinje Branke Arh. Odabrane pjesme, kao svojevrstan uvod u opus pjesnikinje, iz dviju je zbirki - Uan, te Htu i Nei - uz samu autoricu interpretirala i Milica Žužić, koja uz djelatnice knjižnice potpisuje organizaciju ove zanimljive večeri. Već sljedećeg mjeseca kao dio programa Godina hoda knjižnicom biti će organizirana rasprava na temu fenomena električnih knjiga i digitalnih knjižnica.


Dio okupljenih u Gradskoj knjižnici Krk

 
Branka Arh i Milica Žužić

--------------------

U NARODNOJ KNJIŽNICI KRK ODRŽANA PRVA
OD DESET KNJIŽEVNIH VEČERI

(28. siječnja 2010.)

U Narodnoj knjižnici Krk održana je prva od deset dogovorenih književnih večeri koje će se narednih mjeseci (izuzev kolovoza i srpnja) nizati kao dio programa Godina hoda knjižnicom čiju koncepciju i organizaciju potpisuje Milica Pavačić. Riječ je ciklusu mjesečnih događanja čija je realizacija zamišljena kroz suradnju književnika, glazbenika, glumaca, likovnjaka i ostalih umjetnika. Pojedinačni programi ove zanimljive inicijative prilagođeni su posebnostima svakog pojedinog mjeseca ili se pak vezuju uz određene datume. Tako su okupljeni krčki ljubitelji književnosti jednu zaista hladnu siječanjsku večer imali prilike provesti uživajući u izabranim tekstovima na temu zime u interpretaciji Milice Pavačić, kao i nježnoj gitarskoj pratnji maturantica krčke srednje škole. Osim toga ovo pjesničko događanje - prigodno nazvano Sve je bijelo. Tiho je. Ukočeno. Spava. - otkrilo nam je i specifična tumačenja nezaobilaznih obilježja zime poput bjeline, prepoznatljivog pejzaža ili ledenog vjetra iz njemu posvećene ode engleskog romantičara Percy Bysshe Shellya (1799 - 1822), evocirajući tako kozmičku poeziju vjetra koji ujedno pustoši i obnavlja prirodu. Sljedećeg mjeseca u krčkoj knjižnici trebao bi se održati program povodom Valentinova kada će okupljeni imati prilike uz recitale ljubavne poezije poslušati i kazivanja proznih ulomaka također na temu ljubavi.

  
S događanja u krčkoj knjižnici


Dvije zimske idile

--------------------

POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI ODRŽANA PJESNIČKA VEČER S
MARINOM VALKOVIĆ
(11. studenog 2008.)

Obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige Krk se još jednom dokazao kao grad povijesti i kulture, kazala je na početku druženja Milena Žic jedna od članica poetske udruge Kaliopa što druženja s pjesnicima i ostala književna događanja organizira na prostoru čitavog otoka. Krčani su ovom prigodom imali prilike upoznati pjesništvo Marine Valković koja je nedavno objavila i prvu pjesničku zbirku pod nazivom Kanet na vitru ujedno ovjenčanu i ovogodišnjim kaliopinim priznanjem. Marina Valković rođena je Gariškinja s prebivalištem u Vrbniku, a dugi niz godina svojim angažmanom pridonosi kulturnom životu otoka. Pjesme od kojih su neke nagrađivane, a neke i uglazbljene, piše na standardu i čakavštini suvreneo se služeći s oba izričaja. U svojim za pjesmu rezerviranim trenucima Marina istražuje misaonu, duhovnu, socijalno-angažiranu i ljubavnu tematiku, a ono što su krčki zaljubljenici u poeziju imali prilike poslušati, prema riječima organizatorice i moderatorice večeri Milice Pavačić, bila je subjektivna antologija iz pjesnikinjina opusa. U jednom od pročitanih uradaka - Komad modrog neba - Marina se upušta u kritiziranje politikanstva, kvazi-umjetnosti, kvazi-crkve i ostalih segmenata sadašnjosti koji krajnje agresivno determiniraju naše bistvo, potraživši na kraju uvijek siguran azil u vlastitom djetinstvu.


Marina Valković

--------------------

POETSKA VEČER NAŠI PJESNICI
(23. svibnja 2008.)

U Gradskoj knjižnici Krk održana je poetska večer Naši pjesnici na kojoj su svoje stihove predstavile dvije pjesnikinje: Elfrida Matuč Mahulja iz Krka, te Marina Valković iz Vrbnika. Iako je većina Krčana uživala u degustacijama ovogodišnjeg Eko, etno i vinofesta, neki od njih svoje su vrijeme odlučili provestu u ugodnim druženju ne samo s krčkim pjesnikinjama već i s ostalim ljubiteljima poezije. Kad čovjek piše on to ne čini samo radi sebe; kad se u pjesmi prepozna netko drugi onda to poslanje dobiva smisao, kazala je Marina Valković; a da su pročitane pjesme zaista naišle na izvrstan prijem govori nam pljesak koji je odzvanjao poslije gotovo svakog čitanja. Nakon uživanja u ženskom pismu dobro raspoloženi ljubitelji pjesništva uz zakusku su nastavili raspravu o poeziji...


Marina Valković i Elfrida Matuč Mahulja

--------------------

MILAN OSMAK U MJESECU KNJIGE POSJETIO KRČKE OSNOVNOŠKOLCE
(10. studenog 2007.)

Osim osnovne djelatnosti posudbe knjiga, Narodna knjižnica "Krk" organizira književne susrete i promocije knjiga, pa je tako tijekom listopada, u sklopu obilježavanja Mjeseca knjige, organiziran susret književnika Milana Osmaka s učenicima šestog i sedmog razreda OŠ Fran Krsto Frankopan iz grada Krka. Osmak je tada predstavio svoju novu knjigu "Mario, petnaestogodišnji kapetan" s kojom je završio svoju trilogiju za mlade započetu 2004. godine. Osmakova trilogija prati odrastanje maldih ljudi, te njihove ne baš uvijek jednostavne odnose s roditeljima, istakla je ravnateljica krčke knjižnice Ivančica Justinić, dodajući kako je cilj ovakvih susreta približavanje literature mladim naraštajima, koji često školsku literaturu doživljavaju više kao obvezu negoli kao zanimljivo štivo za zabavu. Osim promocije, za nazočne učenike, gost književnik organizirao je i kratki kviz o poznavanju literaturte, te podijelio dvije knjige.