Novosti i informacije (2010) - 2. dio

ISPRAĆAJ STARE GODINE UZ TRADICIONALNU ZDRAVICU S GRADONAČELNIKOM (31. prosinca 2010.)

Nakon uspješno odrađenih božićno-novogodišnjih manifestacija poput prigodnih koncerata ili izložbi, program organiziran na Veloj placi - s kojim je započeo ispraćaj Stare i doček Nove godine - startao je tradicionalnom zdravicom gradonačelnika Darija Vasilića koji je okupljenim Krčanima, ali i gostima, točno u podne poželio sve najbolje u Novoj 2011. godini. Ova 2010. nije pružala dobru perspektivu, a okružena velikim improvizacijama, krizom, te recesijom u gospodarstvu koja se polako prelijevala u naše živote rezultirala je činjenicom da je mnogi ispraćuju usrećeni. Stoga, zatvaranjem velikog brojčanika na kuli koja stoji uz Velu placu u Novoj 2011. očekujemo puno više uspjeha, ekonomski rast, puno dobrog i boljeg od onog što danas imamo, istakao je krčki gradonačelnik u kratkom sumiranju prethodnog razdoblja. Unatoč tome što se nalazimo u gradu koji je u ovim recesijskim vremenima ostao stabilan situaciji smo se prilagodili smanjivši javnu potrošnju, te fiskalna i parafiskalna opterećenja prema građanima, ali i privredi, a kroz brojne kapitalne projekte poput izgradnje sportske dvorane osnovne škole, početka izgradnje vodoopskrbe Linardić-Milohnić-Brzc, te pripremu izgradnje uređaja za pročišćavanje vode, dali smo svoj simbolički doprinos okretanju gospodarskog zamašnjaka, zaključuje naposljetku Vasilić. Nakon zdravice okupljeni su se na postavljenim štandovima u organizaciji Udruge maslinara i vinara Drobnica imali prilike počastiti tradicionalnim krčkim delicijama poput pršuta, sira ili vina, a pritom i zaplesati uz nastup grupe Aquarius koja će Krčane na istome mjestu ispratiti i u Novu godinu.

  


Gradonačelniku Dariju Vasiliću u zdravici su se pridružili članovi Udruge Frankopani knezovi krčki

 
Okupljeno mnoštvo na Veloj placi zabavljala je grupa Aquarius

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ZA KRAJ GODINE - BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT (28. prosinca 2010.)

U Velikoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir uspješno je organiziran još jedan tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert bez kojeg je Krčanima, obizorm na prepunu dvoranu, teško zamisliti blagdansko vrijeme. Kao i svake godine program ove svečane dvosatne manifestacije, koja je započela prigodnim čestitanjem gradonačelnika Darija Vasilića, bio je podjeljen u dvije cjeline, a dok su prvom dominirali tradicionalni i klasični napjevi poput U se vrime godišta, Svi veselo, Božićna noć, Ave Maria, Agnus Dei ili Pieta' Signore, drugi je okupljene oduševio evergreenima i narodnim napjevima kao što su Ljubim te do bola, Hallelujah, I Love Him So, Jadranski valovi, Holly Night, Neka cijeli ovaj svijet, Zvizde mi kažu ili O more duboko. Doprinos realizaciji ovog tradicionalnog koncerta dale su vrsne solistice Radojka Šverko i Maja Blagdan, Gradska glazba Krk pod vodstvom Iva Čargonje, Klapa Kaštadi, Dječji pjevački zbor Mići boduli i Kvintet Bona Forma pod vodstvom Karmele Vajdoher Žilić, plesačica Dijana Baković, Plesna udruga Krk, Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice pod vodstvom Darka Đekića, Zbor DVD-a iz Opatije, te Pjevački zbor Zvon iz Dobrinja vođen Damirom Smerdelom. Sve izvođače na glasoviru je pratio Vladimir Babin. Organizaciju manifestacije koja ima snage na jednom mjestu okupiti različite generacije putpisuje Centar za kulturu Grada Krka, a glasan pljesak kojim su naposlijetku ispraćeni sudionici koncerta svjedoči da su Krčani i ove godine uživali u odslušanom programu.

 

 
Nastup solistica Radojke Šverko i Maje Blagdan

 
Plesna udruga Krk i DPZ Mići Boduli

 

 
Zajednički nastup većine sudionika koncerta

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

GRADONAČELNIK PRIMIO KRČKE STIPENDISTE (27. prosinca 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održano je tradicionalno druženje krčkih stipendista i gradonačelnika Darija Vasilića kojem su se ove godine pridružili zamjenik gradonačelnika Čedomir Miler, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Marinka Margan, te predsjednik Gradskog vijeća Josip Staničić. Za školsku godinu 2010./11. tako je podijeljeno ukupno tredeset i osam stipendija među šesnaestero srednjoškolaca, dvadesetero studenata i dvoje poslijediplomanata. Mjesečna gradska stipendija za srednjoškolce iznosi 500,00 kn, za studente 700,00 kn, a za polaznike poslijediplomskih studija 1.000,00 kn. Riječ je, kao i prethodnih godina, o stipendijama bez ugovorenih obveza koje predstavljaju nagradu za postignute izvrsne školske i studijske rezultate. Pored toga, četrnaest stipendija dodijeljeno je i prema socijalnim kriterijima. U kratkom obraćanju okupljenima krčki gradonačelnik dotakao se suvremenih tendencija u obrazovanju, kazavši kako Hrvatska u znanje i znanost ulaže manje nego li zemlje Europske unije. Tako, dok članice Unije u znanost ulažu 3% BDP-a, a u obrazovanje 4,3% BDP-a, u Hrvatskoj se u znanost ulaže svega 0,8% BDP-a, a u obrazovanje 3,4% BDP-a. Osim toga, gradonačelnik je prisutne srednjoškolce i studente upoznao s tekućim projektima Grada u okvirima kojih se poduzimaju neprestana ulaganja u energetiku ili poljoprivredu, a dotakao se i uvođenja certifikata ISO 9001 koji jamči kvalitetniji rad gradske uprave. Od kapitalnih projekata koji se planiraju realizirati u sljedećoj godini izdvojio je nastavak rada na vodoopskrbi Šotoventa, pripremanja za izgradnju pročišćivača otpadnih voda (Projekt Jadran), te izgradnju osnovnoškolske sportske dvorane. Na kraju druženja okupljeni stipendisti na poklon su dobili monografiju posvećenu krčkom intelektualcu Nikoli Udini Algarottiju koji je za sobom osim bogate bibliografske građe ostavio zbirku notnih zapisa i vrijednih instrumenata.


Krčki stipendisti u društvu gradonačelnika ispred zgrade
gradske uprave

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANO TREĆE IZDANJE HUMANITARNE AKCIJE SLATKI OTOK (23. prosinca 2010.)

U organizaciji Humanitarne udruge Andrijana Gržetić danas je u gradu Krku, na prostoru Vele place, održana treća po redu prodajna izložba domaćih kolača Slatki otok. Od dobrovoljnih priloga koje su kupci ostavljali za odabrane kolače prikupljeno je ukupno 6.032,00 kn. Oko dvjestotinjak kilograma kolača za potrebe ove humanitarne izložbe darovale su brojne otočanke, ali i kulturna, sportska, te karitativna društva. Na dva štanda tako je tijekom jutra uz koordinatoricu ove vrijedne inicijative Gordanu Gržetić dežuralo i nekoliko osoba iz javnog života otoka Krk. U akciji prikupljena sredstva bit će kao i prethodnih godina namijenjena nastavku realizacije primarnog projekta Udruge - školovanja učenika osnovnoškolaca, koji su ostali bez očeva. Za tekuću školsku godinu Udruga je temeljem natječaja dodijelila četiri školarine, svaka u iznosu od 4.000,00 kuna.

  
Gordani Gržetić na štandovima su pomagale osobe iz javnog
života otoka Krka

 
Akciji su se priključili brojni otočani

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN HUMANITARNI BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT KRČKIH OSNOVNOŠKOLACA (22. prosinca 2010.)

U Velikoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir održan je humanitarni Božićno-novogodišnji koncert dječjih zborova otoka Krka na kojem je desetu godinu za redom nastupilo više od četiristo osnovnoškolaca. Članovi pjevačkih zborova, ali i glumačkih družina, svih otočnih škola zajedničkim su snagama izveli program kojim su brojnim posjetiteljima zasigurno uljepšali predblagdansko vrijeme. Velika dvorana tako je ponovo odzvanjala prigodnim božićnim napjevima, a razloge izvrsne posjećenosti ne treba tražiti samo u dobro uvježbanom pjevačkom repertoaru, već i u humanitarnom karakteru manifestacije. Kao i prošlih godina inicijatori ovog hvalevrijednog događanja - predstavnici Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - koncert su iskoristili za prikupljanje dobrovoljnih priloga koji se potom usmjeravaju prema nekoj unaprijed dogovorenoj nakani. Tako je odlučeno da se ove godine prikupljenim sredstvima pomogne liječenje Smiljane Todorović - studentice suočene s teškom bolešću. Sam čin organizacije ovakvog događanja, kao i do posljednjeg mjesta ispunjena dvorana još su jednom potvrdili osjetljivost otočana na zdravstvene i socijalne probleme ljudi iz vlastite okoline. U posljednjih pet godina dobrovoljnim prilozima s ovog koncerta pomagalo se siromašnim obiteljima otoka Krka, otočnim vrtićima (akcija Djeca djeci), slijepim i slabovidnim osobama (akcija Dajmo im svjetlost), kao i teško oboljeloj majci jedne učenice, te jedanaestogodišnjoj djevojčici koja je pri skoku u more ostala paralizirana.

 
Dio brojnog pjevačkog zbora


Koncert je okupio mnoge otočane

 
Prisutne je pozdravio ravnatelj OŠ Fran Krsto Frankopan - Serđo Samblić; tijekom koncerta izvedena je i kratka predstava

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U UREDU GRADONAČELNIKA PREDSTAVLJENE DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI PROJEKTA ZOOB (21. prosinca 2010.)

U uredu gradonačelnika predstavljene su dosadašnje aktivnosti projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti s naglaskom na maslinarstvo) koji se od 2007. do 2013. provodi u okvirima Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska. U ovu inicijativu ukupno vrijednu 988.812,76 € uključeni su Kmetijsko gospodarski zavod Nova Gorica, Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Udruga maslinara i vinira Drobnica, Grad Krk, Grad Vodnjan i vodnjanska Udruga Agroturist. Na početku predstavljanja krčki gradonačelnik Darijo Vasilić rekao je kako se projekt lijepo razvija naglasivši njegovu važnost zbog dodatnog educiranja, odnosno učenja kako poslovati kad su projekti finacirani iz fondova Europske unije, te kako uspostaviti zajedničku koordinaciju kad ima više subjekata i partnera uključenih u sam projekt. Ovo je definitivno dobra škola za neke buduće projekte i kandidature, ističe gradonačelnik, obzirom da je Grad Krk zajedno s TKD Ponikve i TKD Vecla za ulazak u Regionalni operativni program Primorsko-goranske županije kandidirao tridesetak projekata koji se dodatno razrađuju kako bi imali dovoljnu spremnost za kandidiranje na nadolazeće natječaje. Također, Grad Krk je kroz LEADER pristup pokrenuo formiranje LAG-a, putem kojeg bi se za projekte povezane s održivim razvojem otoka, konkretnije poljoprivredom, moglo doći do adekvatnih sredstava. ZOOB je za nas veliki početak, a koliko god malen i simboličan bio u smislu vrijednosti on za sobom otvara vrata čitavom nizu važnih tema te je tako nedavno rođena inicijativa za izdavanjem publikacije koja bi se bavila bioraznolikošću otoka Krka, zaključuje na kraju gradonačelnik. U nastavku predstavljanja okupljenima se obratio Željko Prgomet, koordinator vanjskih suradnika u projektu ZOOB, kazavši kako su u ovaj projekt uključene najeminentnije osobe po pitanju zaštite i uzgoja maslina, ekologije, botanike, ali i kvalitete maslinovog ulja, te kako se na kraju očekuju zaista dobri rezultati, i to u smislu dobivanja povratne informacije što to znači ekološki pristup uzgoju masline u našim uvjetima, a da se pritom ostvaruju visoki prinosi i dobra kvaliteta, te da se u svemu tome potencira biološka raznolikost. Na nama je da naslijeđeno ne uništimo već prepustimo mlađim generacijala koje je potrebno educirati, stoga značajan dio ovog projekta čine aktivnosti edukativnog karaktera namijenjene građanima koji koriste maslinovo ulje, ali i proizvođačima te stručnjacima, zaključuje Prgomet. U nastavku, Goran Marević, predstavnik Udruge maslinara i vinara Drobnica, izvjestio je o brojnim aktivnostima koje su poduzete u okvirima projekta ZOOB, a spomenuo je i činjenicu kako je pred samu konferenciju od nacionalnog povjerenstva za kontrolu projekta stiglo izvješće koje potvrđuje da je dosadašnja realizacija provedena u skladu s pravilima. Od realiziranih aktivnosti istaknuto je vršenje kemijske analize tla i lista otočnih maslinika, a uskoro bi se trebala provesti i fizikalno kemijska analiza maslinovih ulja. Utvrđivanje bioraznolikosti maslinika započelo je invertizacijom štetnih organizama i njihovih prirodnih neprijatelja, te popisom vaskularne flore. Uz to, provedene su i brojne edukacijske akcije za maslinare (u formi predavanja ili radionica), a objavljena su i dva korisna letka - Suživot u masliniku, te Kako prepoznajemo kvalitetno maslinovo ulje. Predstavljanje je uz Ivana Žgaljića, predsjednika Drobnice i slovenske goste Irenu Fašalek i Davora Mrzlića, zaključio Slavko Brana, vanjski suradnik na projektu ZOOB, dodavši kako ova inicijativa u sebi ima i komponentu zaštite bioraznolikosti, obzirom na zacrtan cilj o proizvodnji dovoljne količine kvalitetnog maslinovog ulja sa što manjim posezanjem u prirodu.


Predstavljanje projekta ZOOB u gradonačelnikovom uredu

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 63. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (20. prosinca 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 63. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, te Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, odnosno prihvaćanjem inicijative zamjenika gradonačelnika da se oprema bežičnog Interneta Grada Krka osigiura od opasnosti od požara, te loma stroja (odnosno svih vrsta vremenskih nepogoda). Nakon što je tender dokumentacija upućena dvijema osiguravajućim kućama (Kvarner i Helios), Kolegij je kao povoljniju prihvatio ponudu Helios osiguranja, i to s godišnjim iznosom od 4.187,49 kn. Streličarskom klubu Maura kal odobreno je 1.180,00 kn za sufinanciranje odlaska četvero članova na međunarodni streličarski turnir koji se 19. prosinca 2010. održao u Varaždinu. Naime, spomenuto natjecanje od velike je važnosti za mlade streličare obzirom da je pružilo priliku ispucavanja norme koja je potrebna za ulazak u juniorsku reprezentaciju Hrvatske. Razmatrajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti Kolegij je najprije raspravio čin podjele poklon paketa najstarijim članovima Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, kao i umirovljenicima s područja Grada Krka, te je zaključeno kako će ove godine, prema zajedničkom popisu, biti podijeljeno 106 paketa pojedinačno vrijednih 120,00 kn. Riječkoj Udruzi za zaštitu obitelji odobreno je 1.000,00 kn potpore za rad skloništa namijenjenog zaštiti žrtava nasilja u obitelji. U nastavku Kolegija razmotren je dugogodišnji problem grijanja Male dvorane SŠ Hrvatski kralj Zvonimir budući da članovi Judo kluba Krk, Atletskog kluba Krk i Jedriličarskog kluba Plav ondje u popodnevnim satima unatoč niskim temperaturama prisustvuju treninzima. O ovoj temi uskoro će se raspravljati na Školskom odboru čiji će zaključak, s ciljem donošenja konačnog, biti razmotren na jednom od sljedećih sastanaka Kolegija. Razmatrajući predmete Imovinsko-pravne službe najprije je donesena odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u postupku javne nabave za izradu idejnog projekta izgradnje svjetlovodne distribucijske mreže Grada Krka. Kako je na natječaj pristiglo pet ponuda (u rasponu od 74.800,00 kn, pa do 440.000,00 kn) Kolegij je kao najpovoljniju prihvatio onu zagrebačke firme Aztek d.o.o. na iznos od 74.800,00 kn u što nije ubrojen PDV. Nadalje, donesena je odluka o početku postupka javne nabave za ustupanje elektromontažerskih radova na izgradnji javne rasvjete Grada Krka za 2011., kao i odluka o raspisivanju natječaja za ustupanje poslova održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Krka, te održavanja i obnove vodoravne prometne signalizacije na području Grada Krka za naredno trogodišnje razdoblje. Uz to, Kolegij je udovoljio zahtjevu Ivana Žgaljića i Mirjane Dmitrašinović iz Rijeke za kupnju z.č. 2545/7, k.o. Linardići, površine 40 m2 radi formiranja okućnice građevine u vlasništvu predlagatelja, i to po cijeni od 40 € po m2. Na prijedlog Branke Turčec iz Zagreba za kupnju 3/10 z.č. 1766/1 (dio k.č. 3038, k.o. grad Krk) obzirom da je Grad suvlasnik iste, zaključeno je kako će sukladno predloženom uskoro biti raspisan natječaj o kojem će biti obaviješteni svi suvlasnici spomenute čestice. Također, prihvaćen je prijedlog Šefika Džaferovića iz Vrha za sklapanje kupoprodajnog ugovora za z.č. 94/2, k.o. Vrh, površine 14 m2, u vlasništvu predlagatelja, na kojoj se predviđa izgradnja puta u naselju Salatići s time da će se isplata kupoprodajne cijene prebiti potraživanjem s iznosom komunalnog doprinosa. U nastavku, odbijen je prijedlog firme Eldvig d.o.o., zastupane po direktoru Igoru Vidasu, za uvrštavanje lokacije na z.č. 800/1 i 800/2, k.o. Kornić, u Plan upravljanja pomorskim dobrom za 2011. radi obavljanja djelatnosti zabavnog sadržaja (bunggy jumping). U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za komunalno gospodarstvo razmotren je, a potom i prihvaćen, Plan uzbunjivanja odgovornih osoba radi početka čišćenja ulica, nerazvrstanih cesta i javnih površina uslijed nepovoljnih vremenkih uvjeta, snježnih padalina, leda, olujnih nevremena i obilnih kiša. Nadalje, Kolegij je prihvatio inicijativu GP-a Krk za privremenom regulacijom prometa u Ulici Dr. Dinka Vitezića i Trgu Krčkih glagoljaša radi što veće sigurnosti izvođenja radova na rušenju zgrade stare gimnazije. Tako je zaključeno da se od 21. do 23. prosinca 2010. ondje zabrani parkiranje, a od 24. prosinca 2010. do 10. siječnja 2011. da se spomenuti prostor zatvori za sav promet (uz napomenu kako se zabrana ne odnosi na tamošnje stanare). Na samome kraju zasjedanja u Natječajno povjerenstvo za raspisivanje javnog natječaja radi imenovanja ravnatelja/ice Centra za kulturu Grada Krka uz predstavnika ustanove Sašu Lončarića (član) imenovani su - Čedomir Miler (predsjednik) i Marinko Bajčić (član).

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OTVORENE IZLOŽBE [KUL•] U NASTAJANJU I KRČKI SLIKARI SVOME GRADU (17. prosinca 2010.)

Unatoč pravom zimskom vremenu obilježenom snježnim pahuljama u gradu Krku su pred nizom okupljenih znatiželjnika otvorene čak dvije izložbe - najprije tradicionalni postav Krčki slikari svome gradu, a potim i inicijativa za promicanje likovnjaka mlađe generacije [KUL•] u nastajanju. U društvu ravnateljice Centra za kulturu Grada Krka Maje Parentić izložbu Krčki slikari svome gradu postavljenu u Galeriji Decumanus otvorio je gradonačelnik Darijo Vasilić istaknuvši zadovoljstvo spram činjenice kako se na jednom mjestu mogu pogledati radovi većine krčkih autora, uglavnom slikara, inspiriranih domicilnim ambijentom. Svatko tko poželi doživijeti postav ove tradicionalne izložbe imati će prilike upoznati likovna nastojanja Itala Samblicha, Dagmar Franolić, Saše Lončarića, Alme Dujmović, Mihovila Depopea, Edit Jurine, Miljenka Brauta, Maria Udine, Marijan Alaniz, Meri Franov, ali i članica Zajednice Talijana Grada Krka koje se predstavljaju zanimljivim rješenjma u tehnici batika. Nakon polusatnog druženja među radovima krčkih slikara u susjednoj Galeriji DAGMAR otvorena je izložba [KUL•] u nastajanju koja uz promicanje likovnjaka mlađe generacije - ove godine iz Krka, Kraljevice, Rijeke, Pule i Zagreba - ima zadaću i potaknuti (međugeneracijski) dijalog ne samo s autorima susjednog postava već i sa samim posjetiocima. Tako je tijekom rada na izložbama rođena inicijativa da sljedeće godine autori i jedne, i druge, svojim specifičnim pristupima odgovore na zadanu temu, te na taj način konkretnije ocrtaju razlike, ili sličnosti, među kreativcima različitih generacija, obrazovanja, pristupanja problemu, ali i različite socio-kulturalne pozadine. Izložbu postavljenu u Galeriji DAGMAR otvorili su Maja Parentić, Darijo Vasilić i Igor Gržetić koji je pojasnijo nastojanja i zadaće [KUL•]-a, te ukratko predstavio program rada udruženja za sljedeću godinu. [KUL•] u nastajanju tako prezentira likovne eksperimete Barbare Zec, Damijana Šporčića, Hane Dutine, Ivana Blažetića, Nenada Jalšoveca, Maje Radešić, Smiljane Polugić, Vedrane Stipić, Tončija Žužića, Vedrane Valenčić, Srđana Hulaka, te organizatora i članova [KUL•]-a  Lene Franolić, Marina Dlake i Igora Gržetića. Svi koje zanima suvremana likovnot u Galeriji DAGMAR mogu proučiti nekolicinu fotografskih istraživanja, svježa i neobična pristupanja skulpturi, klasičnoj i računalnoj grafici, umjetničkoj knjizi, te instalaciji, i to sa snažno naglašenim konceptualnim pristupom rješavanju. Izložba [KUL•] u nastajanju ostaje otvorena do 30. prosinca 2010., a moguće ju je razgledati svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 13.00 sati, dok postav Krčki slikari svome gradu ostaje otvoren do 08. siječnja 2011., te ga je moguće posjetiti svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00, te od 17.00 do 19.00 sati.

>> preuzmite plakat izložbe [KUL•] u nastajanju (.pdf)

 
Maja Parentić i Darijo Vasilić - otvaranje izložbe Krčki
slikari svome gradu


Krčke slikare podržali su brojni posjetitelji

 

 
Razgledavanje postava u Galeriji Decumanus

-------------------------


Maja Parentić, Darijo Vasilić i Igor Gržetić - otvaranje
izložbe [KUL•] u nastajanju

 
U Galeriji DAGMAR predstavilo se 14 mladih autora

 


Dio postava izložbe [KUL•] u nastajanju


Razgledavanje

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ENIS KIŠČEVIĆ MLADE KRČANE UPOZNAO S PJESNIŠTVOM DOBRIŠE CESARIĆA (17. prosinca 2010.)

U Gradskoj knjižnici Krk pred nizom okupljenih srednjoškolaca bosanski pjesnik i dramski umjetnik Enis Kišević u društvu Milice Žužić predstavio je pjesništvo, ali i zanimljive detalje iz života Dobriše Cesarića budući da se 18. prosinca 2010. obilježava dvadesetgodišnjica pjesnikove smrti. Na početku ovog ugodnog druženja moderatorica Milica Žužić dotakla se odnosa poezije i proze u prezentiranju iste teme, postavivši gostu pitanje, kako Cesarić stoji s jezgrovitošću. No prije nego li je na spomenuto odgovorio, Kišević je s okupljenima podijelio nekolicinu anegdota proživljenih s Cesarićem budući da je pjesnika osobno poznavao. Vrativši se pitanju, Kišević je Cesarića predstavio kao čovjeka trenutka, koji je iste hvatao kao u zen-budizmu ili haiku pjesništvu, a znao je pored ostalog slikovito ilustrirati i protjecanje vremena. Nakon interpretacije Cesarićevih pjesama okupljeni su imali prilke doznati još nekoliko zanimljivih crtica iz pjesnikova života kao što je ona da je teško pisao, jer što se čovjek više bavi riječima to je prema njima odgovorniji, zaključuje Kišević. S Cesarićevim pjesništvom, kako je istaknuto, susrećemo se tijekom osnovne i srednje škole, te studija književnosti što znači da opus ovog plodnog autora krije ponešto za svaku generaciju. Cesarićev je način izražavanja ritmičan i muzikalan stoga ne čudi što njegovi stihovi poput poznate Balade iz predgrađa često bivaju uglazbljeni. Ovo druženje mladih Krčana s Enisom Kiševićem, potaknuto inicijativom Milice Žužić, organiziralo je osoblje Gradske knjižnice Krk. 

 
Milica Žužić, Enis Kišević i okupljeni krčki srednjoškolci


Enis Kišević

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA OTOKA KRKA (16. prosinca 2010.)

Pred rijetko punim auditorijem Velike vijećnice Grada Krka održana je redovna Godišnja skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka. Nakon imenovanja Radnog predsjedništva, Verifikacione komisije, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika predsjednik udruženja Stjepan Starčević predstavio je aktivnost udruge u 2010. godini. Na početku izlaganja istaknuo je kako udruženje kojem predsjeduje broji do 560 članova što ga čini drugim po brojnosti na području Primorsko-goranske županije, i to s neprestanom tendencijom širenja članstva. Tako velikoj udruzi polazi za rukom uspješno rješiti sve zacrtane zadaće, naglašava Starčević, dodajući i kako je ovogodišnji - nimalo skroman - program u potponusti realiziran, pa čak i izvan okvira planiranog. Prema riječima predsjednika, članovi udruge tijekom 2010. posjetili su mnoga mjesta poviješću vezana uz Narodnooslobodilačku borbu, a u narednom razdoblju zadaća im je podsjetiti na sedamdesetu obljetnicu Dana ustanka naroda Hrvatske koja se obilježava sljedeće godine. Nadalje, naglašeno je da redove udruženja treba prožeti mladima, te kako su, vezano uz spomenuto, krčki srednjoškolci početkom 2010. sudjelovali na Danima antifašizma održanim u Opatiji gdje su imali prilike nazočiti brojnim zanimljivim polemikama, ali i pogledati Metastaze Branka Schmidta, film koji se dotiče posljedica egzistencije fašističkih nazora u suvremenom društvu. U nastavku izlaganja Starčević se dotakao uspješno realizirane proslave obilježavanja 17. travnja - Dana oslobođenja otoka Karka, ali i plana za sljedeću godinu kada će nakon Općine Baška domaćin biti Općina Malinska-Dubašnica, iako će se sama proslava održati u krčkoj Velikoj vijećnici. Također, spomenuta je i briga udruge oko uređevinja i sanacije spomeničke baštine otoka vezane uz Narodnooslobodilačku borbu kako bi se ista što dulje očuvala od propadanja. U nastavku Skupštine Marija Tudor predstavila je ovogodišnju aktivnost Foruma žena Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka dotakavši se pored ostalog brige o najstarijim i bolesnim članovima udruge, odrađenih putovanja, proslave nekolicine značajnih datuma, sudjelovanja na sportskim igra, ali i promicanja vrijednosti antifašizma potrebnih da se nametnu fašizmu današnjice. Nakon prihvaćenog financijskoh izvješća i izvješća Nadzornog odbora, okupljene su pozdravili krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista crikveničko-vinodolskog kraja Mate Koščić, predsjednica Društva Josip Broz Tito Biserka Perman, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Marko Pavković, te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Bakra Anton Grubišić. Na kraju zasjedanja Ivan Kovačić predstavio je rad na posljednjem dijelu trioligije posvećene otoku Krku u Narodnooslobodilačkoj borbi. Riječ je o još uvijek neobjavljenoj publikaciji Udarna grupa otoka Krka 1944. - 1945. koja zasad, prema riječima autora, broji oko 220 autorskih kartica. Kako doznajemo, tekst se trenutno nalazi na čitanju kod akademika Petra Strčića koji bi trebao preuzeti ulogu glavnog urednika knjige koja se planira objaviti u suradnji s Povijesnim društvom otoka Krka. Prema navodima Kovačića, spomenuti je tekst bilo teško napisati obzirom na nedostatak faktičkih dokumenata. No unatoč preprekama definirane su 23 teme vezane uz djelovanje Udarne grupe otoka Krka formirane u ožujku 1944. od strane nekolicine otočana da bi u vrijeme završne operacije za oslobođenje otoka ona okupljala oko 120 boraca. Ova vrijedna publikacija trebala bi biti prezentirana sljedeće godine tijekom proslave obilježavanja Dana oslobođenja otoka Karka.

 
Dio okupljenih u Velikoj vijećnici Grada Krka

 
Dio Radnog predsjedništva Skupštine i Stjepan Starčević, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista
otoka Krka 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKI BRAIN PRODUCTION POBJEDNIK OVOGODIŠNJEG RI ROCKA (16. prosinca 2010.)

Brain Production pobjednik je 32. po redu izdanja Ri Rocka - najdugovječnijeg festivala za demo i neafirmirane bendove u regiji. Rock četvorka iz Krka koja je finale izborila na prvoj polufinalnoj večeri osigurala si je tako niz vrijednih nagrada, no za mlade glazbenike najzanimljivi je možda nastup na velikom koncertu jučer održanom u Dvorani mladosti uz Psihomodo Pop i Majke, ali i trdeset sati besplatnog snimanja koje će talentirani Krčani iskoristiti tijekom nadolazećih praznika. Brain Production svira alternativni/progresivni rock, a glazbenim talentom, zavidnom količinom energije i sviračkim umijećem već se prve polufinalne večeri uzdigao do pozicije favorita, te konačno u finalu 11. prosinca održanom u Stereu ispunio sva očekivanja. Brain Production, jedan od najmlađih bendova na ovogodišnjem Ri Rocku, čine srednjoškolci Izidor Vasilić (bubnjar), brat mu Kristijan Vasilić (gitarist), Skender Ahmetović (vokal) i Teo Marević (basist).


Brain Production


Skender Ahmetović

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

POLOŽEN VIJENAC ZA PREMINULE OSNIVAČE I ČLANOVE NK KRK (16. prosinca 2010.)

Delegacija Nogometnog kluba Krk na gradskom groblju položila je vijenac i upalila svijeće pored centralnog križa u spomen na premonule osnivače i članove kluba. Ovaj prigodan čin, prema riječima tajnika Željka Dminića, dio je cjelogodišnjeg programa obilježavanja 70. obljetnice osnutka Športskog društva Krk, kolektiva čiji je nasljednik upravo krčki trećeligaš, a čiju je dugu i bogatu povijest gradilo tisuće otočana.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA PREDAVANJA O LEADER PRISTUPU I IPARD PROGRAMU U REPUBLICI HRVATSKOJ (14. prosinca 2010.)

U organizaciji Grada Krka i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (MPRRR), Uprave za ruralni turizam - Upravne direkcije SAPARD/IPARD programa, u Velikoj vijećnici, pred pedesetak okupljenih otočana, održana su kratka predavanja o LEADER pristupu i IPARD programu. Nakon pozdrava i kratkog uvoda domaćina Čedomira Milera, zamjenika krčkog gradonačelnika, prvo izlaganje održao je Ivan Ciprijan predstavivši ukratko koncept LEADER pristupa u Republici Hrvatskoj. Prema Ciprijanovim riječima, LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale) podrazumjeva niz međusobno povezanih aktivnosti koje vode razvoju ruralnog gospodarstva. Kao jednu od glavnih značajki takvog sustava navodi formiranje lokalnih akcijskih grupa (LAG) koje tvori javno-privatno partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora nekog ruralnog područja osnovanog s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije, te lokalnog operativnog plana. U osvrtu na ciljeve LEADER-a, pored ostalog, izdvojeni su: jačanje kapaciteta među ruralnim stanovništvom i članovima LAG-a podsredstvom usavršavanja i obrazovanja; razvoj, organizacija i vođenje LAG-a; priprema i početak provedbe lokalnih razvojnih strategija; te provedba projekata suradnje. Sam LEADER pristup kako je istaknuto realizira se kroz tri podmjere - stjecanje vještina i animaciju stanovništva LAG područja, implementaciju strategije lokalnog razvoja, te realizaciju projekata suradnje. U nastavku predavanja razmotreni su kriteriji koje LAG-ovi moraju udovoljiti kako bi koristili potporu iz IPARD programa. Naime, kroz IPARD (novi pretpristupni program Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013.) u Hrvatskoj će korisnicima biti dostupno oko 172.000.000,00 € potpore. Vezano uz spomenuto, predstavljen je princip provedbe natječaja i samog odabira LAG-ova, zadaće onih odabranih, način pisanja lokalne razvojne strategije, kao i sustav bodovanja za ocjenu kvalitete partnerstva. U nastavku druženja Tihomir Landeka odražao je predavanje o IPARD programu u Republici Hrvatskoj s naglaskom na Mjeru 302. Naime, IPARD program, kao sastavni dio IPA-e (Instrument for Preaccession Assistance), trebao bi se provoditi kroz tri osnovna cilja ili strateška prioriteta: poboljšanje tržišne učinkovitosti i provedbu standarda Europske unije (Mjera 101 - ulaganje u poljoprivredna gospodarstva; Mjera 103 - ulaganje u preradu i trženje), pripremne aktivnosti za provedbu poljoprivredno-okolišnih mjera i LEADER-a, te razvoj ruralne ekonomije (Mjera 301 - ulaganje u ruralnu infrastrukturu; Mjera 302 - razvoj i diversifikacija ruralnih ekonomskih aktivnosti). Nadalje, pomnije se raspravljalo o Mjeri 302, njezinim ciljevima, sektorima (ruralni turizam, tradicijski obrti, izravna prodaja, slatkovodno ribarstvo, usluge, pogoni za preradu na farmama, proizvodnja gljiva i obnovljivi izvori energije), korisnicima i možebitnim potporama. Tako maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu iznosi 150.000,00 €, osim za ulaganja u obnovljive izvore energije koja su ograničena na 675.000,00 €. Iznos potpore biti će do 50% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekt.

>> doznajte više o LEADER pristup (.pdf)
>> doznajte više o IPARD programu i Mjeri 302 (.pdf)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 62. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (13. prosinca 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 62. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je razmatranjem predmeta Imovinsko-pravne službe tj. donošenjem odluke da će se do kraja godine potpisati ugovor za ustupanje radova na uređenju Male vijećnice Grada Krka obzirom na prethodno proveden postupak javne nabave i donesenu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača. Radovi na njezinu uređenju trebali bi započeti 13. lipnja 2011., a isti se planiraju dovršiti u 45 kalendarskih dana. U nastavku, iznova se raspravljao prijedlog Marije Elene Spasić Stanić, vlasnice Ugostiteljsko trgovačkog obrta Stanić, za proširenje ugostiteljske terase Koktel bara Volsonis, što je naposlijetku rezultiralo zaključkom da se u roku od 30 dana izvrši analiza spomenutog prostora, te da se utvrdi postoje li uvjeti za preseljenje tamošnjih štandova i kioska na alternativnu lokaciju. Također, biti će zatraženo i idejno arhitektonsko rješenje prostora ispod zidina, i to od ulaza na Velu placu pa sve do šesterostrane kule. Analiziravši prijedlog Vinka Dujmovića (ZTO Mariolina) za smještaj kioska ugostiteljsko-trgovačkog sadržaja na lokaciji blizu Sunčanog sata zaključeno je kako Šetalište Sv. Bernardina i Obala Hrvatske mornarice nisu predviđene za postavljanje takvih objekata. Nadalje, odbijen je prijedlog Sanide Maligec da se jednogodišnji ugovor za zakup javne površine radi prodaje nakita zaključi na tri godine obzirom da je budućnost korištene lokacije neizvjesna. Donošenje odluke vezane uz ponudu Privredne banke Zagreb za obračunsko objedinjeno vođenje računa (national cash pooling) odgađa se zbog ustupanja predmeta Odsjeku za financijsko i materijalno poslovanje. Nadalje, razgovaralo se o inicijativi Hotela Krk d.o.o. za davanje koncesije na dio parkirališta u zoni između Depadanse Lovorika i karmelićanskog samostana. Nakon kratke analize problema zaključeno je kako će Grad za sljedeću turističku sezonu urediti promet na spomenutom prostoru, a za definiranje projekta zadužen je Odsjek za komunalno gospodarstvo. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti Kolegij je podržao višegodišnju praksu podjele poklon paketa korisnicima pomoći iz Socijalnog programa Grada Krka. Članovi Socijalnog vijeća tijekom posljednjeg zasjedanja odlučili su kako će ove godine biti uručen 71 poklon paket vrijedan oko 400,00 kn. Osim toga, jednakovrijedni paketi biti će uručeni nekolicini umirovljenika, ali i korisnicima domova/centara Fortica, Oštro, Lopača i Turnić, s područja Grada Krka. Također zaključeno je kako će se Grad, na zamolbu Primorsko-goranske županije, uključiti u humanitarnu akciju Smreka kojom se prikupljaju sredstva za pomoć beskućnicima. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša razmotreni su i prihvaćeni stavovi Savjeta za prostorno uređenje o prethodnoj raspravi održanoj sredinom rujna na temu Koncepta UPU 23 Torkul i arhitektonskog rješenja ugostiteljsko turističke zone. Osim toga, razgovaralo se i o zaključcima Savjeta o novom Konceptu UPU 2 Kornić kojem se najviše zamjera dominacija zelenih površina na uštrb građevinskog područja. Razmatrajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo Kolegij je prihvatio prijedlog Plana gradnje komunalnih i vodnih građevina za 2011., kao i usklađivanje Plana rada Javne rasvjete Grada Krka s prijedlogom Proračuna Grada za 2011. godinu. U nastavku, bilo je riječi o sanaciji krova stambene zgrade u Ulici J. J. Strossmayera 17 u gradu Krku, te je naposlijetku prihvaćena sugestija nadzornog inžinjera Grada Krka Eda Hera da se krovna betonska terasa radi (fizičke i insolacijske) zaštite hidroizolacijskog premaza prekrije keramikom (5.500,00 kn + PDV), dok je vezano uz utvrđivanje stvarnog stanja željeznih nosača stropa četvrte etaže prihvaćen prijedlog većeg financijskog osiguranja zgrade zbog budućeg značajnog ulaganja u njezinu sanaciju. Uz to, prihvaćena je ponuda ovlaštenog arhitekta Tomislava Kukina na iznos od 19.311,00 kn za projektni nadzor nad uređenjem plaže ispod bazena Hotela Dražica. Na kraju Kolegija razmotren je prijedlog Odluke o subvenciji dijela naknade za razvoj u 2011. uvedene radi sufinanciranja projekta zaštite od onečišćenja voda, tj. izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda (Projekt Jadran - Podsustav Krk). Tako će, kao i dosad, iz Proračuna Grada Krka za 2011. biti osigurana sredstva za subvencioniranje dijela naknade u iznosu od 1,50 kn po m3 potrošene vode. Nadalje se raspravljalo o formiranju Natječajnog povjerenstva potrebnog da se raspiše natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Centra za kulturu Grada Krka, no bez konkretnog zaključka. I konačno, u Povjerenstvo za izradu prijedloga Odluke o priključenju na vodnu komunalnu infrastrukturu Kolegij je imenovao zamjenika gradonačelnika Čedomira Milera, budući da spomenuto tijelo čini po jedan predstavnik svake JLS otoka uz predstavnika TKD Ponikve d.o.o. Krk.


Sa 62. Kolegija krčkog gradonačelnika

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE MASLINARA I VINARA DROBNICA (10. prosinca 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održana je redovna godišnja Skupština krčke Udruge maslinara i vinira Drobnica, i to kao posljednja u ovom sazivu obzirom da će im sljedeća biti izborna. Na početku zasjedanja, kojem su uz tridesetak poljoprivrednika nazočili krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i njegov zamjenik Čedomir Miler, u radno predsjedništvo imenovani su - Siniša Tudor, Goran Marević i Denis Baranić. Skupštinu je otvorio predsjednik Ivan Žgaljić prezentiravši rad udruženja tijekom 2010. Prema njegovim riječima u ovoj godini članovi udruge pokrenuli su, ali i sudjelovali u nizu značajnih aktivnosti, od odlazaka na brojna natjecanja koja su rezultirala osvajanjem vrijednih priznanja, preko participiranja u projektu Ceste maslinovog ulja čija je prva faza u proljeće ove godine zaključena otvaranjem edukativno-rekreativne šetnice Putevima zlatnih kapi krčkog blaga, pa sve do organizacije Dorobnica festa i brojnih edukativnih programa poput nedavno održane demonstracije obrezivanja maslina ili sudjelovanja na Danima turizma koji sada već tradicionalno na raspravu poziva sve strukovne grupacije uključene u definiranje destinacije. Uz odrađeno, u okvirima projekta ZOOB krčke poljoprivrednike tijekom ove zime očekuje još nekolicina vrijednih edukativnih radionica. U nastavku Skupštine tajnik udruženja Goran Marević prisutne je pozvao da rasprave Financijsko izvješće za 2010., a potom i plan rada za 2011. Tako doznajemo da Drobnica od sljedeće godine ulazi u program rada Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu podsredstvom kojeg će biti moguće ostvarivati potpore Primorsko-goranske županije. Osim toga, razgovaralo se i o značenju Strategije razvoja poljoprivrede Grada Krka koja bi trebala definirati smjer poljoprivrede u narednom razdoblju što predstavlja jedan od preduvjeta za dobivanje sredstava iz europskih fondova. I sljedeće godine krčke maslinare i vinare očekuju brojne radionice (stjecanje zvanja vinar - podrumar, te maslinar) čije provođenje zbog kvalitete stručnog kadra preuzima istarsko Veleučilište. Također, po prvi se put pokreće i educiranje kušača maslinovih ulja. U nastavku Skupštine razmatrao se projekt Genotipizacije autoktonih sorti koji se uskoro bliži svome kraju, kao i pokretanje registracije oznake izvornosti krčkog maslinovog ulja. Prema riječima Marevića, Primorsko-goranska županija trebala bi financirati strojeve i alate za čiščenje novozakupljenih maslinika, a na ovu temu trebao bi biti organiziran i set predavanja. Uz to, Drobnica fest od sljedeće godine postaje županijsko natjecanje, a da bi postalo još reprezentativnije planira se pozivanje nekolicine inozemnih predavača. Na kraju zasjedanja okupljenima se obratio gradonačelnik Darijo Vasilić kazavši kako je ove godine na uređenje novih poljoprivrednih puteva uglavnom po mjesnim odborima uloženo 300.000,00 kn, te kako će sljedeće naglasak biti na uređivanje onih u okolici grada. Osim toga, dotakao se i možebitnih rezultata projekta ZOOB, te Strategije razvoja poljoprivrede Grada Krka koju će Grad financirati s 50%. Skupštinu je zaključila Mirjana Komadina Mergl predstavnica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir istaknuvši kako je škola nedavno pokrenula projekt Maslinada kojem je cilj što više učenika uključiti u educiranje o maslinama i maslinarstvu na otoku Krku. Također, jedna od zadaća ove vrijedne inicijative jest proširiti maslinik koji se nalazi u okolišu škole budući da srednjoškolci proizvode svoje maslinovo ulje koje flaširaju i etiketiraju, te ga po prvi put planiraju predstaviti na sljedećem Drobnica festu.


Goran Marević, Ivan Žgaljić i Siniša Tudor

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ŽELJKU SKOMERŠIĆU ZLATNA MEDALJA NA DRŽAVNOM NATJECANJU BRODOMAKETARA (10. prosinca 2010.)

Svečanom podijelom nagrada i priznanja u Multimedijalnom centru na riječkom Školjiću otvoreno je 15. državno natjecanje brodomaketara i 8. hrvatska ocjenska izložba brodova Rijeka 2010. Organizatori izložbe i natjecanja su Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatski savez brodomaketara, suorganizator Hrvatska zajednica tehničke kulture, i to pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, te supokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Prijelazni pokal i zlatnu medalju s najviše osvojenih bodova zaslužio je krčki brodomaketar Željko Skomeršić za brik škuner Gigino, a zlatno odličje dobio je i Matija Felinger za fishing schooner Bluenose. Srebrna odličja osvojili su Josip Rumora za fregatu Stella Mattutina, Željko Fredotović za šambek iz 1750. Repin, Slobodan Milošević za Filjugu, te Zdenko Kinjerovac za Elco 80’ torpedo boat PT-558. Broncom su nagrađeni Vinko Balas za tegljač David I i plovnu dizalicu Drenova, Željko Fredotović za sicilijanski leut S. Lucia, Mili Šantić za leudo siciliano San Lucia, Jablanko Kranjčec za minolovac 144 Iž, te Goran Todorović za kiper Cutty Sark. U prostoru MMC-a izloženo je 45 maketa brodova koje potpisuje 25 autora iz cijele Hrvatske, a u konkurenciju za ocjenjivanje ušlo je ukupno 36 izložaka. Makete su po pravilima Naviga ocjenjivala šestorica međunarodnih stručnjaka. Izložbu je kao izaslanik predsjednika Josipovića otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u društvu predsjednika Hrvatskog saveza brodomaketara Mladena Mitića, predsjednika CTK Rijeka Marka Sokolića, te pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Veljka Karabaića.

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OTVORENA IZLOBA MI.10 - NAGRADE I DOGAĐANJA (08. prosinca 2010.)

Nakon nanizanih uspjeha u bavljenju turizmom o čemu uz statistiku svjedoče i brojne osvojene nagrade, pored kojih treba izdvojiti onu najsvježiju - ovogodišnji Turistički cvijet, javila se potreba za njihovim sagledavanjem, tj. svojevrsnom valorizacojom postignutog. Izložba MI.10., inicirana od strane Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krka i Centra za kulturu Grada Krka, može se stoga smatrati dobrim načinom rješavanja prethodno zacrtane zadaće. Osim niza priznanja što ih je grad Krk u posljednjih osam godina zaslužio pomnim zalaganjem svakog stanovnika ovo je prilika da se uz promidžbene materijale razgleda i bogata video/foto dokumentacija nekolicine značajnih manifestacija koje su bitno pridonjele definiranju njegova identiteta u okvirima kojeg povijest i kultura zauzimaju osobito važno mjesto. Ovdje se govori o nizu prvorazrednih kulturnih događanja (predstava, koncerata i pjesničkih večeri) što ih okupljaju Ljetne priredbe, tradicionalnom Krčkom sajmu koji sigurnim korakom kroči poljem eksperimentalne arheologije, nezaobilaznoj proslavi posvećenoj sv. Kvirinu zaštitniku grada Krka, Eko-etno i vinofestu što svake godine prezentira sve više suvenira uporabne vrijednosti, te brojnim novim događanjima poput Krčke vinske promenade ili Proljeća na kotačima - akcije namijenjene ljubiteljima adrenalina. Cilj ove dokumentarne desetodnevne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, jest probuditi i potaknuti potrebu za sagledavanjem (rezultata) odrađenog čime bi svake godine, kao izvrsna motivacija za onu nadolazeću, bio obilježen kraj turističke sezone. Izložbu MI.10 - nagrade i događanja možete pogledati do 17. prosinca 2010., svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 13.00 sati. 

>> preuzmite pozivnicu izložbe MI.10 (.jpg)
>> preuzmite plakat izložbe MI.10 (.jpg)

 
Izložbu MI.10 otvorio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić


Dio izloženih plaketa

 
Dio izloženih statua

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA SJEDNICA SKUPŠTINE TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA KRKA (08. prosinca 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održana je 1. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka, prva u novom sazivu s konkretnim dnevnim redom kako je uvodeći u zasjedanje istaknuo odnedavni predsjednik Darijo Vasilić. Nakon što su jednoglasno prihvaćene Službena bilješka s osnivačke skupštine i Izvješće o obavljenom nadzoru materijalnog i financijskog poslovanja, direktorica Turističkog ureda Nataša Jurina prezentirala je rad Turističke zajednice Grada Krka za razdoblje od studenog 2009. do listopada 2010. godine. Iako je za nama godina koju su obilježili teški uvjeti konačni rezultati ipak su vrijedni pažnje, istaknuto je na početku prezentacije. U fizičkom prometu ostvareno je tek 1% manje i dolazaka (138.810) i noćenja (764.875) nego godinu ranije što znači da je turistički proizvod grada, kao rezlutat višegodišnjeg ulaganja u podizanje kvalitete usluge, dobro pozicioniran i izbalansiran. Međutim dok domaći gosti (dolasci - 5.088; noćenja - 26.252) bilježe pad od 21% , strani (dolasci - 133.722; noćenja - 738.623) ostaju na prošlogodišnjoj razini. Uz to valja spomenuti kako su najveći broj dolazaka i noćenja u ovoj godini ostvarili kampovi za kojima slijedi smještaj u turističkim apartmanima, a potom i onaj hoteski. Prema učešću u ukupnom broju dolazaka i noćenja, glavna tržišta i nadalje ostaju Njemačka, Slovenija, Italija i Austrija. U okvirima priče o fukcionalnom marketingu rečeno je kako Turistička zajednica, provodeći brojne aktivnosti, vodi brigu o očuvanju i ekološkoj zaštiti turističkog prostora, te poboljšanju ukupnog komunalnog standarda turista. Tako je u nastavku prezentacije izdvojeno prvo izdanje sajma cvijeća, čiščenje plaža u kojem su unatoč lošem vremenu sudjelovali brojni subjekti, ali i činjenica kako je na području Grada 2010. podignuto čak sedam Plavih zastava. Također u travnju ove godine otvorena je prva edukativno-rekreativna šetnica Putevima zlatnih kapi krčkog blaga koja otkriva priču o krčkom maslinovom ulju, proizvodima od maslina, otočkim sortama maslina, načinu prerade i specifičnostima krčkog ulja. Riječ je o projektu pod nazivom Ceste maslinovog ulja čija se druga faza trenutno priprema, te bi u proljeće 2011. kao uvod u turističku sezonu trebala biti otvorena nova šetnica Puti od gušti do Vrha. (Do sada je, kako doznajemo, završeno probijanje i krčenje 12 km duge dionice u smjeru Krk-Vrh-Krk nakon čega slijedi označavanje.) U ovoj godini Turistička zajednica kao organizator i suorganizator realizirala je velik broj događanja i manifestacija koje se uglavnom oslanjaju na autohtonost ponude, te prirodna i kulturna bogatstva grada. Uz kratak osvrtanje na sva odrađena događanja posebno je istaknuto prvo izdanje Krčke vinske promenade kojom je obilježeno 100 godina od prve Kotarske izložbe vina održane u gradu Krku, ali i Krčki sajam koji je ove godine u akciji Simply the Best osvojio prestižno priznanje za najbolju povijesno-kulturnu manifestaciju na Jadranu. Tijekom 2010. Turistička zajednica Grada Krka, u okvirima zajedničke prezentacije kroz program Turističke zajednice otoka Krka, nastupila je na 13 sajmova (Austrija, Belgija, Italija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Danska i Srbija), a izdvojeno je predstavljanje načina upravljanja destinacijom na međunarodnom sajmu turizma - CroTOUR 10, kao i sudjelovanje gradonačelnika Darija Vasilića u raspravi na temu održivog razvoja organiziranoj tijekom Dana hrvatskog turizma, inače najvećeg turističkog ukupljanja u Hrvatskoj. Nakon jednoglasnog prihvaćanja sumiranog prezentiran je prijedlog Programa rada Turističke zajednice za 2011. Tako se u okvirima ukupnog buđeta Turističke zajednice za sljedeću godinu na funkcionalni marketing (poboljšanje uvjeta boravka gostiju, komunikacijske taktike, prodaju, promociju, distribuciju i edukaciju) planira utrošiti 1.907.000,00 kn, na administrativni marketing (troškovi rada Turističke zajednice, distribucije i rada tijela Turističke zajednice) 654.000,00 kn, te na ostale izdatke (Turistička zajednica otoka Krka, rashodi za mjesta u okružju grada Krka, Turistička ambulanta, donacije, sponzorstva, odluke Turističkog vijeća i tekuća rezerva) 1.346.000,00 kn. Na kraju Skupštine donesena je Odluka o izvršenju Financijskog plana Turističke zajednice za 2011. godinu, a za predstavnike u tijelima Turističke zajednice otoka Krka imenovani su Svjetlana Volarić, Serđo Samblić, Zdravko Frajman, Lucija Petrak, Josip Jozić i Kata Braut. U kratkom izlaganju Nedo Pinezić, inače vanjski suradnik Turističke zajednice Grada Krka, istakao je kako se grad trenutno nalazi među tri najače jadranske destinacije o čemu svjedoče brojna priznanja dobivena u posljednjih pet godina otkad se sistematski radi na njegovu tržišnom pozicioniranju. Nakon Skupštine okupljeni su imali prilike u Galeriji Decumanus razgledati izložbu MI.10 koja je na jednom mjestu sabrala foto/video dokumentaciju ovogodišnjih manifestacija, kao i sve značajne gradske nagrade za period od 2002. do 2010. godine.


Josipa Dugandžija, Darijo Vasilić i Nataša Jurina


1. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 61. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (06. prosinca 2010.)

Ovotjedni 61. sastanak Kolegija gradonačelnika Grada Krka započeo je razmatranjem predmeta Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, odnosno prihvaćanjem zahtjeva Mjesnog odbora Vrh za sufinanciranje Božićnog koncerta (točnije jednog solista iz riječkog HNK Ivan pl. Zajc, pijanista Vladimira Babina, Pjevačkog zbora Zvon iz Dobrinja, te Zbora mladih iz Vrha) u iznosu od 3.700,00 kn. Društvu Krčana i prijatelja otoka Krka iz Zagreba odobreno je 1.800,00 kn pomoći za podmirivanje izdataka proizašlih prilikom organizacije predavanja Sunčeve zrake kao izvor električne energije. Razmatrajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo najprije je analiziran, a potom i prihvaćen prijedlog Plana prioriteta intervencija čiščenja ulica, nerazvrstanih cesta i javnih površina uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, snježnih padalina, leda, olujnih nevremena i obilnih kiša. U nastavku, razgovaralo se o aktivnostima koje su nužne da bi se smanjili financijski troškovi za plaćanje utroška električne energije na objektima javne rasvjete što je u skladu s načelima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koje promovira Grad Krk. Također, razmotrena je zamolba Milivoja Jurića iz Krka za postavljanje zaštitne ograde pločnika u dijelu Ulice Slavka Nikolića obzirom da se nedavno na spornoj lokaciji dogodila nesreća u kojoj je vozač izgubivši kontrolu nad vozilom udario u ogradni zid okućnice u vlasništvu predlagatelja. U skladu s mišljenjem Odsjeka, Kolegij savjetuje da se na spomenutoj lokaciji izradi veći ogradni zid (maksimalne veličine - 1,10 m) koji bi jamčio veću sigurnost stanarima. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti razmatrane su zamolbe - Milice Žužić za sufinanciranje tiska zbirke kratkih priča, Anice Žužić za financijsku potporu projektu Znanje je zdravlje, te za sufinanciranje dokumentarnog filma Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro čiju režiju potpisuje Zoran Kreme. Na kraju Kolegija prihvaćena je ponuda Hrvatskog državnog arhiva za uvođenje ARHiNET sustava čija godišnja naknada iznosi (oko) 6.000,00 kn. Inače, ARHiNET je mrežno programsko rješenje za opis, obradu i upravljanje arhivskim gradivom, a namijenjen je arhivima i drugim imateljima arhivskog gradiva, ustanovama, upravnim tijelima i poduzećima koji ga stvaraju. ARHiNET programski sustav obuhvaća sve funkcije arhiva - čuvanje, zaštitu, obradu i korištenje arhivskog gradiva.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

SVETI NIKOLA POSJETIO GRAD KRK! (06. prosinca 2010.)

Ni ove godine svetac kojem se najviše vesele oni najmlađi nije zaobišao grad Krk. Bogat probram u čast zaštitnika pomoraca započeo je 05. prosinca slikovitim dolaskom sv. Nikole u Krčku luku. Ondje su ga tradicionalno dočekali već pomalo nestrpljivi mališani, ali i svirači Gradske glazbe Krk. Nakon kratkog zadržavanja na rivi, brojna je povorka predvođena krampusima krenula put Vele place, gdje su najznatiželjniji imali priliku pozdraviti i popričati s milosrdnim svecem, kojem su ove godine uz krčke limenjake podršku pružili i raspjevani Mići boduli. Međutim, to ne bijaše kraj Nikolina ovogodišnjeg pohoda. Već sljedećeg dana, on je s veselom pratnjom pohodio krčke vrtiće i škole, da bi i ondje ostavio pokoje iznenađenje kao zahvalu za trud uložen u pripremu uvijek zanimljiva programa s kojim mališani, bez obzira na uzrast, tradicionalno dočekuju omiljenog im sveca. Podjela darova nastvaljena je i u popodnevnim satima u prigodno uređenoj Galeriji Decumanus, kada su na red došli oni najmlađi. Tako je i ove godine, uz pomoć nekolicine suradnika, program sv. Nikoli u čast realizirao krčki Centar za kulturu.

  
Vjerna Nikolina pratnja - krampusi

 

 
Druženje sa sv. Nikolom na Veloj placi

 
Program u krčkom vrtiću

 
Posjet sv. Nikole školi i vrtiću u Vrhu

 
Podjela darova u Galeriji Decumanus

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA PREZENTACIJA KNJIGE LJERKE SCHIFFLER (03. prosinca 2010.)

U Velijoj vijećnici Grada Krka pred tridesetak znatiželjnika održana je prezentacija knjige Matthaeus Ferchius Veglensis - Mattheo Ferchio Veglense - Matija Frkić Krčanin 1583. - 1669. umirovljene sveučilišne profesorice Ljerke Schiffler. O knjizi koja predstavlja svojevrsnu sintezu filozofijskog djela ovog slavnog, međutim u nas nepravedno zapostavljenog, filozofa i teologa, govorili su prof. Maja Polić, prof. Tomislav Galović, akademik Petar Strčić i dr. Milan Radić. Na početku prezentacije nakon pozdrava gradonačelnika Darija Vasilića predstavljen je Ferchijev portret čija se fotografska kopija nalazi nad vratima sakristije crkve sv. Franje u Krku dok se original čuva u Brnu (Češka). U nastavku riječ je preuzela Maja Polić kazavši kako se ovaj istaknuti znanstvenik, kao i mnogi kolege njegova doba, bavio matematikom, algebrom, fizikom, astronomijom, astrologijom, logikom, retorikom, poezijom, poviješću i medicinom međutim njegov primarni interes bile su filozofija i teologija, a u hrvatsku i svjetsku javnost ulazi kao jedan od velikih kritičara Aristotelova nauka, te zagovornik i branitelj doktrine srednjovjekovnog filozofa Dunsa Scota. Također istakao se i u unaprijeđenju reda franjevaca konventualaca. Uz to, spomenuto je kako se Ferchiji na otoku Krku javljuju u 16. stoljeću, te da je smrt posljednjeg zabilježena 1742., što znači da je ova porodica na otoku postojala dvjestotinjak godina, međutim odakle su došli i dalje ostaje otvoreno pitanje. Mattheo Ferchio rođen je 1583. u gradu Krku, a umire 1669. u Padovi. Njegov život predodredila je prerana smrt roditelja nakon čega odlazi u krčki samostan gdje stupa u red franjevaca konventualaca. Filozofiju i teologiju studira u Bergamu i Rimu, a doktorirao je na rimskom Zavodu Sv. Bonaventure započevši potom bogato pedagoško djelovanje. Nakon putovanja Europom i upoznavanja različitih filozofskih struja dolazi u Padovu gdje kao profesor provodi tridest godina. Ondje se ponajviše bavio metafizikom (sljedeći nauk Dunsa Scota), a predavao je filozofiju i teologiju. O velikoj Ferchijevoj popularnosti ponajbolje svjedoči činjenica kako je bio puno bolje plaćen od ostalih profesora samo zato da bi se kao predavač i dalje zadržao u Padovi. Njegovu znanstvenu karijeru obilježile su dvije profesure - filozofija (metafizika) i teologija, a njihova sinteza očituje se u Ferchijevim promišljanjima o postojanju Boga. Osim metafizikom ovaj Krčanin bavio se i nizom drugih filozofskih disciplina, a u okvirima epistemologije (teorije spoznaje) ističe tri pitanje - odakle znamo to što znamo, koliko je znanje istinito, te koliko čovjek kao takav uopće može znati. Ono vrijedno što Ferchijeva teorija donosi jest definicija znanja - kao opravdanog istinitog vjerovanja - približavajući se tako suvremenom shvaćanju spomenutog pojma. Kao antropolog Ferchio govori o odnosu vjere i razuma što se može proučiti u prijevodu Obrane Peripatetičkih istraživanja kojeg donosi knjiga Ljerke Schiffler. Na kraju izlaganja Polić je Povijesnoj udruzi otoka Krka, kao i predstavnicima Grada, savjetovala da po uzoru na creski model (Dane Frane Petrića) organiziraju događanje posvećeno Ferchiju Veglensisu kako bi se o tom zanimljivom znanstveniku doznalo što više činjenica. U nastavku prezentacije akademik Petar Strčić podsjetio je da su knjigu Ljerke Schiffler, kao 66. svezak Krčkog zbornika, zajednički objavili Povijesno društvo otoka Krka i Povijesno društvo Rijeke s financijskom podrškom koju su pružili Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Krk. Druženje je zaključilo izlaganje prof. Tomislava Galovića koji je okupljene ukratko proveo poglavljima knjige posvećene djelu, ali i životu, znamenitog Krčanina.


Prof. Tomislav Galović, dr. Milan Radić, akademik Petar Strčić,
prof. Maja Polić i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić


Mattheo Ferchio Veglense

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 60. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (29. studenog 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 60. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedni sastanak započeo je razmatranjem predmeta Odsjeka za financijsko i materijano poslovanje, tj. prihvaćanjem zahtjeva Motociklističkog kluba Kvarner iz Rijeke za sufinanciranje Europskog prvenstva u motociklizmu i Svjetskog prvenstva motora s prikolicama koji bi se na Automotodromu Grobnik trebali održati sljedeće godine. Tako se iz Programa tehničke kulture za 2011. riječkim motociklistima za organizaciju navedinih natjecanja izdvaja iznos od 5.000,00 kn. Klubu Sušačana iz Rijeke odbijen je zahtjev za sufinanciranje tiska Sušačke revije obzirom da su ove godine u potpunosti iscrpljena proračunska sredstva, ali s opaskom da isti zahtjev na razmatranje proslijede sljedeće godine. Mladom i nagrađivanom glazbeniku iz Krka odobreno je 3.620,00 kn pomoći za odlazak na međunarodno natjecanje koje će se početkom 2011. održati u Beogradu obzirom da obitelj nije u mogućnosti podmiriti troškove spomenutog putovanja. Dječjem vrtiću Katarina Frankopan Kolegij je odobrio 3.099,66 kn potrebnih za kupnju nove pumpe namijenjene potrošnji tople vode u kuhinji, pritom sugerirajući da se 2011. pristupi nabavi uređaja za omekšavanje vode budući da je pumpa stradala uslijed nakupljenog kamenca. Također, načelno je prihvaćen još jedan zahtjev Dječjeg vrtića Katarina Frankopan, i to za oblaganje kamenih zivoda vrtićkog atrija zaštitnom ogradom od inokasa s time da će se prethodno zatražiti mišljenje projektanta građevine. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti najprije je razmotren prijedlog raspodjele financijskih sredstava za zadovoljenje javnih potreba u obrazovanju, znanosti, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi, kao i programa udruga, na području Grada Krka za sljedeću godinu. Kako doznajemo na Javni poziv ukupno je pristiglo 95 prijava, a temeljem sadržaja podnesenih programa za financiranje je predloženo 88 udruga. Sredstva za ovu namjenu izdvojena iz Proračuna Grada Krka uglavnom su ostala na razini sredstava dodijeljenih 2010. Za realizaciju programa socijalno-humanitarnih udruženja, društava i ustanova iz Proračuna Grada u 2011. planirano je izdvanje od 320.000,00 kn, za realizaciju programa javnih potreba u sportu 1.200.000,00 kn, za realizaciju programa javnih potreba u kulturi 380.000,00 kn, za realizaciju javnih potreba u tehničkoj kulturi 150.000,00 kn, za realizaciju javnih potreba u poljoprivredi 200.000,00 kn, te za realizaciju programa građanskih inicijativa 30.000,00 kn. Osim toga, kratko se raspravljalo i o obvezama koje donosi ugovor što će ga s Gradom potpisati predstavnici financiranih udruga, kao i o dovršenju uređenja gornje etaže stare zgrade dječjeg vrtića koje se planira do sredine siječnja sljedeće godine. U nastavku, zaključeno je da se mladom, ali vrlo uspješnom, šahisti iz Krasa za odlazak na natjecanje odobri 1.000,00 kn pomoći. Također, prihvaćena je ponuda glazbenog sastava Aquarius za organizaciju novogodišnjeg programa po cijeni od 8.000,00 kn. Program uključuje svirku prije i poslije tradicionalne zdravice gradonačelnika, te večernju svirku za sam doček. Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan za organizaciju humanitarnog Božnićno-novogodišnjeg koncerta - koji će se u atriju škole održati 22. prosinca 2010. s početkom u 17.00 sati - odobren je iznos od 2.000,00 kn. Razmatrajući predmete Imovinsko-pravne službe Kolegij je najprije podržao prijedlog Mladenke Klobučar iz Krka za davanje u petogodišnji zakup poljoprivrednog zemljišta izvan zone gradnje, površine 1770 m2, i to po cijeni od 0,05 kn po m2. U nastavku ponovo se raspravljalo o prijedlogu Marije Elene Spasić Stanić, vlasnice Ugostiteljsko-turističkog obrta Stanić za proširenje terase Koktel bara Volsonis što je rezultiralo zaduživanjem Odsjeka za komunalno gospodarstvo da u roku od 30 dana donese prijedlog izmještanja četiri privremena objekta (štanda) smještena uz šesterostranu kulu. Klubu liječenih ovisnika Gromača dozvoljeno je da ukloni pregradni zid između dodijeljenih poslovnih prostorija (Dr. Dinka Vitezića 1) radi mogućnosti okupljanja i rada njegovih članova. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša razmotrene su (ne)mogućnosti otklanjanja neusklađenosti prostorno planske dokumentacije u odnosu na stanje prema granicama katastarskih čestica (k.č. 1274, 1276, 1277/5, 1278 k.o. Krk), odnosno izmjene detaljnog plana tako da se smanji obuhvat DPU-a dijela poslovne zone 29 na predjelu Sv. Petar, s ciljem što brže gradnje trgovačkog centra na inicijativu Plodina d.d. Rijeka. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za komunalno gospodarstvo najprije je prihvaćen prijedlog Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2011. godinu, a zatim i prijedlog Marijana Butorca iz Krka da Grad preuzme troškove iskopa javne površine u dužini od 3,5 m radi izrade sekundarne mreže kanalizacijskog kolektora u dijelu Kvarnerske ulice kako bi predlagatelj izvršio obvezu priključenja svog stambenog objekta na kanalizacijski sustav. U nastavku Kolegija dogovoreno je kako će Grad izgradnju školske sportske dvorane (na iznos od 2.600.000,00 kn što predstavlja 1/3 ukupne vrijednosti investicije) kandidirati za uvrštenje u prijedlog Programa usmjeravanja i rasporeda sredstava za razvoj otoka u 2011. kojeg svake godine izrađuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - Uprava za otočni i priobalni razvoj - sukladno izkazanim potrebama otočnih jedinica lokalne samouprave u skladu s dugoročnim planiranjem razvitka svakog pojedinog otoka. Na samom kraju Kolegija načelno je prihvaćena inicijativa Agronomskog fakulteta u Zagrebu za izradu Strateškog programa održivog razvoja poljoprivrede Grada Krka, te će u vezi s istim uskoro biti raspisan natječaj za izbor izrađivača obzirom da je izrada spomenutog dokumenta procijenjena na 98.400,00 kn. Značajnu financijsku podršku ovom projektu trebala bi pružiti Primorsko-goranska županija.


60. sastanak Kolegija gradonačelnika Grada Krka

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANO JAVNO IZLAGANJE O IZMJENAMA I DOPUNAMA PROSTORNOG PLANA UREĐENJA GRADA KRKA (26. studenog 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održano je izlaganje o novim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Krka. Kako je na početku rasprave, kojoj je prisustvovalo pedesetak Krčana, spomenuo gradonačelnik Darijo Vasilić, Grad je nakon prvih koje su bile tek kozmetičke prirode pribjegao prvoj pravoj izmjeni Prostornog plana, i to ponajviše revoltiran spoznajom kako je u okolnostima usporenog gospodarskog razvoja potrebno sagledati sveukupno upravljanje prostorom s ciljem poboljšanja kvalitete življenja stanovništva Grada, kao i stvaranja uvjeta za razvoj gospodarskih djelatnosti. Osim toga, pojavljuju se inicijative, ali i potrebe, za razvoj sportsko-rekreacijskih sadržaja i osiguravanje uvjeta kojima će se podići razina društvenih potreba, turističke ponude i proizvodnih aktivnosti. Ovim se izmjenama, prema riječima gradonačelnika, otvaraju mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije, ali se ni najmanje ne pomiču granice obuhvata postojećih građevinskih područja namijenjenih stanovanju, turizmu ili pak poduzetništvu. Navode gradonačelnika potvrdila je i Lidija Škec iz Urbanističkog instituta Hrvatske, inače voditeljica izrade Prostornog plana, kazavši kako će uz sve spomenuto važan cilj izmjena i dopuna biti dokidanje odredbi koje su propisivale obvezu izrade prevelikog broja urbanističkih planova. Prema gradonačelnikovu pojašnjenju  temeljem sadašnjeg Prostornog plana na području Grada trebalo je izraditi četrdeset urbanističkih planova, a koliko je to teško izvedivo, dugotrajno i skupo svjedoči cijena svakog takvog plana koja čak i za naselje od svega nekoliko stanovnika doseže brojku od 200.000,00 kn, pa naviše. Tako će novim izmjenama i dopunama Prostornog plana takvu obvezu nositi tek nekoliko većih naselja poput Krka, Vrha ili Kornića. Sudionici rasprave također su doznali kako će kroz odredbe novog Prostornog plana biti omogućena i djelomična legalizacija nekih dosad polulegalnih građevina, stambenih i poslovnih objekata, izrađenih temeljem građevinskih dozvola na kojima su u prošlosti vršene intervencije, bespravne dogradnje, adaptacije i prilagodbe. Međutim, takvi će objekti moći biti legalizirani samo u okvirima kojima će primjenom novih - nešto labavijih - parametara biti zadovoljeni propisani koeficijenti maksimalne izgrađenosti.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U OKVIRIMA PROJEKTA ZOOB NASTAVLJENA EDUKACIJA KRČKIH MASLINARA (23. studenog 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka, u okvirima Projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti s naglaskom na maslinarstvo) održana je radionica na kojoj je trideseak krčkih maslinara imalo prilike doznati više o proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja, te uopće o sintezi maslinarstva i ostalih kultura. Međutim, na samom početku radionice, tajnik Udruge maslinara Drobnica Goran Marević ukratko se zadržao na planovima udruženja za sljedeću godinu. Tako je spomenuo da nadolazeći Drobnica fest postaje županijsko natjecanje s puno ambicoznijim scenarijem nego li je to bio ovogodišnji. Nadalje, rečeno je kako ove godine Županija nabavku sadnog materijala subevencionira s 50%, a svi koji to žele na natječaj se mogu prijaviti zaključno do 05. prosinca 2010. godine. U plan rada krčkog udruženja maslinara za sljedeću godinu ušla je i edukacija za kušače maslinovih ulja, a nastavlja se i program osposobljavanja za zvanje maslinar i vinogradar-podrumar. U sljedećoj godini planira se i akcija revitalizacije zapuštenih maslinika, a kako doznajemo pri kraju je proces dobivanja oznake izvornosti (OI) krčkog maslinovog ulja, kao i genotipizacija autohtonih sorti maslina otoka Krka. Osim toga, 2011. godine trebala bi biti definirana Strategija održivog razvoja poljoprivrede otoka Krka. U nastavku radionice Bernardina Hlevnjak iz vodnjanske Udruge Agroturist održala je predavanje Proizvedimo kvalitetno maslinovo ulje definiravši korake potrebne za postizanje spomenutog cilja - od izbora sorte i dobrog položaja za sadnju, pripreme za berbu te odabira optimalnog termina i načina berbe, pa sve do prerade maslina i čuvanja maslinovog ulja. Radionicu je naposlijetku zaključio dr. sc. Željko Prgomet, koordinator ZOOBA-a za Hrvatsku, održavši predavanje Voćarstvo i maslinarstvo o danas sve rijeđoj simbiozi masline i ostalih u biocenozi važnih kultura - izdvojivši voćke koje na našem prostoru dobro prate maslinu. Tako su okupljeni imali prilike doznati ponešto o karakteristikama smokve, badema, nara, žižule, oskoruše, lijeska, kakija i mušmule. Uspostavom takvih mješovitih nasada, zaključuje Prgomet, povećava se bio-raznolikost, smanjuje se pojava štetnika, a sukladno time i korištenje pesticida.


Dr. sc. Željko Prgomet

 
Sudionici radionice

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 59. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (22. studenog 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 59. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je razmatranjem predmeta Odsjeka za društvene djelatnosti, odnosno prihvaćanjem zamolbe Udruge sopaca otoka Krka za sufinanciranje odlaska njezinih članova u Barban (Istra), i to iznosom od 1.000,00 kn. U nastavku Grad je načelno prihvatio zamolbu za pomoć sufinanciranja prijevoza (1,00 kn za 1 prijeđeni km) na neophodne rehabilitacijske i terapijske tretmane za djete s područja Grada Krka ukoliko dokumentacija opravda zatraženo. Spomenuti tretmani provode se dvaput tjedno u Centru za rehabilitaciju Rijeka uvelike pridonoseći oporavku djeteta. U okvirima rasprave o predmetima Imovinsko-pravne službe donesena je odluka o početku postupka javne nabave za ustupanje radova na uklanjanju stare gimnazije u Krku, kao i odluka o početku postupka javne nabave za izradu idejnog projekta izgradnje svjetlovodne distribucijske mreže Grada Krka. Također, donesene su i odluke o početku postupka javne nabave za tehničke i poslovne usluge, nabavu lož-ulja, knjigovodstveno računovodstvene usluge, te usluge održavanja i podrške informatičkog sustava. Nadalje, Kolegij je definirao zakupnine za davanje u zakup zemljišta u vlasništvu Grada Krka. Riječ je o zakupu zemljišta u svrhu formiranja okućnice sa zakupninom od 1,00 kn po m2; zakupu zemljišta izvan zone gradnje u svrhu poljoprivredne obrade sa zakupninom od 0,05 kn po m2; zakupu zemljišta u svrhu neprofitnih djelatnosti sa zakupninom od 1,00 kn po m2; te zakupu zemljišta u svrhu obavljanja profitnih djelatnosti s najnižom početnom zakupninom od 10,00 kn po m2. Analizirajući prijedlog Drinke Heeb iz Krka da (za)kupi z.č. 1560/4 površine 613 m2, k.o. grad Krk, u vlasništvu Grada, Kolegij je zaključio da se predlagateljici proda 70% spomenutog zemljišta (ili 7/10), te da ostatak zadrži Grad budući da u prostor tražene parcele ulazi koridor buduće ceste. U nastavku, razmotren je i prijedlog Marije Elene Spasić Stanić, vlasnice Ugostiteljsko-trgovačkog Stanić, za proširenje ugostiteljske terase Koktek bara Volsonis (duž zidina do šesterostrane kule) ali bez donošenja konkretnog zaključka. Uz to, prihvaćena je inicijativa Imovinsko-pravne službe za raspisivanje natječaja za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u k.o. Kornić, i to za z.č. 1527/6 površine 410 m2, te z.č. 1481/84 površine 197 m2, po početnoj cijeni od 80 € po m2. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za komunalno gospodarstvo najprije je razmotren, a potom i prihvaćen prijedlog Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2011. godinu. Nadalje, prihvaćena je i inicijativa Nua Nušija, vlasnika Restorana Ježevac, za izdvajanje iz zajedničkog vodovodnog i kanalizacijskog priključka s Autokampom Ježevac, i to na način da vlasnik spomenutog objekta u cijelosti financira građevinske i montažerske radove s time da ga je Grad spreman osloboditi plaćanja naknade za odvajanje vodovodnog i kanalizacijskog priključka, kao i preuzeti troškove infrastrukture okolnih objekata. Na kraju Kolegija razmotreni su predmeti Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove. Tako je najprije prihvaćen prijedlog izmjene sporazuma o sufinanciranju Programa razvoja vodoopskrbe otoka Krka za razdoblje 2009. - 2012. Naime, Sporazum vrijedan 76.000.000,00 kn umanjuje se za 2.900.000,00 kn obzirom da se prioriteti Općine Malinska-Dubašnica u razvoju komunalne infrastrukture za 2010. i 2011. odnose na značajne rekonstrukcije vodoopskrbne mreže u sklopu izgradnje glavnih kolektora kanalizacije što nije obuhvaćeno spomenutim programom. U nastavku, zaključeno je kako se nacrt Procjene ugroženosti, materijalnih i kulturnih dobara, te okoliša od katastrofa i velikih nesreća za područje Grada Krka treba ispraviti u roku od mjesec dana, te na razmatranje proslijediti Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Rijeka. U nastavku, prihvaćena je inicijativa Mjesnog odbora Kornić da se izmijeni Odluka o zabrani radova tijekom turističke sezone tako da s na području mjesnog odbora zabrana protegne na period od 15. lipnja do 15. rujna. Na samome kraju odbijena je zamolba Ugostiteljskog obrta Vignole za produženje radnog vremena vikendom do 03.00 sata, obzirom da je Odlukom o radnom vremenu u ugostiteljskim objektima za zimski period (od 01. listopada do 01. travnja) propisano radno vrijeme do 01.00 sat. Međutim Grad će u skladu sa Zakonom o ugostiteljskim djelatnostima ispitati mogućnost produljenja radnog vremena vikendom u zimskim mjesecima.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

NOVI STIPENDISTI GARDA KRK (19. studenog 2010.)

Temeljem Natječaja za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj godini 2010./2011., u otvorenom je roku prispjelo ukupno 48 zamolbi, pored čega 15 zamolbi učenika od kojih su Ines Pavičić (Gimnazija), Anela Božić (Gimnazija), Marina Stijepić (Gimnazija), Krešimir Vido (Gimnazija), Monika Radivoj (Gimnazija), Iva Frančišković (Gimnazija), Matea Kosić (Ekonomska škola), Anamarija Žic (Ekonomska škola), Natalija Mršić (HTT), Martin Peić (HTT) i Filip Vasilić (Elektroindustrijska i obrtnička škola) zadovoljili natječajne uvjete. Temeljem preporuke mentora i ravnatelja škole stipendije će primati i polaznici proizvodnih zanimanja - Josip Toić (Vodoinstalater, Krk), Nikica Vizinger (Automehaničar, Krk), Dominik Kosić (Kuhar, Krk), Luka Samblić (Konobar, Krk) i Dario Cvitković (Elektroinstalater, Rijeka). Srednjoškolci će počevši od listopada 2010. pa zaključno do lipnja 2011., primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 500,00 kuna. Također, na isti je natječaj prispjelo ukupno šet zamolbi studenata 1. godine studija, a natječajne su uvjete ispunili Hrvoje Cvitkušić (FER, Zagreb), Ksenija Končarević (Medicinski fakultet, Rijeka), Marija Zec (Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija), Gabrijela Škoro (Prehrambeno-biotehnološki fakultet - Biotehnologija, Zagreb) i Matea Dminić (Učiteljski fakultet, Rijeka). Uz to, prispjele su i 22 zamolbe studenata 2., 3., 4., i 5. godine studija, a natječajne su uvjete zadovoljili Maja Harbić (Medicinski fakultet, Rijeka), Stanislav Žužić (FER, Zagreb), Viktor Braut (FER, Zagreb), Ursula Kremenić (Poslovna akademija, Rijeka), Sanja Perožić (Pravni fakultet, Rijeka), Kristijan Krajnović (Katolički bogoslovni fakultet, Rijeka), Robert Brozić (Katolički bogoslovni fakultet, Rijeka), Ivona Bjelobradić (Sveučilište u Rijeci - Odjel za informatiku), Ivan Braut (Filozofski fakultet - Povijest i povijest umjetnosti, Rijeka), Filip Kopanica (Filozofski Fakultet - Kroatologija, Zagreb), Iva Mrakovčić (Pomorski fakultet - Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu, Rijeka), Barbara Toljanić (Pomorski fakultet - Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu, Rijeka), Nikola Grlj (Geodetski fakultet, Zagreb), Lucija Štefančić (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb) i Sanja Pavlović (Učiteljski fakultet, Rijeka). Studenti će primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 700,00 kuna. Natječajne uvjete za dodjelu stipendije na poslijediplomskim studijima ispunili su Andrea Staničić (Akademija likovnih umjetnosti - Grafika, Ljubljana) i Ivana Katić (Pravni fakultet - Pravo europskih integracija, Rijeka). Polaznici poslijediplomskih studija primati će stipendiju u mjesečnom iznosu od 1.000,00 kn.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANO PREDAVANJE O SUVREMENIM MOGUĆNOSTIMA KORIŠTENJA SUNČEVE SVJETLOSTI ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE (16. studenog 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka predsjednik Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (HSUSE) i glavni urednika časopisa Solarna tehnologija, dr. sc. Ljubomir Majdandžić, održao je predavanje o današnjim mogućnostima korištenja sunčeve svjetlosti za proizvodnju električne energije. Naime, Republika Hrvatska danas uvozi preko 50% primarne energije (34% električne energije, 40% plina, 85% nafte i naftnih derivata, te 100% ugljena) iako ima velik potencijal u korištenju obnovljivih izvora, osobito enegije Sunčeva zračenja, istakao je Majdandžić na početku izlaganja, dodavši kako u korist njihova korištenja govori Zakon o energiji, kao i mnogi državni akti (Pravilnik o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije, Uredba o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije ili Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije samo su neki od njih), međutim do danas se po tom pitanju malo toga napravilo. Za četveročlanu obitelj ugradnja dviju solarnih ploča i spremnika od 300 litara iznosi oko 30.000,00 kuna, a takvu je investiciju, prema Majdanđićevim riječima, ovisno o mjestu boravka moguće otplati kroz razdoblje od pet do deset godina. Ovakav način promicanja energetske učinkovitosti jedan je od alata u postizanju nekolicine ciljeva. Prije svega, na svjetskoj razini očekuje se da će oko 12 % potrošnje električne energije do 2020. otpasti na onu dobivenu iz Sunčeva zračenja, a do 2040. taj bi udio trebao doseći čak 28 %. Osim toga, Projekt Solarizacije Hrvatske predviđa ugradnju 1 m2 solarnih ploča po stanovniku, čime bi do 2020. Hrvatska trebala imati 4.500.000,00 m2 solarnih ploča (što bi odgovaralo snazi od 450 MW) transformiravši se tako u značajnog sudionika proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Ovakav bi scenarij drastično smanjio emisiju ugljičnog dioksida (godišnje i do 320.000 tona), a na poslovima montaže, održavanja, zamjene ili transporta solarnih ploča u Hrvatskoj moglo bi se moglo zaposliti oko 3.000 ljudi. Osim vlastitog projekta - Solarne kuće Špansko - Majandžić je prisutne upoznao i s nekolicinom domaćih, ali i brojnim inozemnim, primjerima solarizacije, spomenuvši kako razvijenim europskim tržištem fotonaponske (FN) tehnologije dominira Njemačka koja je samo 2009. instalirala novih 3.800 MW, što je 53% FN sustava instaliranih u svijetu, odnosno 68% u Europi iste godine, a kao najveću prepreku provođenja plana solarizacije u Hrvatskoj istakao je nabujalu birokraciju i uvažene interese drugih zemalja uglavnom povezane s uvozom primarne energije.

 
Solarna kuća Špansko (Zagreb)


Solarni kolektori na zgradi riječke gradske uprave

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U SVOM DVORIŠTU PREDŠKOLCI POSADILI ČETIRI STABLA MURVE (16. studenog 2010.)

Pred dvije godine Udruga Lijepa naša pokrenula je Projekt Murva kako bi ukazala na problem nestajanja ove nepravedno zanemarene biljne vrste. Riječ je o dugoročnom projektu obzirom da je u sljedećih 10 do 20 godina na prostoru čitave Hrvatske potrebno zasaditi minimalno 100.000 sadnica murve (ili duda) kako bi bili sigurni da će ova kultura u nas i opstati. Budući da je Dječji Vrtić Katarina Frankopan već treću godinu za redom uključen u međunarodni program Eko-škola i vrtića odazvao se akciji sadnje murve, a za uzvrat Udruga Lijepa naša Krčanima je darovala 25 njezinih sadnica. Tijekom studenog svih osam vrtića predškolske ustanove Katarina Frankopan saditi će murve u svoja vrtićka dvorišta ili na javnim površinama svojih općina što će biti popraćeno i prigodnim programima. Svečanost sadnje murve u krčkom vrtiću upriličena je 15. studenog, a djeca su tijekom iste izvela kratak program, te uzvanicima i gostima podijelili brošure s receptima od ploda murve i smokve. Ovu su vrijednu inicijativu uz roditelje tako podržali gradonačelnik Darijo Vasilić te predstavnici mnogih gradskih i otočnih institucija/poduzeća. U Ulici Smokvik gdje su vrijedni predškolci 2009. posadili sedam smokava različitih sorti sada se nalaze i četiri stabla bijele murve. S karakteristikama ove biljke, kao i koristima od njezinog ploda i lišća, djeca su se upoznavala kroz brojne dnevne aktivnosti, a na temu murve u predvorju krčkog vrtića postavljena je i prigodna izložba dječjih radova.

 
Program održan u predvorju krčkog vrtića

 

 
Sadnja murvi u vrtićkom dvorištu

Kolač od murvi > Sastojci: 2 jaja, 2 dcl šećera, 2 dcl ulja, 2 dcl brašna, 3 dcl kukuruznog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1,5 kg opranih i od peteljki očišćenih plodova murve. Priprema: sve zajedno umutimo i izlijemo u nauljeni lim, na vrh posložimo murve i stavimo u pećnicu, pečemo 30-40 minuta dok se ne napravi zlatnožuta korica, a kolač se počne odvajati od lima. Kada se ohladiti, pospemo ga šećerom u prahu.

 
Razgledavanje izložbe i gosti programa

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 58. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (15. studenog 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 58. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Na samom početku ovotjednog zasjedanja razmotreni su predmeti Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, a među prvima prijedlog Proračuna Grada Krka za 2011. godinu. Prema riječima pročelnika Antona Malatestinića isti je planiran u iznosu od 55.865.000,00 kn što u odnosu na ovogodišnji donosi povećanje od 3.447.000,00 kn (iliti 6,6%). Naime, u Proračun za sljedeću godinu uvrštena je investicija izgradnje sportske dvorane koja će Grad stajati ukupno 4.000.000,00 kn, koliko iznosi i participacija Primorsko-goranske županije. Međutim, polovica sredstava (iliti 2.000.000,00 kn) biti će iz Proračuna izdvojena 2011., a ostatak 2012. godine. Također doznajemo kako se vezano uz ovaj projekt do kraja godine planira rušenje dijela stare škole, a početkom 2011., nakon što Proračun stupi na snagu, i raspisivanje natječaja za izgradnju same dvorane. Financijski plan izgradnje, prema gradonačelnikovim riječima, u 2011. trebalo bi biti zatvoren bez zaduživanja, naime 1.000.000,00 kn osigurati će sredstava HABOR-a, a preostali 1.000.000,00 kn prodaja gradskih zemljišta na području Vidikovca. Od važnijih investicija koje se također planiraju ostavriti sljedeće godine spomenuto je prikupljanje dokumentacije za Projekt Jadran čija bi realizacija trebala startati 2012., nastavak izgradnje vodoopskrbe Šotoventa, dovršenje rotora na ulazu u grad, dovršenje uređenja zgrade bivšeg dječjeg vrtića, uređenje male vijećnice i novih uredskih prostorija Grada. Gradsko vijeće prijedlog Proračuna Grada Krka za 2011. razmatrati će na sjednici koja se planira održati u drugoj polovici prosinca. U nastavku Kolegija, riječkom Klubu Nada za organizaciju humanitarnog koncerta čiji će prihod biti usmjeren na kupnju kemo-fotelje odobreno je 1.000,00 kn, kao i Zajednici udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata za organizaciju sportskog natjecanja namijenjenog invalidima koje se ove godine održalo u Zadru. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti najprije je razmotren Prijedlog dodjele stipendija za školsku/akademsku godinu 2010./2011. Na natječaj je pristiglo ukupno 48 prijava. Od 15 zamolbi za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, 11 ih je zadovoljilo uvjete natječaja. Osim toga, na natječaj je prispjelo i pet zamolbi za dodjelu učeničkih stipendija temeljenih na preporuci mentora i ravnatelja škole. Također, od šet zamolbi za dodjelu stipendija studentima 1. godine studija pet ih je zadovoljilo uvjete natječaja. I konačno, od 22 zamolbe za dodjelu stipendija studentima 2., 3. i 4. godine studija, 15 ih je zadovoljilo uvijete natječaja. Na natječaj su pristigle i dvije zamolbe za dodjelu stipendija na poslijediplomskim studijima. Tako će uz dvoje polaznika poslijediplomskih studija, tijekom devet narednih mjeseci stipendije primati ukupno 16 učenika i 20 studenata, odnosno 38 stipendista, čemu treba pridružiti i 14 stipendija (6 učeničkih i 8 studentskih) ostvarenih po socijalnim kriterijima. Nadalje, odbijena je ponuda Društva rusina i ukrajinaca Kraljina iz Rijeke za organizaciju božićnog koncerta i prezentaciju njihove tradicionalne kuhinje, kao i ponuda zagrebačke tvrtke Alibi Sound za najam razglasne, rasvjetne i video opreme povodom realizacije programa za doček Nove godine. Razmatrajući predmete Imovinsko-pravne službe Kolegij je najprije odlučio kako će, obzirom na proveden postupak javne nabave i jednu zaprimljenu ponudu, uređenje trga ispred crkve u naselju Linardići povjeriti tvrtki Parkovi plus d.o.o. iz Rijeke, i to po cijeni od 117.000,00 kn. Također, odlučeno je i kako će pored tri pristigle ponude radovi I. faze uređenja kupališta Dražica (neposredno ispod bazena Hotela Dražica) biti ustupljeni predlagatelju najpovoljnije, tj. tvrtki NS Agro Trade d.o.o. iz Viškova po cijeni od 356.220,00 kn. Nadalje, odlučeno je kako će se poslovni prostor smješten u prizemlju zgrade u Ulici Dr. Dinka Vitezića 4 u gradu Krku (površine 17m2) dati u zakup tvrtki Fiomar d.o.o. iz Krka koja se jedina javila na natječaj. Udruzi Knezovi krčki Frankopani biti će na rok od još godine dana produžen ugovor o korištenju poslovnog prostora smještenog na katu zgrade u Istarskoj 11 u gradu Krku. Raspravljajući o prijedlogu Mladenke Klobučar iz Krka za kupnju z.č. 1433 k.o. Krk površine 1770 m2 (u naravi zemljište izvan zone gradnje) Kolegij je prihvatio inicijativu Imovinsko pravne službe o davanju istog u zakup temeljem natječaja čemu će prethoditi donošenje Odluke o zakupninama poljoprivrednih i građevinskih zemljišta u vlasništvu Grada Krka. Nadalje, prihvaćen je prijedlog Branke Turčec iz Zagreba za kupnju 3/10 dijela z.č. 1766/1 k.o. Krk ili dijela vrta koji čini okućnicu kuće u vlasništvu predlagateljice. Razmatrajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo Kolegij je prihvatio zahtjev Mjesnog odbora Kornić za financiranje uređenja maslinarskog puta na predjelu Lakmartin vrijednog 4.920,00 kn. U nastavku, kratko se raspravljalo i o stanju radova (započetih 18. listopada) na sanaciji i uređenju prostora prizemlja zgrade starog dječjeg vrtića. Na samom kraju Kolegija nakon razmatranja uvođenja spomeničke rente potpisan je dokument Politika kvalitete koji predstavlja prvi korak u uvođenju certifikacije ISO 9001.

>> preuzmite dokument Politika kvalitete (.pdf)

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ZAVRŠEN DRUGI SAZIV MARTINJSKE LIKOVNE KOLONIJE VINORELLA U VRBNIKU (14. studenog 2010.)

Pod pokroviteljstvom Vinarije Katunar Drugi saziv Martinjske likovne kolonije vinorella u Vrbniku s radom je započeo 11. studenog, i to s ciljem revitalizacije danas zaboravljene tehnike slikanja vinom, kao i promocije autohtonih hrvatskih vina. Već prvog dana okupljene je likovnjake s tim zanimljivim slikarskim medijem, kao i kodeksom vinorella, upoznao ovogodišnji mentor prof. Ivica Kiš, inače predavač na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagreb, koji je pred desetak godina započeo s populariziranjem tehnike osobito omiljene kod slikara s područja Mediterana tijekom 19. stoljeća. Narednog dana okupljeni sudionici Saziva imali su zadatak, naravno u tehnici vinorella, izraditi etiketu boce vina, točnije druge berbe plavca malog posađenog na najsjevernijem hrvatskom vinogradu. Predstavljanje izbornog povjerenstva za odabir etikete i prigodna svečanost proglašenja najbolje odrađeni su treći dan, kao i otvaranje izložbe tijekom kolonije nastalih slika priređeno u galeriji Vinarije Katunar. Ovo neobično druženje zaključeno je 14. studenog, a uz krčke likovnjake Dagmar Franolić, Sašu Lončarića i Dragutina Barca pozivu za sudjelovanje odazvali su se Mirjana Zirdum, Ivo Raić, Željko Zima, Josip Karežić, Darko Goja i Maja Parentić. Vinorelli inače godinu dana nakon što su naslikani zadržavaju miris vina - međutim pigment im s vremenom blijedi, a tanin tamni. No vinska kiselina u procesu kristalizacije na mjestima gdje ima više slojeva stvara posve nepredvidljive tragove dajući slici posve novu dimenziju.

 
Dio sudionika likovne kolonije

 
Prijedlozi etekite za bocu vina plavca malog

 
Vinorelli - slike nastale vinom

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA SKUPŠTINA GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA KRK (12. studenog 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održana je Skupština Gradskog društva Crvenog križa Krk na kojoj su najprije izglasana Radna tijela. Tako je predsjedateljem imenovan Antun Lončarić, radnim predsjedništvom Marija Jakominić, Ružica Grgantov, Ivan Rušin i Marinka Margan, verifikacijskom komisijom Marko Anić i Alemka Žic, te zapisničarkom Marija Jakominić. Skupštinu je pozdravivši prisutne otvorila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk Marija Jakominić predstavivši potom iscrpno izvješće o dvogodišnjem radu udruženja koje je tijekom spomenutog razdoblja ostvarivalo brojne zadaće na području zaštite, unaprijeđenja zdravlja i socijalne skrbi, te zdravstvenog i humanitarnog odgoja. Unatoč tome što je program rada Gradskog društva Crvenog križa Krk bio opsežan i zahtjevan, sukladno riječima ravnateljice, uspješno je realiziran, i to ne sam na veliko zadovoljstvo djelatnika već i njegovih korisnika. Ovo aktivno udruženje jednom od svojih primarnih djelatnosti smatra dobrovoljno davalaštvo krvi pa se stoga dodatno angažira na provedbi programa koji pridonose njegovoj promidžbi i ostvarivanju većih prava samih darivatelja. Tako je u razdoblju od 01. studenog 2008. do 01. studenog 2010. prikupljeno ukupno 749 doza krvi. Također, tijekom svake godine zabilježen je značajan porast broja davatelja, te ih je danas čak 120% više u odnosu na 2005. Uz to, nije na odmet spomenuti kako će tijekom studenog i prosinca ove godine priznanja primiti 68 jubilarnih davatelja krvi. U nastavku Skupštine istaknuto je kako se velika pažnja posvećuje i radu s mladeži obzirom da se u toj populacijskoj skupini najčešće po prvi put dolazi u dodir s pojmom volonter. Tako se tijekom školske godine krčki osnovnoškolci i srednjoškolci pripremaju za gradsko i županijsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa. U suradnji sa Županijskim Crvenim križem, krčko Gradsko društvo za sve je učenike osmih razreda, maturante i profesore organiziralo vrijedne radionice na temu Trgovanje ljudima s ciljem upozoravanja mladih s potencijalnim opasnostima i mogućnošću izbjegavanja situacije koje mogu ugroziti njihovu slobodu, dostojanstvo, pa čak i život. Također, u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir organizirano je predstavljanje aktivnosti Spasilačke službe, a tijekom proljetnih praznika, pod vodstvom najboljeg hrvatskog spasioca Vitomira Maričića, održane su pripreme potencijalnih spasilaca na riječkom olimpijskom bazenu Kantrida. Radionici za matarunte pristupila su 42 učenika, dok je pripremu za potencijalne spasioce pohađalo njih petero. Tijekom ove godine udruženje je organiziralo i predavanja o zaštiti zdravlja i promoviranju zdravog načina življenja u svim otočnim osnovnoškolskim ustanovama kojima je nazočilo ukupno 2139 polaznika. Osim toga, organizirana su brojna predavanja i tribine namijenjene odralisima, kao i aktivnosti poput mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi ili tlaka venske cirkulacije. U okvirima humanitarnog djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Krk, pored ostalog istaknut je projekt Likovnjaci kvarnerskih otoka Haitiju koji je za stradale u potresu priskrbio 25.438,00 kn, te humanitarna akcija Solidarnost na dijelu putem koje je 2009. prikupljeno 4.755,00 kn, a 2010. (do sada) 3.990,00 kn. U nastavku, predstavljene su i brojne aktivnosti vezane uz popularizaciju prve pomoći, kao i nabavka specijalnog vozila za prijevoz preko mosta koja je uvelike opravdana intervencijama tijekom kojih su spašena čak četiri ljudska života. Izvješće o radu zaključeno je predstavljanjem brojnih aktivnosti KLUBA 60+ Omišalj (humanitarni rad, radionice/izložbe, društvene igre, kazališna grupa, edukacije, zdravlje, kulinarska grupa i zabava) kojeg od studenog 2009. volonterski vode njegove članice. U posljednjem dijelu Skupštine Vesna Badurina pročitala je Izvješće o financijskom poslovanju udruženja, a Marija Jakominić Izvjeće Nadzornog odbora.

 
Marija Jakominić, Antun Lončarić i Vesna Badurina


Okupljeni članovi skupštine

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA RADIONICA DESTINACIJSKI MENADŽMENT - OD IDEJE DO NOVOG TURISTIČKOG PROIZVODA (09. studenog 2010.)

U Velikoj vijećnici Grada Krka održana je trodijelna radionica Destinacijski menadžment - od ideje do novog turističkog proizvoda pod vodstvom Konstantina Rešetara, vanjskog stručnog suradnika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Pokretač ovog vrijednog edukacijskog projekta, s ciljem unaprijeđenja domaćeg turizma, jest Hrvatska turistička zajednica dok se o stručnom kadru koji provodi radionice pobrinula spomenuta UHPA. Dvadesetak okupljenih polaznika, uglavnom predstavnika turističkih zajednica, institucija u kulturi, turističkih agencija i hotelskih kuća, na samom je početku pozdravio Ivica Bogović, direktor Turističke zajednice otoka Krka, da bi riječ potom prepustio predavaču. U početnom izlaganju Konstantin Rešetar kazao je kako motiv za organizaciju ovakvih radionica leži u činjenici da se 95% prihoda hrvatskog turizma ostvaruje na jednom uskom jadranskom pojasu, i to u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, što znači da postoji još puno prostora za budući razvoj. Međutim, da bi se taj razvoj uopće mogao ostvariti potrebno je osigurati turistički proizvod što ponajviše ovisi o (potencijalno) novim poduzetnicima u turizmu kojima je ovakav oblik edukacije primarno i namijenjen. U prvom dijelu predavanja orijentiranog prvenstveno na teoriju turistički je proizvod definiran kao sveukupno iskustvo koje zadovoljava očekivanja turista. Naime, sve što turisti baštine prije putovanja tek su očekivanja, a ono što im nakon njega preostaje su sijećanja. Ako zadovoljstvo turista prelazi očekivanje turistički bismo proizvod mogli nazvati dobrim, međutim ukoliko je rezultat formule suprotan to već predstavlja razlog za zabrinutost. Ovdje u priču ulazi marketing, usko povezan sa sferom usluge. Turistički proizvod koji sadrži uslugu jest neopipljiv, a pri njegovoj kupnji uvijek se javlja određen postotak rizika. Zadaća stručnjaka tako postaje upravljanje rizikom (vizualizacija nematerijalnog) što štvara dobru pripremu za formiranje i plasiranje turističkog proizvoda. U nastavku raspravljalo se o možebitnoj formuli za kvalitetan turistički proizvod iza kojeg, kao osnovica iskustvene ekonomije, uvijek stoji dobra priča. Međutim, da bi se dobra priča uopće mogla izgraditi potrebno je, prema riječima Rešetara, odgovoriti na pet važnih pitanja: zašto (netko odabire određenu destinaciju), tko (su potencijalni turisti i partneri), kada (započeti radove na turističkom proizvodu, izaći na tržište ili započeti/završiti booking), te gdje (raditi ovisno o raspoloživim resursima), a kada je napravljena dobra kompozicija svih prethodno postavljenih pitanja može se krenuti u daljnje programiranje. Bila je ovo također prilika da se razmotre i vodeći trendovi u turizmu poput specjalizacije, segmentacije, demokratizacije informacija (posustajanje klasičnih sredstava propagande pred novim načinima informiranja svojstvenim novim generacijama), fleksibilnosti, personalizacije, inzistiranja na aktivnostima, edukaciji, jedinstvenosti i pozitivnom imidžu. U drugom dijelu radionice poučavalo se o pravilima koje treba poštivati u izradi turističkog aranžmana, a u trećem, ujedno i najinteraktivnijem, kako samu ideju prevesti u konkretan turistički proizvod.


Voditelj radionice Konstantin Rešetar

 
Polaznici radionice o destinacijskom menadžmentu

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ZAVRŠEN ČETVRTI SUSRET ŽUPANA S GRADONAČELNICIMA I OPĆINSKIM NAČELNICIMA (09. studenog 2010.)

U krčkom Hotelu Dražica održan je četvrti susret župana Zlatka Komadine s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko goranske županije, i to s ciljem rasprave o nizu važnih tema, aktualnim programima i projektima. Ovo dvodnevno druženje započelo je pozdravnim riječima najprije domaćina, gradonačelnika Darija Vasilića, a potom i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, da bi u nastavku Hrvoje Marušić, županov savjetnik i Doris Sošić, direktorica riječke Regionalne razvojne agencije Porin, prisutne upoznali s izdradom i sadržajem Razvojne strategije Primorsko-goranske županije za period od 2011. do 2013. Nakon iscrpnog predavanja uslijedila je jednosatna rasprava o radu Županije, te iznošenje prijedloga upućenih županu i njegovim suradnicima za što uspješniju suradnju s jedinicama lokalne samouprave, ali i ukazivanje na probleme s kojima se gradonačelnici i načelnici susreću u svom radu. Sljedećg dana, u okvirima susreta, održana su tri predavanja. Mladen Črnjar, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje i planiranje Primorsko-goranske županije, najprije je predstavio činjenice vezane uz početak izrade novog županijskom Prostornom planu, potom je Koraljka Vahtar Jurković, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, prisutne informirala o izdavanju akata prostornog uređenja i gradnje na području županije, kao i o prijenosu nadležnosti za izdavanje dozvola na jedinice lokalne samouprave, a ovogodišnji susret zaključen je predavanjem Ive Afrića, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb, te Borisa Ritoše, ravnatelja Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, o potrebama za palijativnom skrbi na području županije s posebnim osvrtom na rad mobilnih timova.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 56. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (05. studenog 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 56. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Na samom početku ovotjednog zasjedanja Imovinsko-pravna služba zadužena je da pripremi godišnje natječaje za nabavu lož ulja, knjigovodstvene usluge i održavanje informatičkih sustava, a Odsjek za komunalno gospodarstvo program izgradnje i održavanja nerazvrstanih cesta s pripadajućim troškovnikom. Osim toga, raspravljalo se i o izradi novih Internet stranica Grada Krka koje bi trebale biti povezane s također novim portalima gradskih ustanova i poduzeća, te je zaključeno da kretanje u realizaciju - najprije prikupljanje ponuda za web-hosting - starta početkom sljedeće godine. Također, prihvaćena je ponuda firme Lama d.o.o. za virtualizaciju servera - ukupno vrijedna 9.819,09 kn. Ovom dogradnjom osigurava se učinkovito optimiziranje kapaciteta obrade, kao i učinkovitost rada informatičkog sustava što u konačnici poboljšava efikasnost rada smanjujući troškove energije te administracije. U svom izlaganju zamjenik gradonačelnika spomenuo je i uključivanje Grada Krka u Projekt PATRES (Public Administration Training and Coaching on Renewable Energy Systems) kojeg čini multidisciplinarni program edukacija, tehničke pomoći i mentorskog rada namijenjen djelatnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i javnih komunalnih poduzeća, kako bi se pružila podrška učinkovitim mjerama za uvođenje sustava obnovljivih izvora energije. Naposlijetku, prihvaćena je ponuda firme Bureau Veritas Croatia d.o.o. za certifikaciju sustava upravljanja kvalitetom, i to prema ISO 9001. Ukupna vrijednost same ponude iznosi 3.200,00 € čime je obuhvaćen certifikacijski postupak, izdavanje jednog Bureau Veritas certifikata s UKAS akreditacijom, troškovi registracije, te nadzorni auditi za razdoblje od tri godine. Razmatranje predmeta Odsjeka za komunalno gospodarstvo započelo je prihvaćanjem detaljnije verzije Prijedloga I. Izmjene Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2010., nakon što je prethodna na prošlom sastanku vraćena na doradu. Nadalje, prihvaćena je inicijativa MO Vrh za popravak najkritičnijih točaka na pristupnim makadamskim putevima koji vode prema uvali Sv. Juraj za što je odobren iznos od 15.000,00 kn. Također, prihvaćena je inicijativa MO Poljica za proširenje i uređenje poljoprivrednog puta na području Obla - lokva Menkova, te je dogovoreno da se spomenuti zahvat procijenjen na 35.424,00 kn uvrsti u program za sljedeću godinu. U nastavku Kolegija dogovoreno je da će se javna rasprava vezana uz Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Krka održavati između 16. i 30. studenog 2010., od 09.00 do 11.30 sati, s javnim izlaganjem koje će u Velikoj vijećnici Grada Krka biti priređeno 25. studenog 2010. s početkom u 13.00 sati. U okvirima rasprave o predmetima Imovinsko-pravne službe najprije je riješeno pitanje dodijele prostorija u zgradi bivšeg Centra za socijalnu skrb (Dr. Dinka Vitezića 1). Tako je jedna prostorija dana u zakup Gradskom odboru HDZ-a, dok su preostale (bez zakupnine, ali s obvezom plaćanja komunalnih troškova) dodijeljene Udruzi veterana Domovinskog rata, Udruzi maslinara Drobnica, Klubu liječenih ovisnika otoka Krka Gromača, Gradskom društvu Crvenog kiža Krk i Lovačkom društvu Orebica. Nadalje, odbijen je prijedlog dosadašnjih zakupnika na prostoru Stare tržnice u gradu Krku za davanje u zakup predmetne lokacije na rok od tri godine. Odbijen je i prijedlog Ugostiteljskog obrta Vali Krk d.o.o. za oslobađanje plaćanja dijela zakupnine za ugostiteljsku terasu Caffettarie XIII sto., kao i za smanjenje zakupnine za spomenuti poslovni prostor. Međutim razgovarajući na prethodno spomenutu temu Kolegij je prihvatio inicijativu gradonačelnika da se za period od 01. prosinca 2010. do 31. svibnja 2011. poduzetnicima i obrtnicima upisanim u Trgovački sud ili Obrtni registar zakupnina za sve poslovne prostore smanji za 20%. Riječ je o prijedlugu koji bi na sljedećem sazivu trebalo razmatrati Gradsko vijeće. Prijedlog Drinke Heeb iz Krka za kupnju z.č. 1560/4 površine 613 m2 k.o. grad Krk u vlasništvu Grada Krka odgađa se do izrade projekta buduće zaobilaznice i parcelacije tamošnjeg zemljišta. Također, odgođen je i prijedlog Ljubice Linardić iz Rijeke za zamjenu zemljišta, i to k.č. 2226/4 (z.č. 1044/10 i 12) k.o. grad Krk, površine 1086 m2 za neko drugo neizgrađeno građevinsko zemljište u vlasništvu Grada na kojem je moguća stambena izgradnja, i to zbog stepeništa koje se nalaze na parceli predlagateljice. Razmatrajući predmete Odsjeka za društvene djelatnosti Kolegij je podržao inicijativu Tončija Žužića za izdavanje slikovnice kojoj je cilj na zanimljiv način najmlađe poučiti o povijesti grada Krka, te je sljedeće godine ovaj projekt spreman podržati iznosom od 6.000,00 kn. Također, Županiskom Crvenom križu odobreno je 2.000,00 kn koji će podsredstvom tradicionalnog Donatorskog bala Hrvatskog Crvenog križa biti proslijeđena Centru za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice. Rješavanje predmeta Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje započelo je prihvaćanjem zamolbe KUD-a Vrh za sufinanciranje izleta u Vukovar, i to iznosom od 4.900,00 kn. Gradskoj glazbi Krk odobreno je 1.500,00 kn pomoći za podmirivanje troškova proizašlih iz uređivanja prostorije koja služi za okupljanje članova udruge. Karate klubu Krk Croatia odobreno je 1.000,00 kn za najam Velike dvorane SŠ Hrvatski kralj Zvonimir koja je potrebna zbog organizacije drugog kola županijske lige u karateu. Također, raspravljalo se i o sufinanciranju manifestacije Krk Music Live 2011., no zbog složenosti predmeta odgođeno je donošenje konačne odluke. Na samome kraju raspravljalo se o nekolicini predmeta Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove poput ustrojavanja Postrojbe civilne zaštite opće namjene za područje Grada Krka, izboru predstavnika za sudjelovanje na Izbornoj skupštini Hrvatske Udruge gradova maslina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te brojnim pripremama koje Grad očekuju zbog nadolazećeg popisa stanovništva.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKI GRADONAČELNIK PRIMIO TALIJANSKOG KONZULA FULVIA RUSTICA (04. studenog 2010.)

Gradonačelnik Darijo Vasilić u svom uredu primio je Fulvia Rustica, generalnog konzula Republike Italije u Rijeci, praćenog predsjednicom Zajednice Talijana Krk Silvanom Pavačić. Nakon što je gostima zaželio dobrodošlicu krčki gradonačelnik osvrnuo se na rad Generalnog konzulata u Rijeci na čelu s generalnim konzulom koji je u svome sada već višegodišnjem mandatu, prema gradonačelnikovim riječima, uspio doprinjeti ukupnom širenju dobre atmosfere u odnosima između hrvatskog i talijanskog naroda u ovoj regiji. Što se našeg grada tiče postoji dobra suradnja između Zajednice Talijana i Grada Krka, a nakon dužeg perioda riješen je i problem prostora namijenjenog okupljanju njezinih članova, kazao je u nastavku Vasilić. Za uzvrat Zajednica Talijana gradu nudi brojne ponajprije kulturne programe i to ne samo za pripadnike talijanske manjine, već i za ostale građane. Konzul Rustico potom je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa između hrvatskog i talijanskog naroda što zasigurno pomažu krojiti i vrijedna nastojanja čelnih ljudi na lokalnim razinama. Osim toga, dodao je kako se voli susretati s predstavnicima lokalne vlasti europskih nazora koji znaju cijeniti bogatstvo koje donosi multikulturalizam. Gradonačelnik je naposlijetku istakao kako ga ponosnim čini život u gradu koji njeguje tolerantnost prema svim nacijama koje u njemu žive, a posebno prema talijanskoj nacionalnoj manjini koju, kako sam kaže, možemo smatrati gotovo autohtonom budući da ima duboke korjene u tisućljetnom životu grada Krka. Možda je i to jedan od razloga zašto Talijani toliko vole Zlatni otok kojeg je prema statistici Turističke zajednice otoka Krka ove godine posjetilo 69.909 talijanskih turista što predstavlja rezultat ekvivalentan prošlogodišnjem, i to unatoč uznapredovaloj recesiji. U nastavku druženja raspravljalo se o dosadašnjim zanimanjima talijanskih investitora za ulaganja na području grada i otoka Krka, o vezi koju Konzulat nudi u spajanju eventualnih talijanskih investitora i samog Grada, prostornim planovima, desetogodišnjem projektu mjerenja katastarskih cjelina Grada Krka i rješavanju vlasničkih pitanja, ali i vrlo aktualnom problemu daljnjeg razvoja industrije na sjevernom dijelu otoka Krka.


Silvana Pavačić, Fulvio Rustico i Darijo Vasilić

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

SNIMLJENI PRILOZI DOKUMENTARCA O ODRŽIVOM RAZVOJU U PRODUKCIJI NJEMAČKE TELEVIZIJSKE KUĆE DEUTSCHE WELLE (03. studenog 2010.)

Prema riječima Sanje Šišul Jurković, koordinatorice projekata GTZ-a (Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit), televizijska kuća Deutsche Welle pokazala je interes za snimanje kratkog dokumentarnog filma na području južne i jugoistočne Europe o obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti i klimatskim promjenama, a pored niza projekata odabrano je upravo predstavljanje onog kojeg GTZ - uz financijsku potporu Vlade Savezne Republike Njemačke, tj. Ministarstva zaštite okoliša, prirode i nuklearne sigurnosti - od 2008. implementira u Hrvatskoj, i to u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Svojim projektom GTZ ostvaruje suradnju s jedinicama lokalne samouprave u okvirima triju pilot područja među koje se ubraja i otok Krk, i to s ciljem da se iz svakog pilot područja izabere jedna do dvije jedinice lokalne samouprave u kojima se provode inicijative dijelom sufinancirane od strane GTZ-a, te da se one na filmu i prikažu. Samo snimanje, pod redateljskom palicom Christiana Jaburga, započelo je tijekom nedavno održanog studijskog putovanja hrvatske delegacije (sastavljene od dvanaest predstavnika hrvatske lokalne vlasti) u Falačko Poranje, točnije Rockenhausen, a nastavljeno je jučer u Hrvatskoj. Naime, predviđeno je da ono traje tri dana,  02., 03. i 04. studenog, a do sada je snimljena niskoenergetska pokazna kuća u Ivanić-Gradu (Zagrebačka županija), intervju s državnim tajnikom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva, zatim kompleks uljare Nono u gradu Krku nakon čega je filmska ekipa posjetila otočić Plavnik gdje su odrađeni intervji sa zamjenikom krčkog gradonačelnika Čedomirom Milerom i uzgajivačem ovaca Ivicom Hodanićem, a također dokumentirana je i fotonaponska svjetiljka postavljena u uvali Krušija. Posljednjeg dana u Dugom selu (Zagrebačka županija) planira se snimanje kratkog priloga o privatnoj kući opremljenoj solarnim kolektorima, i to kao dio akcije sufinanciranja koju provodi Zagrebačka županija, nakon čega slijedi posjet rekonstruiranoj dvorani osnovne škole u Donjoj stubici (Krapinsko-zagorska županija). Naime, njemački DW do sada je snimio veliki broj filmova na temu održivog razvoja i klimatskih primojena, a isti se mogu pogledati na Internet stranici pod nazivom Deutsche Welle - Global Ideas. Ona okuplja kratke dokumentarce snimljene u različitim dijelovima svijeta, a ovaj sedmominutni što je upravo u fazi produkcije, biti će prvi takav realiziran na području jugoistočne Europe. Njegovo završavanje i objava očekuju se u proljeće sljedeće godine kada će zasigurno biti organizirana i njegova hrvatska premijera.

 
Snimanje priloga u krčkoj uljari Nono


Inervjuiranje zamjenika krčkog gradonačelnika Čedomira Milera

 

 

 
Snimanje priloga na otoku Plavniku

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OBJAVLJENA MONOGRAFIJA TKD PONIKVE (29. listopada 2010.)

50. obljetnica postojanja i rada Trgovačko komunalnog društva Ponikve osim što je obilježena prigodnom svečanošću i potpisivanjem triju ugovora - nakon čega bi na području Općine Omišalj, Općine Malinska-Dubašnica i Grada Krka trebala započeti izgradnja mreže objekata zbrinjavanja otpadnih voda - popraćena je i objavljivanjem luksuzno opremljene monografije koja na 150 stranica donosi priču o razvoju društva, i to opsežnim osvrtom na tri važna segmenta njegova djelovanja: vodoopskrbu, ekološko zbrinjavanje otpada, te odvodnju i zbrinjavanje otpadnih voda. Četvrto poglavlje, zatvarajući knjigu, koncentrirano je na predstavljanje karaktera samog društva, donoseći pored ostalog prikaz organizacijske strukture, radnih jedinica ili informantiziranosti. Ova monografija tako predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju do sada ostavrenih ciljeva, ali i planiranje razvoja u bližoj i daljoj budućnosti. Inače, TKD Ponikve svakodnevno vodom opskrbljuje 15.000 stanovnika, a sezonski čak njih 130.000. Uz to, kontinuirano radi na izgradnji kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda što trenutno predstavlja najskuplji i najzahtjevniji otočni projekt čija se konačna realizacija očekuje najkasnije do 2020 godine. Također na razini Hrvatske ovo dobro organizirano društvo prednjači u razvoju cjelovitog modela zbrinjavanja svih vrsta otpada. Svojim djelatnostima i primjerom Ponikve potiču društveno odgovorno poslovanje, održivi razvoj i čist okoliš, dok otočani prihvaćanjem njihovih inputa potiču jačanje svijesti o potrebi usčuvanog ekosustava. Tekstovni dio monografije pod nazivom Ponikve 1960 - 2010 potpisuje Dragan Ogurlić, izvrsnu fotografiju Petar Fabijan i Rence Kosinožić, dok urednički tim čine Silvio Giorgolo, Dejan Ljubiša, Dragan Ogurlić i Marko Srdoč.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

TKD PONIKVE PROSLAVILO 50. OBLJETNICU POSTOJANJA (27. listopada 2010.)

Proslava 50. obljetnice postojanja Trgovačko komunalnog društva Ponikve održana u Hotelu Dražica bila je idealna prilika da se formalno zaokruži novi važan projekt vezan uz razvoj otočnog sustava zbrinjavanja otpadnih voda. Prije same svečanosti načelnici Općina Omišalj i Malinska-Dubašnica - Tomo Sparožić i Anton Spicijarić - zajedno s krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem, Jadrankom Husarićem, generalnim direktorom Hrvatskih voda, te Franom Mrakovčićem, direktorom Ponikava, potpisali su tri ugovora o podzajmu vrijedna 93 milijuna kuna. Prema tome u narednom trogodišnjem razdoblju na područjima triju krčkih lokalnih jedinica izgraditi će se i proširiti mreža objekata zbrinjavanja otpadnih voda. Kako je netom prije potpisivanja naglasio generalni direktor Hrvatskih voda, područja Krka, Malinske i Omišlja već za koji mjesec postati će velika gradilišta na kojima će se intenzivno graditi novi kanalizacijski kolektori, uređaji za pročišćavanje otpadnih voda i podmorski ispusti. Krčki gradonačelnik, komentirajući potpisano dodao je kako su ulaganja u zbrinjavanje otpadnih voda ulaganja u budućnost otoka čiji daljnji razvoj uvelike ovisi o očuvanju okoliša, i kopna, i mora. Proslavi obljetnice također su nazočili Josip Borić, državni tajnik u Ministarstvu mora, Valter Župan, krčki biskup, predstavnici Hrvatskih voda, komunalnih društava, lokalnih samouprava te ostalih institucija. I na kraju, zaključivši niz prigodnih izlaganja, Frane Mrakovčić istakao je kako nakon desetogodišnjeg razdoblja obilježenog ulaganjima u razvoj vodoopskrbe, slijedi desertljeće ulaganja u kanalizacijski sustav.

 
S proslave 50. obljetnice postojanja Trgovačko komunalnog
društva Ponikve

 
Frane Mrakovčić i Josip Borić

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 4. DAN TURIZMA GRADA KRKA (26. listopada 2010.)

Ovogodišnji četvrti po redu Dan turizma Grada Krka, inače susret gospodarsvenika s predstavnicima turističkih zajednica, vlasti i gradskih institucija, održan je u Hotelu Dražica, i to s ciljem neposredne komunikacije predstavnika svih djelatnosti vezanih uz turizam koji čine dio ukupne turističke ponude grada. Raspravu je otvorio gradonačelnik Darijo Vasilić istaknuvši kako grad Krk zajedničkim zalaganjem polako postaje destinacija s četiri zvjezdice, čestitavši naposlijetku okupljenima na dobro odrađenoj turističkoj sezoni. U kratkom izlaganju direktorica Turističkog ureda Nataša Jurina najprije je izrazila zadovoljostvo spram prihvaćanja koncepta Dana turizma, jer, kako sama kaže, ovakav oblik komunikacije ima smisla zato što iscrpan osvrt na netom završenu sezonu značajno pomaže u planiranju nadolazeće. U nastavku podsjetila je na formiranje nove Turističke zajednice kojom odsad predsjeda gradonačelnik, dok je njegovom zamjenicom imenovana Svjetlana Volarić. Jednom od naznačajnijih djelatnosti Turističke zajednice izdvojila je nastupe na turističkim sajmovima (kojih je ove godine bilo petnaest), čemu je pridružila i organiziranje velikog broja manifestacija podijeljenih u tri cjeline - proljetnu, ljetnu i jesenju - o kojima se nastoji promišljati tematski - sukladno vremenu u kojem se provode. Nakon predstavljanja odrađenog, direktorica Turističkog ureda, osvrnula se i na statistiku kazavši kako je ove godine zabilježeno 1% manje dolazaka, te 1% manje noćenja nego li prošle, što bi se, obzirom na činjenicu da je 2009. zabilježila rekord, moglo ocjeniti odličnim rezultatom. U ovoj krizom zahvaćenoj godini nije došlo do skraćivanja boravka gostiju, a njihova struktura ostala je ista - na prvom mjestu i dalje su Nijemci, za kojima slijede Slovenci, pa Talijani. Također, ovo je bila izvrsna prilika da se spomenu i vrijedna priznanja koja je Krk osvojio na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma što govori u prilog ujednačenosti, kvaliteti i visokim standardima same destinacije. Riječ je o Turističkom cvijetu za najbolje jadransko turističko mjesto s više od 10.000 ležaja, čemu treba pridružiti i nagradu za najbolji kamp u kategoriji srednjih kapova koja je pripala Politinu, dok je Hotel Marina u kategoriji malih hotela s četiri zvijezdice osvojio drugo, a Hotel Valamar Koralj u kategoriji hotela s tri zvijezdice treće mjesto. Nakon izlaganja direktorice Turističkog ureda vlastite impresije o završenoj turističkoj sezoni, kao i prijedloge za nadolazeću, ukratko su iznijeli predstavnici strukovnih grupacija i gradskih institucija. Tako doznajemo da su hotelijeri uglavnom zadovoljni odrađenim, kao i voditelji turističkih agencija koji ističu izvrsnu suradnju s Turističkom zajednicom, kao i njezina nastojanja da se u gradu uvijek nešto događa. Turistički brodari slažu se s činjenicom kako bi djelatnici u turizmu trebali više ulagati u učenje stranih jezika, dok su poljoprivrednici najavili educiranje ugostiteljskih i turističkih djelatnika o posluživanju maslinovih ulja, a ovčari aktivnije sudjelovanje u raznim manifestacijama. Službeni dio druženja konačno je završen kratkim izlaganjima predstavnika gradskih institucija i raspravom sudionika koja je dirnula u mnoge značajne teme. Uz organizaciju okruglog stola nastavljen je i program praktičnog educiranja iznajmljivača obiteljskog smještaja s kojima su profesionalci Hotela Dražica podijelili svoja znanja i vještine o pripremi buffet doručka, modernoj opremi sobe i prijemu gosta.

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
S Dana turizma Grada Krka


Na Danima hrvatskog turizma grad Krk osvojio je Turistički cvijet za najbolje jadransko turističko mjesto s više od 10.000 ležaja

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SOCIJALNOG VIJEĆA GRADA KRKA (26. listopada 2010.)

U Maloj vijećnici održana je konstituirajuća sjednica Socijalnog vijeća Grada Krka u koje su imenovani: Ružica Grgantov kao predstavnica Centra za socijalnu skrb, Bosiljka Španjić kao predstavnica Doma zdravlja Krk, Maria Fiorentin kao predstavnica Caritasa, Ljiljana Rošić kao predstavnica Mjesnog odbora Kornić, Ivica Žužić kao predstavnik Mjesnog odbora Vrh, Ivan Rušin kao predstavnik Mjesnih odbora Milohnić i Poljica, Josip Depope kao predstavnik Mjesnog odbora Skrbčić-Pinezić i Udruge umirovljenika Šotovento, Josip Cvelić kao predstavnik Udruge umirovljenika Krk, te Marinka Margan kao predstavnica Grada Krka. Prvu sjednicu Socijalonog vijeća u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prethodni saziv otvorio je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka Marinko Bajčić, kazavši kako vjeruje da će ovo tijelo i nadalje uspješno ostvarivati svoju plemenitu zadaću. Nakon što su verificirani izabrani članovi, za predsjedncu Socijalnog vijeća jednoglasno je odabrana Ružica Grgantov, za zamjenicu predsjednice Bosiljka Španjić, dok je funkcija zapisničarke povjerena Ljiljani Rošić. U nastavku sjednice tijekom  gotovo dvosatne rasprave riješeno je dvadesetak predmeta. Inače, u svom djelovanju članovi Socijalnog vijeća: razmatraju zahtjeve korisnika socijalne skrbi za ostvarivanje pojedinih prava, te donose zaključak o isplati i visini isplate (pritom ocjenjujući ukupne okolnosti za pojedini slučaj u skladu sa Socijalnim programom Grada Krka); obrađuju pojedina pitanja iz područja socijalne skrbi, te daju prijedloge, mišljenje i prate stanje na svom području; obavljaju i druge poslove iz oblasti socijalne skrbi u skladu sa Socijalnim programom Grada Krka. Članovi Socijalnog vijeća imenuju se na četiri godine, te u sljedećem sazivu mogu biti iznova imenovani.

 


S konstituirajuće sjednice Socijalnog vijeća Grada Krka

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U KRK STIGLA BRUXELLESKA DELEGACIJU (25. listopada 2010.)

U svom uredu gradonačelnik Darijo Vasilić u društvu zamjenika Čedomira Milera i nekolicine najbližih suradnika ugostio je četveročlanu bruxellesku delegaciju u sastavu: Rudi Vervoort, načelnik Općine Evere i zastupnik u Bruxelleskom parlamentu, Fatiha Saidi, belgijska senatorica, te Eliane Daels i Joseph Corten načelnikovi suradnici. Na početku druženja krčki gradonačelnik pozdravio je goste istaknuvši kako ovaj posjet zasigurno ima potencijala stvoriti temelje za dobru suradnju koja bi mladim i obrazovanim ljudima trebala poslužiti kao veza između Krka i Općine Evere. Obično se prijateljstva između dviju općina uspostavljaju na nešto bližim relacijama, ali vrijedna inicijativa Krčanke Mire Bonet bila je presudana za realizaciju ovog susreta, zaključuje Vasilić. Prema riječima načelnika Vervoorta, općina kojom upravlja bilježi dobru suradnju s mnogim europskim, ali i afričkim gradovima, no ipak nešto presudnijom biva povezanost s europskim zemljama, i to zbog zajedničke povijesti i kulture što ih je, kako kaže, potrebno udruženo valorizirati i razvijati. Osim toga, u nekoliko navrata naglasio je i nužnost poticanja različitih oblika suradnje, i to ponajviše zbog interesa mladih. U nastavku druženja domaćini su delegaciju upoznali s karakteristikama grada i otoka Krka - zemljopisnim datostima, stanovništvom, infrastrukturom, gospodarstvom, upravom, obrazovanjem, ekologijom itd. - izdvojivši činjenicu kako Općina Evere (jedna od devetnaest općina u Regiji glavnoga grada Belgije - Bruxellesa) ima površinu o svega 5 km2, dok površina Grada Krka iznosi 110 km2, no unatoč spomenutom Grad Krk broji svega 5.000, a belgijska općina čak 35.000 stanovnika. Ono čime bi ova suradnja treba rezultirati jest, osim povezivanja i razmjene aktera u društvenim djelatnostima, izgradnja partnerstva kao podloge za realizaciju nekog od budućih projekata Grada što znači da bi simbolička vrijednost suradnje polako trebala prerastati u praktičnu. Druženje je naposlijetku kulminiralo potpisivanjem Sporazuma o suradnji i prigodnim međusobnim darivanjem. Tijekom svog četverodnevnog boravka u Krku bruxelleski će delagati razgledati brojne gradske znamenitosti, a posjetiti će i Etno kuću u Korniću, franjevački samostan na otočiću Košljunu, pogon za preradu maslina, ali i Vrbnik gdje će imati priliku uživati u degustaciji vina i ostalih otočnih delicija. Uz to, u utorak ih očekuje susret s članovima Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Grada Krka.

>> preuzmite Sporazum o suradnji (.jpg)

 
Bruxelleska delegacija i domaćini

 
Potpisivanje Sporazuma o suradnji


Krčki gadonačelnik Darijo Vasilić i Rudi Vervoort načelnik
Općine Evere

 

 
Posjet bruxelleske delegacije Korniću i tamošnjoj Etno kući

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ZAVRŠEN XIII. SAZIV MALE STAROSLAVENSKE AKADEMIJE DR. ANTUN MAHNIĆ (24. listopada 2010.)

Između 19. i 22. listopada u gradu Krku održan je XIII. saziv Male staroslavenske akademije Dr. Antun Mahnić okupivši tako darovite učenike sedmih razreda svih osmorazrednih škola u sastavu Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Osnovne škole Kraljevica. Prema riječima organizatorice skupa, Milice Žužić, tijekom XIII. saziva polaznici su se intenzivnije bavili radom krčkog biskupa Antuna Mahnića, osobito naporima uloženim u brigu o glagoljaškom nasljeđu, zato što se ove godine slavi devedeseta obljetnica njegove smrti, a obzirom na naziv Akademije bavljenje brojnim aktivnostima ovog istaknutog svećenika zaslužuje posebnu pažnju. Osim toga, polaznici četverodnevne obrazovne akcije, koja je združila zavidan broj predavanja i tematske radionice, imali su prike upoznati i povijest štedno kreditnih zadruga - posujilnica - od kraja 19. stoljeća prisutnih na području otoka Krka. Prvog dana polaznici Akademije upoznali su se s Biskupskim dvorom i Mahnićevim prostorijama uz vodstvo vlč. Franje Velčića, a sve u znaku teme Identitet u kontekstu Mahnićeva poimanja identiteta. Sljedećeg dana profesorica Željka Mišta vrijedne je učenike provela gradom predavajući O Trgu krčkih glagoljaša, sjevernim gradskim vratima i vjekovnoj glavnoj otočnoj komunikaciji između Fulfiniuma i Vecle. U dva naredna dana pristupilo se istraživanju kopleksa Krčke katedrale i Frankopanskog kaštela, a posjetilo se Jurandvor te Vrbnik. Osim voditeljice Akademije Milice Žužić i počasne gošće Ankice Kirinčić, kao vanjske suradnike ovog projekta treba istaknuti predavače vlč. Antona Bozanića, vlč. Tomislava Crnovića, arheologa Ninu Novaka, fra. Petra Runju i vlč. Franju Velčića. Osim predavanja vrijedni osnovnoškolci mogli su svoje interese zadovoljiti u jednoj od sljedećih radionica: povijesnoj (Tvrtko Božić, Dragan Malnar, Dajana Oravec, Franjo Braut), likovnoj (Alma Dujmović, Bruna Justinić), literarnoj (Milica Žužić), kaligrafskoj (Željka Mišta), informatičko-novinarskoj (Irena Žgaljić Magašić, Dina Valković Sokolić, Iva Dujmović, Zdravko Kirinčić), glagoljaškoj (Mirjana Žužić) i glazbenoj (Ana Jagić Aljić). I za kraj treba reći kako rad Akademije prati prigodna publikacija - list Luč - inače rezultat rada malih novinara koji su za vrijeme trajanja saziva bilježili mnoge zanimljivosti, intervjuirali, komentirali i fotografirali, tako da bi se druženje prikazalo što vjernije.

>> preuzmite list Luč - 1. dio (.pdf)
>> preuzmite list Luč - 2. dio (.pdf)

  
Predavanje Tvrtka Božića i novinarsko-informatička radionica 

 
Izlaganja Ankice Kirinčić

 
Posjet franjevačkom samostanu u Krku i knjižnici obitelji
Vitezović u Vrbniku

 
Šetnja gradom i upoznavanje kompleksa Krčke katedrale

 
Posjet jurandvorskoj crkvi Sv. Lucije

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKI SREDNJOŠKOLCI PRIGODNOM AKCIJOM OBILJEŽILI DAN KRAVATE (24. listopada 2010.)

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir povodom Dana kravate izradili su originalnu kravatu sastavljenu od različitih komadića platna spojenih u neobičnu cjelinu. Svaki komadić tako predstavlja jednog učenika ili dio razred, dok cijela kravata, prema riječima profesorice Gordije Marijan, reprezentira čitavu školu. Njome su kretivni srednjoškolci željeli istaknuti vrijednost zajedništva u različitosti, te na mladenački način od kravate stvoriti maštovit proizvod. Kravatu najčešće nose ozbiljni i zaposleni ljudi, a ona rijetko čini dio mladenačkog odijevanja, zato je odlučeno da se među mladima popularizira upravo ovaj modni detalj. Projekt kravata u odgoju i obrazovanju srednjoškolaca naglašava proces razvoja nacionalnog identiteta, i to s naglaskom na kreativnost, interese i ideje, uključujući također odgoj za prepoznavanje te poštivanje kultura drugih naroda. U tom procesu kravata simbolizira uspješnost i uljudnost, a istovremeno predstavlja najprepoznatljiviji dio imidža Hrvatske. Kravata koju su načinili krčki srednjoškolci duga je 20 metara, a kako ih je bura omela u njezinu podizanju na zgradu Stare gradske vijećnice domišljati učenici omotali su je oko cisterne na Veloj placi. Inače, Dan kravate se na inicijativu Academije Cravatice svake godine nizom društvenih i kulturnih događanja u više hrvatskih gradova obilježava - 18. listopada. Tako je 2003. u Puli realizirana ambiciozna instalacija Marijana Bušića - Kravata oko Arene - koja je proglašena najosmišljenijim konceptom i projektom promocije hrvatskog identiteta u svijetu.

 
Svoju kravatu krčki srednjoškolci izložili su na Veloj placi

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U ROVINJU ZAVRŠENI DANI HRVATSKOG TURIZMA (23. listopada 2010.)

Podjelom turističkih nagrada za najbolja dostignuća u ovoj godini - Plavih i Zelenih cvjetova, priznanja za tvrtke, pojedince i djelatnike u turizmu, te Turističkih cvjetova - kvaliteta za Hrvatsku - u Rovinju su jučer završili Dani hrvatskog turizma. U organizaciji Ministarstva turizma, te u suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske radiotelevizije (HRT) Dani su okupili rekordnih dvije tisuće sudionika (turističkih stručnjaka i djelatnika). U jakoj konkurenciji grad Krk osvojio je Turistički cvijet kao najbolje jadransko turističko mjesto s više od 10.000 ležaja. Krčki gradonačelnik na završnoj svečanosti istakao je kako ova kao i ostale nagrade predstavljaju zasluge svih koji rade u turizmu, dobre organizacije destinacije, te njezinih aktera - turističkih djelatnika i gospodarstvenika, svih djelatnosti povezanih s turizmom, javnog sektora, kao i samih građana. U grad Krk također je prispjela još jedna prva nagrada, i to ona za najbolji srednji kamp - Kamp Politin, dok je titula najbolje marine na Jadranu otišla u ruke Marini Punat. Međutim, treba istaknuti i kako je u akciji Plavi cvijet Hotel Koralj u kategoriji hotela s tri zvijezdice, osvojio treće mjesto, a Hotel Marina u istoj akciji unutar kategorije malih hotela s četiri zvijezdice drugo mjesto. Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup hrvatskih turističkih djelatnika na kojem cjelokupna struka ima prigodu analizirati učinke netom završene sezone i najaviti aktivnosti za sljedeću turističku godinu. Inače, Grad Krk koji ima dvostruko više smještajnih kapaciteta nego stanovnika predstavljen je kao destinacija kojom se dobro upravlja, i to sukladno načelima održivog razvoja. Vođena direktoricom Natašom Jurinom, Turistička zajednica Grada Krka prva je u sustavu preuzela ulogu destinacijskog menadžmenta, a osvojene nagrade potvrđuju da krčki model može dati odgovore na brojna pitanja o upravljanju destinacijom koja su se mogla često čuti na upravo održanom najvećem hrvatskom turističkom skupu.


Krčkom gradonačelniku nagradu je predao ministar
turizma Damir Bajs


Krčka delegacija na Danima hrvatskog turizma


S okruglog stola na temu - Održivi turizam

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U KRČKOM DJEČJEM VRTIĆU ODRŽANE PROTUPOŽARNA I VJEŽBA EVAKUACIJE (23. listopada 2010.)

U kotlovnici Dječjeg vrtića Katarina Frankopan izbio je požar nakon što je došlo do iznenadnog otvaranja vrata ložišta peći. Zbog sukljanja vatre zapalila se toplinska izolacija okolnih cijevi, a požar se proširio na cijelu kotlovnicu. Tako je, naime, izgledao scenarij nedavno održane protupožarne i vježbe evakuacije koju su u suradnji s djelatnicima vrtića i zaštitarima tvrtke Protect proveli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Krk. Spomenuta vježba pokazala je visoku razinu spreme i obučenosti krčkih vatrogasaca, ali i odgajateljica koje su u manje od tri minute od početka uzbune mališane izvele na sigurno. Prema riječima Dinka Petrova, zapovjednika JVP Krk odrađena vježba iznova je potvrdila već mnogo puta dokazanu brzinu i profesionalnost otočnih gasitelja kojima je trebala samo minuta da iz svog sjedišta dođu do prostorija zahvaćenih vatrom. Međutim vježba je ukazala i na jedan nedostatak - zakašnjelu aktivaciju sustava vatrodojave kojem je za uključenje trebalo gotovo pet minuta od trenutka kad su vatrogasci zadimili kotlovnicu. O istome će tako biti promptno obavještene službe nadležne za održavanje i podešavanje spomenutog sustava.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 55. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (18. listopada 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 55. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, tj. prihvaćanjem zahtjeva HKD Braće Radić (ogranak Kornić) da se iznosom od 2.000,00 kn pomogne organizacija trodnevne proslave petnaestgodišnjice postojanja spomenutog folklornog udruženja. Također, prihvaćen je i zahtjev Krčke biskupije povezan sa sufinanciranjem uređenja Frankopanskog kaštela u koji je dosad uloženo 350.000,00 kn, te se za sljedeću godinu s pozicije Zaštita kulturne baštine (Proračuna Grada Krka) planira izdvojiti 80.000,00 kn. Nogometnom klubu Krk odobreno je 17.092,00 kn za nabavku sportske opreme (semafora za prikaz igrača, semafora za prikaz izmjene igrača, novih trenirki, torbi i lopti) kako bi se zadovoljili visoki kriteriji natjecanja u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi. Košarkaškom klubu Krk odobreno je 4.935,37 kn potrebnih da se izvrši usklađivanje sportskih semafora s novim pravilima FIBE. Raspravljajući o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti Kolegij je najprije prihvatio prijedlog OŠ Fran Krsto Frankopan za financiranje asistenta u nastavi, i to za prvo polugodište, dok će u drugom troškove u potpunosti preuzeti Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport PGŽ. Također, doznajemo kako je na nedavno zaključen natječaj za sufinanciranje programa za zadovoljenje javnih potreba u obrazovanju, znanosti, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi prispio ukupno 61 zahtjev, među kojima su 21 podnijeli sportski klubovi, 17 socijalno-humanitarna udruženja, 10 udruženja u kulturi, 10 građanske inicijative, te 3 udrženja u tehničkoj kulturi. Međutim, sami rezultati biti će tema jednog od nadolazećih Kolegija. U okvirima predmeta Imovinsko-pravne službe osim dva postupka javne nabave koji bi uskoro trbali biti objavljeni (prva faza uređenja kupališta Dražica, te održavanje zelenih površina na području grada Krka) razmatrani su i zahtjevi pojedinih udruga za dodjelu prostora u bivšoj zgradi Centra za socijalnu skrb, iako bez donošenja konačne odluke. Rasprava na temu predmeta Odsjeka za komunalni sustav započela je načelnim prihvaćanjem Plana rada javne rasvjete Grada Krka za 2011. godinu. Na zahtjev tvrtke Hoteli Krk d.o.o. za izgradnju oborinske kanalizacije u dijelu Ružmarinske ulice kako bi se spriječilo da veće količine oborinskih voda prodiru u Depadance Vila Lovorika, Kolegij je zaključio da se naprave troškovnici za dvije predložene varijante sanacijskih radova, te da se naposlijetku odabere ona kvalitetnija i ekonomski prihvatljivija. Također, prihvaćen je zahtjev Mjesnog odbora Kornić za uređenje sporednog prilaznog puta prema mjesnom groblju. Riječ je o radovima (čiščenja i poravnavanja) vrijednim 4.800,00 kn. Prihvaća se i ponuda tvrtke Alu-Krk za izradu i montažu aluminijske stolarije za Društveni dom Bajčić. Agenciji BI-LANX iz Krka dozvoljno je da zadrži reklamnu tabelu na kružnom toku u gradu Krku, s time da, sukladno mišljenju Vecle d.o.o., ona bude manjih dimenzija i postavljena s vanjske strane nogostupa. Razmatranje predmeta Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove započelo je kratkom analizom Godišnjeg izvješća o ostvarenju Plana i programa odgojno-obrazovnog rada za pedagošku god. 2009./2010., te Godišnjeg plana i programa odgojno-obrazovnog rada za pedagošku god. 2010./2011., što ih je Kolegiju dostavio DV Katarina Frankopan. U nastavku, prihvaćena je inicijativa Mjesnog odbora Skrpčić-Pinezić za otvaranje trgovine (s prehrambenim proizvodima) u prizemlju negdašnje škole u naselju Skrpčić, te se Imovinsko-pravnu službu zadužuje da raspiše natječaj za zakup spomenutog poslovnog prostora. Također, Kolegij je prihvatio inicijativu Građevinskog fakulteta u Rijeci, te je s istim spreman potpisati Sporazum o suradnji koji bi omogućio eventualnu provedbu znanstvenih istraživanja i projekata, održavanje stručnih i znanstvenih predavanja, izradu dokumentacije, konzalting usluge ili suradnju na poslovima od obostranog interesa. Ovotjedni Kolegij zaključen je razmatranjem vrijednosti arheoloških i građevinskih radova, potrebnih da bi se istražio interijer i eksterijer zgrade na Trgu Kamplin predviđene za gradski muzej (negdašnja vetreinarska stanica).

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

O STUDIJSKOM PUTOVANJU U NJEMAČKU: EDUCIRANJE O ZAŠTITI OKOLIŠA (12. listopada 2010.)

Da bi se učilo na vrijednim iskustvima Falačkog Poranja, krajem rujna, IGR (Ingenieursgesellschaft Rockenhausen zajedno) zajedno s GTZ-om (The Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit) organizirao je studijsko putovanje u Rockenhausen. Pritom, dvanaest predstavnika hrvatske lokalne vlasti nije imalo vremena razgledavati sjevernu Falačku obzirom da je težište putovanja bilo postavljeno na educiranje o klimatskim promjenama i energetskoj učinkovitosti. Kako bi se provjereni koncepti ove njemačke pokrajne što uspješnije prenjeli na naše tlo, hrvatska je delegacija posjetila imanje Hengstbacherhof kako bi proučila proizvodnju humusa dobivenog od biološkog otpada, kao i kogeneracijsko postrojenje na biomasu u Enkenbach-Alsenbornu što ga je projektirao IGR. Također, prisustvovalo se i zanimljivom predavanju Karl-Heinza Seebalda na temu Null-Emissions-Gemeinde. Jednotjedni boravak u Rockenhausenu predstavlja prvi takav posjet hrvatskih političara Njemačkoj iako u Zagrebu IGR ima svoj ured, a GTZ jedno od sjedišta. Za razliku od Njemačke - što je čini dobrim uzorom – Hrvatska, pa tako ni otok Krk, dosad zaštiti klime nisu pridavali previše pozornosti. Tek se odnedavno ozbiljnije bavimo problemom energije, kazao je Čedomir Miler, zamjenik gradonačelnika Grada Krka i jedan od članova hrvatske delegacije. Naime, uz pomoć GTZ-a i IGR-a Grad Krk definirao je tri projekta. Prvi se tiče solarne rasvjete na otočiću Plavniku što predstavlja projekt vrijedan 10.000,00 €. Drugi je studija izvedivosti kojoj je zadaća procijeniti održivost dobivanja bio-plina od ostataka grožđa, maslina i životinjskog izmeta. I treće, unatoč tome što se nalazimo na početku ozbiljnog posla vezanog uz energetiku, krajnji cilj otoka Krka trebao bi biti njegovo transformiranje u prvi otok s nultom emisijom CO2 u Hrvatskoj, zaključuje Miler. Kako Hrvatska sve više postaje svjesna problema povezanih s klimatskim promjenama za realizaciju brojnih projekata na raspolaganju stoji Nacionalni fond. Neke od želja Grada Krka koje se planiraju realizirati uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su sljedeće: zamjena živinih žarulja u uličnim svjetiljkama natrijevim, te postavljanje fotonaponskog sustava na zgradu gradske uprave, a prema riječima Wernera Andresa u Krku se već ispituje mogućnost postrojenja na bio-plin. Otok Krk tako predstavlja dobar primjer prodiranja ideja o zaštiti klime u nacionalnu svijest. Međutim osim spomenutih ciljeva treba izdvojiti i uspješno proveden projekt selektivnog prikupljanja otpada. Tako se danas uspijeva izvojiti 30% ukupne količine otpada koji se potom pretvara u sekundarnu sirovinu. Jedna od glavnih prepreka bržeg razvoja Hrvatske jest nabujala birokracija u čemu se slažu Werner Andres, inače predsjednik uprave IGR-a i Čedomir Miler. Naime, u Njemačkoj za razliku od naše zemlje zakonodavstvo je puno jednostavnije, a postoje i značajnije ovlasti na lokalnoj razini. Također, spremnost stanovništva na nužne promjene puno je veća. Od ukupno 500.000,00 € iz Inicijative za zaštitu klime njemačke Vlade, 70.000,00 € prema podacima GTZ-a ulaže se u konkretne mjere osamnaest hrvatskih jedinica lokalne samouprave.

>> preuzmite članak objavljen u listu Die Rheinpfalz (NR. 223) iz kojeg je izvedena prethodna informacija (.jpg)

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 54. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (11. listopada 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 54. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je razmatranjem Zapisnika 4. sjednice Odbora za društvene djelatnosti održane 07. listopada 2010. godine. Sukladno zaključenom, Odbor smatra kako u postojećem projektu prenamjene stare zgrade dječjeg vrtića u Društveni dom nedostaje prostor otvorenog tipa (društvena prostorija s kuhinjom) namijenjen mladima koji nisu članovi udruga čime bi se zbrinula i ta društvena skupina. Nakon rasprave Kolegij je zaključio kako ovo pitanje nije uvršteno u raspored tema za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća (koja se planira održati sredinom studenog), te da svoju inicijativu - ukoliko je planiraju uputiti ka spomenutom predstavničkom tijelu - moraju dostaviti u poslovničkoj formi. U nastavku Kolegija razmotreno je nekoliko predmeta vezanih uz rad Gradske knjižnice Krk. Tako je naprijpe dogovoreno da se od 01. siječnja 2011. uvede godišnja članarina u visini od 50,00 kn s time da se školarcima, studentima i umirovljenicima na dogovoren iznos omogući 50% popusta. Osim toga, Kolegij je ravnataljicu Gradske knjižnice Krk obvezao da u vremenskom razdoblju od šest mjeseci omogući pregled književnog fonda putem Interneta, a u vremenskom razdoblju od tri mjeseca članovima knjižnice na raspolaganje stavi postojeće kompjutere s ciljem besplatnog korištenja Interneta. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za komunalno gospodarstvo najprije su prihvaćeni Prijedlog I. Izmjene Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2010., te Prijedlog I. Izmjene Programa održavanja komunalne infrastrikture za 2010., obzirom da je iste trebalo uskladiti s I. Izmjenom Proračuna Grada Krka za 2010. koju je na prošloj sjednici usvojilo Gradsko vijeće. Razmotrivši zahtjev Vladimira Dereka iz Preloga za izgradnju vodovoda i kanalizacije u odvojku Ulice Lina Bolmarčića u gradu Krku (prema izrađenom tehničkom rješenju TKD Ponikve d.o.o.) Kolegij zaključuje kako je investitor dužan Gradu platiti priključivanje na vodovod i kanalizaciju za četiri stambene jedinice iz čega će se u potpunosti financirati monterski radovi. Osim toga, Grad je prihvatio prijedlog investitora da uz nadzor sam izvrši građevinske radove. U nastavku sastanka usvojen je prijedlog ponude troškovnika GP Krk d.o.o. za uređenje pristupnog puta prema Gradskom groblju Krk. Uz njegovo asfaltiranje i opremanje cestovnim rubnjacima sljedeće godine planira se i asfaltiranje prostora ispred groblja kao privremeno rješenje do provođenja oborinske kanalizacije. Na samome kraju Kolegija dorađen je protokol povodom posjeta službene briselske delegacije gradu Krku koja će ovdje boraviti od 24. do 28. listopada.


S 54. sastanka Kolegija gradonačelnika Grada Krka

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 53. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (06. listopada 2010.)

Ovotjedno 53. zasjedanje Kolegija gradonačelnika Grada Krka započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, odnosno prihvaćanjem zamolbe Dječjeg vrtića Katarina Frankopan za nabavu akvarija zapremnine od 240 litara, ukupno vrijednog 5.974,60 kn, koji će biti smješten na ulazu u dječji vrtić. Sukladno zahtjevu krčke književnice Jarmile Gospodnetić Grad će izdavanje njezine zbirke pod nazivom Zmajska bajka o odabranoj zemlji pomoći iznosom od 2.500,00 kn, s time da će određena količina spomenute knjige koja sabire legende otok Krka biti podijeljena krčkim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Osim toga, prihvaćen je zajednički prijedlog Foruma krčke mladeži i Otvorenog kazališta Omišalj za pokretanje škole nenasilne komunikacije i tečaja glume koji se dvaput tjedno (četvrtkom i petkom) između 18.00 i 20.00 sati, dok se ne izvrši adaptacija stare zgrade dječjeg vrtića, planira organizirati u prostoru Male vijećnice Grada Krka. Ženskoj klapi Volta, s kojom nastupaju i vokalistice s poručja grada Krka, obzirom na visoke godišnje izdatke odobrena je pomoć u iznosu od 1.500,00 kn. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti zaključeno je da će se nabava Vest aparata sufinancirati iznosom od 10.000,00 kn. Riječ je o uređaju koji pomaže u mobilizaciji sluzi olakšavajući tako disanje zbog čega se korisiti pri liječenju astme, kronične opstruktivne plućne bolesti ili cerebralne paralize. Uz to, dogovoreno je da sufinanciranje nabave školskih udžbenika i pribora traje zaključno do 06. listopada 2010. Rješavajući predmete Odsjeka za komunalno gospodarstvo Kolegij je najprije razmotrio zahtjev Alena Mrakovčića iz Kornića i Dolores Mrakovčić iz Opatije da se novoizgrađeni pristupni put koji vodi prema parcelama z.č. 1133/6 i 1123/1 k.o. Krk, asfaltira. Nakon rasprave polovično je udovoljeno navedenom zahtjevu, i to odobravanjem asfaltiranja tek dijela ulaza spomenutog pristupnog puta. Nakon što je razmotren podnesak grupe građana iz Ulice Pava Žužića u naselju Pinezić za izgradnju dijela mjesne vodovodne mreže, zaključeno je da se izradi aproksimativni troškovnik građevinskih i monterskih radova za izgradnju mjesne vodovodne mreže čitavog naselja. U nastavku, izgradnja kamenog suhozida uz prometnicu koja vodi prema Autokampu Politin, sukladno ponudi Građevinskog obrta Gratel iz Krasa, procijenjena na iznos od 55.350,00 kn, odgođena je za sljedeću godinu. Za izgradnju nogostupa na dijelu prometnice u naselju Salatić, uz česticu k.č. 1452/60 k.o. Vrh, pored tri pristigle, kao najpovoljnija odabrana je ponuda Zidarskog obrta Zidar Ivo iz Vrha, i to na iznos od 35.491,90 kn. Na samome kraju Kolegija prihvaćena je zamolba Ivana Brauta iz Krka za spriječavanjem dotoka oborinskih voda s javno prometne površine (ulice Krčkih iseljenika i parkirališne površine) na njegovu poljoprivrenu česticu koja je smještena do gornjeg parkirališta na Portapisani. Potrebni radovi tako će uključivati izgranju linijske rešetke u dijelu Ulice Krčkih iseljenika u iznosu od 19.364,51 kn, te izgradnju cestovnih rubnjaka na parkiralištu u dužini od 14,00 m u iznosu od 4.486,43 kn.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U TIJEKU PRIPREMA PROSLAVE 440. GOIŠNJICE LEPANSKE BITKE (06. listopaa 2010.)

Kako se iz financijskih razloga ove godine neće realizirati program povodom obilježavanja godišnjice Lepantske bitke (Priča o galiji Cristo Ressussitato), Centar za kulturu Grada Krka kao nositelj projekta, već je započeo s pripremama proslave jubilarne 440. godišnjice tog važnog povijesnog događaja, koja se od 06. do 10. listopada 2011. planira odigrati u gradu Krku. Obilježavanje spomenute obljetnice biti će koncipirano tako da se Lepantska bitka prezentira kroz kulturne, etnološke i muzejske aktivnosti što ima potencijala postati atraktivno turističko događanje u periodu posezone. Osim krčkog Centra za kulturu u realizaciju ovog događanja, sukladno postojećem planu, kao suradnici uključeni su: Pomorsko-povijesni muzej hrvatskog primorja iz Rijeke, Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora, Udruga Rapskih samostreličara, te Udruga Bokeljske mornarice. Ciljeve ove četverodnevne manifestacije možemo sažeti na promociju bogate pomorske baštine, educiranje lokalnog stanovništva, povezivanje s ostalim gladovima istočne obale Jadrana čije su galije sudjelovale u Lepantskoj bitki, kao i suradnju s ustanovama i udrugama s poručja Primorsko-goranske županije čija je zadaća prikupljanje i obrada povijesne građe vezane uz pomorstvo. Program bi tako trebao započeti 06. listopada otvaranjem izložbe pod nazivom Kulturna baština grada Kotora prema motivima Lepantske bitke. Već sljedećeg dana u planu je atraktivan turnir Rapskih samostreličara, projekcija dokumentarca Izgubljeni mletački brod, te promocija knjige Čikute, slavni krčki zapovjednici galija autorice Tee Mayhew. U nastavku programa predviđena je Galijotska večer uz nastup Klape Sveti Juraj, a za kraj snimanje milenijske fotografije sa 750 muškaraca obučenih u crne hlače i bijele košulje kako bi se rekonstruirala posada galije, i to u onolikom broju koliko ih je bilo ukrcano na krčku triremu Cristo Ressussitato.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANO PRVO IZDANJE FESTIVALA EKSPERIMENTALNOG FILMA I VIDEA (D)FEFV (03. listopada 2010.)

Tijekom vikenda, 02. i 03. listopada, u prostoru krčke Galerije Decumanus održano je prvo izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa - (D)FEFV kojem je cilj publici predstaviti na ovim prostorima rijetko prikazivanu eksperimentalnu film/video-art produkciju nadopunjenu ostalim žanrovskim i stilskim hibridima. Riječ je o događanju međunarodnog karaktera koje teži iniciranju međukulturnog dijaloga, otkrivajući domaćoj publici, pored ostalog, atraktivan presjek inozemnog eksperimentalnog filmskog i video stvaralaštva. Za prvo izdanje (D)FEFV-a natječaj je raspisan početkom 2010., da bi krajem kolovoza njegova organizacija bila bogatija za šesdezetak uradaka (što predstavlja selekciju od devedesetak pristiglih), i to u rasponu od čisto vizualnih/audio istraživanja, eksperimentalnih dokumentaraca, neobičnih promo i muzičkih spotova, animacije, igranih kreacija, montirane dokumentacije performansa, pa sve do nekolicine fotografskih impresija. Osim što je okupio eksperimentalne filmaše različitih generacija, ali i estetika, s područja čitave Hrvatske, značajan dio festivalskog programa pripao je i autorima iz Francuske, Izraela, Japana, Njemačke, Poljeske, Portugala, Španjolske, Ukrajne i Velike Britanije. Čast da otvori prvo izanje (D)FEFV-a pripala je mladom poljskom autoru Piotru Krzymowskom čiji su visokoestetizirani radovi Being Unable to Obtain the Redness of Hibiscus, Artist Eats the Flower, te Color Invention, od strane organizacijskog tima jednoglasno proglašeni vizualno i konceptualno najpotpunijima. Organizaciju (D)FEFV-a potpisuje [KUL•] - Kulturno umjetnički laboratorij, uz financijsku pomoć Grada Krka i Centra za kulturu Grada Krka. Inače,  [KUL•] je neprofitno udruženje osnovano s ciljem poticanja i promicanja nezavisnog kulturno-umjetničkog izražavanja, te javnog djelovanja, a njegovi osnivači su: Lena Franolić, Marin Dlaka i Igor Gržetić.

>> preuzmite katalog festivala (.pdf)
>> preuzmite plakat festivala (.pdf)
>> pogledajte Internet stranicu [KUL•]-a

 

 

 --------------------

 --------------------


Evgen Vaschenko (UKR): Focus Reboot, 2010.


The Joy of Box - Jim Boxall (VB): Gong Story, 2010.

OTKRIJTE VIŠE!

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANO ŽUPANIJSKO VATROGASNO NATJECANJE (03. listopada 2010.)

U organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krk, Područne vatrogasne zajednice Otoka Krka i Grada Krka na glavnom nogometnom terenu Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi održano je Županijsko vatrogasno natjecanje za odrasle kojem je pošlo za rukom okupiti 49 ekipa s više od 500 raspoloženih natjecatelja. Samo  natjecanje održano je u pet kategorija. U kategoriji JVP prvo mjesto osvojila je JVP Rijeka našavaši se ispred JVP Opatija. U kategoriji žene B, prvo mjesto zauzela je ekipa DVD Bribir prestigavši ekipu DVD Škrljevo. Kod žena A prvo mjesto osvojila je ekipa DVD Klana ostavivši za sobom DVD Njivice i DVD Novi Vinodolski. U kategoriji muški B najbolji rezultat ostvarila je ekipa DVD Delnice, prestigavši DVD Vrata i DVD Škrljevo. U elitnoj muškoj konkurenciji - muški A - nastupilo je 28 ekipa, a najboljom se pokazala ekipa DVD Skrad nadjačavši DVD Sušak i DVD Ravna Gora. Ovo atraktivno događanje još jednom je dokazalo visoku obučenost, stručnost i spretnost ovdašnjih vatrogasaca, uvijek spremnih za eventualnu intervenciju. Pored niza natjecatelja valja istaknuti najstarijeg, i to člana muške B ekipe Ravna Gora, 84-godišnjeg Josipa Burića koji je dokazao da se i u trećoj životnoj dobi može biti aktivnim članom natjecateljskog tima. Prilikom proglašenja najboljih, u popodnevnim satima održanog na gradskoj rivi, učesnike su pozdravili i na ostvarenim rezultatima čestitali: gradonačelnik Dario Vasilić, predsjednik VZ PGŽ Hinko Mance i županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Gauš. Nakon podjele priznanja druženje je nastavljeno uz zabavni program.

>> preuzmite plakat (01) natjecanja (.jpg)
>> preuzmite plakat (02) natjecanja (.jpg)

  

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 6. ŽUPANIJSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI (30. rujna 2010.)

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u krčkom Domu za starije i nemoćne Mali Kartec održan je 6. Županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi. Šestotinjak okupljenih članova umirovljeničkih udruga, klubova, matica, ali i ustanova za skrb o starijim i nemoćnima imalo je prilike pokazati svoje, često zavidne, vještine u boćanju, stolnom tenisu, rukovanju visećom kuglom, igranju šaha, nabacivanju kolutova, ubacivanju lopti u koš, te svladavanju poligona s preprekama. Prema riječima ravnatelja Doma, Mladena Pokrajčića, ova institucija zakotrljala je trend promoviranja i uvođenja institucionalnih programa sportske rekreacije prilagođenih osobama starije životne dobi. Prema tome, neke od pionirskih inicijativa pokrenutih u spomenutom domu postali su dijelom obveznih sadržaja koji se danas uklapaju i provode unutar svih, ili gotovo svih, hrvatskih umirovljeničkih domova. Organizaciju ovog zanimljivog događanja svojim su pokroviteljstvom podržali Primorsko-goranska županija i Grad Krk.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽANA RASPRAVA O RAZVOJU POLJOPRIVREDE S NAGLASKOM NA MASLINARSTVO (29. rujna 2010.)

U uredu zamjenika gradonačelnika Čedomira Milera održan je sastanak kojem su također nazočili Josip Jagušt, predstavnik SEEDEV-a, Mirela Ahmetović, vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana i predstavnik krčke Udruge maslinara Drobnica Goran Marević. Na samome početku Josip Jagušt predstavio je projekt pokrenut od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uz financijsku pomoć UN FAO-a (Food and Agriculture Organization of the United Nations) čija je realizacija povjerena firmi SEEDEV. Riječ je o izradi tri regionalne studije kojima se analizirala metodologija tržišnih lanaca u poljoprivredi. Kako doznajemo, upravo je u tijeku intervjuiranje djelatnika u tržnom lancu kako bi se o problemima na terenu dobilo što više konkretnih informacija. Nakon njihova prikupljanja biti će na ovu temu organizirane tri regionalne radionice i izrađena dva taktička plana, dok će još jedna zajednička readionica naposlijetku biti održana u Zagrebu. Ispitivanjem krčkih maslinara izrađivači studija trebali bi detektirati specifične probleme povezane s trgovinom u poljoprivredi. Zamjenik gradonačelnika ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo kako ni ovo važno pitanje nije ostalo zanemareno. U nastavku je istakao da Grad sav svoj razvoj mora prilagoditi održivosti, a jedna od njegovih najznačajnijih stavki svakako je prozvodnja hrane orijentirana na lokalne resurse, prema tome posvećenost razvoju maslinarstva, ali i drugih mediteranskih kultura sasvim je logična. Osim toga u gradu Krku djeluje vrlo angažirana Udruga maslinara Drobnica koju Grad maksimalno financijski pomaže. U raspravi o oblicima pomoći odnosno suradnje Grada i spomenutog udruženja istaknuto je financiranje nabave sadnica i uređivanja poljskih puteva, a počelo se razmišljati i u smjeru revitalizacije starih maslina. Uz to, značajnu pomoć razvoju otočnog maslinarstva daje i Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Primorsko-goranske županije, a u suradnji s Centrom za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana u tijeku je ishođenje oznake izvornosti krčkog maslinovog ulje. Također, prema riječima zamjenika gradonačelnika, planira se oformiti i matični nasad, što predstavlja jedan od ciljeva projekta Genotipizacija autohtonih sorti. Rasprava o brojnim aktivnostima vezanim uz unaprijeđenje maslinarstva dotakla se i nedavno provedene edukacije maslinara među kojima ima i puno mladih entuzijasta, koji predstavljaju jedinu sigurnu garanciju održivosti ove grane poljoprivrede. Vršiteljica dužnosti ravnatelja CORO-a potom je istakla kako većinu projekata vezanih uz otočno maslinarstvo Centar potiče i provodi, no bez obzira na proces njegova gašenja ti se programi planiraju privesti kraju. Raspravljalo se ovdje i o problemima koje donosi inertnost državne uprave ili manjak organizacijskih sposobnosti maslinara, karakteristikama suvremenog tržišta, te brendiranju maslinovog ulja koje bi trebalo startati nakon dobivanja certifikata njegove izvornosti.

 


Sa sastanka održanog u uredu zamjenika gradonačelnika

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 52. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (27. rujna 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 52. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, odnosno prihvaćanjem zahtjeva Udruženja sopaca otoka Krka koje traži financijsku pomoć kako bi  podmirili troškove nastale prilikom organizacije 22. susreta sopaca otoka Krka 03. srpnja 2010. održanog u Pinezićima. Obzirom da ukupni troškovi spomenute manifestacije iznose 7.600,00 kn, Grad će u podmirivanju istih participirati iznosom od 3.600,00 kn. Kao pomoć Nogometnom klubu Krk u organiziranju utakmice između Grčke i Bugarske (U-17) koja se 27. rujna 2010. održala na SRC Josip Uravić Pepi Grad je za sudjelovanje na spomenutom susretu otkupio 60 karata po cijeni od 20,00 kn koje su potom podijeljene osnovnoškolcima iz Krka i Vrha. Nakon što je raspravljen zahtjev Ivana Pavačića Jecalića za izdavanje melografije pučke glazbe radnog naziva Početnica za svirku sopela i kanat po starinsku, zaključeno je da se zbog visokih troškova njezine objave (koji dosežu 45.000,00 kn) ova inicijativa analizira na sljedećem sastanku Koordinacije otočnih načelnika i gradonačelnika. U nastavku, udovoljilo se zamolbi Turističke zajednice Grada Krka za sufinanciranje organizacije različitih manifestacija provođenih tijekom netom završene turističke sezone, što će rezultirati potipisavanjem dvaju ugovora, i to jednog o sufinanciranju Krčkog sajma u iznosu od 100.000,00 kn i drugog o sufinanciranju niza događanja (Putevima šparoga, Proljeće na kotačima, Eko, etno i vinofest, Bodul bike i Pješačimo jesen) u istom ukupnom iznosu. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti, analiziran je i prihvaćen Prijedlog natječaja za dodjelu stipendija najboljim učenicima, studentima i polaznicima poslijediplomskih studija za školsku/akademsku 2010./2011. godinu. Spomenuti će natječaj biti objavljen 10. listopada, a u odnosu na prošlogodišnji donosi nekolicinu promjena. Tako se za srednjoškolce minimalan prosjek ocjena sa 4,6 povećava na 4,7, dok kriterij za učenike proizvodnih zanimanja ostaje isti, odnosno minimalan prosjek 4,0 ili predočenje preporuke mentora/ravnatelja koja predstavlja svojevrsnu potvrdu stručne izvrsnosti. Za studente minimalan prosjek ocjena je s 3,6 podignut na 4,0, a novost je i to šte će se na natječaj imati prilike javiti i polaznici prvih godina studija, ali pod uvjetom da im prosjek ocjena u svim razredima srednje škole iznosi najmanje 4,7. U okvirima rasprave o predmetima Imovinsko-pravne službe razmotren je Prijedlog Odluke o izboru napovoljnijih ponuditelja za zakup poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu republike Hrvatske na području Grada Krka (k.o. Krk, Vrh, Kornić i Linardići) koju će konačno 28. rujna 2010. donjeti Gradsko vijeće. U analiziranju predmeta Odsjeka za komunalno gospodarstvo Kolegij je raspravio podnesak grupe građana iz naselja Pinezići (zastupanih po Antonu Žužiću) za izgradnju dijela mjesne vodovodne mreže, kojim je iskazano zanimanje za vodovodni priključak vlasnika objekata iz Ulice Njivine, te je zaključeno da se krene u izradu troškovnika građevinskih i monterskih radova spomenutog zahvata. Na kraju sastanka raspravljalo se o predmetima Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove. Tako je najprije pružena podrška tvrtki SA ING d.o.o. iz Rijeke glede realizacije inicijative izgradnje žičare Grobničko polje - Platak. Uz to, podržana je inicijativa Ilije Lukanovića iz Krka za preusmjeravanje autobusne linije u smjeru Punta i Baške umjesto zaobilaznicom preko krčkog naselja Dražica. Udruzi veterana Domovinskog rata otoka Krka naposlijetku je odobrena zamolba za podmirivanje 1/7 troškova (od ukupno 30.334,40 kn) proizašlih iz proslave obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja, koja se 05. kolovoza 2010. održala u Svetištu Majke Božje Goričke. Samoj proslavi nazočilo je oko 230 branitelja i 70-ak gostiju, dok se u svetištu okupilo oko 600 posjetitelja.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRČKI GRADONAČELNIKA NA RIJEČKOM NAUTIČKOM SAJMU (24. rujna 2010.)

U okvirima programa riječke Nautice, međunarodnog nautičkog sajma, koji se od 22. do 24. rujna održava na Gatu Karoline riječke i Rivi Boduli, organiziran je okrugli stol na temu očuvanja i revitalizacije pomorske (ribarske i brodograđevne) baštine, s naglaskom na tradicijske brodice. Na poziv organizatora okruglog stola, dr. sc. Roberta Mohovića, iskustva grada Krka u očuvanju tradicijskih drvenih brodica, s okupljenima je podijelio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Krk je sjedište najstarijeg jedriličarskog kluba na hrvatskoj strani Jadrana i jedna od najvažnijih ribarskih luka na Kvarneru. Prije desetak godina u atraktivnom gradskom prostoru otvorena je i radionica za izradu brodskih maketa koja je entuzijazmom Željka Skomeršića prerasla u pravi mali pomorski muzej. Inače, Željko Skomeršić višestruko je nagrađivani brodomodelar, poznat i izvan granica Lijepe naše. Prije dvanaest godina po prvi se put u gradu Krku održala regata tradicijskih brodica pod nazivom Krčka jedra kojima su se kasnije priključili krstaši, spojivši tako tradiciju i suvremenost na moru. Krčka jedra i dalje jedre, i to kao dio takozvane Kvarnerske lige koja je ove godine združila Rijeku, Mošćeničku Dragu, Lovran i Krk. Tijekom okruglog stola svoja su iskustva na spomenutu temu iznijeli i dr. sc. Tea Mayhew (PPMHP Rijeka), Silvano Raffaelli (Lovranska lantina), dr. sc. Dinko Zorović (ŠRD Škarpina iz Nerezina), te predstavnici Udruge Rovinjska batana.


S okruglog stola održanog u Rijeci

 
Tradicijske brodice na Krčkim jedrima

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

UČENICI SREDNJE ŠKOLE OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN MIRA (21. rujna 2010.)

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Međunarodni dan mira obilježili su sadnjom stabla masline - njegova univerzalnog simbola. Polaznici 4. razreda gimnazije tako su već drugu godinu zaredom nastavili tradiciju sudjelovanja u ENO projektu - međunarodnoj inicijativi sadnje stabala koji se simultano odvija diljem svijeta. ENO-Environment Online, globalna virtualna škola i mreža za održivi razvoj i globalno obrazovanje, akcijom pod nazivom Dan sađenja stabala (Tree Planting Day) pokušava do 2017. postići cilj sadnje 100 milijuna stabala. Naime, ove se godine u projekt uključilo više od 5.000 svjetskih škola. Povodom Međunarodnog dana mira, koji se od 1892. obilježava 21. rujna, srednjoškolci pripremaju i hvalevrijednu akciju uklanjanja diskriminirajućih natpisa i slika iz gradskog prostora. Potaknuti istoimenom inicijativom Volonterskog centra Zagreb, spomenutim činom žele pokazati da i mladi otoka Krka prepoznaju i žele se suprostaviti govoru mržnje, te popularizirati kulturu mira. Prva u nizu akcija usmjerena je na uklanjanje grafita koji se nalazi na Gradskom groblju u Krku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KREIRAN NOVI VIRTUALNI PROIZVOD VALAMAROVOG MICE SEGMENTA (21. rujna 2010.)


Vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj, Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o., kreirala je novi virtualni proizvod, posebnu internet stranicu www.mice-croatia-valamar.com, specijaliziranu za MICE (Meetings, Incentives, Congresses, Events) segment poslovanja. Spomenuta web stranica, čiji dizajn zrači elegantnim vizualnim poslovnim kodom, potencijalnim klijentima i MICE organizatorima predstavlja značajan alat za pronalaženje najboljeg rješenja i stručne pomoći pri planiranju svih vrsta događanja u Hrvatskoj. MICE segment poslovanja virtualno je odvojen od domicilne Valamarove web stranice u novu domenu radi bolje preglednosti i lakšeg dolaženja do jasno definiranih i prilagođenih informacija pa tako stranica sadrži kompletan pregled hotela i prilagođenih paketa za svaku priliku, a posebno valja istaknuti 3D prikaz konferencijskih dvorana i prostorija za sastanke, pomoću kojeg organizatori mogu vizualizirati koncept svog budućeg događanja i birati formaciju sjedenja u dvoranama smještenih u deset poslovnih hotela, kojima Valamar raspolaže. Praćenjem najnovijih svjetskih trendova, s tehnološkom podrškom koja uključuje i specijaliziranu web ponudu, Valamar se želi pozicionirati kao jedna od najuspješnijih MICE kompanija u Hrvatskoj. Sam Valamar kojeg čine ugledne hrvatske turističke kompanije vodeća je tvrtka za upravljanje turističkim kapacitetima u čijoj su nadležnosti dvadeset i tri hotela, osam apartmanskih naselja i devet kampova, što predstavlja najveći turistički portfelj pod jedinstvenim upravljanjem u Hrvatskoj.

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

D3: U GALERIJI DECUMANUS OTVORENA MULTIMEDIJSKA IZLOŽBA IGORA GRŽETIĆA (17. rujna 2010.)

U Galeriji Decumanus otvorena je multimedijska izložba Igora Gržetića, predstavljena nazivom Rorschach & Nova pornografija, koja istražuje karakter zamjedbe, te kroz (s)likovne komentare tintnih obrazaca psihijatra Hermana Rorschacha i pjesnika Justinusa Kernera daje prilog odgovaranju na pitanje - kako slika prikazuje? Naime, strukture poput jezika, bilo verbalnog ili likovnog, posreduju načinu na koji vidimo ono što nas okružuje, kao i organiziranju vlastitih iskustava, više od vanjskog svijeta, što govori u prilog činjenici da značenja u velikoj mjeri ovise upravo o nama. Stoga, neovisno o obrascu kojeg promatrali njegovo dekodiranje uvijek će ovisiti o našoj mentalnoj usmjerenosti tj. o spremnosti na prepozanavanje elemenata pohranjenih u kartotečkom sustavu našeg uma. Ovom intrigom inspiriran je projekt Rorschach & Nova pornografija. Postav izložbe, kojeg je publici tijekom otvaranja pojasnio sam autor, okuplja dva grafička i jedan fotografski ciklus, grafički diptih, niz memorabilija i (pseudo)dokumentarni video. Šesnaestodijelni ciklus Porno(grafija) otkriva akciju stvaranja slobodnih mrlja na komadu presavijenog papira samo što je tinta u ovom slučaju zamijenjena ljudskim torzom. Šestodijelni grafički ciklus i grfički diptih objedinjeni nazivom Novi Rorschach pružaju modifikacije izvornih Rorschachovih mrlja pridružene Kernerovoj spiritističkoj poeziji, dok fotografski ciklus Schloss vizualizira fantazmagoriju čiji se protagonisti uronjeni u vječnu konteplaciju trude složiti slagalicu izgubljenog znanja. Niz memorabilija Schwarz und Weiß i (pseudo)dokumentarac, Hälfte, uvode u zanimljive životne priče dvojice istraživača čije su kreacije na početku ulaska u svijet projektivne likovnosti odredile smjer ove izložbe. Postav Rorschach & Nova pornografija dijelom je manifestacije D3+(D)FEFV koja se od sredine rujna do sredine listopada održava u gradu Krku s ciljem promocije umjetnika mlađe generacije, te upoznavanja otočne publike sa suvremenim stremljenjima na domaćoj i inozemnoj likovnoj sceni. Uz Igora Gržetića ove će se godine Krčanima predstaviti još dvoje autora - Lena Franolić i Marin Dlaka - a same izložbe biti će prekinute dvodnevnim festivalom eksperimentalnog filma i videa koji se planira realizirati 02. i 03. listopada 2010. Izložba Rorschach & Nova pornografija tako ostaje otvorena do 02. listopada, a postav je moguće razgledati svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00, te od 19.00 do 21.00 sat. Događanje organizira Kulturno-umjetnički laboratorij [KUL•] u suradnji s krčkim Centrom za kulturu.

 
Igor Gržetić

 
Članovi [KUL•]-a: Marin Dlaka, Lena Franolić i Igor Gržetić

 
Dio fotografskog ciklusa Schloss

 
Dio grafičkog ciklusa Porno(grafija)

 
Dio grafičkog ciklusa Novi Rorschach

OTKRIJTE VIŠE!

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 51. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (13. rujna 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 51. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, odnosno prihvaćanjem zamolbe Mjesnog odbora Vrh za sufinanciranje pučke fešte (Svete Mihoje) ukupnim iznosom od 4.000,00 kn. Organizaciju memorijalnog košarkaškog turnira Zlatko Franolić, koji se ove godine planira održati 25. rujna, Grad će pomoći iznosom od 4.900,00 kn, kao i preuzeminjem izdataka koji proizlaze iz najma Velike dvorane SŠ Hrvatski kralj Zvonimir. Kulturno-umjetničkom laboratoriju (KUL) načelno je prihvaćena zamolba za sufinanciranje godišnjih knjigovodstvenih usluga, s time da sufinanciranje - za sve udruge koje su s radom krenule 2010. i koje su ušle u progam javnih potreba- započinje 01. siječnja 2011. Također, Kulturno-umjetničkom laboratoriju odobreno je 3.000,00 kn potrebnih za objavljivanje prigodne publikacije i tisak plakata Festivala eksperimentalnog filma i videa. Spomenuti festival dio je jednomjesečnog događanja okupljenog pod nazivom D3+(D)FEFV kojem je cilj promovirati umjetnike mlađe generacije, te publiku grada i otoka upoznati sa suvremenim stremljenjima na domaćoj i inozemnoj likovnoj sceni - osobito s aktualnim strujama eksperimentalnog filma i videa. Sukladno zahtjevu Udruge demo bendova otoka Krka, Grad nije u mogućnosti financijski pomoći organizaciju koncerta otočnih demo bendova osim u dijelu koji se odnosi na postav i skidanje pozornice. Udruzi ovčara Ponikva odobreno je 2.900,00 kn za sufinanciranje prijevoza na relaciji Krk-Gudovec-Krk, odnosno za odlazak njezinih članova na sajam poljoprivrede i stočarstva održan u Gudovcu, dok je za sufinanciranje nabavke farmerske mreže potrebno dostaviti detaljnije pokazatelje kako bi se mogao donjeti što kvalitetniji zaključak. U nastavku, Kolegij je podržao projekt predstavljanja otoka Krka na australskom sajmu Pert Royal Show, s time da će se visina financijske potpore odrediti u dogovoru s ostalim jedinicama lokalne samouprave. Športsko ribolovnom društvu Lovrata odobreno je 1.000,00 kn pomoći za odlazak njihova trenera Miće Rakića na svjetsko prvenstvo koje će se krajem rujna i početkom listopada odigrati u crnogorskoj Budvi. U okvirima rasprave o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti, najprije je prihvaćen prijedlog za članove Socijalnog vijeća Grada Krka, o kojem će nakon Odbora za izbor i imenovanja, konačnu odluku donjeti Gradsko vijeće. Za Socijalno vijeće Grada Krka predloženi su: Ružica Grgantov (Centar za socijalnu skrb - Crveni Križ), Bosiljka Španjić (Dom zdravlja Krk), Marija Fiorentin (Caritas), Marinka Margan (Grad Krk), Josip Cvelić (umirovljenici Krka), Josip Depope (umirovljenici Šotoventa - MO Skrpčić-Pinezić), Ivica Žužić (MO Vrh), Ive Rušin (MO Milohnić - MO Poljica) i Ljiljana Rošić (MO Kornić). Nadalje, Grad je preuzeo troškove prijevoza na relaciji Krk-Rijeka-Krk za nastavak glazbenog usavršavanja nadarenog osnovnoškolca iz socijalno ugrožene obitelji. Uz to, prihvaćena je inicijativa Dječjeg vrtića Katarina Frankopan Krk da vrtićku sportsku dvoranu prepusti održavanju karate treninga namijenjenih djeci predškolskog uzrasta. Orijentacijskom klubu Ris iz Delnica dana je suglasnost za crtanje natjecateljske sprint karte, i to s ciljem organizacije natjecanja u orjentacijskom trčanju koje se 14. srpnja 2011. planira održati u gradu Krku. Rasprava o predmetima Odsjeka za društvene djelatnosti završena je analiziranjem prijedloga Natječaja za dodjelu stipendija čije se objavljivanje planira 03. listopada 2010. Rješavanje Dnevnog reda Imovinsko-pravne službe otpočelo je donošenjem odluke kojom su utvrđene djelatnosti (galerija, specijalizirana turistička agencija za prodaju sadržaja na moru) što će se obavljati u poslovnom prostoru smještenom na adresi Dr. Dinka Vitezića 4 u gradu Krku. Nadalje, odbijen je prijedlog Ljubice Žuljević Lončarević i Damira Žuljevića za produženje ugovora o najmu stana u gradu Krku na adresi N. U. Algarottija 15. Razmatranje predmeta Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša započelo je izdavanjem suglasnosti HEP ODS-u d.o.o. za ishođenje lokacijske dozvole zbog gradnje trafostanice na z.č. 1452/1, 1452/160 k.o. Vrh  u vlasništvu Grada Krka. Osim toga, doznajemo kako je Duško Dobrila, dipl. ing. arh., od strane Zavoda za prostorno uređenje, imenovan u radnu grupu za praćenje izmjena i dopuna PPU Grada Krka. Analiziranje predmeta Odsjeka za komunalni sustav startalo je prihvaćanjem zamolbe Marije i Vjekoslava Šamanića iz Krka za rješavanje problema slijevanja oborinskih voda iz Omišaljske ulice u njihovo dvorište. Izrađenim troškovnikom radovi na sanaciji dijela spomenute ulice procijenjeni su na iznos od 40.626,36 kn, a s istima se prema zaključku Kolegija planira krenuti ovu jesen. U nastavku, prihvaćena je zamolba Barbare Krpan Fućak iz tvrtke Porsche Interauto za prezentaciju vozila marke VW, Škoda i Seat na Obali hrvatske mornarice, i to 18. listopada 2010. u vremenu od 09.00 do 17.00 sati, s time da cijena zakupa tražene površine (150 m2) iznosi 10 kn po m2. Ovotjedno zasjedanje završeno je nastavkom razgovora na temu potrebe donošenja nove Odluke o socijalnoj skrbi koju bi na sljedećem sazivu trebalo izglasati Gradsko vijeće.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

GRADSKO DRUŠTVO CRVENI KRIŽ KRK ORGANIZIRALO OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA PRVE POMOĆI (10. rujna 2010.)

U samom središtu grada Krka, na prostoru Vele place, povodom Svjetskog dana prve pomoći, održana je prigodna demonstracija čiju organizaciju potpisuje Gradsko društvo Crveni križ Krk. Riječ je o dogogađanju kojim su članovi mladeži Crvenog križa okupljene Krčane, ali i ostale otočane, podsjetili na pravilno pružanje prve pomoći ozljeđenima u prometnim nesrećama. Tim povodom inscenirana je nezgoda s unesrećenim motociklistom, kojeg su tijkom jednosatne akcije zbrinjavali obučeni srednjoškolci. (Poseban naglasak u procesu spašavanja stavljen je na skidanje zaštitne kacige o čemu progovara ovom prigodom objavljen edukativni letak.) Samu demonstraciju pratili su i predstavnici krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ koji su svim zainteresiranima pružali informacije o pravilnom pružanju prve pomoći. Inače, obilježavanje ovog dana prilika je da se prva pomoć predstavi kao humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice. Nakon što se 2000. u Europi započelo s njegovim obilježavanjem, već 2002. događaj je prešao europske okvire, a na poticaj Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca od 2003. prihvaćen je kao svjetski dan.

 

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN RADNI SASTANAK S RAVNATELJEM RIJEČKOG KONZERVATORSKOG ODJELA (08. rujna 2010.)

U uredu krčkog gradonačelnika održan je radni sastanak s novoimenovanim ravnateljem Konzervatorskog odjela u Rijeci Željkom Bistrovićem, kojem su uz gradonačelnika Darija Vasilića i njegova zamjenika Čedomira Milera nazočili Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti i Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata. Teme sastanka, koji je nakon jednoipolsatne rasprave rezultirao dogovorima o konkretnim aktivnostima, bile su: nastavak sanacije gradskih bedema, redosljed radnji do ishođenja građevinske dozvole za budući dijecezanski muzej u gradu Krku, aktivnosti prije rušenja zgrade stare gimnazije radi izgradnje nove sportske dvorane krčke osnovne škole, zaštita suhozidnih građevina (poput mrgara, komarda, gromača, guvna, gomila itd.), te komunalni red u starogradskoj jezgri.

 
Željko Bistrović

 
Sa sastanka održanog u gradonačelnikovom uredu

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KRK POSJETILA KARATISTICA ALISA BUCHINGER (07. rujna 2010.)

Gradonačelnik Darijo Vasilić u svom je uredu zajedno sa zamjenikom Čedomirom Milerom, direktoricom Turističkog ureda Grada Krka Natašom Jurinom i trenerom Karate kluba Krk, Samuelom Roksandićem, ugostio austrijsku karartisticu Alisu Buchinger. U kratkom, ali ugodnom, razgovoru mlada austrijska sportska zvijezda prenijela je dojmove o svom boravku na otoku Krku. Među zanimljivostima koje je doživjela izdvojila je iskustvo ručne izrade šurlica, krčke tjestenine koju je, uz ostale delicije, imala prilike isprobati. Domaćini su na samome kraju druženja austrijskoj sportašici uručili prigodan poklon - kao znak sjećanja na boravak u našem gradu. Inače, Alisa Buchinger, kao članica austrijske karate repreznetacije i aktualna europska juniorska prvakinja, jedna je od najperspektivnijih europskih karatistica. Samo je ove godine osvojila prvo mjesto Prokryshin kupa u Novosibirsku, prvo mjesto kupa šampiona, prvo mjesto Austria Junior Opena (koji je okupio 1.200 sudionika), drugo mjesto US Opena Las Vegas, prvo mjesto Junior Olympics Las Vegas kupa, prvo mjesto EGKF kupa šampiona, prvo mjesto europskog prvenstva Europske karate federacije u kategoriji do 59 kg, dok je prošle iz ruku predsjednika Republike Austrije primila priznanje za najbolju sportašicu Salzburga. Prema riječima trenera Samuela Roksandića, gostovanje europske prvakinje bilo je vrlo poticajno za krčke karataše koji, unatoč tome što djeluju tek tri godine, osvajaju odličja na domaćim i inozemnim turnirima. Borilački sportovi općenito, a karate posebno, razvijaju disciplinu, uravnoteženost tijela i uma, kontrolu snage i samopouzdanje, zbog čega ovaj sport karakterizira manji broj ozljeda u odnosu na one takozvane neborilačke. Još večeras Alisa Buchinger gostovati će na treninzima Rječkog karate saveza gdje će se, na poziv Vladimira Cvjetana, trenera Karate kluba Ri-Croatia, družiti s rječkim kolegicama i kolegama.


Alisa Buchinger

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 50. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (06. rujna 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 50. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomešić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje započelo je rješavanjem predmeta Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, odnosno analiziranjem Nacrta konačnog prijedloga II. izmjene i dopune Prostornog plana PGŽ, uz izvješće o Javnoj raspravi, dostavljenog od strane županijskog Zavoda za prostorno uređenje. Spomenute izmjene izrađuju se radi osiguranja prostorno planerskih preduvjeta za gradnju mreže građevina elektroničke pokretne komunikacije. Kako na Javnoj raspravi organiziranoj u gradu Krku nije zaprimljena niti jedna primjedba, Grad je pružio suglasnost dostavljenom Nacrtu. Uz to, Zavod za prostorno uređenje zatražio je prijedloge i sugestije s ciljem izrade tematskog separata Mreža građevina javnih ustanova, što bi trebalo pomoći pripremanju III. izmjene i dopune Prostornog plana PGŽ. Tako će uz osvježen popis udruga registriranih na području Grada Krka, Zavodu biti proslijeđen i popis traženih ustanova, proširen projektima koje tek čeka realizacija - dječjim vrtićem u naselju Vrh, sportskim kompleksom Josip Uravić Pepi i centrom za udrugame koji se planira urediti u negdašnjoj zgradi dječjeg vrtića. U nastavku Kolegija usvojen je prijedlog Javnog poziva za sufinanciranje programa za zadovoljenje javnih potreba u obrazovanju, znanosti, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi, kao i programa za udruge građana koje djeluju u Gradu Krku za 2011., koji će u Novom listu i na Službenim stranicama Grada Krka bit objavljen u nedjelju, 12. rujna 2010. Nakon održanog sastanka na kojem su, uz Marinku Margan, stručnu suradnicu za društvene djelatnosti i Marinka Bajčića, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, nazočili i predsjednici Mjesnih odbora, Kolegij je prihvatio dogovor kako će Mjesni odbori do 10. rujna 2010. Odsjeku za društvene djelatnosti dostaviti svoje prijedloge za Socijalno vijeće Grada Krka. U nastavku, razmotrena je nekolicina predmeta Odsjeka za gospodarstvo. Tako doznajemo da je Upravni odjel za pomorstvo, promet i veze Primorsko-goranske županije, Gradu ove godine odobrio 70.000,00 kn za izradu stepeništa i platoa na kupalištu Dražica. Kako bi se iskoristila spomenuta sredstva Odsjek za komunalni sustav zadužuje se da pripremi tender javnog natječaja za uređenje plaža spomenutog kupališta. Riječ je o nabavi vrijednoj 400.000,00 kn koja se osim potporom Županije (70.000,00 kn) planira realizirati i sredstvima ekološke pristojbe (330.000,00 kn). Na netom otvoren natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad će prijaviti projekt rekonstrukcije javne rasvjete, i to s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, smanjenja svjetlosnog zagađenja i emisije stakleničkih plinova. Ukoliko Fond prihvati inicijativu ukupno vrijednu 470.481,25 kn (60% Fond - 282.288,75 kn i 40% Grad - 188.192,50 kn) 282 rasvjetna tijela trebala bi biti zamijenjena novim energetsko učinkovitijim koja bi godišnje uštedila oko 45.000,00 kn. Na Poziv za dostavu prijedloga projekata zaštite i revitalizacije kulturnih dobara u 2011. godini, kojeg je raspisao Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ, Grad će kandidirati program nastavka sanacije gradskih bedema, kao i izradu projektne dokumentacije za budući gradski muzej. Nadalje, načelno je prihvaćena inicijativa grupe građana za nastavkom izgradnje vodovodne mreže u naselju Pinezići (u ulicama Krč, Stari put, Majer i Njivine), a zahtjev će radi izrade tehničkog rješenja i troškovnika biti proslijeđen TKD Ponikve d.o.o. Nakon toga slijedi razmatranje ulaska ove investicije u Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2011. godine. Naposlijetku su raspravljeni predmeti Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove. Tako je najprije prihvaćeno sufinanciranje hladnog pogona Centra za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana za razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2010., i to u ukupnom iznosu od 34.692,88 kn. Potom su razmotreni zahtjevi nekolicine zakupnika javnih površina za promjenu prodajnog mjesta s prostora stare tržnice na Šetalište Sv. Bernardila ili lokacije kod Velikog parka. Obzirom da su ugovori potpisani do 30. rujna 2010. i da postoje obveze prema zakupnicima na traženim lokacijama, promjena prodajnih mjesta biti će moguća tek od 01. listopada. Za dodjelu nove lokacije potrebno se krajem rujna javiti u Odsjek za komunalno gospodarstvo.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ZAVRŠENI DANI SMOKAVA OTOKA KRKA (05. rujna 2009.)

Na samom početku niza manifestacija okupljenih pod geslom Volim jesen u gradu Krku Turistička zajednica otoka Krka organizirala je četvrti po redu gastro-event, Dane smokava otoka Krka, kojem je cilj na otočne tanjure vratiti ovu finu, zdravu, ali danas pomalo zaboravljenu kraljicu jeseni, a uz to promovirati nadolazeće godišnje doba kao idealno za brojne aktivnosti putem kojih se ostvaruje značajno obogaćivanje turističke ponude u periodu posezone. Prema tome, posjetitelji otoka između 03. i 05. rujna imali su priliku uživati u jedinstvenom gastro-događanju koje je osim svježim i suhim smokvama mamilo raznovrsnim kolačima, namazima, rakijama, kao i neobičnim kreacijama vrsnih otočnih kuhara i slastičara. Inače, smokva je uz vinovu lozu i maslinu dio takozvanog mediteranskog trojstva kojem je već antika priznavala brojne, za tijelo, pozitivne učinke. U provedbi ovogodišnjih Dana smokava otoka Krka uključilo se više od trideset ugostiteljskih objekata, i to s područja Grada Krka (Restoran Hotela Marina, Casa dei Frangipane, Restoran Karaka, Pizzeria Kantun, Konoba Maritim, Koktel bar Volsonis, Konoba Nono, Pizzeria Mala vrata, Slastičarna Katarina, Caffettaria XVIII sto. i Konoba Pud prevolt u Milohnićima), Vrbnika, Punta, Malinske, Njivica, Šila i Klimna.

 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

KNJIŽEVNI FESTIVAL PONTES ZAVRŠEN GOSTOVANJEM JASNE HELD (31. kolovoza 2010.)

Petnaesti međunarodni književni festival Pontes, pred punim auditorijem Koktel bara Volsonis, završen je gostovanjem Jasne Held naše jedine profesionalne pripovjedačice, ili kako sama kaže kazivačice, bajki i priča za djecu i odrasle, koja se tom vrijednom aktivnošću počela baviti sredinom devedesetih, da bi 2005. osnovala vlastiti obrt za reproduktivno izvođenje Ptica modra. U kratkom razgovoru kojeg je moderirao Valerij Jurešić, ova raspoložena Dubrovkinja dotakla se zanimljivih iskustava s brojnih gostovanja na uglavnom inozemnim festivalima priče i pripovijedanja, zaključivši naposlijetku kako su brojne generacije odrastale uz pripovijedanje, a danas značajan dio mališana više uopće ne čita, a kamo li pripovijeda, što je uglavnom rezultat kulture iz koje polako iščezava kvalitetna kominikacija. Jasna Held trenutno u svom repertoaru ima stotinjak bajki koje može oživjeti u bilo kojem trenutku, a ta bogata lepeza pripovijedačkog blaga svoje korijene uglavnom vuče iz (domaće, ali i inozemne) narodne tradicije. Ovo druženje, bila je prilika da svi okupljeni, djeca i oni nešto stariji, s jednakim zanimanjem uživaju u nekolicini priča od kojih je jedna slikovito pojasnila - zašto je more slano? - a druga uvela u neobičan svijet kraljevne, toliko ozbiljne da je naposlijetku priređeno natjecanje u kojem su se mladići borili za njezin osmjeh!

 
Gostovanje Jasne Held

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

DRUGI DAN PONTESA OBILJEŽILO GOSTOVANJE SANJE PILIĆ (30. kolovoza 2010.)

Nakon Lede Jensen Festini, Književni festival Pontes ugostio je Sanju Pilić, popularnu spisateljicu čiji zavidan opus broji devetnaest knjiga i devet slikovnica. Književnu je večer, zbog lošeg vremena održanu u prizemlju Koktel bara Volsonis, kao i prethodnog dana moderirao Valerij Jurešić. Na samome početku ova autorica literature uglavnom namijenjene mladima kazala je da joj je zadaća odgajati publiku koja tek započinje čitateljski put, razvijajući tako naviku čitanja, jer potreba za knjigom, općenito, postaje sve manja. U nastavku gostovanja Pilić je istakla važnost stvaranja književnog brenda, odnosno važnost opravdavanja očekivanja poklonika kao što to rade uspješni inozemni aurori poput Joanne Kathleen Rowling ili Paula Coelha. Za svoje uratke kazala je da se bave malim stvarima, poput prijateljskih odnosa, odnosa s roditeljima ili ostalih životnih situacija bliskih ciljanoj publici, ali i kako svoje likove ne voli izlagati nelagodnim situacijama jer njihovim naglašavanjem one postaju sve veće. Na pitanje čime njezine knjige osvajaju publiku, budući da već godinama spadaju u naprodavaniju literaturu za mladima, Pilić izdvaja njihovu jednostavnost, zatim izbjegavanje danas vrlo popularnog anti-junaštva, te isticanje pametnih i pozitivnih likova koji se uspješno nose s mnogim, djeci bliskim, problemima. U ovom jednosatnom razgovoru autorica se dotakla još mnogih tema poput komunikacije s čitateljima putem Facebooka ili fenomena skoka dječjih pisaca u ozbiljnu književnost, a večer je završila čitanjem ulomka romana - Zar baš moram u školi? Neke od posljednje objavljenih knjiga Sanje Pilić su: Jesam li se zaljubila?, Što mi se to događa?, Što cure govore? Što dečki govore?, Fora je biti faca, zar ne? ili Hoću biti posebnaaaaa!


Valerij Jurešić i spisateljica Sanja Pilić

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

ODRŽAN 49. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA GRADA KRKA (30. kolovoza 2010.)

U uredu gradonačeknika održan je 49. sastanak Kolegija na kojem su osim Darija Vasilića nazočili njegov zamjenik Čedomir Miler, Anton Malatestinić, voditelj Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, Josip Staničić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i vođenje projekata, te Mladena Cvitković, administrativna referentica. Ovotjedno zasjedanje, prvo nakon gotovo jednomjesečne stanke, započelo je raspravom o predmetima Odsjeka za financijsko i materijalno poslovanje, odnosno rješavanjem nekolicine financijskih zahtjeva. Tako je najprije odbijen zahtjev Društva borilačkih vještina samoobrane iz Crikvenice za financijsku pomoć povodom organizacije 4. međunarodnog turnira u kickboxingu zato što u ovogodišnjem Proračunu za spomenutu namjenu nisu planirana financijska sredstva. Iz istog je razloga odbijena i zamolba Veslačkog kluba Glagoljaš iz Omišlja za pomoć povodom održavanja veslačke manifestacije Međunarodni juniorski šesteromeč regija. Nadalje, Kulturno-umjetničkom društvu Ivo Jelenović iz Dobrinja odobreno je 1.000,00 kn pomoći za obilježavanje desetgodišnjice njegova postojanja. Na zamolbu predstavnika srpske nacionalne manjine Grada Krka, odlučeno je kako će Grad snositi troškove korištenja Velike dvorane SŠ Hrvatski kralj Zvonimir tijekom održavanja košarkaškog turnira veterana i veteranki koji se, 11. rujna 2010., planira organizirati kao dio tradicionalnog Susreta prijateljstva, te da će 10.000,00 kn inače predviđenih za financiranje programa srpske nacionalne manjine u obrazovanju, znanosti, sportu, kulturi ili tehničkoj kulturi, ukoliko se njezini predstavnici slože, biti preusmjereno za financiranje spomenute manifestacije. Sportsko-ribolovnom društvu Čavlena iz Poljica odobreno je 1.000,00 kn za organizaciju međuklubskog natjecanja za juniore i juniorke poznatog kao Trofej Čavlena 2010. Boćarskom savezu Grada Rijeke odbijena je financijska pomoć za organizaciju Svjetskog prvenstva u boćanju zato što u  Proračunu za ovu namjenu nisu planirana tražena sredstva. Vjencislavu Cenčiću, riječkom novinaru i publicistu, odobreno je 1.000,00 kn pomoći za objavu knjige o hrvatskom političaru i narodnom heroju Ivanu Krajačiću Stevi. U nastavku Kolegija prihvaćen je zahtjev Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir za sufinanciranje udžbenika svim srednjoškolcima s područja Grada Krka. Riječ je o potpori vrijednoj 300,00 kn koja će se regulirati ugovorom prema spomenutoj instituciji. Uz ovaj donesen je i zaključak kako će učenicima putnicima također biti refundirati troškovi nabave udžbenika, i to uz prethodno predočenje računa. Na zahtijev Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, za izbornu nastavu (programe stranih jezika i informatike) Matične škole Krk i Područne škole Vrh koja će se provoditi tijekom školske godine 2010./2011., Grad će iz svog proračuna za 2011. osigurati 200.000,00 kn, dok je za produženi boravak planirano izdvajanje vrijedno 350.000,00 kn, a za naknade voditeljima škola 23.424,00 kn. Na samome kraju Kolegija definirane su propozicije Javnog poziva za sufinanciranje programa za zadovoljenje javnih potreba u obrazovanju, znanosti, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi, kao i program za udruge građana koje djeluju u Gradu Krku za 2011. godinu, čije se objavljivanje u Novom listu planira 12. rujna. Dogovoreno je i da natječaj bude otvoren do 15. listopada, te kako će obrazac prijave biti dostupan na Službenim stranicama Grada Krka.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OTVOREN PETNAESTI MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI FESTIVAL PONTES (29. kolovoza 2010.)

 Na Trgu Kamplin otvoren je jubilarni, petnaesti Međunarodni književni festival Pontes. Riječ je o događanju koje u gradu Krku tradicionlano započinje krajem kolovoza okupljajući ne samo brojne pisce, već i kritičare, teoretičare, nakladnike, te ostale stručnjake iz područja književnosti i izdavaštva. Specifičnost ovogodišnjeg festevila njegova je orijentiranost prema književnosti za djecu i dječjoj književnosti, tako da je poziv za sudjelovanje u Ljetnoj školi knjige pod mentorstvom Katarine Mažuran Jurešić, ali i gostiju Lede Jensen Festini, Dejana Ilića, Sanje Pilić i Nenada Veličkovića,  bio upućen najmlađima. Petnaestak polaznica ove petodnevne škole, čiji su satovi započeli 28. kolovoza, pokušati će usavršiti praksu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja, a u okvirima radionica razgovarati će se o svim vrstama književnih djela, elementima teksta, kao i načinima kako najbolje zabilježiti svoje misli. Na otvaranju festivala svoju je priču s okupljenima podijelila Leda Jensen Festini, kazališna i televizijska redateljica/scenaristica poznata po radu na animiranom serijalu Danica, programu za djecu Žutokljunac, Dizalici, Tv Vrtiću, te brojnim predstavama. Na samome početku Valerij Jurešić istakao je kako se sadržaj manifestacije tijekom njezina petnaestogodišnjeg trajanja mijenjao što možemo primjetiti u polaganom prebacivanju fokusa s potreba organizatora na potrebe onih koji tek dolaze. Gostovanje Lede Jensen Festini obilježeno je uglavnom pričom o jednom uspješnom projektu - crtanom serijalu čiji je glavni lik znatiželjna djevojčica Danica - koji je u pet godina doživio 112 epizoda, a u pripremi ih je kako doznajemo još dvanaest. Uz redateljicu Ledu Jensen Festini, na ovom projektu rade i Ivana Guljašević, kao ilustratorica, dok tekstovni dio potpisuje Katarine Mažuran Jurešić. Značajan dio rasprave bio je usmjeren na međunarodni uspjeh ove TV slikovnice budući da su Danicu između ostalih otkupile Slovenija, Češka, Brazil, ali i Al Jazeeri, jedna od najutjecajnijih TV postaja na Bliskom istoku. Tako je Danica postala prvi crtić nakon Baltazara koji je prodan na inozemnom tržištu, a na pitanje što je prodalo Danicu, Festini ističe jednostavnu i univerzalnu priču, odnosno uigran tim koji radi slatke stvari! Svi posjetitelji prve večeri Pontesa imali su prilike i pogledati šest epizoda ovog uspješnog crtanog serijala, što je ponajviše odušivelo brojne malipšane.

 
Valerij Jurešić i Leda Jensen Festini 


Prikazivanje jedne od epizoda TV slikovnice - Danica
 

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

 ZA KRAJ OVOGODIŠNJIH LJETNIH PRIREDBI HUMANITARNI KONCERT - SJEĆANJE NA MLADENA (28. kolovoza 2010.)

U Velikoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, kao posljednji program ovogodišnjih Ljetnih priredbi, nakon niza izvrsno posjećenih koncerta i kazališnih predstava, priređen je tradicionalni susret klapa Sjećanje na Mladena u čast prerano preminulom tenoru Klape Krk - Mladenu Milovčiću. U odnosu na prošlu kada je koncert održan kao integralni dio proslave Dana grada, ove je godine obilježio kraj kolovoza i uveo u predstojeći niz događanja sabranih pod nazivom Volim jesen u Krku. Samoj manifestaciji koja na jednom mjestu, po sedmi put, okuplja ponajbolje predstavnike klapske pjesme pošlo je za rukom potaknuti Krčane da svojim prilozima pomognu ovu jedinstvenu humanitarnu akciju. Prikupljena sredstva tako će biti uložena u objavljivanje ciklusa vrijednih slikovnica s krčkim pričama i legendama pod nazivom Vejske povede čiji tekstovni dio potpisuje Milica Pavačić, a slikovni Saša Lončarić. Do sada sredstvima prikupljenim ovom akcijom pomagalo se dječjem vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi.  Izvedbom klapskih evergreena spomenuto su događanje uveličali (ž) Klapa Volosko, (ž) Klapa Hreljin, (ž) Klapa Kirice, (ž) Klapa Luka, (m) Klapa Mali grad (Slo), (m) Klapa Rašketa, (m) Klapa Kaštadi i (m) Klapa Kastav, dok je program moderirao Neno Gržetić. Uz snažan aplauz raspoložene publike koncert je završen zajedničkim nastupom svih sudionika koncerta koju su izveli neslužbenu otočnu himnu - Otok od zlata.

 

  

 

POGLEDAJTE OSTATAK GALERIJE!

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

OTVORENA IZLOŽBA PLAKATA SABINE BARBIŠ I MARIA DEPICOLZUANEA (27. kolovoza 2010.)

U Galeriji Decumanus otvorena je izložba plakata - Zlatne i srebrne točke -  Sabine Barbiš i Maria Depicolzuanea tijekom veljače ove godine postavljena u Hrvatskom kulturnom centru pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu. Izložbu dvoje mladih entuziajsta, pred ispunjenim auditorijem krčke galerije, otvorili su Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu, u društvu Ivana Pavačića i Ivana Kosića, članova Udruge sopaca otoka Krka, te Milice Pavačić, koja se ukratko osvrnula na izložene radove. Prema riječima Maroja Mrduljaša, autora osvrta objavljenog u luksuzno opremljenom katalogu, ovaj kreativni dvojac ispunjava neiskorišteno područje u kojem pučka baština i lokalni ambijenti komuniciraju i posreduju na takav način da zadržavaju integritet i posebnosti tradicije, a da se pritom interpretiraju suvremenim, u ovom slučaju dizajnerskim jezikom koji je sasvim univerzalan i svima potencijalno razumljiv. U seriji od 15 plakata, Sabina i Mario profesionalno besprijekornom i autorski neutralnom fotografijom bilježe karakteristične motive otoka Krka - graditeljstvo, nošnju, prirodu, običaje itd. Te fotografije u svojoj izbrušenoj estetici, namjernom inzistiranju na žanrovskim klišejima i fokusiranju na fragment, podsjećaju na rafiniranu, no ponešto distanciranu maniru koju naprimjer susrećemo u industriji oglašavanj. Time je stvoren poznat i siguran komunikacijski kontekst koji se ne oslanja na egzotiku, nego na konceptualnu egzaktnost bilježenja zatečenog. Međutim, preko fotografija razvija se zagonetan grafički rebus, odnosno prijevod notacije netemperirane šest tonske ljestvice koju je razradio melograf Ivan Pavačić, tako da svaki plakat prenosi jednu pučku skladbu u tradicionalnoj dvoglasnoj instrumentalnoj ili vokalnoj izvedbi. Otuda proizlaze dva slijeda srebrnih i zlatnih stupaca s jednim do šest kružića koji predstavljaju tonove. Kako bi prevođenje iz auditivnog u vizualno bilo potpunije, uzduž plakata provučene su i blago valovite linije čija vertikalna gustoća označava tempo. Konačno, zadnji sloj predstavljaju tekstovi pjesama što uvode pisanu riječ, čime je zaključen niz od tri sadržajna polja: fizičko-taktilni prostor prezentiran fotografijom, glazba kodirana kroz grafičku strukturu, te jezik zastupljen u svom čistom obliku. Prožimanjem ta tri sloja rekonstruiran je milje Krka, njegova kulturna baština i njegove ambijentalne značajke. Izložbu Zlatne i srebrne točke možete razgledati do 17. rujna svakim danom (osim ponedjeljkom) od 10.00 do 12.00, te od 19.00 do 21.00 sata.

>> posjetite stranicu projekta Zlatne i srebrne točke
>> preuzmite katalog izložbe (.pdf)


Ravnateljica CZK Maja Parentić, Ivan Pavačić, Milica Pavačić,
autori Sabina Barbiš i Mario Depicolzuane, Ivan Kosić i
sopci KUD-a Vrh

 

 

 

OTKRIJTE VIŠE!

-------------------------------------------------

Novosti i informacije (2010) - 1. dio